20 september 2022

Sidst opdateret: for 2 måneder siden

Superliga allstars

Kan Agger snige sig på holdet? Blev der plads til kæmper som Thomas Delaney og Mohamed Zidan? Få svarene, når vi kigger på Superliga allstars holdet og kommer med vores bud på det bedste Superliga hold nogensinde.

Superliga Allstars

Her er vores Superliga Allstars.


 

Kriterier for vores Superliga all-star hold

Lad os starte med nogle præmisser for, hvordan vi har sat det bedste Superliga hold nogensinde.

Tidsgrænsen: 1991

Først og fremmest har vi sat en skæringsdato for vores Superliga Allstar hold, som hedder 1991. Det var nemlig der, ligaen ændrede navn fra 1. division til sit nuværende, Superligaen.

Det betyder, at vi med tårer i øjnene må sige farvel til oplagte navne som Peter Schmeichel, Michael og Brian Laudrup, Allan Simon, Preben Elkjær og mange andre superstjerner, som spillede i den bedste danske række inden, den fik sit nuværende navn og format.

Antal kampe og sæsoner

At andet vigtigt parameter for vores Superliga all-star hold er, at spillerne har tilbragt nok tid i ligaen og spillet nok kampe.

Hvis Messi spillede en showkamp for Horsens, der talte som en Superliga-kamp, ville han altså ikke bare optage en plads på vores Superliga all-star hold, selvom han da eftersigende er en ret dygtig fodboldspiller.

Rå talent

Vi kan dog ikke se bort fra det rå talent på vores Superliga allstars hold. Nogle spillere blev Superliga-legender, fordi de spillede hundredvis af kampe og satte deres aftryk på ligaen i en årrække.

Spillere som Per Nielsen og Jes Høgh er eksempler på denne type dygtige arbejdshest, der også blev kulturbærere. Men andre spillere udmærkede sig ved at spille færre Superliga-kampe, men hvor det til gengæld var tydeligt, at deres niveau var flere klasser højere end kollegaernes.

Et par af vores valg til dette Superliga allstars hold passer ind i denne kategori.

Med banen kridtet op lad os så tage et kig på vores bud på det bedste Superliga hold nogensinde.

Lars Høgh, OB (603 Superligakampe)

Lars Høgh var aktiv fra 1977-2000 og var loyal mod OB i alle årene.

I dansk klubfodbold er han den spiller med flest kampe i den bedste række nogensinde. 817 kampe blev det for OB i alle turneringer – også selvom “kun” 9 af sæsonerne var i det, vi i dag kender som Superligaen.

Høgh nåede at vinde 3 mesterskaber og 3 pokaltitler. Og havde det ikke været for Peter Schmeichel, havde han fået langt flere end de 8 landskampe, det blev til for en af de mest sympatiske fodboldspillere nogensinde i dansk fodbold.

Lars Jacobsen, OB, FCK (296 Superligakampe, 6 mål)

Med 296 kampe for først OB og dernæst FCK er Lars Jacobsen en af de spillere på vores Superliga allstars hold med flest kampe.

Den karismatiske højreback nåede at vinde tre mesterskaber med FCK mellem 2004-2014, hvor han i mellemtiden også nåede et par udlandsophold til tysk og engelsk fodbold.

Lars Jacobsen var ikke den mest offensivt mindede højreback. Defensivt var han til gengæld en enormt sikker og stabil skanse, som var en af de vigtigste brikker i FCK’s ofte bundsolide bolværk.

Uche Okechukwu, Brøndby IF (61 kampe, 10 mål)

Nigerianske Uche Okechukwu kom til Brøndby i 1990 fra den nigerianske klub Iwuanyanwu Nationale. Få havde hørt om Uche, da han kom til, men det ændrede han hurtigt på.

Han var en vigtig brik i mesterskabet i både 1990 og 1991 og gjorde sig også bemærket i udlandet i 1991-sæsonen, da han var en del af det Brøndby-hold, der nåede semifinalen i UEFA Cuppen og næsten slog Roma ud. Året efter blev han kåret til årets spiller i klubben.

Efter 3½ sæsoner i Brøndby skiftede Uche til Fenerbahce, hvor han også blev en kæmpe succes.

Daniel Agger, Brøndby IF (77 kampe, 7 mål)

Daniel Agger er en af de spillere på vores Superliga All Stars hold, som i høj grad er med på grund af sit enorme talent.

Som ung spiller nåede han blot 34 kampe for Brøndby, inden Liverpool købte ham for et rekordbeløb, da det også var gået op for det store udland, at han var alt for god til Superligaen.

Siden vendte Agger tilbage til Brøndby i karrierens efterår efter 8 år i Liverpool. Han nåede to sæsoner yderligere i klubben, inden han gik på pension.

Niclas Jensen, Lyngby, FC København (251 kampe, 13 mål)

Niclas Jensen nåede fem år i Superligaen for Lyngby, inden han rykkede til PSV i Holland. Herefter blev det til 8 sæsoner yderligere for FCK med enkelte afstikkere til både Manchester City, Borussia Dortmund og Fulham.

Niclas Jensen var både solid defensivt og ganske offensivt mindet. I 251 Superliga-kampe blev det således til både 13 mål og 10 assists.

