Hvad betyder Ronaldo for Serie A?

 
Efter ni år i stjerneklubben Real Madrid er den portugisiske fodboldspiller Christiano Ronaldo rykket videre til Juventus. Den succesfulde, italienske klub har netop indledt kampene i Italiens bedste fodboldrække, serie A. Og med Ronaldo på holdet er der virkelig lagt i ovnen til endnu en serie A-sejr til Juventus. Men hvad kan det portugisiske boldgeni mere gøre for sin nye klub? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Foto: Pixabay. Licens: Creative commons CC0


 

Forsinkede Serie A-kampe

Det har været en hård tid for Italien. Efter det dramatiske brokollaps i byen Genova d. 14 august, hvor over 40 mennesker mistede livet, har stemningen selvsagt ikke være i top – og det på trods af, at den populære og elskede fodboldturnering Serie A netop er skudt i gang.

Det blev da – på grund af begravelsen af ofrene for brostyrtet – også besluttet, at to af de første kampe i sæsonpremieren i Serie A blev udsat. Men nu har Italiens bedste fodboldrække gjort op for det forsømte og er kommet på banen for fuld galop. Med den første kamp mellem Juventus og Chievo lørdag d. 18 august med en 3-2 sejr til Juventus, kan fodboldfans nu glæde sig til en begivenhedsrig turnering. Ikke mindst på grund af Ronaldo, som allerede i den første kamp viste sit værd i den nye klub.

Serie A kort fortalt

Hvordan er Serie A organiseret? Jo, som sagt er Serie A den bedste række i italiensk fodbold. Med i ligaen spiller 20 italienske hold, og vinderen bliver kåret som italiensk mester. Serie A løber i denne sæson fra 18 august 2018 til 26 maj 2019.

Disse hold spiller i år med i Serie A: Juventus, Napoli, Roma, Inter, Lazio, Milan, Atalanta, Fiorentina, Torino, Sampdoria, Sassuolo, Genoa, Chievo, Udinese, Bologna, Cagliari, SPAL 2013, Empoli, Parma og Frosinone.

Efter Juventus, som er Italiens mest vindende hold gennem tiden, kommer Inter og Milan. Siden 2012 har Juventus været ubesejrede Seria A-mestre, og det er spændende, om de i år vil vinde for ottende gang i træk.

Juventus: Italiens bedste fodboldklub

Den stjernespækkede fodboldklub Juventus har huset nogle af de største fodboldspillere gennem tiden – blandt andre Carlo Bigatto, Silvio Piola, Umberto Calligaris, Gianpiero Combi og Giampiero Boniperti. Og nu altså også mesteren Ronaldo.

Klubben blev grundlagt i 1897 af en gruppe studerende fra Torino, hvor den dag dag i dag har til huse. Oprindeligt var Juventus en atletikklub kaldet Sports-Club Juventus – men klubben havde dog også fodboldfaciliteter. Fra og med 1923 er klubben blevet administreret af den italienske rigmandsfamilie Agnelli, hvilket har gjort Juventus til den første professionelle sportsklub i Italien. Med mere end 12 millioner officielle fans råder klubben over den aller største fanbase på nationalt plan og har da også leveret flere spillere til det italienske landshold end alle andre Italiens fodboldklubber.

“Den gamle dame” bliver Juventus, som traditionelt spiller i sort/hvid-stribede trøjer, også kaldt – det referer til de utallige turneringer, fodboldholdet har vundet gennem tiden. Man må altså sige, at en af verdens dygtigste fodboldspillere – Ronaldo – er kommet i passende selskab med sit ryk fra Real Madrid til Juventus.

Dyreste kontrakt nogensinde for en spiller over 30 år

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro bliver af mange anset for at være intet mindre end verdens bedste fodboldspiller. Hans sejre og priser tæller 26 trofæer, heriblandt fem ligatitler, fem Champions League-pokaler og et EM. Han har vundet Ballon d’Or – prisen som verdens bedste fodboldspiller – fem gange. Det er kun den argentinske stjernespiller, Lionel Messi, som kan bryste sig af det samme niveau af succes på fodboldbanen.

Ronaldo er en af den slags spillere, hvis talent er umuligt at overse. Allerede som 18-årig skrev han kontrakt med Manchester United. Og efter bare 12 i branchen blev han af det portugisiske fodboldforbund udnævnt til Portugals bedste fodboldspiller nogensinde. Der er ikke noget at sige til, at Juventus’ træner, Massimiliano Allegri, nok godter sig over sit nye køb til klubben.

Allegri har da også betalt i dyre domme for den feterede fodboldspiller. Kontrakten, som i første omgang spænder over fire år, er den dyreste for en spiller på over 30 år og den højst betalte for en italiensk klub nogensinde. Den blev underskrevet d. 10 juli 2018 og lød på – hold fast – 112 millioner euro (834 millioner kroner). Ronaldo, der nu har sagt farvel til sin tidligere klub, Real Madrid, har altså noget at bevise som den nye dreng i klassen hos Juventus.

