Europa Conference League - skal danske hold glæde sig?

I 2021 blev det fine europæiske selskab udvidet, da Europa Conference League så dagens lys. Conference League er turneringen for de næst – eller rettere tredjebedste hold i Europa og dermed en turnering, der rammer godt ift. de danske hold. Vi ser på turneringens opbygning og perspektiverne for de danske hold.

Sidst vi havde tre turneringer var i 1999, da Cup Winners Cup blev spillet for sidste gang. Her er det Ajax, der fejrer pokalen i 1987. Foto: Creative Commons, Bart Molendijk / Anefo

 

Et europæisk vindue for de små

Det er ikke hver dag, en ny europæisk klubturnering ser dagens lys. Derfor blev det mødt med spænding, da Conference League i 2021 kom fra land. Og en del skepsis.

Europa Conference League er mindre end Champions League og Europa League, og turneringen er primært til for klubberne fra svagere fodboldlande.

De har i de senere år været under pres i den højt profilerede Champions League, hvor omstruktureringer har betydet, at færre hold fra lavere rangerende lande i dag kommer med end tidligere.

I stedet gives forrang til de absolutte topklubber, som omvendt har fået nemmere ved at komme med. Det er et strukturelt problem, der blandt andet har at gøre med, at UEFA mildest talt ikke er fine i kanten.

Udover flere korruptionssager har de også vist sig glædeligt at bøje af for pres fra storklubber. Denne kritik vender vi tilbage til.

Europa Conference League fordelinger

32 hold deltager i Europa Conference League, og ingen af holdene er direkte kvalificeret. 17 hold kvalificerer sig, når de er røget ud af Champions League kvalifikationen, mens 5 hold kvalificerer sig ved at blive slået ud af Europa League kvalifikationen.

Endelig findes de sidste 10 hold blandt klubberne, der tager Europa League-playoff kampene.

Landene rangeret 1-5 samt 55 på koefficientlisten har mulighed for at få 1 hold i Europa Conference League.

Lande rangeret 6-15 samt 52-54 får mulighed for at få 2 hold i turneringen.

For alle andre hold er der mulighed for at få op til 3 hold i Europa Conference League. Det betyder, at Danmark (pt. nummer 16 på ranglisten) får mulighed for at få op til 3 hold i Europa Conference League.

Sådan spilles Europa Conference League

De 32 hold, der kvalificerer sig til Europa Conference League, fordeles i 8 grupper a 4 hold, hvis kampe afvikles på torsdage i et andet tidsrum end Europa League-kampene.

Det bedst placerede hold i hver gruppe går videre til ottendedelsfinalen, mens nummer 2 i hver gruppe skal spille en playoff-kamp mod nummer 3 i hver af de 8 Europa League grupper.

Vinderen af disse opgør kvalificerer sig ligeledes til ottendedelsfinalen. Herefter går det slag i slag med kvartfinaler, semifinaler og endelig finalen.

Dermed følger Europa Conference League altså 1-1 Europa League formatet med 141 spillede kampe over 15 kampuger.

Hvad kan man vinde i Europa Conference League?

Der er fire forskellige incitamenter for at vinde Conference League: prestige, penge, avancement til et større europæisk trin og koefficientpoint. Lad os tage de fire ting hver for sig.

Prestige

Første punkt er nok det farligste. Ældre læsere herhjemme vil huske Royal League, som var en klubturnering mellem de bedste skandinaviske hold.

På papiret en god idé, for der er gode rivaliseringer mellem de nordiske lande. I praksis fungerede det bare ikke. Ingen gad se kampene, der var forbundet med meget lidt prestige.

Det har ikke været tilfældet i Conference Leagues tilfælde. Roma vandt den første udgave af Conference League nogensinde, og selvom man kunne tro, sådan en turnering var for lille til at rage en stolt traditionsklub som AS Roma, var det ikke tilfældet.

Det blev fejret i stor stil, og det sætter formentlig en vigtig præcedens for Conference Leagues fremtidige liv.

Conference League præmiepenge

Et andet væsentligt parameter – særligt for danske klubber. Conference League præmiepengene er selvfølgelig ikke i nærheden af, hvad man kan tjene i Champions League eller Europa League.

Men for en dansk klub er Conference League præmiepengene faktisk ret væsentlige i et årsregnskab. Her er Conference League præmiepengene fordelt på de forskellige stadier i turneringen.

