30 september 2022

Sidst opdateret: for 3 dage siden

De største transferkup

I vores seneste blog kiggede vi på de største transfer flops. I denne uge er det blevet til til at kigge på de største transferkup nogensinde i fodbold. Vi har været igennem en masse materiale i udarbejdelsen af vores liste over de største transferkup, og som altid har vi måttet foretage svære valg.

Vores liste over de største transferkup er lavet ud fra følgende parametre: spillerens pris, spillerens præstationer, forventningerne på forhånd, chokværdi og aftryk på klubben. På den baggrund har vi lavet en liste over de største transferkup, som rummer lidt af hvert.

Raúl kostede Real Madrid en busbillet. Men er han det største transferkup nogensinde? Kilde: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic, Jan S0l0

20) Jay-Jay Okocha Fra Paris SG til Bolton Wanderers, fri transfer (2002)

Omkring årtusindeskiftet var Paris SG gode til at købe dyre spillere, der floppede i det franske galehus. På samme tid var Sam Allardyce i Bolton og god til at finde billige spillere hist og her. Til alles store chok lykkedes det at lokke den elegante nigerianske midtbanespiller Jay-Jay Okocha til bundklubben Bolton. Fire år senere havde han i 145 kampe fortryllet tilskuere gang på gang og sikret sig et eftermæle som en af klubbens legender.

19) N’golo Kante Caen til Leicester City, 50 mio. kr. (2015)

Vi kunne også have nævne Jamie Vardy, der kostede 9 mio. kr. i 2012, eller Riyad Mahrez, der kom til fra Le Havre for 4 mio. kr. i 2014, og blev solgt 3½ år senere for 475 millioner kroner (!), men vi bliver nødt til at gå med N’golo Kanté. Kanté nåede blot et enkelt år i Leicester, før han røg videre til Chelsea for 250 millioner kroner.

På det år nåede han til gengæld at vinde klubbens eneste mesterskab nogensinde. Det mesterskab skal tilskrives mange spillere, men ingen i højere grad end Kanté, der i sæsonen 15/16 blev kåret til Premier Leagues bedste spiller.

18) Patrick Vieira fra AC Milan til Arsenal, 35 mio. kr. (1996)

Det var svært at se logikken, da Arsenals nye manager Arsene Wenger i 1996 hentede landsmanden Patrick Vieira i Milan, hvor den unge midtbanespiller havde været et kæmpe flop. Det tog dog ikke lang tid, før Vieira viste, hvad han kunne, og de næste ni år var han en af de mest dominerende balancespillere i Premier Leagues historie. I løbet af de 9 år blev det til 386 kampe, 3 mesterskaber, 3 pokaltitler og titlen som Årets Spiller i 2001, da Arsenal gik ubesejret igennem sæsonen. Derudover toppede han tiden i London af med sin andel i den legendariske duel mod Manchester Uniteds Roy Keane, en rivalisering der hverken før eller siden har set sin mage.

17) Gerard Pique fra Manchester United til Barcelona, 40 mio. kr. (2008)

Han var 21 år, havde netop overstået et succesfuldt lejeophold i Zaragoza og blev i det hele taget regnet for et af Europas største forsvarstalenter. Det blev derfor mødt med en del måben, da Barcelona kunne præsentere Gerard Pique som ny spiller og til en pris på 40 millioner kroner. Allerede i sin første sæson blev det til et mesterskab og en Champions League-titel til Pique, der også blev kåret til Årets Talent i La Liga.

Siden da er det blevet til 6 mesterskaber mere og 2 yderligere Champions League titler, og nå ja, et Europa- og Verdensmesterskab med Spanien for Pique, der i dag har spillet 465 kampe for FC Barcelona.