Det sikrer ham en plads på vores Superliga All Stars holds venstreback.

Jesper Grønkjær, AaB, FC København (200 kampe, 26 mål)

Jesper Grønkjær var et kæmpe talent, da han som ung slog igennem i AaB og blev solgt dyrt til Ajax. Herefter nåede han også at repræsentere klubber som Chelsea og Atleticó Madrid.

Som 29-årig hentede FCK Grønkjær hjem igen, hvor han spillede de næste fem år. Jesper Grønkjær markerede sig i denne periode som en af de bedste spillere nogensinde i Superligaen.

Han kunne uden tvivl have forlænget sit udlandsophold, men til Superliga-fansenes store held følte han sig godt hjemme i det københavnske, hvor han altså nåede 114 kampe, hvilket bragte ham op på præcis 200 Superliga-kampe.

Her kan du se nogle af Grønkjærs bedste aktioner for blandt andre FCK. Du kan eventuelt slukke for lyden.

Tobias Linderoth, FCK (82 kampe, 4 mål)

Vi kommer ikke uden om lidt svensk Volvo-stål i midtbanemotoren på vores Superliga All Star hold. Tobias Linderoth kom til hovedstadsklubben fra Everton i 2004 og stemplede sig nærmest fra dag 1 ind som en uerstattelig general på midtbanen.

På sine tre sæsoner i FCK nåede Tobias Linderoth at vinde to mesterskaber. Og så var han med, da FCK for første gang i klubbens historie kvalificerede sig til Champions League i 2006.

Det blev Tobias Linderoths sidste sæson i klubben, da han herefter blev solgt for omkring 30 millioner kroner til tyrkiske Galatasaray.

Kim Vilfort, Brøndby IF (218 kampe, 41 mål)

“Mr. Brøndby” er tilnavnet på Kim Vilfort. Han blev kåret som Årets Spiller i Superligaens allerførste sæson og nåede i alt 218 kampe og imponerende 41 scoringer på Vestegnen fra 1991-1998.

I den periode nåede Vilfort at vinde fire guldmedaljer og en enkelt sølvmedalje, før han gik på pension i en alder af 35 år. Som et passende punktum på en fremragende karriere sluttede Kim Vilfort karrieren af med at blive matchvinder, da han spillede sin sidste kamp for Brøndby i maj 1998 ude hos OB.

Brøndby vandt 0-1 på lidt af et perlemål af Vilfort.

Martin Jørgensen, AGF (159 kampe, 19 mål)

Fra “Mr. Brøndby” til en spiller, der om nogen kunne være “Mr. AGF”. Martin Jørgensen – endnu en satans sympatisk spiller – nåede fire sæsoner i AGF trøjen, før han blev hentet til Italien, hvor han de næste 13 år var fast mand i først Udinese og dernæst Fiorentina.

Martin Jørgensen var ikke blot en dygtig fodboldspiller, der var utroligt stabil og sjældent faldt ud af kampene; han var også topprofessionel, hvilket hans lange karriere vidner om.

Han fik 20 år med professionel seniorfodbold, hvoraf de 8 var for AGF, og han var imponerende 38 år, da han stillede støvlerne på hylden.

Dame N’Doye, FC København (151 kampe, 90 mål)

Dame N’Doye er med nogen afstand den spiller på vores Superligaen All Star hold med den nyligste karriere. Dame N’Doye indstillede nemlig først sin karriere i 2020 efter endnu et ophold hos FC København.

Dame N’Doye kom faktisk lidt sløvt fra land med blot 2 mål i 11 kampe i sin første sæson i klubben. Men herefter var det slut med at leje. De næste tre år bombede han på livet løs og blev topscorer i to af sæsonerne, før udlandet igen kaldte.

Dame N’Doye vendte tilbage seks år senere og scorede just præcis nok mål til at blive FCK’s alltime topscorer. Derfor er han selvfølgelig også på vores Superliga all star hold.

Ebbe Sand, Brøndby IF (135 kampe, 69 mål)

Ebbe Sand fik et enormt sent gennembrud i en alder af 25, hvor han stadig arbejdede som elektriker ved siden af fodbolden. Men da han først kom i gang, blev han en af de bedste spillere i Superligaens historie.

Han var en afgørende spiller på det Brøndby-hold, der vandt tre mesterskaber i træk og for første gang i klubbens historie kvalificerede sig til Champions League. På rekordsæsonen i 1997/98 scorede han imponerende 28 mål.

Det var Superliga-rekord i 21 år, inden FCK’s Robert Skov slog den med 1 mål (og altså også brugte to kampe mere på end Ebbe Sand havde gjort).

Ebbe Sand har det bedste minutter pr. mål snit af alle spillere nogensinde, og han er selvskrevet på vores Superliga All Star hold.

Superliga allstars boblere

Her er de spillere, vi måtte sortere fra vores Superliga All-Stars hold.

Mogens Krogh (målmand)
Zdenek Pospech (højreback)
Jes Høgh (centerforsvarer)
Brede Hangeland (centerforsvarer)
Ole Bjur (højrewing)
Thomas Delaney (central midt)
Ståle Solbakken (central midt)
Søren Frederiksen (angriber)
Peter Møller (angriber)
Mohamed Zidan