24 juli 2022

Sidst opdateret: for 4 dage siden

De bedste transfers i Superligaen 2022

Bliver det Anders Dreyer, der slæber mesterskabet tilbage på Heden? Eller stiller den slovakiske mur Denis Vavro sig i vejen? Og kan AaB’s mange snedige gratis signings skubbe nordjyderne op på medaljepodiet? Vi tager temperaturen på de bedste transfers i Superligaen 2022/23 og kommer med vores bud på, hvem der kommer til at spille den største rolle.

de bedste transfers i Superligaen

Vi tager temperaturen på de bedste transfers i Superligaen 22/23. Foto: Divisionsforeningen, Public domain

 

De bedste transfers i Superligaen 2022/23

Før vi gennemgår de bedste transfers i Superligaen 2022/23, så lad os gøre status over Superligaens tilstand lige nu. Kort sagt så er Superligaen i en yderst stærk position i disse år, og på adskillige parametre er ligaen rykket fra de andre skandinaviske ligaer, vi normalt sammenligner os med.

Superligaen har således vist sig som en yderst attraktiv liga, som udlandet i den grad har fået øjnene op for. Det har betydet flere salg på +100 millioner kroner over de seneste 5 år, hvilket er beløbsstørrelser, hvor eksempelvis Eliteserien og Allsvenskan slet ikke kan være med.

Det er ikke kun de to store klubber, FC Midtjylland og FC København, der præsterer store salg. Også FC Nordsjællands ry som ivrig talentfabrik har nået de fleste afkroge af fodboldverdenen.

Omvendt køber de danske klubber klubber også meget større ind end de svenske og norske, og vi har tilmed set flere af de største talenter fra Allsvenskan ikke rykke til store ligaer, men derimod til Superligaen.

Superligaen har uden tvivl haft stor gavn af den skærpede konkurrence, som ambitiøse FC Midtjylland har skabt. Det har både tvunget klubberne til at investere og trukket masser af tilskuere på lægterne, som eksempelvis i perioderne med heftig FCK dominans blev væk på grund af den manglende spænding.

Et af de få områder, hvor der er lidt malurt i bægeret, er på koefficientlisten, hvor Superligaen rykkede ned på 18. pladsen. Det skyldes dog primært, at super sæsonen 16/17, hvor vi scorede masser af koefficientpoint, er udgået af regnskabet.

Sidste sæson kom dog tæt på med store resultater fra flere klubber og tilsvarende store summer i præmiepenge til såvel FCK og FCM som Brøndby IF og Randers.

Alt i alt har Superligaen alle muligheder for at stille sig historisk stærkt i de kommende år.

Superligaens største indkøb 2022/2023

I gennemgangen af de bedste transfers i Superligaen har vi delt dem op i henholdsvis de største indkøb til ligaen og de største salg. Især når vi kigger på indkøb er det tydeligt, at beløbene har fået vokseværk de senere år.

Andreas Cornelius: Trabzonspor → FC København for 45 millioner kroner

FCK gjorde for alvor det onde ved Trabzonspor i sommeren 2022. Først slog de de tyrkiske mestre ud af Champions League kvalifikationen.

Og dernæst hentede de tyrkernes stjerneangriber. 29-årige Andreas Cornelius vender dermed hjem til FCK for tredje og måske sidste gang i karrieren. Handlen er den dyreste nogensinde for en dansk Superligaklub.

I hvert fald har den brølstærke landsholdsangriber fået noget så usædvanligt for en Superliga-spiller som en femårig kontrakt. Her er virkelig tale om en signing, hvormed man ønsker at sende et signal til resten af ligaen.

Anders Dreyer: Rubin Kazan → FC Midtjylland for 37,5 millioner kroner

FC Midtjylland solgte i sommeren 2021 Dreyer for omkring 55 millioner kroner. Blot seks måneder senere var Dreyer tilbage på lån på Heden, og sidenhen købte FCM ham tilbage for omkring 37,5 millioner kroner. Selvom Dreyer blot nåede 16 Superliga kampe sidste sæson, leverede han 8 mål og 8 assists.

Det rakte til en delt syvendeplads på topscorerlisten og en delt tredjeplads på assistlisten. FCM havde en skuffende sæson sidste sæson, hvor de smed et stort forspring og måtte nøjes med andenpladsen. De måtte dog også undvære Dreyer i mere end halvdelen af sæsonen.