16) Sami Hyypiä fra Willem II til Liverpool, 35 mio. kr. (1999)

Det var ikke en af de mest bemærkelsesværdige handler, da Liverpool hentede en tårnhøj finne i en hollandsk midterklub. Men det stod hurtigt klart, at Liverpool havde begået et af årets største kup. Hyypiä var ikke blot kropsstærk, forudsigelig og en dejligt rolig forsvarsspiller; han var også overraskende god på bolden og tillige målfarlig. 10 år senere, efter 464 kampe og 35 mål, havde Hyypiä etableret sig som en af klubbens mest populære spillere nogensinde og et af historiens største transferkup.

15) Nicolas Anelka fra PSG til Arsenal, 5 mio. kr. (1997)

Nogle vil huske Anelka som en dygtig spiller, hvis temperament stod i vejen for, at han nogensinde blev en rigtig stjerne. Andre husker ham som en spiller, der skiftede klub, som vi andre skifter undertøj. I Arsenal husker man ham nok så lidt af begge dele, men det ændrer ikke ved, at Arsene Wenger så helt rigtigt, da han hentede 17-årige Anelka i 1997. Den unge angriber etablerede sig hurtigt som fast mand for the Gunners og med 26 mål og 10 assists i 77 optrædener så fremtiden lys ud.

Da Real Madrid bankede på døren, tvang Anelka imidlertid et skifte igennem, og sikrede sig et ret råddent eftermæle i Arsenal. Men han sikrede dem altså også 250 millioner kroner eller en 50-dobling af deres investering på blot to år. Godt set, Wenger.

Sami Hÿypia – en af Finlands bedste spillere nogensinde og et af de største transferkup. Kilde: Creative Commons Attribution 2.5 Generic license. Attribution: Alii h at English Wikipedia

14 Ole Gunnar Solskjær fra Molde til Manchester United, 15 mio. kr. (1996)

I 1996 var det helt store spørgsmål, om bomberen Alan Shearer endelig ville tilslutte sig Manchester United. Det blev derfor mødt med en del måben, da United i stedet præsenterede en ukendt 23-årig nordmand med en ansigt som en teenager, en statur der var til at overse og et navn, der ikke rigtig var til at udtale. Seks minutter inde i sin debut mod Blackburn havde Solskjær scoret sit første mål for klubben, og den kollektive måben blev mødt af jubel.

Solskjær havde en uovertruffen målnæse og evnen til at stå på det rette sted på det rette tidspunkt. Og med sin evne til at komme ind fra bænken og afgøre kampe fik han tilnavnet ‘The babyfaced assassin’. Da han 10 år senere stillede støvlerne på hylden, var det med 359 kampe på cv’et og 123 mål – heraf det afgørende den dybe overtid i Champions League finalen i 1999, hvor klubben sikrede sig en historisk treble og Solskjær sikrede sig en plads som et af de største transferkup nogensinde.

13) Gianfranco Zola fra Parma til Chelsea, 45 mio. kr. (1996)

Længe inden Roman Abramovic kom til Chelsea, var det ikke ligefrem en af de mest tiltrækkende klubber i England. Derfor kom det som noget af et chok, da man kunne præsentere en af Italiens største stjerner, Gianfranco Zola, i sommeren 1996. Zola blev med det samme en sand fanfavorit. Ikke blot var han klubbens med længder største stjerne; han kunne levere lækkerier som få andre i ligaen. Og dertil var han umådeligt afholdt for sit sympatiske væsen. Først som 37-årig stoppede Zola i Chelsea efter syv fremragende sæsoner med 287 kampe og 70 mål, og på det tidspunkt havde han cementeret sin plads som en af klubbens største ikoner nogensinde.

12) Ashley Cole fra Arsenal til Chelsea, 50 mio. kr. + William Gallas (2006)

Vi bliver i Chelsea, som i 2006 lykkedes med at lokke Englands måske bedste venstre back nogensinde væk fra lokalrivalerne fra Arsenal for pebernødder. Ashley Cole var angiveligt “dirrende af raseri” over Arsenals fornærmende bud på 550.000 kroner om ugen for at forlænge sin kontrakt.

