Ny europæisk klubturnering - skal danske hold glæde sig?

Vi er blot et “godkendt”-stempel fra UEFA fra at hilse en ny europæisk klubturnering velkommen. Kommer stemplet fra UEFA, kan 32 europæiske hold fra 2021-2022 støde sammen i en spritny turnering. Det lyder spændende, men hvad ved vi egentlig om den nye opfindelse? Det fortæller vi alt om her, hvor vi også vurderer, om det vil komme dansk fodbold til gavn.

Sidst vi havde tre turneringer var i 1999, da Cup Winners Cup blev spillet for sidste gang. Her er det Ajax, der fejrer pokalen i 1987. Foto: Creative Commons, Bart Molendijk / Anefo


 

Hvad ved vi?

Det er ikke hver dag, en ny europæisk klubturnering ser dagens lys. Derfor er det naturligt nok blevet mødt med megen spænding, at vi formentlig snart får en ny at se.

Den nye turnering bliver en mindre en af slagsen end Champions League. Den bliver måske også mindre end Europa League, dette står ikke helt klart endnu, men i forbindelse med præsentationen af forslaget blev det understreget, at den nye turnering primært er til for klubberne fra svagere fodboldlande.

De har i de senere år været under pres i den højt profilerede Champions League, hvor omstruktureringer har betydet, at færre hold fra lavere rangerende lande i dag kommer med end tidligere til fordel for de absolutte topklubber, som omvendt har fået nemmere ved at komme med.

Vi ved også, at 32 hold skal deltage, og at nogle af disse hold vil komme fra Europa League, hvor 48 hold i skrivende stund deltager. Dette tal skal bringes ned til 32, så alle tre turneringer skal bestå af 32 hold.

Hvad ved vi ikke?

Vi ved ikke, hvordan turneringsstrukturen kommer til at se ud. Efter alt at dømme vil den komme til at minde om de to eksisterende europæiske turneringer med gruppespil efterfulgt af knockout-kampe. Det er nærliggende at tro, fordi denne struktur har vist sig mest populær blandt tilskuerne, men det vides altså endnu ikke med sikkerhed.

Vi ved heller ikke, om den vil blive tilgængelig for danske seere. Umiddelbart vil turneringens opfindere nemlig lægge op til, at turneringen udelukkende skal streames. Om det bliver til priser, der er til at betale som seer, og om man overhovedet kan finde streamingtjenester, der kan se værdi i at tilbyde produktet, står hen i det uvisse.

Sidst, men ikke mindst ved vi altså ikke med sikkerhed, om turneringen bliver til noget. Men eftersom en af turneringens fædre er Andrea Agnelli, der både sidder i UEFA’s styrende organ, eksekutivkomitéen, og er formand i sammenslutningen af europæiske klubber, ECA foruden sin bestyrelsesformandspost i Juventus, så virker det mere end sandsynligt, at han får sin vilje.

Kommer det dansk fodbold til gavn?

Det er endnu et af spørgsmålstegnene, selvom det selvfølgelig er det langt vigtigste! Det er et af spørgsmålene, som vi må krydse af som en ubekendt. Men der er grund til forsigtig optimisme. Danmark befinder sig nemlig i kategorien af hold, der umiddelbart kunne blive tilgodeset.

Som vi har været inde på i en artikel for nylig, ligger Danmark nemlig nummer 13 på den europæiske landekoefficient liste, altså et par niveauer fra de bedste lande. Bliver den nye turnering til virkelighed, vil det betyde en udvidelse af de europæiske pladser, som vil stige fra de nuværende 80 (32 i Champions League og 48 i Europa League) til 96, altså 16 flere hold.

Her virker det mere end sandsynligt, at det vil blive landene mellem 10.- og 20.-pladsen, der vil kunne få et hold flere ud på europæisk græs. Det kan vise sig som en stor fordel for de danske klubber, der sjældent formår at få mere end ét hold ud i Europa.

Har vi brug for en ny europæisk klubturnering?

Udover det åbenlyst gode argument, at det kan komme danske klubber til gode, er der med rette nogen, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad vi egentlig skal bruge en ny europæisk klubturnering til?

Selv den mest fodboldtossede seer har nok fra tid til anden spekuleret på, om den konstante udvidelse af mængden af fodbold efterhånden er nået til et punkt, hvor den ikke tjener andet formål end at fylde fodboldbossernes lommer.

Alligevel er der nogen ræson i at foreslå en ny turnering. Som vi var inde på, er de mindre klubber i stigende grad blevet forfordelt i Champions League, hvor det bliver stadigt sværere for dem at komme med.

Samtidig har udvidelsen af Europa League vist sig at skabe problemer i de nationale ligaer, hvor kampprogrammerne ofte kommer under pres fra det stigende antal europæiske kampe.

Selv hvis vi ser bort fra de danske interesser, kan det derfor vise sig at være en god idé med en ny turnering. I hvert fald er vi på henvisningskode optimister!