Hvad betyder Ronaldo for Serie A og Juventus?

Noget tyder dog allerede på, at Juventus med købet af Ronaldo har skudt papegøjen. Allerede i løbet af de første 24 timer efter købet solgte Juventus nemlig 520.000 trøjer med nummer syv på rykken – Ronaldos nye spillernummer – og fik desuden intet mindre end fire millioner nye følgere på sociale medier. Alt sammen takket være Ronaldos popularitet.

Det siger noget om, at Ronaldo ikke blot er en af verdens bedste fodboldspiller, men også har en brandings- og markedsværdi, der vil være en stor gevinst for Juventus i de næste fire år – og også længere ud i fremtiden. Juventus er i forvejen en formidabel fodboldklub, hvilket deres Serie A-sejre gennem de sidste syv år vidner om. Men selvom Ronaldo selvfølgelig tilføjer endnu mere talent til den i forvejen dygtige klub, kommer han altså også med noget andet.

“Han har enorm værdi.

Ronaldo er uden sidestykke inden for fodboldøkonomien. Han er en marketingmaskine, og det har han været gennem lang tid”, har sportsøkonom og forsker ved University College Nordjylland, Kenneth Cortsen, udtalt i et interview med Jyllandsposten.

Enorm, kommerciel værdi

Trods den svimlende sum, som Juventus har betalt for spilleren, er det altså en god forretning for klubben i det lange løb at have Ronaldo på holdet.

“Han har formået at opbygge en enorm kommerciel værdi, som først og fremmest er manifesteret i præstationer på banen. Nu skaber han en ny scene og markedsplads for sig selv ved at repræsentere endnu en global topklub i et nyt land. Det er en indikator på, at spilleren ikke bare booster eller forøger den sportslige kvalitet, men også er i stand til at flytte kunder og markedsandele, for de klubber, han repræsenterer”, siger Kenenth Cortsen til Jyllandsposten.
Alene på Twitter har den tidligere Sporting- og Manchester United-spiller næsten 74 millioner følgere. Og også direktør i sponsorrådgivningsfirmaet Sponsorpeople, Thomas Badura, vurderer, at købet af Ronaldo kan blive en god forretning for Juventus.

“Han er en af de spillere – hvis ikke den spiller – med højest kommerciel værdi overhovedet. Han er en stor profil med meget stærke karakteristika. Det er meget sandsynligt, at der er sponsorer, der vil kigge på ham nu og bruge ham i karrierens efterår og udnytte det navn, han har opbygget. Så på den måde er der stadig et kæmpe kommercielt potentiale i Ronaldo”, siger Badura.

Merværdi til Juventus

Lørdag d. 18 august fik Ronaldo så sin debut for Juventus i Serie A’s første kamp. Her vandt Juventus 3-2 over Chievo – dog ikke med nogle mål scoret af den nye stjerne. Alligevel var det en tilfreds landstræner, der efter holdets sejr udtalte sig til pressen:
“Man kan allerede se, at han er en speciel spiller. Jeg var forbløffet over, hvor nemt han gled ind på holdet, og han var virkelig glad for sejren til slut”, udtalte Massimiliano Allegri efter kampen.

Alligevel opfordrede Allegri til, at Juventus’ fans og pressen skulle koncentrere sig om Serie A-kampene frem for at fokusere på Ronaldo.

“Det er på tide at lægge euforien til side over ankomsten af store spillere og den største af alle. Vi skal holde benene på jorden og holde lav profil. Vi må ikke gøre den fejltagelse at tro, at vi vinder, bare fordi vi har Cristiano. Han skal give en merværdi til et hold, der de seneste fire år har spillet to Champions League-finaler”.

Juventus er Serie A-favoritter men mangler stadig en europæisk sejr

Selvom Ronaldo ikke scorede nogle mål mod Juventus’ første Serie A-kamp mod Chievo, spillede han dog en vigtig rolle i kampen. Han spillede sig frem til nogle store chancer og viste, hvor udholdende og ferm en spiller, han er. Så mon ikke han vil vise sig at skabe den merværdi for Juventus, som landstræner Allegri efterlyser?

Juventus er favorit til at vinde Serie A, men har stadig til gode at få en europæisk sejr i en af de store ligaer. I 2016/17 spillede klubben sig frem til Champions League-finalen men tabte til – Real Madrid. Ikke mindst på grund af Ronaldo, som dengang spillede for netop Real Madrid.

“Real Madrid ønsker at udtrykke taknemmelighed over for en spiller, som har vist sig at være den bedste i verden, og som har markeret en af de mest fantastiske tider i vores klubs og fodboldens historie. Real Madrid vil altid være dit hjem”, skrev Real Madrid på deres hjemmeside efter Ronaldos ryk til Juventus i juli.

Det sidste er Juventus nok ikke helt enig i. I hvert fald vil denne sæsons Serie A uden tvivl vise, hvor hjemme Ronaldo vil føle sig i sin nye, italienske klub.