Og det udnyttede man i Chelsea, hvor man ikke så et problem i at fordoble Arsenals bud. Det var en klog beslutning. Over de næste 8 år nåede Cole 337 kampe for Chelsea, en Premier League titel og et Champions League og Euro League ditto.

11) Esteban Cambiasso fra Real Madrid til Inter på fri transfer (2004)

Efter aldrig at have fået sit gennembrud i Real Madrid slog Inter til, da Esteban Cambiassos kontrakt med de spanske giganter udløb i 2004. Det skulle vise sig at være en af de bedste handler i klubbens nyere historie. Den altid stabile Esteban Cambiasso lykkedes med at få styr på sin midtbane på et hold, der var notorisk kendt for sin manglende stabilitet. På 10 år i Milano blev det til 5 mesterskaber, 4 pokaltitler og en Champions League titel for Cambiasso. Og med 431 kampe for klubben er argentineren en levende legende hos de blå-sorte.

10) Allan Simonsen fra FC Barcelona til Charlton, 6 mio. kr. (1982)

Okay, okay, vi har primært taget Allan Simonsen med, fordi scoopet nærmest ikke kender sin lige. I 1982 hentede FC Barcelona Diego Maradona til klubben, og på grund af restriktioner i antallet af udlændinge, gik det ud over Allan Simonsen, som i et sandt raserianfald skiftede til den engelske 2. divisionsklub Charlton. Et fuldstændig vanvittigt skifte for den 30-årige Simonsen, der fem år forinden havde vundet Ballon d’Or.

På banen var Simonsen ikke overraskende en succes, og han satte ligaen i brand med 9 scoringer i 16 kampe. Økonomisk var det knap så stor en succes. Charlton-bestyrelsen havde forregnet sig, og Simonsens høje løn og transfersum kunne ikke dækkes af de forøgede tilskuerindtægter, man havde håbet på. Simonsen skiftede derefter hjem til Vejle, hvor han sluttede sin karriere seks år senere. Charlton gik i administration. Men sjovt var det da, og derfor kommer Simonson i top 10 over de største transferkup!

9) Edwin van der Sar fra Juventus til Fulham, 60 mio. kr. (2001)

Du havde måske forventet, at der skulle stå Edwin van der Sar til Manchester United. Og det havde heller ikke været helt i skoven, for hollænderen var et sandt klasseindkøb for United. Men da det lykkedes Fulham at hente Edwin van der Sar fra selveste Juventus, var der tale om en chokhandel, som ingen havde set komme og bestemt et af de største transferkup, Fulhams størrelse taget i betragtning.

Fulham var lige rykket op i Premier League, og selvom de takket være deres rige ejer ikke manglede penge, var Edwin van der Sar en af Europas bedste målmænd. Det viste han i London-klubben, hvor han tilbragte 4 år og nåede 147 kampe og 48 clean sheets, inden turen altså gik til højeste niveau i United.

For 40 mio. kroner har Barca fået over 10 års tro service fra et af de største røverkøb i fodbold, Gerard Pique. Kilde: Oemar Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

8) Robert Lewandowski fra Dortmund til Bayern München på fri transfer (2014)

Noget af det bedste som klub er at styrke sin egen trup samtidig med at man svækker en konkurrent. Det er tyske Bayern München mestre i, men i 2014 overgik de sig selv. Da lykkedes det nemlig at lokke Robert Lewandowski fra rivalerne fra Dortmund til det sydtyske, og siden da har Lewa været uhyggelig for Bayern. Det er blevet til 4 mesterskaber ud af 4 mulige, og Robert Lewandowski har for alvor sat sit fodaftryk på dem. I 214 kampe har han således scoret vanvittige 168 mål og desuden leveret 38 assists. Ikke dårligt for 0 kroner.

7) Sol Campbell fra Tottenham til Arsenal på fri transfer (2001)

Han er en af Englands bedste centerbacks nogensinde, og alligevel har han aldrig kostet en krone i transfersum. Lige så meget vrede, han vækker i Tottenham, lige så stor er glæden, når man nævner ‘Sol Campbell’ i Arsenal. I 2001 var han træt af ikke at spille med om mesterskaber og altid ende uden for Champions League selskabet.

