22 oktober 2022

Sidst opdateret: for 2 uger siden

Superligaens Historiske Kampe

Læs om kampene, der afgjorde mesterskaber på spektakulær vis, om de vildeste sejre og om de største nedsmeltninger. Vi gennemgår nemlig de mest historiske Superligakampe nogensinde.

Historiske Superligakampe

Vi har udvalgt 10 af de mest historiske Superligakampe nogensinde.

Nogle er valgt på grund af et enkelt uforglemmeligt øjeblik i kampen. Andre er valgt, fordi kampene i sin helhed overgik alle forventninger og leverede drama, skandaler eller anden lækker snask!

1) Da Zuma saksesparkede mesterskabet hjem

Det var 32. og næstsidste spillerunde, og der var alt på spil i Parken. Brøndby lå på andenpladsen med 55 point, to foran Silkeborg IF, men to bagefter FC København. En Brøndby-sejr ville med andre ord bringe drengene fra Vestegnen alene i front.

Før pausen bragte Christian Poulsen imidlertid Løverne foran med 1-0, og efter knap en times spil faldt så et af Superligaens mest ikoniske øjeblikke nogensinde.

Magikeren Sibusiso Zuma modtog en aflevering fra Thomas Thorninger i brysthøjde i venstre side af straffesparksfeltet.

Sydafrikaneren tæmmede bolden med brystet og saksesparkede den derpå i det lange hjørne.

Kampen endte 3-1 til FCK, der med sejren sikrede sig sit første mesterskab i otte år.

2) Da superstjernerne blev slagtet af oprykkerne

Det var spillere som Thomas Delaney, Mathias Zanka, Stephan Andersen, Nicolai Jørgensen og Pierre Bengtsson, der i fjerde runde af Superligaen 2014/15 tog imod oprykkerne fra en Hobro, en lille nordjysk by med omkring 12.000 indbyggere.

Der var med andre ord lagt op til en nedslagtning hjemme i Løvernes bur. Problemet var bare, at gæsterne ikke havde læst manuskriptet. Efter syv minutter slog Quincy Antipas Zanka i en luftduel og gjorde det til 1-0, som holdt til pausen.

Igen ved starten af 2. halvleg sov FCK igen i timen. Efter kludder i forsvaret kunne Mads Justesen prikke bolde i mål. Og efter 61 minutter lukkede og slukkede Mads Hvilsom til slutresultatet i en af de vildeste Superligakampe nogensinde: FCK-Hobro 0-3.

3) Målmanden header mesterskabet hjem

Det var en solskinsdag i Smilets By den 12. maj 1996. Superligaens tredjesidste runde stod for skud, og hjemmeholdet AGF gik på banen med 58 point på kontoen.

På modsatte banehalvdel stod 11 gule trøjer fra Brøndby, hvis saldo hed 59 point. Så AGF skulle på jagt foran et fyldt stadion med 19.500 tilskuere.

På et mål af Peter Møller gik Brøndby til pause med en 0-1 føring og mesterskabet syntes afgjort. Men på to mål af Thomas Thorninger og ét af Henrik Mortensen fra det 55.-75. minut bragede AGF sig foran med 3-1.

Med sejren ville man gå to point foran Brøndby og dermed selv kunne afgøre mesterskabet. Stemningen på stadion var euforisk og elektrisk. I fire minutter. Her dukkede Ebbe Sand op og kunne efter passivt forsvarsspil prikke reduceringen ind. 3-2 og en vis nervøsitet begyndte at melde sig.

De næste knap 10 minutter fortsatte med drabelige dueller og et for den neutrale tilskuer dejligt kaos leveret af to hold desperate for at vinde armlægningen. Med tre minutter igen stivnede smilene.

På et hjørnespark dukkede af alle mennesker Brøndbys målmand Mogens Krogh op og sprang højest på et indlæg fra venstre side. Bolden strøg i det lange hjørne, og udligningen var i hus. 3-3 og det resultat holdt kampen ud trods et heftigt AGF pres.

