EM vinder 2020

Bliver det endelig Englands eller Belgiens tur til at vinde et EM, eller kører Frankrig den hjem for tredje gang? Vi gennemgår de aktuelle kandidater til EM vinder 2020.

EM vinder 2020

Det er altid en god idé at starte med at dykke ned i historien. Så lad os begynde med en oversigt over tidligere EM-vindere, og hvad vi kan udlede af den.

Men vi starter med et kig i historiebøgerne og på oversigten over tidligere EM vindere.

 • 1960: Sovjetunionen.
 • 1964: Spanien.
 • 1968: Italien.
 • 1972: Vesttyskland.
 • 1976: Tjekkoslovakiet.
 • 1980: Vesttyskland.
 • 1984: Frankrig
 • 1988: Holland.
 • 1992: Danmark
 • 1996: Tyskland.
 • 2000: Frankrig.
 • 2004: Grækenland.
 • 2008: Spanien.
 • 2012: Spanien.
 • 2016: Portugal.

Så hvad kan vi lære af statistikken? Ja, først og fremmest, at EM er en meget mere mangfoldig turnering end VM, når det kommer til antallet af forskellige vindere. 15 forskellige EM slutrunder har således givet os 10 forskellige EM vindere. Til sammenligning er der blevet afholdt 21 VM slutrunder. Og de har kun givet 8 forskellige vindere.

EM medalje rekorder

Og hvem har så vundet fleste gange? Her er der dødt løb mellem Tyskland og Spanien.

Lande fordelt efter antal titler

RangeringLandGuldmedaljerSølvmedaljerBronzemedaljer
1Tyskland332
2Spanien31
3Frankrig21
4Sovjetunionen13
5Italien121
6Portugal113
7Holland14
8Tjekkiet12
9Danmark11
10Grækenland1
11Jugoslavien2
12Belgien11
Tjekkiet11
14England2
15Ungarn
Sverige
Rusland
Wales
Tyrkiet
1

Tyskland er altså et af blot tre hold, der har formået at vinde EM mere end én gang. Og de er det eneste land, der har nået finalen hele 6 gange ud af 15 mulige. Selvom halvdelen altså er endt i nederlag, er det stadig en voldsom bedrift, at ét hold har klaret sig frem til 40% af alle finaler i tidens løb.

Sovjetunionen har med tre nederlag tabt lige så mange finaler som tyskerne, mens Holland hele fire gange har måttet forlade banen som taber i en semifinale. En anden kedelig rekord.

EM vinder 2020

England og Belgien er de største fodboldnationer, der ikke har prøvet at smage guld. Belgierne har været tættest på, da de i 1980 nåede finalen. For Englands vedkommende er semifinalen i 1996 bedste resultat. Her tabte de efter straffe til Tyskland. Skurken, der brændte det afgørende spark? Englands nuværende træner Gareth Southgate.

Hvem vinder EM 2020?

Skulle vi gå rent statistisk til værks, ville det oplagte bud på en finale være Tyskland og Spanien. De to lande har deltaget i 10 ud af 15 finaler (en enkelt gang, i 2008, var imod hinanden).

Men fodbold er som bekendt mere end statistik. Både Tyskland og Spanien har således set lidt svage ud på det seneste. Spanien har ikke klaret sig forbi ottendedelsfinalen i en stor slutrunde siden 2012. Og Tyskland har stadig chok exittet ved VM 2018 i baghovedet.

Ingen af de to kan dog udelukkes, efter de klarede sig sikkert igennem kvalifikationen.

Vi har samlet en top 5 over de største favoritter hos bookmakerne pt. og senere tager vi et kig på odds på vinder af EM 2020.

EM vinder 2020: Frankrig

De forsvarende verdensmestre og EM-sølvvindere (eller guld-tabere alt efter, hvordan man ser det), fra Frankrig er blandt de absolutte favoritter som EM vindere 2020.

Der er klasse i alle kæder hos franskmændene. Fra Lloris i målet over Varane i forsvaret. Fra den centrale midtbane med Kanté og Pogba og til angrebs esserne Mbappé og Griezman. Intet hold kan præstere en bredere trup end Frankrig.

Oven i det skal man ikke glemme træner Didier Deschamps. Han har allerede ført holdet til flere medaljer, og med 8 års erfaring på posten er han blandt de mest erfarne af sin slags.

England – skal de have den første pokal siden 1966?

Fra en af de mest rutinerede trænere ved EM 2020 til en af de mindste rutinerede. Men trods manglen på rutine har Gareth Southgate været en kæmpe succes på den engelske trænerbænk. VM-bronzekampen ved VM 2018 var således Three Lions’ bedste resultat siden EM 1996.

