Superliga start 2018 - Hvad ved vi efter fem runder?

Der var mange ubekendte inden Superligaens start. Kan FC Midtjylland holde fast i toppen? Reagerer Brøndby med trods eller kollaps ovenpå sidste sæsons skuffelse? Og kan FCK’s nyindkøbte stjerner føre dem tilbage, hvor stillingen matcher selvforståelsen? Efter fem runder er vi så småt ved at få besvaret nogle af spørgsmålene.

Foto: Pixabay/Licens: Creative commons CC0

De tre – fire? – tophold

3 af de 4 topplaceringer udgøres af de samme som sluttede i toppen sidste år. Og som mange nok havde forudset, er FC København (1), FC Midtjylland (3) og Brøndby (4) med, hvor der er sjovest. De tre hold, der har hentet henholdsvis 12, 10 og 10 point, har dog haft markant forskellige begyndelser på årets Superliga eventyr. FCK startede med et choknederlag hjemme mod Horsens, men har siden da imponeret med fire sejre i streg.

I de fire kampe har man kun sluppet et enkelt mål ind, og også offensivt har det spillet. Forsøget med Rasmus Falk på den centrale midt ser lovende ud, og Viktor Fischer fortsætter, hvor han slap i foråret. Derudover har Dame N’Doye hurtigt genfundet sit gamle niveau, og det kulminerede alt sammen i femte runde, hvor Brøndby blev slået 3-1 i et opgør, der var et topbrag værdigt.

Det ligner for alvor, at FCK har genfundet formen. Selvom det er tidligt, ligner de en guldfavorit, hvis altså ikke udlandet når at kalde på Viktor Fischer inden transfervinduets udløb.

Hos Brøndby var nederlaget til ærkerivalerne det første i seks interne opgør og en gedigen våd klud i ansigtet. Drengene fra Vestegnen har haft en blandet opstart, hvilket også sås med 1-1 hjemme mod Vejle og en snæver sejr ude over Hobro.

Selvom Ante Erceg umiddelbart ligner en mere end kompetent erstatning for Teemu Pukki i angrebet er en af de største bekymringer hos Brøndby, hvad salget af Christian Nørgaard får af betydning. Han var om nogen en kulturbærer i klubben, og spørgsmålet er, hvor lang tid hans afløser Josip Radosevic skal bruge til at finde sig til rette. Og hvor mange point, udskiftningen kommer til at koste.

Midtjyske armbevægelser og den aalborgensiske sniger

Det er dog ikke kun københavnerklubberne, der vil lege med i toppen. Ligesom FCK er også FCM’s formkurve opadgående. Efter blot 1 point i de første to kampe har midtjyderne hentet tre sejre i træk og i flere af opgørene er sejren kommet hjem i sikker stil.

Selvom FC Midtjylland er blevet kritiseret for at købe kvantitet fremfor kvalitet og skuffede i CL-kvallen, ser det altså ud til, at Jess Thorup nok engang er ved at finde den rigtige måde at spille sine mange strenge på.

Det ene nederlag, FCM har lidt i Superligaen er til den overraskende treer pt., Aab, der ligger a point med FCK efter fire sejre og blot et nederlag.

Aalborgensernes målscore vidner dog om, at det flere gang har holdt hårdt. 5-5 lyder den efter fem kampe, hvoraf det er blevet til en enkelt 0-4-snitter i Parken. Alle fire sejre er således vundet med en enkelt pind og flere af scoringer er tilmed faldet i slutningen af kampene. Det understreger, at mange af pointene er hentet med de yderste marginaler, og hvis Wieghorsts tropper kan slutte blandt de første seks, vil det formentlig være mere end godkendt.

Aab har dog den fordel, at de i modsætning til de tre andre ikke skal bekymre sig om europæisk fodbold. FC Midtjylland må med sin trup på over 30 mand forventes at være mindst berørt af det stramme kampprogram, mens FCK også kan bryste sig af en tilpas stor trup til, at man bør kunne rotere sig ud af de største problemer.

I Brøndby er man derimod kommet under tidligt pres med kombinationen af en lidt skuffende start og en trup, der er smallere end konkurrenternes.

Oprykkernes optimistiske opstart

Før sidste sæson lød det, at den nye struktur gjorde det tæt på umuligt at rykke ud af Superligaen. Det glemte Silkeborg, Helsingør og Lyngby, der gjorde plads til hele tre oprykkere i form af Vendsyssel og de to traditionsklubber Vejle BK og Esbjerg FB. Efter 5 runder ligger de henholdsvis 5, 6 og 10 med 7, 6 og 5 point.

Vendsyssel lagde fra land med to sejre, heriblandt en over Esbjerg. Særligt den unge Moses Opondo har med tre assists gjort sig positivt bemærket for de undertippede oprykkere, der senest fik et point i hus mod de andre oprykkere fra Vejle. Netop Vejle er blevet stærkt kritiseret for at samle et hold af lejesoldater fra alle klodens afkroge, og der var mange, der tvivlede på, at østjyderne ville kunne få deres model til at virke i Superligaen.

Anført af den spændende italienske træner Adolfo Sormani er de dog kommet fint fra land med en sejr, tre uafgjorte og et enkelt nederlag. Sejren faldt dog i åbningskampen, så efter fire kampe uden en gentagelse mon ikke vejlenserne snart tripper for tre point?

I Esbjerg har sæsonstarten været en blandet landhandel, hvor målene er haglet ind. 10 gange har de skullet fiske bolden ud af nettet, og vestjyderne har allerede oplevet to massive skuffelser. Den første kom mod den anden oprykker fra Vendsyssel, hvor Esbjerg hjemme tabte 2-3. Den anden, som måske var endnu værre, var hjemme mod Randers, hvor en 3-0 føring blev vekslet til en uafgjort.

Med sidste sæsons topscorer Anders Dreyers overraskende skifte til engelsk fodbold var det derfor en lunken start på Superliga eventyret for Esbjerg, men der kom varme i bassinet med sejren over SønderjyskE i femte spillerunde. Den gav esbjergenserne den første sejr i sæsonen og en nogenlunde godkendt sæsonstart.

Tabt bagom dansen

Alt andet end godkendt må man derimod kalde OBs og FC Nordsjællands start på sæsonen. Starter vi med sidstnævnte, der sidste år scorede bronze, er de pt. a point med Esbjerg efter 1 sejr, 2 uafgjorte og 2 nederlag. De to nederlag er faldet i de sidste to kampe ude mod Brøndby og Aab.

Det er i sig selv ikke katastrofalt, men når man samtidig har måttet nøjes med uafgjort hjemme mod Esbjerg og ude mod AGF, så begynder man at have svært ved at bestå.

Et hold, der uden tvivl er dumpet med et brag, er OB, der på næsten imponerende rekordtid er isoleret i bunden med 1 point og en målscore på 6-10 efter de første 5 opgør. OB-træner Jakob Michelsen spiller som regel med langt mindre boldbesiddelse end hans forgænger i OB Kent Nielsen var kendt for.

Og noget kunne tyde på, at læringskurven for OB-spillerne har været mere stejl end først antaget. I hvert fald er det blevet til en katastrofal start for OB, der blot har fået ét point hjemme mod SønderjyskE og derudover har tabt til blandt andre Hobro, Randers og Vendsyssel. Med allerede nu tre point op til ligaens næstmest ringe fra Hobro er der hurtigt kommet pres på Jakob Michelsen.

OB skal allerede i næste runde vise nogle positive takter mod FC Midtjylland, hvis ikke advarselslamperne for alvor skal begynde at blinke.