5 marts 2018

Sidst opdateret: for 1 år siden

VM stadion - de 6 fedeste til VM i Rusland

 

Til VM i Rusland kæmper de største stjerner om den ultimative hæder på den allerstørste scene. Men med et VM  følger også det ene spektakulære VM Stadion efter det andet.

Når et land vinder retten til at afholde fodbold VM, er det som regel betinget af, at kampene vil blive spillet på en række smukke og moderne stadion – de skal bare lige bygges først.

Og Rusland har haft travlt med at bygge VM stadions siden de vandt afstemningen i 2010 – rigtig travlt. Alle 12 VM stadions er enten blevet renoveret eller bygget helt op fra grunden.

Flere af stadionprojekterne har været ramt af skandaler og forsinkelser, men forventes alle at stå klar når VM i Rusland sparkes igang til sommer.

Moskva er som den eneste by repræsenteret med to VM stadions. De sidste 10 ligger spredt udover landet fra Sankt Petersborg i nord til feriebyen Sochi i syd.

Vi har samlet de største og mest spændende stadions herunder. Bemærk at flere stadions har fået et mere internationalt navn under VM, end de har til daglig.

VM Stadion 1 – Luzhniki Stadium

VM Stadion

Luzhniki Stadium i Moskva. Foto: Mos.ru [CC BY 4.0]


By: Moskva
Tilskuere: 80.000
Færdigbygget: Juni 2017
Klubhold: (Det russiske landshold)
Vigtigste kampe: Åbningskamp, Semifinale, Finale, Danmark – Frankrig.

Luzhniki Stadium er Ruslands klart største fodboldstadion og er udnævnt som hovedstadion under VM i Rusland. Stadionet blev bygget i 1950’erne og er siden blevet renoveret tre gange.

Navnet Luzhniki kommer af, at stadionet oprindelig blev bygget på et område med grønne enge langs med Moskva-floden. Dengang, i Sovjet-tiden, gik Luzhniki Stadium under navnet Central Lenin Stadium, opkaldt efter den russiske revolutions fader.

 

Det oprindelige stadion var kæmpestort og helt åbent og kunne huse over 100.000 tilskuere.
I 1980 blev åbnings- og afslutningsceremonien til de Olympiske Lege afholdt på Luzhniki Stadium.

Bare to år senere, i 1982, døde 66 mennesker i en af Ruslands største sportstragedier. Ofrene blev trampet ihjel i forbindelse med en europæisk kamp mellem Spartak Moskva og HFC Haarlem.

Luzhniki Stadium har mange gange været hjemmebane for Sovjetunionens landshold og sidenhen det russiske. Det er også her, at den årlige pokalfinale i Rusland bliver spillet.

I 2008 vandt Manchester United Champions League-finalen på Luzhniki Stadium. Dengang slog man Chelsea efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence.

VM Stadion 2 – Saint Petersburg Stadium

VM i rusland

Saint Petersburg Stadium. Foto: By A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) [FAL]


Normalt navn: Krestovsky Stadium

By: Skt. Petersborg
Tilskuere: 67.000
Færdigbygget: 2017
Klubhold: FC Zenit St. Petersburg
Vigtigste kampe: Ottendedelsfinale, Semifinale, Bronzekamp, Nigeria – Argentina.

Saint Petersburg stadium er et større prestigeprojekt til mange millliarder i Vladimir Putins hjemby, Skt. Petersborg. Stadionet har sammenlagt taget omkring 10 år at bygge færdig på grund af flere kontroverser undervejs.

Byggeriet startede i 2007 og ansvaret og ejerskabet har flere gange skiftet hænder mellem blandt andre Gazprom og det lokale byråd. Saint Petersburg Stadium er flere gange blevet eklæret som det dyreste stadionbyggeri i verden.

Undervejs i byggeriet kunne en norsk avis afsløre, at mere end 100 nordkoreanske arbejdere havde arbejdet under kummerlige forhold på det spektakulære stadion.

Byggeriet er bevidst designet til at ligne et “Space ship” med et mobilt skydetag som kan overdække banen. Fra toppen af “rumskibet” får man samtidig en helt imponerende udsigt over Det finske hav.

Stadionet er opført på samme grund som det tidligere Kirov Stadium lå på. Kirov Stadium blev bygget i 1950’erne og havde plads til mere end 100.000 tilskuere.

 

Saint Petersburg Stadium skal også være vært for tre gruppekampe og en kvartfinale under fodbold EM 2020, som foregår på tværs af hele Europa.

Den første officielle kamp blev spillet den 22. april 2017, da Zenit skt. Petersburg tog imod FC Ural.

VM Stadion 3 – Spartak Stadium

VM Rusland

Spartak Stadium i Moskva. Foto: Mos.ru [CC BY 4.0]


Normalt navn: Otkrytiye Arena
By: Moskva
Tilskuere: 45.000
Færdigbygget: Oktober 2014
Klubhold: Spartak Moskva
Vigtigste kampe: Ottendedelsfinale, Argentina – Island, Brasilien – Serbien.

Spartak Stadium er Spartak Moskvas første rigtige hjemmebane. På trods af hovedstadsklubbens status som Ruslands mest vindende klub, fik klubben først sit helt eget stadion i 2014.

