Odds på Politik - Spil på kommunalvalg

Odds på politik er populært som aldrig før, men bookmakerne tager ofte fejl af favoritterne. Den 21. november er der kommunalvalg i Danmark. Bliv klogere på bookmakernes fejltagelser, og oddsene til kommunalvalget i november.

Odds på Politik og kommunalvalg

Hvem kommer til at sidde på rådhusene? Find odds på kommunalvalget i Danmark. Valget er 21. november 2017.

Tør vi tro på bookmakerne ved kommunalvalget?

Bookmakerne har de sidste år lavet alvorlige fejl i deres odds på politik.

Først fejlede de ved det engelske parlamentsvalg i 2015, derefter ved folkeafstemningen om, hvorvidt England skulle forblive medlem af EU i 2016. Senest er det præsidentvalget i USA, hvor begivenhedernes gang tilsyneladende foretog en u-vending og overraskende placerede Mr. Trump i det hvide hus.

Hvordan kunne bookmakerne tage så grueligt fejl? Og kan vi regne med dem til det danske kommunalvalg i november?

Udvalgte odds på kommunalvalget hos Unibet (fra 20. november 2017)

Odds på Frank Jensen til kommunalvalg Odds på Jørgen Glenthøj til Kommunevalg Odds på Ulrik Wilbek til kommunalvalg

Se flere odds hos Unibet

Udvalgte odds på kommunalvalget hos NordicBet (fra 20. november 2017)

Silkeborg Kommunalvalg odds

Odds kommunalvalg Odense

Kommunalvalg København Odds

Se flere odds hos NordicBet

Politiske spillemarkeder har eksisteret siden slutningen af det 19. århundrede, hvor amerikanske politikere simpelthen spillede på deres egne chancer for at blive valgt. Også blandt Wall Street-handlende var det populært at spille på præsidentvalg, og siden er markedet vokset stødt. I dag er fire ud af de fem største spillemarkeder hos verdens største spillebørs, britiske Betfairs, politiske. Ved det amerikanske præsidentvalg sidste år blev der spillet ikke mindre end 97 millioner pund på, hvem der ville blive USA’s næste præsident.

Se børnehavebørn snakke om valgplakater i 2013.

Og også vi danskere er bidt af en politisk spillefugl. Niels Folmann, administrerende direktør for Danske Spil, udtalte i forbindelse med den britiske EU-afstemning, at der var overordentlig stor interesse for politiske begivenheder hos de danske spillere.

”Oddset-spillerne har vist stor interesse for det britiske valg om fortsat EU-tilknytning igennem en lang periode. Det bekræfter, at vores kunder er glade for spil på politiske begivenheder, hvilket vi også så for ét år siden under det danske folketingsvalg”.

Niels Folmann til fyens.dk.

Odds på kommunalvalget

I de seneste år har der været en tendens til at give spillemarkedet forrang over meningsmålinger, når det kommer til at odds på politik som Brexit og det amerikanske præsidentvalg. Den mest afgørende faktor er, at spillemarkedernes forudsigelser baserer sig på folks rationelle skøn og vurderinger, ikke deres personlige meninger. Det faktum, at spillerne har penge på højkant, gør det ifølge forskere ydermere sandsynligt, at de sætter sig godt ind i problemstillingen og giver deres ærlige bud på en vinder.

Du kan også oddse på folketingsvalget og Danmarks næste statsminister:

Odds er kun tilladt for personer over 18 år! Opdateret 20. november.

Næste statsminister
bet365
unibet odds
Mette Frederiksen
-
1,62
Lars Løkke
-
3,50
Kristian Jensen
-
5,00
Kristian Thulesen Dahl
-
12,00
Søren Pape
-
75,00

Med hensyn til det danske kommunalvalg, der finder sted den 3. tirsdag i november 2017, vægrer mange bookmakere sig ved at sætte odds på, hvilke politikere, der kommer til at vinde posterne i Danmarks kommunalbestyrelser og regionalråd.

Hos de store kanoner som Danske Spil Oddset og Unibet kan man langt forinden spille på folketingsvalg i Danmark og præsidentvalget i USA, men ved det seneste kommunalvalg i 2013, var det kun NordicBet og Betsafe, der tilbød betting.

Ved det danske kommunalvalg i 2013 var der følgende odds på kommunalvalget:

  • Hvem der blev borgmestre i Danmarks 98 kommuner.
  • Hvem der fik flest personlige stemmer.
  • Hvor mange borgmestre Venstre ville få.
  • Hvor mange borgmestre Socialdemokratiet ville få.
  • Hvilket parti der fik flest borgmestre.

Hvorfor der ikke var flere spiludbydere, der hoppede med på vognen og tilbød odds på kommunalvalget, er svært at sige. Men NordicBet og Betsafe er da også de bookmakere, der er kendte for generelt at have et stort udvalg af odds på politik og andre danske begivenheder.