Så Sol Campbell  skiftede til den absolutte ærkerival i Arsenal og fortsatte med at gøre, hvad han gør bedst: at agere menneskelig betonklods i den bageste kæde og forvandle enhver kamp for modstanderens angribere til et sandt helvede. På fem år nåede Sol Campbell 210 kampe for Arsenal, to mesterskaber og to FA Cups. Og så gav han Gunners-fans noget at drille deres forhadte rivaler med den dag i dag.

6) Michael Laudrup fra FC Barcelona til Real Madrid, 60 mio. kr. (1994)

Det var “det forbudte skifte”, da Michael Laudrup forlod FC Barcelona, der i årevis havde støvsuget nationale og internationale turneringer for sølvtøj. Og prisen var derefter – svimlende for sin tid. Og alligevel var Real Madrid den utvetydige vinder. 20.000 fans skrev under på at nægte at lade Laudrup forlade klubben, Pep Guardiola græd angiveligt og tiggede Laudrup om at skifte mening. Men det gjorde Laudrup ikke.

Til gengæld skiftede mesterskabet hænder, for efter fire mesterskaber til FC Barcelona i træk, vandt Real Madrid i Laudrups første sæson for klubben guld. Barca-dominansen var populært sagt brudt med et enkelt indkøb.

5) Peter Schmeichel fra Brøndby til Manchester United, 5 mio. kr. (1991)

Sir Alex Ferguson kaldte selv købet af Peter Schmeichel for “århundredets røverkøb”. Selvfølgelig er Ferguson ikke den mest neutrale kilde, men 5 mesterskaber, 3 FA Cups, en Liga Cup og en Champions League titel på syv sæsoner vidner om, at det nok ikke var helt ved siden af. Schmeichels styrke var ikke blot hans enorme fysik og overraskende fart, hans størrelse taget i betragtning.

Hans hidsige temperament og konstante råben og skrigen var med til at organisere forsvaret og intimidere modstanderens angribere, når de var 1 mod 1 med The Great Dane. Det blev til 341 kampe – og en enkelt scoring for Schmeichel i United. Ikke dårligt for 5 millioner kroner, og dermed kommer Schmeichel i top 5 over de største transferkup.

4) Eric Cantona fra Leeds til Manchester United, 15 mio. kr (1992)

Egentlig ringede Leeds-manager Howard Wilkinson for at spørge til, om Uniteds venstreback Denis Irwin var til salg. Det var han ikke, lød det fra Alex Ferguson, men inden de ringede af, spurgte han til, om Leeds’ kontroversielle franskmand Eric Cantona egentlig var det? Det var han til spotpris, og med ét fandt Fergie den brik, han manglede for at sikre sig det længe ventede mesterskab. Cantona fik fem år i United, og på de fem år blev det til fire mesterskaber og to FA Cups samt 77 mål i 173 kampe for The Red Devils.

3 Raúl til Real Madrid fra Atletico Madrid til Real Madrid på fri transfer (1994)

Egentlig kostede Raúl González Blanco lidt mere end 0 kroner, nemlig et buskort. Historien vil nemlig vide, at det var Atletico Madrids manglende vilje til at betale for 16-årige Raúls transport til og fra træning, der gjorde, at den unge spiller stoppede i klubben. Det udnyttede Real Madrid til at hente spilleren, der i sine første 7 kampe på klubbens c-hold scorede 16 gange og hurtigt viste, at Atletico for alvor havde skidt i nælderne – særligt da han allerede samme sæson blev fast mand på førsteholdet.

Faktisk var den daværende præsident, den lettere sindssyge Jesús Gil y Gil, så rasende over miséren, at han angiveligt fyrede hele sine stab af talentspejdere. Og det kan man ikke helt fortænke ham i. På 16 år i Real Madrid vandt Raúl 6 spanske mesterskaber, 3 Champions League trofæer og blev fem gange kåret til La Ligas bedste spiller, hvilket er rekord. I alt blev det til 741 kampe (også rekord), 325 mål og 95 assists for Raúl, der i dag er en af de ubetinget største legender, der nogensinde har optrådt for Los Blancos.

