31 januar 2023

Sidst opdateret: for 7 timer siden

Verdens skøreste fodboldbosser

De er excentriske, de er morsomme og i visse tilfælde er de rablende vanvittige! Vi ser på de mest vanvittige fodboldbosser i verden. Gør dig klar til en tour de force i tosserier med pistolsving, fængselsdomme, omgang med diktatorsønner, trusler og selvfølgelig et utal af trænerfyringer, når vi udfolder de mest vanvittige fodboldpræsidenter, ejere og bosser på kloden. De er helt sikkert mere farverige end de Superliga-bosser, vi kender herhjemme.

Nogle af fodboldbosserne på listen er excentriske, andre lidt nogle skiderikker. Og så er der Jesus Gil …

George Reynolds, Darlington

I 1999 overtog den tidligere indbrudstyv, smugler og hyppige fængselsgæst i 60erne og 70erne George Reynolds fjerdedivisionsklubben Darlington med store ambitioner og endnu større armbevægelser.

På trods af, at byen blot havde et indbyggertal på omkring 87.000, byggede Reynolds som det første et topmoderne stadion med plads til 25.000 tilskuere – selvfølgelig opkaldt efter sig selv.

Fire år senere, da stadion stod klart, var Darlington rykket fra toppen af divisionen til bunden, og tilskuertallet lå stabilt på omkring 3.000. Da 2003/2004-sæsonen var slut, var klubben drænet for penge på grund af stadionbyggeriet og måtte erklære sig konkurs.

Reynolds forlod sin post, og røg året efter i fængsel for skattesvig og hvidvask, da han blev stoppet med £500.000 i bagagerummet af sin bil. Tænk, at en vaneforbryder ikke var et godt valg som leder af en fodboldklub?

Maurizio Zamparini, Palermo

Med citater som “Palermo har en træner uden nosser!” og “Jeg skærer deres testikler af og spiser dem i min salat,” sagt om henholdsvis sin egen træner og sine egne spillere er det vist ikke at strække den at sige, at Maurizio Zamparini er kendetegnet ved sit hidsige temperament. Og nå ja, så åbenbart sin fascination af det mandlige køn.

Zamparini har ejet den italienske serie B-klub Palermo siden 2002, og det har været et interessant ægteskab for at sige det mildt. Med Zamparini i spidsen har Palermo oplevet højdepunkter, hvor de i flere omgange har snust med i subtoppen og cementeret klubbens navn også uden for Italiens grænser. I hvor høj grad Zamparini kan tage æren, er dog tvivlsomt.

Den iltre italiener har med over 40 trænere på 17 år ikke indgydet stabilitet i klubben, tværtimod. Til gengæld har det været sjovt at se ham sætte rekord efter rekord i manglende tålmodighed. I sin rekordsæson 2016/2017 hyrede og fyrede Zamparini 8 forskellige trænere, en rekord der formentlig kommer til at stå et stykke tid.

Zamparani med et smil på læben. Måske efter at have sat rekord i antal trænerfyringer, vi ved det ikke. Kilde – www.rosanerohome.it under CC

Ratko Butorovic, FK Vojvodinas

Okay, det er faktisk ikke, fordi den afdøde ejer af serbiske FK Vojvodina har et langt CV med sindssyge som de andre på listen. Men vi ville ikke snyde dig for modeikonet, der i en alder af 1000 år stadig klædte sig som en tvær teenager.

Æret være hans minde.

Ratko Butorovic eller Justin Bieber? Vi finder måske aldrig ud af det. Foto: Copetti, CC-SA 4.0

Luciano Gaucci, Perugia

Tilbage til Italien, hvor Luciano Gaucci får Zamparini til at ligne en duksedreng. I løbet af sin tid som klubejer nåede han at hyre søn af Libyens daværende diktator, Saadi Qaddafi, som fodboldspiller, forsøge at bestikke en dommer med en væddeløbshest og aflyse forhandlinger med en spiller på grund af rygter om, at spilleren var homoseksuel.

I 2002 cementerede Luciano Gaucci så sit navn i fodboldverdenen, efter at hans spiller Ahn Jung-Hwan scorede mod Italien ved VM 2002. Luciano Gaucci reagerede ved at sige, at Ahn havde ødelagt italiensk fodbold, og rev hans kontrakt i stykker.