Parametre for odds på politik

I en artikel i Politiken i forbindelse med kommunalvalget i 2013 forklarede Senior-bookmaker hos NordicBet, Frederik Sovang, hvilke parametre man hos NordicBet sætter odds efter ved en begivenhed som kommunalvalg i Danmark.

“Typisk skeler vi til, om en kommune skulle være højborg for et givent parti… Borgmestereffekten kontra aktuelle målinger både lokalt og på landsplan har også indvirkning på, om det er den ene eller anden fløj, vi har udpeget som favorit, og i hvor stor en grad favoritværdigheden er.”

Udtalte Frederik Sovang til Politiken.

Frederik Sovang forklarede videre, at i de kommuner, hvor målinger tyder på dødt løb, tør man ikke give en kandidat et odds-fortrin, når det gælder odds på kommunalvalget:

”I kommuner, hvor der blot var få mandaters forskel ved kommunalvalget i 2009, og hvor der sidder en rød borgmester, vil man grundet blå bloks forspring på landsplan eksempelvis kunne spore, at vi giver samme odds på en venstremand og en socialdemokrat”, fortalte Frederik Sovang til Politiken.

I omtalte artikel har journalisten talt med bachelor i statskundskab og underviser i statstik på Københavns Universitet Martin Vinæs Larsen, som har en anden vinkel på odds på politik i forbindelse med odds på kommunalvalget.

Vinæs står bag den såkaldte 98-model, som sigter efter at forudsige syv nationale partiers stemmeandel ved kommunalvalget: Socialdemokraterne, de radikale, de konservative, SF, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten.

Med 98-modellen, som er bygget op af fire trin, har man, ifølge Vinæs, større chance for at forudse et valgresultat og sætte odds på kommunevalg end ved almindelige målinger. Bliv klog på 98-modellen her.

Tips til odds på kommunalvalget

Selvom hele 71,9% af Danmarks befolkning stemte ved kommunalvalget i 2009 skal forklaringen på, hvorfor ikke alle bookmakere kaster sig over odds på kommunalvalget, måske findes i danskernes uvidenhed, når det kommer til det forestående kommunalvalg.

Når der er valg i Danmark, er der som regel en høj stemmeprocent – ifølge KL (en privat interesse- og medlemsorganisation for alle Danmarks kommuner) har stemmeprocenten ved kommunalvalg i Danmark traditionelt set ligget på omkring 70 procent. Men ifølge en undersøgelse foretaget af Kommunernes Landsforening ved 44 procent af de adspurgte danskere ikke, hvad valget 21 november drejer sig om.

Måske interesserer ”små” valg i Danmark os ganske enkelt mindre end politiske begivenheder fra den store verden – som for eksempel det amerikanske præsidentvalg. Eller har vi efter Brexit og Trump mistet tiltroen til bookmakerne ved politiske begivenheder?

Om bookmakerne i disse tilfælde skelede for voldsomt til de officielle meningsmålinger, som jo i den grad også var gale på den, og på den måde kom til at virke for usikre, må stå hen i det uvisse. Efter de forgange to års store politiske overraskelser har flere medier peget på, at når eksperter udtaler sig skråsikkert om et politisk resultat, har offentligheden og medierne tendens til ukritisk at gentage denne fortolkning og komme til at overse modstridende tendenser.

Med hensyn til det forestående danske kommunalvalg er der selvfølgelig visse tendenser, der kan forudsiges temmelig sikkert, og som man derfor kan have i baghovedet, når man sætter sine odds på kommunalvalget. For eksempel har Konservative i over 100 år været det parti, borgerne på Frederiksberg har svoret til, ligesom Enhedslisten traditionelt vinder stor opbakning i Københavns kommune. Ved forrige kommunalvalg gik Socialdemokratiet frem i både Odense og Aarhus, og i Gentofte kommune er Konservative typisk i høj kurs. Alligevel er kommunalvalg en svær størrelse at have med at gøre, når det kommer til betting.

Martin Vinæs Larsen, underviser på Københavns universitet, har dog et generelt råd til dem, der har tænkt sig at kaste sig ud i odds på det forestående danske kommunalvalg:

”I de kommuner, der har to partier fra samme blok over for hinanden, er det særlig svært at forudse resultatet, for der er det konstitueringerne, der bliver afgørende. Så hvis man skal spille, så sats på de kommuner, hvor det er Venstre mod Socialdemokraterne”.

Martin Vinæs Larsen til Politiken.

Selvom forudsigelserne nok ikke vil være lige så forkerte ved det danske kommunalvalg som i tilfældene med Brexit og Trump – er de sandsynligvis en stor del af forklaringen på den udbredte fejlfortolkning i bookmakernes (og meningsmålingernes) odds på politik: At verden er uforudsigelig, og at man aldrig kan spå om et politisk resultat med hundrede procents sikkerhed.

Men er det ikke i sidste ende det, der gør betting så spændende?

Læs også…