Spartak Moskva er også klubben hvor Michael Laudrup noget overraskende blev udnævnt som cheftræner i 2008. Syv måneder senere blev danskeren dog fyret.

Stadionet er opført på en grund, hvor den nedlagte Tushino lufthavn oprindelig lå. Derfor er området omkring stadion lidt øde. Til gengæld er Spartak Stadium, ligesom Luzhiniki Stadium, flot placeret langs Moskvafloden.

 

På pladsen foran stadion støder man på et imponerende monument af den græskfødte gladiator Spartacus.

Fodboldklubben Spartak Moskva, som også er kendt som “folkets klub”, er nemlig opkaldt efter den berømte gladiator.

stadion vm

Spartacus monumentet. Foto: By Дмитрий Садовников (soccer.ru) [CC BY-SA 3.0 or GFDL]


Når det russiske landshold spiller på Spartak Stadium, bliver stadionnets rød-hvide diamanter på facaden skiftet ud med rød-hvide-blå, så de passer til det russiske flag.

Hvis det ikke havde været for forsinkelser i det oprindelige byggeprojekt, skulle stadion faktisk have været markant mindre. Men forsinkelserne gjorde, at Spartak Stadium pludselig blev et af de nye VM stadions og gik fra en oprindelig plan om 35.000 til 45.000 tilskuere.

VM Stadion 4 – Kazan Arena

VM stadion

Kazan Arena. Foto: By Andsemar [CC BY-SA 4.0]


By: Kazan

Tilskuere: 45.000
Færdigbygget: Juli 2013
Klubhold: Rubin Kazan
Vigtigste kampe: Ottendedelsfinale, Kvartfinale, Sydkorea – Tyskland.

Kazan Arena blev bygget med henblik på VM i Rusland, men også for at give Rubin Kazan en ordentlig hjemmebane. Rubin Kazan spillede sin første sæson i den bedste russiske række i 2003, men har sidenhen vundet to mesterskaber og markeret sig europæisk.

Mange danskere vil nok også huske Rubin Kazan for deres to kampe mod FC København i Champions League gruppespillet i 2010.

 

Kazan Arena stod klar i 2013 og er bedst kendt for den imponerende LED-facade, som ifølge russerne er den største udendørs skærm på et stadion i hele Europa.

High-definition skærmen er mere end 4000 kvadratmeter stor og gør det bølgeformede stadion til et af de mest spektakulære og moderne i hele verden.

vm stadions

LED-skærmen på Kazan Arena. Foto: By Amar77 [CC BY-SA 3.0 or GFDL]


Kazan Arena er tegnet af arkitektfirmaet Populous, som også står bag Arsenals hjemmebane, The Emirates Stadium, og det engelske landsholds hjemembane, Wembley i London.

Selvom Kazan Arena først stod færdig i 2013, vil det faktisk være det VM stadion, som har stået færdig og klar til fodbold i længst tid!

VM Stadion 5 – Fisht Olympic Stadium

VM stadions

Fisht Olympic Stadium i Sochi. Foto: By Эдгар Брещанов (https://www.soccer.ru/galery/995258/photo/652541) [CC BY-SA 3.0 or GFDL]


By: Sochi

Tilskuere: 47.000
Færdigbygget: 2013
Klubhold: Ingen
Vigtigste kampe: Ottendedelsfinale, Kvartfinale, Portugal – Spanien.

Fisht Olympic Stadium blev bygget i forbindelse med Vinter OL i Sochi 2014. Her blev både åbnings- afslutningsceremonien afholdt.

Under Vinter OL var der tag over banen, men det er efterfølgende blevet fjernet for at gøre plads til flere tilskuere til fodbold VM. Det imponerende stadion giver samtidig en flot udsigt over det Sorte hav.

 

Fisht Olympic Stadium er historien om endnu et stadion som bliver bygget i forbindelse med et OL og som ikke rigtig tjener noget større formål efterfølgende.

Da feriebyen Sochi ikke har noget professionelt fodboldhold, mangler der en oplagt ejer og bruger af det olympiske stadion, når VM i Rusland er overstået.

VM Stadion 6 – Samara Stadium

By: Samara
Tilskuere: 44.000
Færdigbygget: 2018
Klubhold: Krylia Sovetov
Vigtigste kampe: Ottendedelsfinale, Kvartfinale, Danmark – Australien.

Samara er en russisk by med stolte traditioner inden for russisk rumfart. Det var her man byggede det første bemandede rumfartøj i verdenshistorien, Vostok.

Samara Stadium er endnu et byggeprojekt omgivet af store byggeskandaler. Stadionet er bygget som en “Dome”, hvor taget oprindelig skulle have været 80 meter højt.

Men uventede udgifter og kontraktstridigheder har resulteret i en nedskalering af projektet. Stadion skulle oprindelig have stået færdig i sommeren 2017, men bliver sandsynligvis først helt færdig i sidste øjeblik.

 

Forsinkelserne betyder, at infrastrukturen omkring stadion ikke når at blive optimal til VM i Rusland.

Så hvis du har planer om at se Danmark – Australien på stadion, kan det godt blive mindre besværligt at komme til og fra stadion. Til gengæld får man fornøjelsen af at se det 65 meter høje tag være oplyst om aftenen.

Har du lyst til at læse vores anmeldelser af bookmakere? Gå til bet365 reviewet lige hér.

Relaterede artikler