Nu er han tilbage og kan meget vel vise sig som en af de bedste transfers i Superligaen, der skal forsøge at slæbe guldet tilbage på Heden.

Denis Vavro: SS Lazio → FC København for 30 millioner kroner

Der er bred enighed om, at Denis Vavro er for god til Superligaen, og kritikere af det udsagn kan tage et kig på, hvordan FCK klarede sig, efter den slovenske krumtap vendte tilbage på leje i hovedstaden og med ét stabiliserede defensiven.

Efter længere tids tovtrækkeri med Lazio om prisen faldt skiftet så endelig i hak, og Lazio, som i sin tid betalte 80 millioner for Vavro, accepterede et bud på omkring 30 millioner kroner.

Vavro ligner allerede en af de bedste transfers i Superligaen, og han skal ikke blot sikre FCK, at guldet forbliver på Østerbro, men også forsøge at sparke københavnerne i Champions League.

Bliver Denis Vavro en af Superligaens bedste transfers 22/23? Foto: Елена Рыбакова for soccer.ru, CC-SA 3.0

Nicolai Vallys: Silkeborg IF → Brøndby IF for 25 millioner kroner

Silkeborgs Nicolai Vallys blev en af Superligaens største interne handler, da Brøndby hentede ham for 25 millioner kroner. Brøndby var sent ude i transfervinduet, men til gengæld var de ikke tilbageholdende, da de endelig åbnede pungen.

Over 52 millioner kroner pungede de ud for de fem spillere, der blev betalt en overgangssum for. Og den dyreste af alle var altså offensivspilleren Vallys, der nærmest scorede og assisterede efter behag, da Silkeborg sidste sæson vandt et fænomenalt bronze.

Daniel Wass: Atlético Madrid → Brøndby IF for 11 millioner kroner

Det var en af sommerens længste transfer-sagaer. Og fansene så da nok også helst, at Wass var kommet til inden opgørene mod Basel, hvor Brøndby blev slået ud.

Men efter lang tids tovtrækkeri kom Wass dog endelig tilbage til Vestegnen. Her er han udset ankerpladsen på den centrale midtbane, hvor han skal støtte de yngre talenter på holdet.

33-årige Wass har fået en treårig kontrakt, hvilket siger en del om forventningerne til ham.

Ohi Omoujuanfo: Røde Stjerne → Brøndby for 10 millioner kroner

Det tredje indkøb i Brøndby, der kom til sent i vinduet, var Ohi Omoujuanfo. Omoujuanfo har bombet løs først i Molde og dernæst i Røde Stjerne, hvor han kom til på en fri transfer tidligere på året.

Siden Uhre har Brøndby savnet en stabil og erfaren målscorer. Det håber man at have fundet i Omoujuanfo, der da også scorede i sin debut.

Andreas Poulsen: Borussia Mönchengladbach → AaB på fri transfer

Der er et stort spring fra de to første kandidater på listen over de bedste transfers i Superligaen og så til nummer 3, Andreas Poulsen. Den unge venstreback kostede nemlig ikke en krone i overgangssum, så her er tale om lidt af et røverkøb – formentlig.

Det er nemlig ingen hemmelighed, at Andreas Poulsen, der i sin tid blev købt i FCM for over 30 millioner kroner, ikke slog til i det tyske. Alligevel er der ingen tvivl om, at talentet er der for unge Poulsen, der formentlig først og fremmest har brug for en ren tavle.

Og selvom det hverken blev til megen spilletid i Mönchengladbach eller på leje i 2. Bundesliga klubben Ingolstadt, så viste Poulsen med et fint udlån i Austria Wien, at han bestemt har noget at byde ind med.

Lukas Lerager: Genoa → FC København for 25 millioner kroner

Vi rykker tilbage til hovedstaden for nummer 4 på listen over de bedste transfers i Superligaen. Lukas Lerager har siden foråret 2021 været udlejet til FCK, og trods en svær start kom han godt efter det og satte sig med tiden på den centrale midtbane.

Det fik FCK til at trykke på knappen og købe ham fri som en af de dyreste indkøb i klubbens historie. Sammen med Vavro skal Lerager agere rutineret rygrad på holdet og yde støtte til de yngre, talentfulde kræfter på banen samt sikre balancen på banen.