I de efterfølgende 3 sidste runder af sæsonen scorede de to hold begge 7 point. Brøndby kunne derfor lade sig krone som mestre med 67 point – ét foran AGF. Kroghs pande blev i høj grad afgørende for BIF-mesterskabet.

4) Brøndbys kollapsede mesterskab

Den gør formentlig stadig ondt at snakke om for folk på Vestegnen. Med fire runder igen i 2017/18-sæsonen havde Brøndby et forspring på 5 point ned til FC Midtjylland på andenpladsen.

To runder senere var man á point efter 1-1 i Parken og et smerteligt nederlag hjemme til netop FCM. Brøndby havde dog stadig en markant bedre målscore og skulle derfor blot matche FCM’s pointhøst i de sidste to runder, så var det første mesterskab siden 2004/05 hjemme.

Første hurdle var oprykkerne fra Horsens ude. Og det lignede en formsag, da Brøndby på mål i det 40. og 41. minut fik en solid føring. Brøndby var i fuld kontrol, og på tribunerne vajede romerlysene og næsten en ekstatisk stemning.

Men hjemmeholdets Kjartan Finnbogason havde andre planer. I det 89. minut scorede han direkte på frispark, og nervøsiteten begyndte at melde sig, før de fem minutters tillæg begyndte.

Brøndbys Halimi holdt på bolden lidt for længe og mistede den, hvorpå et desperat Horsens-pres begyndte med en række indlæg ind i Brøndby-feltet.

Det så dog ud til, at faren var afværget, og kommentator Carsten Werge nåede da også at kalde den efter en clearing: “De forsvarer guldet her, Brøndby.” Men efter endnu en desperat ballonbold i feltet faldt den igen for Finnbogasons fødder, og han knaldede til.

95.13 lød stadionuret, da bolden trillede over stregen og knuste Brøndbys mesterskabsdrømme.

For Brøndby er det en af de mest smertelige opgør i klubbens historie. For den neutrale er det et en de mest historiske Superligakampe nogensinde.

5) Da Lyngbys amatører spillede lige op med Vejle

01/02-sæsonen i Lyngby var én lang rædselstur, der blev værre for hver runde, der gik. Ved vinterpausen lå klubben sidst med 14 point for 20 kampe, og henover vinteren blev klubben erklæret konkurs.

Det betød, at samtlige spillere på kontrakt blev fritstillet og foråret skulle gennemføres med amatører. Det gik som forventet med 13 nederlag ud af 14 mulige i foråret og en målscore på 7-53. Av for satan.

Men i 30. spillerunde fik spillerne en flot oprejsning. Ude mod Vejle, der var 3 point efter AGF på den livgivende 10. plads. På to mål af Christian U. Hansen fik Lyngby 2-2 og cementeret sin rolle i en af de mest historiske Superligakampe nogensinde.

Vejle rykkede ned sammen med Lyngby. Og Christian U. Hansen kan i øvrigt se tilbage på en Superliga-karriere, der lyder på 13 kampe og mere end hæderlige 3 mål og 1 assist.

6) Dagen hvor alt gik i fisk for Brøndby

Brøndby med Michael Laudrup på trænerbænken indtog førstepladsen, da de i den 21. spillerunde i 2003/04-sæsonen tog imod Esbjerg, som var på andenpladsen tre point efter.

Udeholdet havde debutanten Fredrik Berglund med, og efter blot 7 minutter gjorde han tribunerne tavse, da han gjorde det til 0-1. Brøndbys håb om at slå hul i toppen led endnu et knæk tre minutter senere, da det blev 0-2.

Reduceringen faldt, og tribunerne livede igen op, men med tre mål fra det 32.-39. minut – heriblandt et til fra Berglund – kunne et chokeret Brøndby-hold gå til pause bagude 1-5 (!)

