18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

De rigeste klubejere i fodbold

Redigeret d.

De rigeste klubejere i verden bliver ved med at vokse, både i antal og i 0’er på bankbogen. Så meget efterhånden, at russeren, der startede trenden, er ved at være en “lille fisk”.

de rigeste klubejere i fodbold
Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan med Østrigs tidligere udenrigsminister. Mansour er blandt de rigeste klubejere i fodbold. Foto:  Österreichische Außenministerium, CC-S.A. 2.0

Af Emil Aurehøj Persson

Tilbage i 2003 var det meste af fodboldverdenen både forarget og fascineret, da en vis Roman Abramovich pludselig trådte ind på verdensscenen.

En møg-rig russer, som vistnok var gode venner med Vladimir Putin, annoncerede, at han havde opkøbt den fallerede storklub Chelsea FC og at han ville bruge en milliard på nye spillere.

20 år senere har fodboldverdenen efterhånden vænnet sig til de stenrige klubejere og pludselig er en milliard på spillerindkøb ganske normalt. Gode gamle Abramovich er også blevet overhalet indenom.

De rigeste klubejere er langt rigere end Abramovich, men mange kan dog ikke prale af den samme sportslige succes som Chelsea og Abramovich har opnået siden 2003.

Her er de rigeste klubejere i fodboldens verden anno 2022 ifølge Forbes respekterede milliardærliste:
*Listen tager udgangspunkt i, at rigmanden skal eje minimum 51% af klubben.

1) Mohammed bin Salman… og co.


Alder: 38
Formue: 125 milliarder kroner (2,9 billioner kroner)
Klub: Ejer af Newcastle
Forretning: Olie
Nationalitet: Saudisk

Okay, vi starter vores liste over de rigeste klubejere i fodbold med et lidt kontroversielt emne.

Og her mener vi ikke, fordi Salman gerne ynder at hugge hovederne af og torturere deres egne borgere, hader seksuelle minoriteter, ser kvinder som andenrangsborgere og så videre og så videre. Og så videre.

Nej, når bin Salman er lidt kontroversiel at smide ind som nummer 1 over de rigeste klubejere i fodbold, så skyldes det, at hans personlige formue faktisk ikke er så stor igen.

Den vurderes “blot” at være 125 milliarder kroner. Og det rækker strengt taget ikke til en førsteplads.

Når vi alligevel har bin Salman som etter, så skyldes det, at konsortiet, der er bag ham, vurderes at være god for godt og vel tre billioner kroner.

Og det er altså så svimlende at beløb, at Newcastle fra den ene dag til den anden blev forvandlet til verdens med afstand rigeste fodboldklub.

Derudover er det svært at sige, hvor grænsen går mellem bin Salmans personlige formue og så resten af den saudiske kongefamilie.

Mon ikke lille bin godt kunne tale sig til et par ekstra hundrede milliarder, hvis han ønsker det..?

2) François Pinault – den franske connoisseur


Alder: 87
Formue: 272 milliarder kroner
Klub: Rennes
Forretning: Luksusvarer
Nationalitet: Franskmand

François Pinault købte i 1998 den franske Ligue 1-klub Rennes. Han er således noget af en afviger på listen over de rigeste klubejere i fodbold.

I modsætning til mange andre rigmænd er François Pinault nemlig ikke et nyt ansigt på listen over de rigeste klubejere i fodbold.

Og derudover har han drevet Rennes med mådehold. Klubben jagter da også stadig sit første mesterskab i den tid, den bedste franske række har været kendt som Ligue 1.

Det stjernestøv, der måske mangler i Rennes, gør Pinault sig så rigeligt i i andre sfærer.

Han er bestyrelsesformand i Kering-gruppen, der ejer brands som Yves-Saint Laurent, Gucci og andre mærker for folk med mange penge og lidt smag.

3) Mark Mateschtiz – Energidrik-arvingen


Alder: 31
Formue: 252 milliarder kroner
Klub: Ejer af RB Leipzig, RB Salzburg, New York Red Bulls etc.
Forretning: Energidrikke
Nationalitet: Østrigsk

Han er 31 år, ligner en million og er ikke god for en milliard, men 252 af dem. Gider du lige slappe af, Mark Mateschtiz?

Som søn af Dietrich Mateschitz arvede Mark Mateschtiz en pæn slat penge, da farmand i 2023 stillede træskoene.

Det gjorde således Mark Mateschtiz rig nok til at købe 10 storebæltsbroer.

