22 september 2022

Sidst opdateret: for 2 uger siden

Man kan bette på stort set alt

Betting-universet er lidt af et slaraffenland for folk med hang til en smule ekstra spænding i hverdagen, som det at spille – og chancen for gevinst – giver. At spille, oddse eller bette betyder en lille timeout fra job og rutiner, får adrenalinen til at pumpe og glæder din hjerne med et skud dopamin.

Hvis man så ovenikøbet vinder, ja, så er kicket endnu større. Man går jo trods alt efter en gevinst. Samtidig ligger ligger i onlinespils natur, at man tager hele pakken med og godt ved, at der langtfra altid er gevinst. Men måske næste gang…!

Hestevædddeløb er populært at spille på. Foto: Softeis CC BY-SA 3.0

Nyt kan være sjovt

Og der mangler bestemt ikke ting at spille på. Der er nemlig nærmest ingen grænser for, hvad bookmakerne kan finde på at udbyde. Verden vrimler med sportsgrene og events, turneringer og talentshows. Og også masser af mærkelige ting, man nok ikke lige så komme. Bookmakerne sætter det op, og hvis det viser sig, at ingen tænder på det, så stopper de bare igen. Men rigtig mange mennesker har rigeligt med spillelyst og er friske på at prøve noget nyt og anderledes.

Bookmakerne er kreative, og den globale online-spilleindustri er også en milliardindustri. I 2017 blev der udbetalt gevinster for 44,3 milliarder kroner. Det er bare om at holde hjulene i gang og skabe interesse for noget nyt.

En verden af sport

Man kan sætte odds på mange ting, men sport er noget af det største verden over. Det gælder mange af de traditionelle og populære sportsgrene, som fodbold, tennis, cykelløb, amerikansk fodbold, eSport, international ishockey, boksning, hestevæddeløb. Også VM-håndbold giver altid en masse bets.

Det myldrer jo med turneringer, EM, VM, Tour de France, Wimbledon og meget andet. Der er også mindre sportsgrene som badminton, snooker, dart, billard, brydning og greyhoundløb, som der har været en lang tradition for i Irland.

Men interessen skifter alligevel noget fra det ene land til det andet. I Finland spiller de på pesäpallo , også kaldet ”hjemmebold”. Det er et spil, der minder lidt om baseball, en kæmpestor sport i USA. Men i denne version kaster man selv bolden op til slag, så man bedre kan styre kraften og retningen, når man slår til bolden med battet.

Det giver en taktisk fordel. Faktisk minder det mere som rundbold. Hovedligaen for Pesäpello hedder Superpesis, og den spilles fra april til slut-september. Det er ikke umuligt, at du kan finde en online-bookmakere med dansk spillelicens. Se under specialvæddemål eller ”specials”.

Træblok og petanque

Kubb (“træblok”) kender vi som kongespil herhjemme. Dette havespil er en populær svensk holdsport, som har skabt international opmærksom, fordi der er indført et mesterskab i de seneste år. Det holdes på den store ø Gotland, og faktisk strømmer der hold til fra hele verden. Den kan du godt komme til at oddse på.

Udover i Frankrig spilles der petanque andre steder rundt omkring i verden. Mon ikke også mange danskere har prøvet det? Man kan spille individuelt og på hold, og man kaster sine metalkugler (boules, som nogle også kalder spillet) så tæt på målkuglen (cochonnet) som muligt – eller man rammer modstanderens kugle og skubber denne længere væk fra målet.

Det franske spil har ikke fået bookmakernes helt store interesse, men den har en international konkurrence, som hedder Mondial la Marseillaise à Petanque.

Tunge heste

Måske ender du med at kunne spille på dette ret sjove spil. Man kan jo netop hente inspiration til nye spilmuligheder ved at opleve forskellige sportsgrene og spil på sine rejser ud i verden. Sådan noget som taekwondo er stort i Asien og er jo også en kendt sportsgren i Danmark.

I Japan har de Banei-Kaiba, som kan kaldes en form for slædeløb, der blev opfundet omkring 1900. Heste løber om kap på en 200 meter lang sandbane med tunge stålslæder bag sig. For at give slæderne vægt står jockeyerne på dem, og så går det afsted. Men det går ikke ret hurtigt i det bløde sand.