En vis Jess Thorup forseglede skæbnen med de ydmygende tenniscifre 1-6, og Esbjerg strøg forbi Brøndby i tabellen… på en bedre målscore. Et chokerende resultat og en af de mest historiske superligakampe.

Mod sæsonens slutning kunne EfB ikke holde dampen oppe. De kollapsede og måtte nøjes med tredjepladsen, mens FCK tog sig af mesterskabet.

7) Superligaens vildeste comeback

Storsatsende AB havde i 1997/98 vundet første opgør med 4-0, og da Jan Michaelsen bragte dem foran med samme cifre mod Lyngby efter 56 minutter, lignede det en perfekt sæsonstart for akademikerklubben.

To minutter senere reducerede Lyngby dog ved Jimmy Lüthje, og efter 65 minutter reducerede Miklos Molnar til 4-2. Det blev også til 4-3, men igen så det tæt på umuligt ud, da udeholdets Piotr Haren blev vist ud efter 78 minutter.

I det 87. minut skete det utrolige så, da Bent ‘Turbo’ Christensen kunne hamre bolden i kassen til slutresultatet 4-4.

En af de mest historiske Superligakampe og det måske vildeste Superliga comeback nogensinde var en realitet.

8) Når en fighter nægter at lægge sig

For den næste af vores historiske Superligakampe bliver vi ved Lyngby, og vi skal kun én runde længere frem i samme sæson som kampen ovenfor! Fra ét kæmpe comeback runden forinden fik hjemmeholdet nemlig adskillige, da Lyngby hjemme tog imod Ikast FS.

Efter 13. minutter blev det 0-1 ved Christian Lundberg, før ‘Turbo’ igen var på pletten for Lyngby. Blot to minutter efter kom Lyngby dog igen bagud 1-2.

Kort før pausen udlignede Lyngby for anden gang i kampen, men denne gang gik der blot tre minutter, før de igen var bagud med 2-3 ved pausen og lignede et hold, der endelig var knækket.

Kort inden i anden halvleg udlignede Lyngby for tredje gang, men fandme om ikke Lundberg efter 61 minutter gjorde det til 4-3. Fjerde føring til Ikast, der da nu måtte have knækket de kongeblå.

20 minutter passerede uden scoring, før Miklos Molnar i det 81. minut udlignede for fjerde gang, og tre minutter før slutfløjtet dukkede Christian Magleby så op.

5-4 til Lyngby, der altså når at markere sig tre gange på denne oversigt over historiske Superligakampe. Bravo!

8) Bundholdet banker de forsvarende mestre

B93 i 1998/99 er et af de absolut dårligste hold, der har været i Superligaen. 12 point og en målscore på 22-80 blev det til for københavnerklubben, der rykkede ned med et brag.

Så da mestrene fra Brøndby i 12. runde kom på besøg, var forventningerne ikke høje. Det var da også mere eller mindre spil til ét mål i alle kampens 90 minutter.

Men kampens ene scoring faldt i det 8. minut, og den var altså i hjemmeholdets favør.

Brøndby tabte mesterskabet det år til AaB. BIF sluttede tre point efter, men med en markant bedre målscore. Gad vide, om de nogensinde tænkte tilbage til den aften på Østerbro.

For chokværdien; ikke kvaliteten af kampen er det en af de mest historiske Superligakampe.

10) Suppens dårligste nogensinde choksejrer

Kun ét hold var ringere end B93, nemlig Haderslev to år senere. Haderslev fik 11 point i 2000/01 sæsonen og havde en målscore på 30-88.

Da de tog imod OB i 17. spillerunde, havde Haderslev vundet 0 af sine første 16 kampe, og efter 32. minutter lignede det et nyt nederlag, da OB kom foran.

Haderslev kom på 1-1, men i det 68. blev det så 1-2, og det lignede 0 af 17. Haderslev udlignede dog igen, og i kampens slutfacit blev det til både 3 og 4-2.

Det var ikke blot en af de historiske Superligakampe i det sønderjyske, men for ligaen i det hele taget.