Under Southgate er den engelske offensiv endelig gået fra at være forkrampet under trænere som Fabio Capello og Sven-Göran Eriksson, til at være angrebslysten, hurtig og positiv. Måler man på navne var England under SVE nok stærkere. Sol Campbell, John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, David Beckham, Paul Scholes og Wayne Rooney. Det er navne, som det nuværende hold ikke kan matche.

Men den unge offensiv med spillere som Dele Alli, Raheem Sterling, Jadon Sancho og skarpretteren Harry Kane har gang på gang slået fast, at den har meget mere power og flair end de to foregående årtiers mange forskellige konstellationer. Truppen er noget tyndere end mange af de andre på vores top 5, og få skader kan vælte de engelske chancer for EM guld. Men i skrivende stund er England altså blandt favoritterne som EM vinder 2020.

Belgien: EM vinder 2020?

Ligesom England vågnede Belgien VM 2018 endelig fra sin dvale. Inden da havde de i årevis skullet høre på, at “NU måtte det være!” for det lille land med de mange profiler. Men gang på gang endte det i skuffelse ofte foranlediget at interne stridigheder og store egoer.

Men ikke ved VM 2018. Her spillede Belgien op til ypperste, og Lukaku, Hazard og resten af stjerneparaden ekspederede blandt andre Brasilien ud, inden de måtte se sig slået af Frankrig.

Belgien har mange spændende unge talenter på papiret. Men de har også en del bærende spillere, for hvem EM 2020 kan være sidste chance såsom Alderweireld, Vertonghen og Dries Mertens.

Spanien: EM vinder 2020

Der var nok ikke mange, der havde set det komme, da Rusland ekspederede Spanien ud af VM 2018 efter straffe. Siden da har Luis Enrique forsøgt at rette op på det spanske morads og føre Spanien igennem sit generationsskifte.

Væk er ikoner som Iniesta og Xavi samt deres tidligere holdkammerat Gerard Pique. Snart følger 33-årige Ramos og lidt længere ude i fremtiden også spillere som Busquets og Jordi Alba.

Allerede nu lader det største problem for Enrique dog til at være at finde en angriber, der konsekvent kan fremvise mål i støvlerne. Det kom han ikke i mål med i kvalifikationen til EM, hvor Sergio Ramos blev delt topscorer med 4 mål. Nu må vi se, hvad han kan grave frem af ideer ved EM 2020.

Vinder Tyskland EM 2020?

Joachim Löw overlevede ydmygelsen ved VM 2018. Det gjorde til gengæld spillere som Mats Hummels, Thomas Müller og Jerome Boateng ikke. Der er selvransagelse og udrensning på menuen hos tyskerne. Et større generationsskifte er blevet gennemført og pt. har de kun én spiller over 30 i truppen, nemlig 33-årige Manuel Neuer på mål.

Der er heldigvis for tyskerne nok talent at vælge mellem. Unge Kai Havertz er det seneste stjerneskud, der er i færd med at folde sig ud. Ligesom Spanien mangler Tyskland dog umiddelbart den åbenlyse målscorer på angriberpladsen. 23-årige Timo Werner ligner lige nu bedste bud på en skarpretter, og tyskerne krydser fingre for hans endelige gennembrud.

Fodbold EM odds

EM i fodbold er en af de begivenheder, der får hele befolkninger op af stolen og som kan skabe massehysteri af den gode slags.

Det gælder ikke blot tilskuere, men heldigvis også bookmakerne. De er nemlig gode til at markere begivenheder som EM med saftige fodbold EM odds, ekstra bonusser og stærke kampagner. Derfor er der masser af gode fodbold EM odds at vælge imellem.

Vi anbefaler som altid, at du har konto ved mere end én bookmaker. På den måde kan du sikre dig de bedste fodbold EM odds, EM vinder odds og kampagnetilbud. Odds på vinder af EM 2020 ændrer sig hele tiden, så husk at holde øje med markedet og de forskellige hold.

EM vinder 2020

Lige nu ligger de fem favoritter som EM vindere 2020 mellem 4,50 og 8,00. Det betyder, at favoritterne vurderes til at have mellem 22 og 12,5% chance for at hjemtage trofæet.

Jo tættere, vi kommer på turneringen, jo bedre vil de aktuelle EM vinder odds afspejle holdenes sande niveau og favoritværdighed. Inden de endelig vurderinger på en EM vinder 2020 kan falde, skal vi have tjek på skader, form, karantæner etc. Det giver dog stadig god mening løbende at holde øje med de forskellige fodbold EM odds.

På den måde kan du nemlig holde dig ajour med, hvordan bookmakerne bedømmer de forskellige bud på en EM vinder 2020.

Læs også: Danmarks EM kampe.