Hestene er dobbelt så tunge som travheste, så alt i alt er det en lidt langsom affære. Den blev opfundet, fordi landmændene ville se, hvem der havde den stærkeste hest. Der er ikke nogen onlinebets på denne specialitet, men besøger man banen, kan man godt vædde på hestene.

Mere med hest

Den argentinske sport, Juego del pato (“andespil”) involverer også heste og er yderst populært i Argentina. For spillet er en blanding af polo og basketball med fire spillere på hvert hold. Pato betyder and, og navnet kommer faktisk af, at man oprindeligt spillede med en levende and i et bur!

Nu bruges en kugle med nogle ringe omkring, og spillerne slår til den fra hesteryg. Det spilles kun i Argentina (men lyder da ret underholdende). Der er ikke nogen international turnering (endnu), men der er konkurrencer hver uge over hele landet. Så hvem ved, om det er noget, bookmakere også her vil satse på.

En klassiker kommer igen

Brevdueløb var stort for nogle årtier siden og er måske på vej mod et comeback. Duer – lyder det ikke lidt gammeldags?, tænker nogle nok. Men væddeløbsduerne er blevet avlet i flere århundreder, og det, de kan, er faktisk imponerende. Deres udholdenhed er utrolig, og de skal have hurtighed i vingerne, så at sige. Det ligger i generne, men skyldes i høj grad også opdrætterens dygtighed.

Duer kan flyve meget lange distancer, og duevæddeløbene kan variere fra måske 25 kilometer til mange hundrede hen over Europa. Og det, de kan, er jo at finde hjem til deres faste base. Det har de nemlig trænet igen og igen, og deres ankomsttidspunkt her observeres automatisk.

Due-betting er efter sigende ved at blive ”det nye sort”. Man regner ligefrem med, at det igen kan opnå den helt store succes på det danske marked, som har efterspurgt det længe. Så det er om at finde en bookmaker, der tilbyder duebetting.

Emmelie de Forest ved MGP. Foto: Raimond Spekking CC BY-SA 4.0

Uanede muligheder

Men det er ikke sport det hele. Man kan bette og oddse på alverdens begivenheder. På vinderne af TV-programmer som X-Faktor, Danmark har Talent og Vild med Dans, på Oscar- og Emmy-vinderne hvert år og på det årlige Melodi Grandprix – og på alverdens andre shows og events over hele verden. Og på hvem der vinder det amerikanske valg næste gang. Eller det danske for den sags skyld.

Intet er for stort, tværtimod. Og mange ting er heller ikke for små. Det hele skaber spænding for alle, der er vilde med spil, og bookmakerne gør selvfølgelig deres for at lokke med morsomme, mærkelige og usædvanlige ting at spille på. Det hele er nemt at gøre online på computer og på telefon.

Gør det live

Med en mobil ved hånden kan man oddse når som helst og hvor som helst. Og fordi det er så nemt, er livebetting endnu mere fristende. For du kan spille hele tiden, mens kampe, konkurrencer, events og shows kører for øjnene af dig.

Og skal vi lige runde af med at nævne endnu et lidt mærkværdigt spil eller sport, som de ikke mindst holder af i Tyskland, nemlig Speckbrett, der betyder spækkebræt. Den ketscher, som bruges nu har huller i, men ellers ligner den simpelt hen et spækkrbræt.

Oprindeligt brugte man rent faktisk rigtige skærebrætter fra mors køkken i byen Münster, hvor sporten blev opfundet – og med dem spillede man noget, der ligner tennis. Her afholdes der stadig verdensmesterskab, Speckbrett Weltmeisterschaften, hvert år. Bookmakere, som tilbyder specialvæddemål, har somme tider bets på Speckbrett.

For enhver smag

Nej, der mangler ikke muligheder for at tilfredsstille den indre spillefugl, og er man heldig, er der jo også penge at hente. Bookmakerne er selvfølgelig også interesseret i at tjene penge, så de skal nok fortsætte med at finde på noget for enhver smag.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan finde på for at friste så mange som muligt. Mon ikke oddsene for, at der kommer endnu flere betting-muligheder, er ret gode?