Tre år senere gik Perugia konkurs, og Gaucci blev idømt fængsel for, ta-daaah, skattesvig, men det lykkedes ham at stikke af til den Dominikanske Republik, hvor han tilbragte de næste fire år.

Zdravko Mamic, Dinamo Zagreb

Zdravko Mamic kan ikke prale af lige så mange fyringer som Zamparini, da det blot er blevet til knap 20 for Mamic’ vedkommende siden 2003.

Til hans forsvar har han været travlt optaget af andre ting end rive kontrakter over: at befamle danserinder, slå et medlem af det kroatiske fodboldforbund i ansigtet, at heile, angribe et af sine egne bestyrelsesmedlemmer og brække hånden på en byplanlægger i hjembyen Zagreb, der ikke ville godkende opførelsen af et højhus.

Og nå ja, så har han truet med at stikke YouTube op i sit lem, efter fans kritiserede ham via mediet. Hvad er det med sindssyge præsidenter og fallos-symboler?

Ivan Savvidis fra PAOK. Du genkender ham måske ikke uden hans trofaste pistol. Kilde – Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός της Ελλάδας under CC

Ken Richardson, Doncaster Rovers

Vi har fornøjet os med overfald, diktatorsønner, konkurser og trænerfyringer. Lad os få noget brandstiftelse på bordet.

I 1995 ønskede Ken Richardson at opføre et nyt stadion, men bystyret afviste planerne. Det fik Ken Richardson til at hyre to kriminelle for at brænde det eksisterende stadion ned.

Planen var at bruge forsikringssummen til at opføre det nye stadion, men da de to halvhjerner, der skulle stå for brandattentatet a) formåede at forplumre aktionen og b) formåede at efterlade en telefon på gerningsstedet, kunne Richardson udskifte rollen som klubejer med en ny som fængselsindsat de næste fire år.

Efter endt straf vendte Richardson tilbage med nye gode idéer. Og da klubben var i økonomisk uføre hentede han en bestyreren af en rivaliserende klubs fanshop ind som manager for at spare lidt på lønningerne. Det gik ikke efter planen, og Doncaster rykkede ned med en målscore på -83. Well done, old chap!

Ivan Savvidis, PAOK Saloniki

Ivan Savvidis har faktisk ikke en lang historik for sindssyge. Til gengæld har PAOK Saloniki-præsidenten lige præcis den x-faktor, vi leder efter, når vi skal samle de mest skingrende sindssyge fodboldbosser i verden.

Det viste han i marts 2018, da han, efter at PAOK endegyldigt røg ud af mesterskabskampen, gik på banen for at tale med dommeren … bevæbnet med en pistol. Det kostede Ivan Savvidis tre års karantæne fra græske fodboldstadions og klubben tre point, der blev fratrukket. Men til gengæld sikrede det ham en plads i historiebøgerne.

Jesus Gil, Atletico Madrid

Hvad får du, hvis du forener Zamparinis iver for at fyre trænere med Mamic’ temperament og Gauccis moral? Svaret er Atletico Madrids tidligere præsident fra 1987-2004 Jesus Gil y Gil, manden der fyrede hele sin scouting stab, efter de lod Raul forlade klubben gratis, og som efter et nederlag til Las Palmas sagde i radioen, at han håbede, hans eget holds fly ville styrte og alle spillerne dø.

I den periode nåede han at tygge sig igennem 39 managere og adskillige karantæner fra holdets hjemmekampe. I 1990 fik han 18 måneders karantæne for at kalde en fransk dommer for homoseksuel, og i 1996 fik han en ny karantæne for at tæve direktøren for Compostela. Året efter fik han otte måneder for at beskylde spanske trænere for korruption, hvilket er ironisk, eftersom han var nærmest permanent sigtet for økonomisk svindel.

Med længder mest alvorligt var dog Jesus Gils indblanding i opførelsen af et lejlighedskompleks, der styrtede sammen og dræbte 58 mennesker i 1969. Gil havde undladt at bruge en arkitekt og havde desuden ikke ladet cementen tørre færdig. Han fik fem års fængsel, men blev benådet efter 18 måneder af … Franco.

På en liste over sjufter og excentriske megalomaner, måler ingen sig med Jesus Gil, der er i en klasse for sig.

Læs også: de rigeste klubejere i Superligaen.