20 september 2022

Sidst opdateret: for 2 måneder siden

Superligaens største flop

Bered dig på en række gysende og underholdende fortællinger om spillere med elendig form, rædselsfulde attituder og håbløst lavt niveau. Vi går nemlig i dybden med alle historierne i denne gennemgang af Superligaens største flop.

Superligaens største flop

Andreas Bjelland er blandt Superligaens største flop. Foto: Кирилл Венедиктов CC-SA 3.0

 

Kriterier for at udpege Superligaen største flop

Hvis vi skal gå nogenlunde systematisk til værks, så skal vi selvfølgelige arbejde ud fra nogle kriterier. Vi har fundet tre kriterier, som vi lægger til grund for udvælgelsen af Superligaens største flop.

Hvor stor en udgift udgjorde spilleren

Det nok vigtigste kriterium for at pege de dårligste køb i Superligaen er, hvor dyr en fejltagelse, der var tale om. Her tænker vi ikke kun på selve transfersummen, men også på lønnen.

Hvor dårlig var spilleren

Det næste indlysende kriterium for at udpege de værste handler i Superligaen er, hvor elendig spilleren var.

Scouting af spillere kan være mere eller mindre omhyggelig. Nogle gange analyserer og vurderer en klub et eventuelt køb i månedsvis, inden man trykker på knappen.

I den modsatte ende har vi før hørt om klubber, der har investeret i en spiller på baggrund af ikke meget mere end en video med highlights.

Med så stor variation i scoutingen findes der selvfølgelig eksempler på spillere, som var så katastrofalt dårlige, at det var underholdende – også selvom de måske ikke slog bunden ud af budgettet.

Hvor stor var underholdningsværdien

I forlængelse af det foregående kriterium spiller underholdningsværdien selvfølgelig også en rolle. Nogle indkøb markerer sig på så negativ vis – eksempelvis via dårlig opførsel – at de bliver en PR-mæssig katastrofe for klubben.

Og det er selvfølgelig ikke sjovt for klubbens stakkels pressemedarbejdere. Men for os på sidelinjen er det som regel ekstremt underholdende.

1) Giovanni Rector, Brøndby IF

Sydafrikanske Giovanni Rector var et af mange underlige indkøb i Brøndby under daværende sportschef Anders Bjerregaard, søn af den tidligere bestyrelsesformand i klubben Per Bjerregaard. Angriberen var blevet anbefalet af den kortvarigt ansatte træner Rene Meulensteen.

Rector blev hentet i 2006/07 sæsonen fra Ajax Capetown i Sydafrika, da klubben led under flere skader i angrebet. Men han blev ikke manden, der kunne løse klubbens (mange) problemer.

9 kampe og et enkelt mål blev det til for Rector, før han var færdig i klubben, og for nogle var det ikke en overraskelse, at han faldt igennem.

En belgisk journalist havde således udtalt om Rector, at det var chokerende, at Brøndby hentede ham, da hans niveau end ikke rakte til den tredjebedste række i Belgien.

Og holdkammerat Thomas Rasmussen udtalte: “Niveauet var så pivringe, han kunne stort set ikke lave en ordentlig inderside-aflevering.”

Rector er i dag bredt anerkendt som et af Superligaens største flop.

2) Marrony, FC Midtjylland

Fra en ældre case til en af de nyere, nemlig brasilianske Marrony, som mange nok ikke vil mene er blandt de værste Superliga handler, men kort og godt det største Superliga flop nogensinde.

Marrony blev hentet til FC Midtjylland som 22-årig og udskreget som et enormt angrebstalent. Han var på købstidspunktet den dyreste Superliga spiller nogensinde med et prisskilt der kunne løbe op i 40 millioner kroner.

Han lagde dog fra land med at være skadet og i dårlig form, så det trak ud med debuten. Og da den endelig kom, var det svært at se det øjensynligt enorme talent.

Det blev til 208 minutters Superliga-fodbold for Marrony og nul mål, før han blev sendt retur til Brasilien som et af de største Superliga flops nogensinde.

3) Cedric N’Koum, OB

En af de værste Superliga handler, der i høj grad bonger ud på grund af underholdningsværdien, er camerounske Cedric N’Koum, der blev hentet til OB i 2012/13 sæsonen som 22-årig.

Det forløb, at meget af N’Koums claim to fame stammede fra en video, hvor han som 13-årig lavede en tunnel på Zinedine Zidane.

OB stak ham en prøvetræning på trods af, at de var blevet advaret om, at spilleren var svær at arbejde med, og skrev derefter under på en 4-årig kontrakt med ham.

N’Koum var dog ikke så god til at møde til tiden eller til at lægge en indsats i træningen. Til gengæld var han eftersigende en ret flittig gæst i nattelivet. OB forsøgte med lidt pisk ved at sende N’Koum ned på reserveholdet, men det bed ikke rigtig på N’Koum.

Så efter to år valgte OB stille og roligt at rive kontrakten over.

Cedric er en anden type, der prøver at gøre noget selv, når han får bolden. Han er mere individualist og har nogle sindssyge færdigheder. Der er et youtube-klip, fra han er 13, hvor han spiller mod Zidane, og det er helt sindssygt, hvad han kan, siger Poul Hansen.

4) Pape Paté Diouf, FC København

18 millioner basseører betalte Carsten V. Jensen, da han som sportschef i FCK tilbage i 2011/12 sæsonen hentede senegalesiske Pape Paté Diouf. Men Paté var ikke så delikat, som prisskiltet umiddelbart lagde op til.