Lerager er ikke et af de mest eksotiske eller sexede indkøb. Men han kan meget vel vise sig at være et af de mere snu.

Allan Sousa: Vejle BK → AaB på fri transfer

Vi har allerede ét AaB indkøb på listen. Men Andreas Poulsen er ikke den eneste gratis tilgang, som de snu købmand i Nordjylland har sikret sig. Fra Vejle har man nemlig hentet den teknisk begavede brasilianer Allan Sousa.

Den 25-årige Sousa nåede at tilbringe 5 år i Vejle – med én sæson på udlån – og i denne periode blev det til 126 kampe, 37 mål og 28 assists i 1. division og Superligaen. Nu er støvlerne pakket og turen går nordpå, hvor Sousa, som kan spille alle tre pladser i offensiven, skal tilføre flair og gennembrudsstyrke i det nordjyske angreb.

Daniel Høegh: FC Midtjylland → Randers FC for 1 million kroner

Randers havde en fremragende sæson sidste år, hvor det blev til en flot femteplads samt et endnu mere imponerende run i Conference League. I angrebet fik man polstret sig med den talentfulde Stephen Odey, som man hurtigt købte fri efter et succesfuldt låneophold.

Nu er turen så kommet til defensiven, hvor man for billige penge har hentet den rutinerede Daniel Høegh i FC Midtjylland. 31-årige Høegh kommer med knap 300 klubkampe under bæltet, herunder over 100 Superliga-kampe.

Den 1.90 høje forsvarer bibringer ikke blot rutine, men også solid fysisk i Randers-defensiven, og kan han tage taktstokken, kan han til prisen meget vel blive en af de bedste transfers i Superligaen 2022/23.

Sigurd Haugen: Aalesunds FK → AGF for 10 millioner kroner

Der er trykket på den store “reset”-knap i AGF. Efter flere succesfulde sæsoner i træk under David Nielsen brændte det hele sammen i sidste sæson, hvor man var tættere på nedrykning end på top 6, som var målsætningen.

David Nielsen er siden blevet erstattet af tyskeren Uwe Rösler, som skal bygge op fra ny. En af byggestenene er norske Sigurd Haugen, der er kommet til for 10 millioner kroner, hvilket gør ham til et af de dyreste indkøb i klubben. På papiret ligner den 25-årige nordmand, der har fået to landskampe, dog også en spændende signing.

Efter et mislykket ophold i belgisk fodbold vendte Haugen tilbage til Aalesunds FK i 2020. Her nåede han på de efterfølgende to sæsoner 72 kampe med 34 mål og 8 assists til følge. Det giver et flot snit på en målinvolvering på 0,58 pr. kamp.

Kan Haugen komme i nærheden af det tal i Superligaen, har AGF muligvis begået en af de bedste transfers i Superligaen 2022/23.

Sebastian Sebulonsen: Viking FK → Brøndby IF for 9 millioner kroner

Vi runder de bedste transfers i Superligaen på indkøbssiden af med endnu en nordmand. For i Brøndby har man hevet tegnebogen frem og smidt 9 millioner kroner for Sebastian Sebulonsen.

Sidst, man på Vestegnen brugte den slags penge på en back, var da man købte Jens Martin Gammelby i Silkeborg, og det er næppe kontroversielt at sige, at Sebulonsen gerne skal gøre det markant bedre end sin danske landsmand.

22-årige Sebulonsen er en offensiv højreback, der har et målsnit på omkring 0,2 mål pr. kamp set over hele karrieren. I 66 kampe for Viking FK blev det til 10 scoringer og derudover 4 assists for Sebulonsen, der har spillet en del U21-landskampe for Norge, men endnu har senior landsholdsdebuten til gode.

Superligaens største salg 2022/2023

Vi slutter vores gennemgang af de bedste transfers i Superligaen 2022/23 af med et kig på nogle af de største og/eller bedste salg, de danske klubber har foretaget.

Raphael Onyedika: FCM → Club Brügge for 75 millioner kroner

Det største salg i Superligaen 22/23 blev Raphael Onyedika, som FC Midtjylland sendte til belgiske Club Brügge for 75 millioner kroner.

21-årige Onyedika viste sig altså som endnu en fremragende case for FCM. Han blev hentet gratis i nigerianske FC Ebedei i 2019, hvor han først optrådte på U19-holdet.

