Jan Bech lugter guld – svigter Brøndby strategien?

Svigter Brøndby strategien

Foto: Guillaume Baviere [CC BY-SA 2.0]

Af Emil Aurehøj Persson“Det sejler i FCK! Glem alt om at sælge Pukki og Rønnow – nu går vi efter mesterskabet. Det her er en historisk god mulighed for os.” Nogenlunde sådan fristes man til at forestille sig, at hovedaktionær og bestyrelsesmedlem i Brøndby IF, Jan Bech Andersen, har sagt under et bestyrelsesmøde tilbage i august. Det ville være en mulig forklaring på, at Brøndby lader til at svigte deres egen strategi.

Da sommerens transfervindue åbnede, var det forventet, at Brøndby ville sælge deres topscorer, Teemu Pukki, og ikke mindst landsholdskometen Frederik Rønnow.

Spillersalgene ville være en naturlig konsekvens af Brøndby IFs strategi 6.4 og tilbage i marts måned lod klubben omverdenen vide, at man gerne skulle sælge spillere for 15 millioner kroner i sommerens transfervindue.

I slutningen af juni hentede Brøndby Kasper Fisker i Randers FC og snakken i medierne faldt derfor på, hvor spillere som Pukki og Rønnow ville ende ude i Europa. Da Alex Zoringer og Troels Bech samtidig fandt nye billige spillere på lejeaftaler, emmede det hele af sund forretning på vestegnen.

– Det er det, der er den nye ting i strategi 6.4. At vi ikke længere bruger de penge, som den dermed ventede succes ville kunne give os. Vi tjener dem først, Troels Bech til eb.dk d.11. juli 2017.

 

Rigmandseffekten

Men lige pludselig dukkede der nye spillere op på vestegnen: Simon Tibling blev hentet ind for 3,75 millioner og ikke mindst Lasse Vigen som ifølge Transfermarkt.com kostede Brøndby IF omkring 10 millioner.

Da man samtidig ikke har hentet andet end småbeløb ind på spillersalg, kræver det ikke en højere handelseksamen for at regne ud, at der må være underskud i transferbudgettet på vestegnen. Selskabet bag Brøndby IF præsenterede da også et halvårsregnskab med et underskud på 8,1 millioner den 30. august.

Underskuddet er tilsyneladende blevet dækket af Jan Bech, forklædt i en klassisk indpakning, nemlig en kapitaludvidelse. For samme dag som halvårsregnskabet blev offentliggjort, meddelte selskabet, at man havde “forhøjet selskabets aktiekapital ved en kontant kapitalforhøjelse” på lige over 14 millioner kr.

Størstedelen af de aktier er sjovt nok købt af Jan Bech.

Fjernede målsætning

Man skal ikke længere tilbage end foråret 2016, før Brøndby proklamerede, at den gamle målsætning om et dansk mesterskab i senest 2018 var fjernet i den nye strategi.

Brøndbys strategi for 2016 – 2019:

I de kommende fire år skal Brøndby i Superligaens mesterskabsslutspil hvert år.

Troværdigheden skal udbygges og fælleskabet styrkes.

I 2019 skal der være ligevægt og den rentebærende gæld skal reduceres med 8 millioner kroner.

Men det lader til at Brøndby IF har overhalet sine egne forventninger indenom. For klubben er for første gang i 30 år gældfri, man har spillet rivalerne fra Østerbro ud af brættet i sæsonens første derby og ikke mindst Lasse Vigen har imponeret siden sin ankomst.

Det eneste pip man kan støve op fra Brøndby selv om, at man går efter guldet i år, er klubbens forklaring på, hvorfor man har afvist tilbud på sine profiler:

– Brøndbys bestyrelse har valgt at undlade at realisere mulige transferindtægter i sommerens transfervindue ud fra en betragtning om, at det stærke kommercielle og sportslige momentum, som Brøndby til bestyrelsens glæde oplever nu og har oplevet siden lanceringen af strategi 6.4 i marts 2016, bedst fastholdes og øges herved, Jesper Møller, bestyrelsesformand i Brøndby, til brondby.com 30.8.17.

Jernet er varmt

I 00’erne brændte Brøndby IF nallerne slemt på den flamboyante smykkekonge Kasi-Jesper. Jan Bech lader dog til at være en noget mere afdæmpet og seriøs forretningsmand.

Men man skal lige huske på, at det ikke er mindre end to år siden, at rigmanden måtte trække sig fra bestyrelsen efter den meget pinlige “Oscar-gate”.

Jan Bech er god for rigtig mange penge, og han vil gerne bruge mange af dem på sin hjerteklub. Han lader også til at være “fristet” af, at man er længere fremme end forventet i klubbens udvikling:

– Ja, vi er på begge områder længere fremme, end vi i strategien havde turde håbe på, og netop derfor er det rigtigt at investere i at fastholde det stærke og positive momentum, vi oplever. Det vil både komme aktionærerne af virksomheden, og dem der har klubben i hjertet til gavn, at klubben nu får muligheden for at smede, mens jernet er varmt, Jan Bech Andersen til Brondby.com, 30.8.17.

Hvad nu hvis..

Men hvad nu hvis Brøndby IF rent faktisk går hen og bliver danske mestre i denne sæson?

Ja, så vil Jan Bechs næse lige pludselig kunne dufte Champions League og så kan det hurtigt friste, at hente en stor stjerne eller to ind fra udlandet, som vil sprænge rammerne i lønhierarkiet på vestegnen.

Læg så dertil, at der siden Alex Zorniger tiltrådte som cheftræner, stort set kun har været sportslig fremgang i Brøndby IF.  Jan Bech er forretningsmand og han vil gerne have afkast på sine investeringer.

Hvis rigmanden investerer i dyre spillere, så må det være trænerens ansvar at de præsterer på banen. Lad os håbe for Brøndby IF og Alex Zorniger, at de i et sådan tilfælde, gør det.

Sidst Brøndby vandt det danske mesterskab var i 2005 med Michael Laudrup som cheftræner.