Og derudover gjorde det ham til ejer af RB Leipzig, RB Salzburg, New York Red Bulls, et Formel 1-hold og meget meget mere.

4) Sheikh Mansour – Den lidt fattigere sportsvasker


Alder: 53
Formue: 195 milliarder kroner
Klub: Ejer af Manchester City, New York City og mange flere
Forretning: Olie
Nationalitet: Forenede Arabiske Emirater

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan er lidt af en first-mover, når det kommer til mellemøstligt sportswashing.

Det var nemlig helt tilbage i 2008, Sheikh Mansour tog tøjlerne i Manchester City. Siden da har de hældt milliarder og atter milliarder i City – og også købt sig ind i adskillige andre fodboldklubber og andre sportsgrene.

Og det er jo gået helt okay for Sheikh Mansour og co. 

City er i dag på toppen af fødekæden på fodboldscenen. De har vundet rekordmange engelske mesterskaber det seneste årti. Og senest blev det så både til en Champions League triumf og verdensmesterskabet for klubhold.

Uden for kridtstregerne ser det dog lidt strammere ud for City. De bliver nemlig efterforsket for 115 brud på de finansielle regler i Premier League.

Om Sheikh Mansour har penge nok til at betale sig ud af dén kattepine, må vi vente og se…

5) David Tepper – den ukendte amerikanske sportsidiot


Alder: 66 år
Formue: 177 milliarder kroner
Klub: Charlotte FC.
Forretning: Investeringer
Nationalitet: Amerikaner

Den næste på vores liste over de rigeste klubejere i fodbold er næppe lige så kendt – eller berygtet – som de andre.

Men David Tepper er i hvert fald ikke bange for at pumpe penge i sporten. Han betalte $325 millioner for at få sin klub, Charlotte FC, optaget i MLS.

Det er det højeste beløb, der nogensinde er blevet betalt for at få en klub i den bedste amerikanske række.

David Tepper er direktør i Appaloosa Management, som er en massiv investeringsfond i Miami, Florida.

Han er tidligere Goldman Sachs-dreng, så ja, endnu en knægt på listen, der kronisk har nallerne i kagedåsen.

6) Jim Ratcliffe – fodboldfanen der endelig fik (lidt af) sin klub


Alder: 71 år
Formue: 155 milliarder kr
Klub: Ejer af OGC Nice, mindretalsaktionær i Manchester United
Forretning: Energi
Nationalitet: Engelsk

Vi runder listen over de rigeste klubejere i fodbold af med en fattigrøv, der kun har omkring 150 milliarder at gøre godt med.

Englands næstrigeste mand, Jim Ratcliffe, fik efter mange forgæves forsøg endelig klubben en smule inden for, da den forhadte Glazer-familie tillod ham at købe et sted mellem 25-30% af aktierne i Manchester United.

Det var dog ikke mødommen inden for fodboldverdenen, som Jim Ratcliffe mistede i den henseende. Jim Ratcliffe ejer nemlig i forvejen den franske klub, OGC Nice.

Pengene til disse fodboldeventyr har Jim Ratcliffe tjent gennem sin virksomhed, INEOS.

Formuen har han opbygget gennem salg af olie og gas, så hænderne er beskidte, ligesom de er hos de fleste andre på vores liste over de rigeste klubejere i fodbold.

Meen, relativt set er Jim Ratcliffe vist trods alt lidt af en spejderdreng sammenlignet med så mange af de andre.

Nu skal han altså forsøge at få Manchester United tilbage på ret køl. Og det bliver helt sikkert en sværere opgave end at tjene de første 155 milliarder i karrieren.

Billionerne fra Mellemøsten


Rigmændene har i den grad sat sig på sporten, vi alle elsker. Nogle af fan af det, andre er ikke. Men faktum er, at fodbolden for 20 år siden kun kendte til ganske få rigmænd, der for det meste foretog moderate investeringer i deres klubber. Sådan er det ikke længere.

I dag er sporten blevet et populært jagtmarked fra alle sider. Hvad enten der er tale om asiater eller amerikanere, der forsøger at bygge en forretning op, eller oliesheiker, der forsøger at score PR-point, så er udviklingen med til at forme sporten både på og uden for banen.

Særligt økonomisk gennemgår fodbolden lige nu nogle markante omvæltninger, hvis konsekvenser vi nok først ser de første spæde bølgeskvulp af.

Andre artikler, der kunne have din interesse…


Læs også om: