Verdens førende sportskvinder

 
Listen over kvindelige sportsstjerner er lang. Og selvom de stadig generelt er underbetalte i forhold til deres mandlige kolleger, er der lavet mange oversigter over, hvilke kvindelige sportsudøvere der tjener flest penge på deres passion. Og over hvem, der er de bedste i verden. Men at være den bedste på sit felt, betyder ikke nødvendigvis, at man er den mest indflydelsesrige. For at være toneangivende i sportens verden handler om andet end at vinde medaljer – i hvert fald hvis man spørger det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Magasinet Forbes er et amerikansk, landsdækkende magasin, som er kendt for sine rangeringer af alt fra sportsudøvere til filmstjerner. I begyndelsen af 2018 offentliggjorde det en nøje udvalgt liste over verdens 25 mest indflydelsesrige sportskvinder.

Økonomi, medier og social påvirkning

Og måske overraskende er listen ikke spækket med fodboldstjerner, skøjteprinsesser og tennis-gudinder. Nej, de sportskvinder, som ifølge Forbes på verdensplan har den største indflydelse i verden, tæller både sportsudøvere – men også sportsjournalister og især forretningskvinder. Kriterierne, som har dannet grundlag for udvælgelsen af de 25 kvinder, er nemlig penge (personlig indtjening eller virksomhedens indtægter gennem sporten), tilstedeværelse i medierne, indflydelsesradius og social påvirkning af sporten. Og altså ikke bare medaljer og pokaler.

Naturligvis er mange af de kvinder, som udfylder disse kriterier, dog professionelle sportsudøvere. Og selvfølgelig figurerer den danske tennisstjerne Caroline Wozniacki på listen (på ottende-pladsen), som tæller kvinder i alderen 24-63 år fra ni forskellige lande. De syv højest rangerende på listen er kvinder, som har ledende stillinger i de største sportsforbund eller klubber i verden.

På 20. pladsen finder man den danske fodboldspiller for Manchester City, Nadia Nadim, som er den første danske fodboldspiller med indvandrerbaggrund til at spille en landskamp, og som har ydet en stor indsats for bedre rettigheder for det danske kvindelandshold. Nadim og Wozniacki er de eneste danskere på listen, som kommer rundt i hele 19 lande. Vi tager her et kig på de 10 første på listen over indflydelsesrige sportskvinder.

Foto Pixabay/License: Creative commons CC0

 

1) Fatma Samba Diouf Samoura: Generalsekretær i FIFA

Det er ikke overraskende, at senegalesiske Fatma Samba Diouf Samoura anses for at være den aller mest indflydelsesrige kvinde i sportens verden. Som generalsekretær for det internationale fodboldforbund FIFA er hun dronningen af verdens mest popuære sport. Og hun har det overordnede ansvar for intet mindre end verdensmesterskaberne i fodbold.

Samoura blev valgt som generalsekretær i 2016 og arbejder til daglig med driften og hele den kommercielle del af FIFA. Hun overtog posten fra schweizisk-italienske Gianni Infantino og er den første kvinde, som er valgt til at være leder af det internationale fodboldforbund nogensinde. Samoura har en lang karriere som forretningskvinde bag sig og er blandt andet kendt for sin humanitære indsats i World Food Programme. Om sin indflydelsesrige post i den traditionelt mandsdominerede fodboldverden har hun udtalt:

“Min ansættelse i 2016 var et meget stærkt signal om, at FIFA, en mandsdomineret organisation, åbner for diversitet”.

2) Lydia Nsekera, medlem af FIFA og IOC

“Førstedamen af afrikansk fodbold” Lydia Nsekera slår også sine folder i det internationale fodboldforbund. Og hun har meget at være stolt af. I 2012 var hun den første kvinde til at blive valgt som medlem af FIFA’s bestyrelse – det bestemmende organ i organisationen. Mellem 2004 og 2013 var hun formand for Burundis fodboldsammenslutning (Football Federation of Burundi), og hun betragtes som en frontløber for ligestilling i afrikansk fodbold.
“Det er vigtigt for Afrika, det er vigtigt for Burundi, og det er vigtigt for kvinder”, udtale Nsekera til det amerikanske medie BBC, da hun blev valgt til medlem af FIFA’s bestyrelse – “I Afrika er der ingen, der tror, at kvinder kan være ledere – især ikke i fodbold. Jeg vil inspirere kvinder til at tro på, at de kan lede”.
Og det må man sige, at hun gør.

3) Florence Hardouin, Generaldirektør i Frankrigs fodboldforbund og medlem af UEFA’s eksekutivkomité

Også på tredje-pladsen af Forbes’ liste over de mest indflydelsesrige sportskvinder finder vi en forretningskvinde. Siden 2013 har franskkvinden Florence Hardouin siddet på posten som stedfortrædende formand for det franske fodboldforbund Fédération Française de Football. Udover det er hun medlem af UEFA’s administrative komité og må altså siges at være særdeles indflydelsesrig i fransk fodbold.
Men Hardouin startede faktisk sin karriere som sportskvinde, nemlig som professionel fægter. Fra 1989 til 1996 spiddede hun sig vej til toppen af fransk fægtning, og i 1991 blev hun vice-verdensmester med det franske nationalhold. På forretningsfronten begyndte hun sin vej til toppen i det franske ministerium for sport og kom i 2008 til det franske fodboldforbund. Lidt af en præstation.

4) Angela Dong, Vicepræsident i Nike, Kina
“Just do it”!

Vi kender alle sloganet fra den verdensomspændende, amerikanske virksomhed, som er ledende inden for sportsbeklædning. Om kinesiske Angela Dong “bare gjorde det”, eller om hendes vej til at blive cheføkonom for Nike’s kinesiske afdeling var lidt mere udfordrende end som så, skal vi ikke gisne om her. Lad det bare være sagt, at det kræver benhårdt arbejde at få fingrene i en toppost som denne, især når man er vokset op i Shanghai, hvor piger og sport ofte ikke går hånd i hånd – ifølge Dong selv.

Siden 2015 har hun også fungeret som vicepræsident og direktør for Greater China of Nike og altså ansvarlig for virksomhedens overordnede, økonomiske strategi og vision.

5) Marina Granovskaia, Direktør i Chelsea

Fra kinesisk forretningskvinde til russisk-canadisk skuespillerinde.

Marina Granovskaia er umiddelbart et af de mere overraskende valg til en liste over indflydelsesrige sportskvinder. Og dog. Sideløbende med sin passion for skuespil, musik og dans har Granovskaia nemlig, siden hun blev uddannet fra universitet i Moskva, aktivt forfulgt en karriere inden for forretnings-branchen. Hun begyndte sit arbejdsliv for den kendte billionær Roman Abramovich i hans verdensomspændende oliefirma og rykkede senere videre til Chelsea F.C., hvor hun i dag er intet mindre end direktør.

Og Forbes Magazine er ikke de eneste, der har anerkendt den ambitiøse kvinde. Den amerikanske avis The Times har udnævnt hende til den mest magtfulde kvinde i fodbold, og hun er ofte blevet hædret for sin indsats for at få unge talenter ind i Chelsea.

Foto Pixabay/License: Creative commons CC0

 

6) Barbara Slater, Direktør i BBC Sport

Vi skal ikke langt tilbage i historien, før kvindefodbold – og kvindesport generelt – var et skyggelagt område for mange. I 1983, da Barbara Slater kom til den store, amerikanske tv-station BBC, var det yderst sjældent, at kvindelig sportsudøvelse blev dækket. Faktisk var det kun i forbindelse med De Olympiske Lege, at man brugte tid på at fortælle offentligheden om de kvindelige sportsstjerners præstationer.

Men det ændrede Slater på. Da hun i 2009 blev den første kvindelige sportsredaktør i BBC, gik det hurtigt: I dag er 30 % af tv-stationens dækning af sport dedikeret til kvindelig sportsudøvelse – og selvom det kan lyde af lidt, er det altså noget af et fremskridt. Således har Slater som medie-”influencer” spillet en vigtig rolle for kvindesportens rettigheder, og derfor fortjener hun en plads på listen over verdens mest indflydelsesrige sportskvinder.

7) Moya Dodd, Medlem af FIFA’s eksekutivkomité og det asiatiske fodboldforbund

Selvfølgelig er der også blevet plads til egentlige sportsudøvere på Forbes liste. Den, der rangerer højest på den, er den tidligere professionelle fodboldspiller fra Australien, Moya Dodd.

Med en 30 år lang karriere som professionel fodboldspiller er hun en af verdens kendteste, kvindelige fodboldstjerner. I dag er hun 52 og medlem af af FIFA’s ledende komité og formand for den internationale organisation Common Goal, som har til formål at fremme og udvikle fodboldens betingelser i hele verden.

Dodd er udover at være tidligere professionel fodboldspiller også jurist – to karrierer, der nogle gange har været svære at håndtere samtidig, fortalte hun i et interview med Forbes Magazine: “Jeg var træt hele tiden, og alle mine ferier blev brugt på fodbold”.

Med en 7. Plads på listen over verdens mest indflydelsesrige sportskvinder må Dodds indsats dog siges at have båret frugt.

8) Caroline Wozniacki, Tennisspiller

Så ofte som vores alle sammen danske tennisstjerne, Caroline Wozniacki, er i mediernes søgelys, kan det måske undre, at hun ikke befinder sig længere oppe på Forbes rangeringsliste.

Som vinder af Grand Slam ved Australian Open i år har hun endnu engang bevist, at hun er verdens bedste kvindelige tennisspiller. Som barn af polske sportsudøvere har Wozniacki trænet fra barnsben og har vundet turnering på turnering. I alt har hun vundet 29 WTA-sejre i single og har deltaget i tre Grand Slam-finaler. Og hun er en af de bedst betalte sportsudøvere overhovedet.

Ved siden af sin tennis-karriere er Wozniacki desuden kendt for sit engagement i velgørende arbejde for unge piger. Blandt andet har hun hjulpet med at stable “Aces for Humanity”-kampagnen på benene, som har til formål at hjælpe mennesker i nød – samt “Oriflame Charity, som yder støtte til børn gennem uddannelse.

Som dansker kunne man måske ønske, at Wozniacki en dag vil ligge nummer et på listen over verdens mest indflydelsesrige sportskvinder. Men i betragtning af hendes bare 28 år er en 8. plads nu også en ganske pæn placering.

9) Nita Ambani, Ejer af cricket-holdet Mumbai Indians

Nita Dalal Mukesh Ambani er ikke bare en af Indiens rigeste kvinder – hun er også en af de mest toneangivende inden for sport. Som medlem af den internationale olympiske komité og grundlægger af fonden Reliance Foundation, en af verdens største private fonde for filantropisk arbejde, har hun modtaget et utal af priser.

Ambani er medejer af Mumbai Indians – Indien nationale cricket-hold, som vandt Champions League i 2011 og 2013 og den indiske Premier Leauge i 2013, 2015 og 2017. Hun er berømt for at yde en enorm indsats for velgørende arbejde, blandt andet har hun arbejdet for bedre uddannelse til underprivilegerede børn i Indien gennem nye digitale platforme. Ambani har desuden et bankende hjerte for kunst og er blevet æret af det prestigefyldte Metropolitan Museum i New York for sit filantropiske arbejde.

10) Claire Williams, Kommerciel direktør for Formel 1-holdet Williams

På 10. Pladsen over verdens mest indflydelsesrige sportskvinder finder vi den britiske Claire Williams.

Williams er født ind i sportens verden. Hendes familie har nemlig i mange år ledet Formel 1-holdet af samme navn. Williams er et af verdens bedste formel 1-hold og har været vindende i mere end tre årtier. Siden 1960’erne har navnet Williams være synonym med motorsport.

Claire Williams har oprindeligt en uddannelse i politisk videnskab, men i 2002 gik hun ind i familiefirmaet. Da hendes far i 2012 trådte af som direktør, overtog Caire Williams rollen som kommerciel direktør og fik dermed det overordnede ansvar for at markedsføre Formel 1-holdet. I 2016 blev hun hædret med titlen som Officer of the Order of the British Empire for sit arbejde for Formel 1-løbet.

Se hele listen over de 25 mest indflydelsesrige sportskvinder her.