2) Cristiano Ronaldo fra Manchester United til Real Madrid for 720 mio. kr. (2009)

I 2009 blev Cristiano Ronaldo verdens dyreste spiller, da han for knap trekvart milliard danske kroner forlod Manchester United og rejste til Real Madrid. Her spillede han i 9 år, hvor det blev til, og hold nu fast, 438 kampe, 450 (!) mål og nå ja, 131 assists. Det betyder, at Cristiano Ronaldo i gennemsnit var direkte involveret i 1,33 mål per kamp i sin Real Madrid karriere, enten med næstsidste eller sidste fod på.

Stort set alt, der kan siges om Ronaldo, er sagt, så lad os blot opremse et par andre bedrifter i Real Madrid tiden: Ballon d’Or vinder fire gange, verdens bedste fodboldspiller fire gange, to mesterskaber, to pokaltitler og hele fire Champions League titler. Men når Cristiano Ronaldo kan blive nummer to på listen, hvor vi finder masser af gratis spillere og røverkøb, så skyldes det Real Madrids købmandskab. For efter 9 surrealistisk gode sæsoner, solgte man Cristiano Ronaldo som 33-årig for 75 millioner kroner mere, end man selv havde givet for ham.

Ronaldo blev verdens dyreste spiller i 2009. Alligevel formåede Real Madrid at sælge ham med profit som 33-årig. Kilde: Jan S0L0 CC BY-SA 2.0

1) Paul Pogba fra Manchester United til Juventus på fri transfer (2012)

Nummer 1 på listen over de største transferkup er kontroversiel, men ud fra samme logik som den gode Ronaldo. I 2012 lykkedes det nemlig Juventus at lokke 19-årige Paul Pogba væk fra Manchester United til Alex Fergusons store chok. Pogba var utilfreds med, at United tilbød en lavere løn, end han ville have, og ikke havde givet talentet særlig megen spilletid, så Juventus tilbød begge dele.

I Juventus blev han straks en stjerne, og på fire år blev det til 178 kampe, 34 mål og 43 assists – og fire mesterskaber ud af fire mulige. Men hvad der gør Paul Pogba til det bedste køb, er transfervinduet 2016. Her lykkedes det United at hente den fortabte søn hjem. Det kostede dem bare lige den nette sum af 780 millioner kroner. Ikke det bedste købmandskab for en spiller, man selv har ladet gå gratis. Men for Juventus var det den perfekte handel.

De største transferkup boblere:

Robin van Persie fra Feyenoord til Arsenal for 25 mio. kroner.
James Milner til Liverpool gratis
Steve McManaman til Real Madrid for 50 mio. kroner
Tim Cahill 15 mio. kroner
Ashley Cole Arsenal til Chelsea for 50 mio. kr.
Raul til Schalke gratis
Miroslav Klose til Lazio gratis
Henrik Larsson Feyenoord til Celtic for 6 mio. kr.
Patrice Evra fra Monaco til Manchester United for 50 mio. kr.
Nemanja Vidic fra Røde Stjerne til Manchester United for 50 mio. kr.
Jari Litmanen fra MYPA til Ajax for 150.000 kr.
Youri Djorkaeff til Bolton gratis
Andrea Pirlo til Juventus gratis
Edgar Davids fra AC Milan til Juventus for 40 mio. kr.
Kolo Toure fra ASEC Mimosas til Arsenal for 1,5 mio. kr.
Gianluca Vialli til Chelsea gratis
Diego Forlan fra Manchester United til Villarreal for 25 mio. kr.
Thierry Henry til Arsenal fra Juventus for 90 mio. kr.

Forhåbentlig har du været underholdt af vores liste over de største transferkup i fodbold. Se også vores liste over de største transfer flop.