Ståle Solbakken havde da også indvendt, at selvom Diouf havde gjort det godt i Molde, så havde han sine tvivl om spilleren var den rette. Og Ståle fik ret.

Det stod ret hurtigt klart, at Diouf ikke blot havde problemer med at hæve niveauet fra Tippeligaen til den noget stærkere Superliga; det kneb også med at få ham til at passe i systemet.

Diouf var nemlig vant til 4-3-3 systemet, og han kunne ikke fungere i Ståles mere klassiske 4-4-2. Efter blot 19 kampe og fire mål blev Diouf lånt ud af flere omgange, før han blev solgt tilbage til Molde for 750.000 kroner eller lidt under 4% af, hvad han var blevet købt for.

Det må være rigeligt til en plads blandt Superligaens største flop.

5) Franco Mussis, FC København

Det lignede et kæmpe scoop, da FCK i 2014 hentede den 22-årige argentiner Franco Mussis. Det havde taget lange forhandlinger, men nu var skiftet en realitet for spilleren, der havde flirtet med det argentinske landshold.

Mussis var dog mere glad for junkfood og cigaretter end for den daglige træning, og udviklede sig hurtigt til et regulært problembarn.

Han nåede blot én kamp for Løverne – i øvrigt i et 0-3 nederlag hjemme mod oprykkerne fra AC Horsens.

Som madanmelder var Mussis måske brugbar. Som fodboldspiller rækker det dog ikke til mere end en plads blandt de værste Superliga handler nogensinde.


Mussis var ikke heelt tilfreds med præstationen i sin første – og eneste – optræden for FCK.

6) Jan Kristiansen, Brøndby

Endnu en Anders Bjerregaard-handel, omend denne på papiret så fornuftig ud. Da krisen kradsede i 2008 blev Jan Kristiansen hentet ind som anker og stjerne i en svag trup.

Han fik en guldrandet 5-årig kontrakt til omkring 5 millioner kroner om året kort før sin 28 års fødselsdag og startede da også okay. Men niveauet faldt kraftigt i takt med, at alderen steg.

I sine sidste 40 kampe for klubben, som fordelte sig på hans to sidste år i klubben, lød det offensive bidrag på pauvre 1 assist og 0 mål.

Handlen var så skidt, at den markerede et skifte i Brøndbys kontraktstrategi, hvor man droppede høje lønninger for i stedet at give højere sign on-beløb. Det må være rigeligt til at komme i betragtning blandt Superligaens største flop.

7) Pione Sisto, FC Midtjylland

Det kan virke hårdt at have Pione Sisto med på listen, når hans FCM karriere endnu ikke er ovre. Men de bare tal er ikke med ham.

Med lønninger og købspris vil have ende med at have stået klubben i knap 50 millioner kroner, hvis han fuldender sin kontrakt. Og hvad har han givet for den pris?

Relativt få kampe, et til tider okay mål- og assistsnit, men først og fremmest en hulens masse bøvl med dårlig disciplin, kritik af klubben, degraderinger til u-holdet og meget mere af den støj, enhver klub hader.

Tiderne kan skifte for Sisto, men for nu er han på listen over Superligaens største flop.

8) Jores Okore, FC København

Det blev set som et enormt scoop, da FCK i 2016 hentede Jores Okore hjem fra Aston Villa på en fri transfer. Men trods de høje forventninger så var FCK-karrieren nærmest slut, før den begyndte.

5 kampe og 279 minutters fodbold blev det til i FCK, før han blev solgt til AaB.

Fordi forventningerne var så høje og realiteterne så lave, ryger Okore på listen over de største Superliga flop nogensinde.

9) Andreas Bjelland, FC København

Et par år efter Okore så det igen ud til, at FCK havde lavet et scoop ved at hente 30-årige Andreas Bjelland gratis i Brentford på en 4-årig kontrakt. Men igen blev det langt fra tilfældet. Tværtimod.

Bjellands første sæson gik okay med 28 Superligakampe, men herefter gik det kraftigt ned ad bakke for Bjelland, hvis mange skader var begyndt at indhente ham.

Sæsonen efter blev det til 18 kampe og sæsonen efter blot 3, før han blev lejet ud til Lyngby. Bjelland var samtidig på en enorm kontrakt på omkring 750.000 kr. om måneden, hvilket gjorde ham til en af Superligaens dyreste drenge.

Bjellands enorme hyre kombineret med høje forventninger gør ham til en af Superligaens største flop.

10) Jens Martin Gammelby, Brøndby IF

Brøndby betalte Silkeborg hele 11 millioner kroner for Jens Martin Gammelby, men det var en af de handler, hvor det hurtigt stod klart, at man havde købt katten i sækken.

Gammelby blev efter to sløje sæsoner lejet ud først til Lyngby og dernæst polsk fodbold, og hans bidrag til klubben har lydt på beskedne 42 kampe, 1 mål og 1 assist.

Det er tal, der kvalificerer til at komme på listen over de største flop i Superligaen.

Superligaens værste handler: boblere

Der er mange flere om buddet til at kalde sig Superligaens dårligste køb. Her er nogle af kandidaterne, vi sorterede fra.

Rafael van der Vaart, FC Midtjylland
Jack Wilshere, AGF
Hannes Sigurdsson, Brøndby
Christian Grindheim, FCK
Luther Singh, FCK
Martin Bernburg, Brøndby
Brian Laudrup, FCK