 • Første kvalifikationsrunde: €150.000
 • Anden kvalifikationsrunde: €350.000
 • Tredje kvalifikationsrunde: €550.000
 • Playoff-runden: €750.000
 • Kvalifikation til gruppespillet: €2.940.000
 • Sejr i gruppespillet: €350.000
 • Uafgjort i gruppespillet: €166.000
 • 1. plads i gruppespillet: €650.000
 • 2. plads i gruppespillet: €325.000
 • Bonus for at nå knockout-runden: €300.000
 • Bonus for at nå ottendedelsfinalen: €600.000
 • Bonus for at nå kvartfinalen: €1.000.000
 • Bonus for at nå semifinalen: €2.000.000
 • Finaleplads: €3.000.000
 • Vinder: €5.000.00

Conference League præmiepengene er altså alt andet end uvæsentlige. Lad os tage et konservative eksempel: Silkeborg kvalificerer sig og bliver nummer 3 i gruppen med 7 point. Alene på Conference League præmiepenge vil det give dem:

 • Sejr i tredje kvalifikationsrunde: €550.000
 • Sejr i Playoff-runden: €750.000
 • Kvalifikation til gruppespillet: €2.940.000
 • 2 x sejr i gruppespillet: €350.000
 • 1 x uafgjort i gruppespillet: €166.000

I alt: €5.106.000 eller 38,3 millioner danske kroner i Conference League præmiepenge.

Læg dertil tv-rettigheder, tilskuerindtægter og muligt øgede sponsorindtægter og vi står med en mindre guldgrube for en Superligaklub.

En Europa League billet til vinderen

Vinderen af Conference League kvalificerer sig automatisk til Europa League og dermed endnu større summer og mere økonomisk attraktive modstandere.

Conference League koefficientpoint

Det sidste aspekt er de koefficientpoint, man tjener i Conference League.

Man får ganske vist ikke samme bonuspoint i Conference League som i de to større europæiske turneringer, men når det gælder pointene for en sejr og uafgjort, er de det samme som i Europa League og Champions League.

Det gør det muligt for mindre klubber at kæmpe sig op og konkurrere med større klubber fra større ligaer.

Har vi brug for en ny europæisk klubturnering?

Udover det åbenlyst gode argument, at det kan komme danske klubber til gode (det kigger vi på til sidst i artiklen), er der med rette nogen, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad vi egentlig skal bruge en ny europæisk klubturnering til?

Selv den mest fodboldtossede seer har nok fra tid til anden spekuleret på, om den konstante udvidelse af mængden af fodbold efterhånden er nået til et punkt, hvor den ikke tjener andet formål end at fylde fodboldbossernes lommer.

Alligevel er der nogen ræson i at foreslå en ny turnering. Som vi var inde på, er de mindre klubber i stigende grad blevet forfordelt i Champions League, hvor det bliver stadigt sværere for dem at komme med.

Som vi har set med de danske klubber i de første udgaver af Conference League, er der god økonomisk gevinst at hente. Derudover har turneringen faktisk også budt på mange spændende opgør.

Nogle vil måske gerne se Bayern-PSG og Real-Manchester City på repeat hver uge. Men for nogle – bl.a. undertegnede – er det for længst blevet røvsygt.

Det er oprigtigt mere forfriskende at se en række hold, der ellers aldrig ville mødes, såsom Feyenoord-Roma, eller at få Anderlecht til Heden.

Kritik af Europa Conference League

Men selv med argumenterne for, er der masser af grunde til at møde Europa Conference League med skepsis.

Som vi netop var inde på, er Champions League i stigende grad blevet et lukket land for de helt store klubber. Derfor er det oplagt at se Europa Conference League som en billig måde for UEFA at undgå at imødegå kritikken af, at de lefler for storklubberne.

Under 30% af UEFA-nationerne var repræsenteret i CL eller EL i 19/20-sæsonen og næsten 60% af holdene kom fra de fem bedste ligaer.

Så i stedet for at adressere det åbenlyst mærkelige i at have en turnering med navnet “Champions League”, hvor alle store nationers nummer 4 altid deltager, mens mesterholdene fra de næstbedste ligaer ofte må undvære, laver UEFA en skraldeturnering, som ingen rigtig gider se.

Til alt held har det – 7-9-13 – vist sig ikke at være tilfældet. Som vi var inde på tidligere, er der faktisk rigeligt med incitament for en klub for at gøre det godt i Conference League, både økonomisk og sportsligt.

Så selvom vi fastholder kritikken af det strukturelle problem med europæisk klubfodbold, så er Conference League ikke bare en dårlig lappeløsning.

Kommer det dansk fodbold til gavn?

Alt tyder på, at Conference League vil blive et stort hit for danske klubber.

Som sagt ligger Danmark nemlig nummer 16 på den europæiske landekoefficient liste, altså et par niveauer fra de bedste lande.

Her vil der typisk opstå mulighed for, at et land med Danmarks placering vil kunne få to hold med i Conference League. Og baseret på de første danske klubber til at spille i turneringen kan det bestemt betale sig økonomisk.

Vi er næsten kede af at indrømme det, men for en gang skyld har UEFA gjort det godt.

Vil du læse mere? Så anbefaler vi vores artikel om, hvorfor fodbold er den største sport i verden.