Han blev derefter lejet ud til Fredericia, før han i sidste sæson fik chancen på FCM’s førstehold.

Her gjorde han det så godt, at han en kort overgang blev sat i forbindelse med blandt andre AC Milan. Men i sidste ende var det altså Club Brügge, der lagde 75 af de lange for den defensive midt.

Simon Adingra: FC Nordsjælland → Brighton for 60 millioner kroner

Det hidtil største salg i transfervinduet er ikke så overraskende foretaget af FC Nordsjælland, der endnu engang har fundet en ung juvel, finpudset ham og skudt ham afsted til en høj pris.

Den 20-årige ivorianer Simon Adingra nåede to sæsoner i FC Nordsjælland, hvor det blev til 40 Superliga-kampe, 12 mål og 4 assists. Han slutter sig til en lang række af stortalenter fra Right to Dream akademiet, der har gjort kometkarriere for at blive solgt videre i en ung alder.

Denne gang var det engelske Brighton, der slog til i håb om at finde morgendagens superstjerne. Og med en pris på 60 millioner kroner er Adingra endnu en fremragende case, der har betalt sig selv ind i mangefold.

Adingra er således i top 10 over de dyreste salg nogensinde i FC Nordsjælland. Han ligner med længder en af de bedste transfers i Superligaen 22/23.

Pep Biel: FC København → Olympiakos for 65 millioner kroner

De fleste FCK-fans blev noget chokerede, da det kom frem, at klubben havde solgt sit offensive stjerneskud Pep Biel. Og så til en klub af Olympiakos’ relativt beskedne størrelse.

Med 11 mål og 6 assists sidste år var Biel da også en afgørende brik i FCK’s mesterskab. Han vil uden tvivl blive savnet på Byens Hold, når de skal forsvare mesterskabet og Danmarks farver i Champions League.

Jens Stage: FC København → Werder Bremen for 60 millioner kroner

FC København havde den store pung fremme, da de i 2019 hentede Jens Stage i AGF for over 20 millioner kroner. Købet blev kritiseret af mange FCK-fans, og Stage fik også en svær begyndelse i klubben. Med tiden satte den versatile midtbane sig dog fast på holdkortet og viste sig ofte kampafgørende.

Efter 111 kampe for Byens Hold stod Werder Bremen så klar med næsten tre gange FCK’s indkøbspris for Stage, der i den kommende sæson skal forsøge at få gennembruddet i Bundesligaen.

3x forrentning på investeringen er rigeligt til, at vi puljer Stage blandt de bedste transfers i Superligaen 22/23.

Andreas Bruus: Brøndby IF → Troyes for 11 millioner kroner

Andreas Bruus har vist sig som en stabil, omend ikke så prangende spiller i Brøndby. Derfor synes der at være bred enighed om, at klubben har gjort det godt ved at sikre sig over 10 millioner kroner for den 23-årige back, hvis afløser altså allerede er fundet i Sebulonsen.

Det er ikke en af de mest opsigtsvækkende handler i dette vindue, men den luner godt på kistebunden og er pt. blandt de bedste transfers i Superligaen 22/23.

Og nu vi er ved den Vestegnske kistebund, så er der blandt tilhængerskaren sikkert en endnu større lettelse over, at man endelig er kommet af med de to nulboner Ante Erceg og Andrea Pavlovic.

Marrony: FC Midtjylland → Fluminense på lån

Og apropos nulboner så slutter vi af med en af Superligaens værste cases nogensinde. Dengang 22-årige Marrony blev hentet for omkring 50 millioner kroner som det dyreste indkøb i Superligaens historie. Hvorfor kan vi ikke forklare, for der er mildest talt intet i denne historie, der giver en flig af mening.

Nå, men facit for Marrony blev 11 kampe, 0 mål og… ja, det var sådan set det. Nu er Marrony rejst tilbage på udlån til brasilianske Fluminense, og selvom han naturligvis ikke er i nærheden af at være blandt de bedste transfers i Superligaen 22/23 – snarere tværtimod – så må det vække lettelse på Heden, at man forhåbentlig aldrig igen skal stå ansigt til ansigt med det eklatante clusterfuck af en handel.

Og på denne opløftende note afslutter vi vores gennemgang af de bedste transfers i Superligaen 22/23. Vi håber, du blev klogere og ønsker dig en god sæson med dit yndlingshold!

Læs også om