18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Danske fodboldspillere i udlandet

Redigeret d.

Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går.

Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

danske fodboldspillere i udlandet
Yussuf Poulsen er en af de mest profilerede danske spillere i udlandet. Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?


Der er i alt langt over 250 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra England over USA og til Thailand – og også i de næst- og tredjebedste divisioner.

Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske Jupiler Pro League.

Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet – selvom vi af og til også fletter en kommentar til nogle af de yngre talenter rundt omkring – og på baggrund af deres halvsæson, giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.

Danskere i Premier League – 13 spillere


Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur), Rasmus Højlund (Manchester United), Christian Eriksen (Manchester United) , Joachim Andersen (Crystal Palace), Mathias Jensen (Brentford), Christian Nørgaard (Brentford), Mikkel Damsgaard (Brentford), Mads Roerslev (Brentford), Mathias Zanka (Brentford), Jacob Bruun Larsen (Burnley), Mads Andersen (Luton Town), William Osula (Sheffield United), Philip Billing (Bournemouth)

Danske spillere i Premier League – en succeshistorie


Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er mængden af danskere ret imponerende. I sidste sæson var der 13 danskere i Premier League.

Og i år er antallet det samme. Det er godt gået. I særdeleshed, når man tager i betragtning, at vi med Leicesters nedrykning mistede to danskere i form af Jannik Vestergaard og Daniel Iversen – ligesom der i øvrigt er kommet en tredje til i form af Mads Hermansen.

Også Rasmus ‘Nissen’ Kristensen forlod verdens bedste liga. Først rykkede Leeds ned sammen med Leicester. Og så rykkede Rasmus ‘Nissen’ Kristensen ned sydpå, da han blev enig om en lejeaftale med José Mourinhos Roma.

Det til trods holder vi altså fast i et højt antal danskere i Premier League.

En blandet landhandel – men succeshistorierne vinder

Men hvordan ser det ud med spilletiden for vores danskere i Premier League? Her er det en lidt blandet landhandel, omend pilen peger op.

Som de klare profiler har vi i særdeleshed Joachim Andersen i Crystal Palace, som er en af klubbens vigtigste spillere.

Samme rolle indtager Philip Billing i Bournemouth, hvor holdkammerat og landsmand, Emiliano Marcondes, straks ser ud til at have længere til førsteholdet – han er da også røget på lån i 23/24 sæsonen.

Tidligere havde vi også Pierre-Emile Højbjerg i kategorien stjerner, men i 23/24 sæsonen ser hans position faktisk svækket ud, og det ligner et sommerskifte i 2024 for Højbjerg.

I Manchester United peger sommerens signings på, at Christian Eriksen vil få en mindre betydningsfuld rolle i den kommende sæson. Men mon ikke Eriksen alligevel

vil få rigeligt med spilletid. Han har stadig høj klasse og læssevis af erfaring, og han spiller for en klub, der næppe kommer til at vinde trofæer, men som

ikke desto mindre sagtens kan nå at spille mange kampe. Sidste år blev det trods alt til hele 64 for Manchester United i alle turneringer! 

Eriksen fik i sommeren 2023 følgeskab af den unge Rasmus Højlund. Han bliver i en meget tidlig alder smidt for ulven– æh, djævlene. Om det er for tidligt, må tiden vise.

Ovenpå en meget målfattig start i ligaen ser Højlund ud til at være kommet bedre efter det i 2024.

Danskerkolonien Brentford og klassens nye drenge – Luton og Mads

Brentford var formidable i deres første sæson i Premier League. Og de overgik så bedriften i anden!

Her er det især spillere som Mathias Jensen og Christian Nørgaard, som har skilt sig positivt ud, mens navne som Mads Roerslev og Mathias Zanka også spillede en vis rolle. 

Begge fik i Premier League-regi, hvad der svarer til omkring 12 hele kampe. Det blev også til spilletid til Mikkel Damsgaard, men hans første halvandet år i klubben har ikke desto været mindre en smule skuffende.

Derudover bliver det spændende at se, om Luton Towns nyindkøb, Mads Andersen, kan fortsætte kometkarrieren. Det er ikke blevet til helt så mange minutter for Andersen, som man kunne have håbet på.

Som et lyspunkt har den 26-årige forsvarer dog scoret sit første mål for klubben.

Største lyspunkt


Joachim Andersen

Største skuffelse


Pierre-Emile Højbjerg

Karakter til de danske spillere i Premier League


Joachim Andersen og Philip Billing er blandt de vigtigste spillere i deres respektive klubber. Mathias Jensen, Jacob Bruun Larsen, Rasmus Højlund og Christian Nørgaard er alle fast mand.

Christian Eriksen, Roerslev, Osula og Zanka får alle pænt med spilletid.

I tilfældene Højbjerg og Damsgaard er der plads til forbedring.

Dermed lander de danske spillere i Premier League et stort 7-tal.

La Liga – 2 spillere


Andreas Christensen – FC Barcelona, Filip Jørgensen – Villarreal

Danske spillere i La Liga: En trio er blevet til en duo


For nogle år siden var der med 6 danskere rekordmange danskere i La Liga. Sidste år røg vi ned på det halve.

Og nu er vi så nede på to, efter Martin Braithwaite rykkede ned med Espanyol trods gode personlige optrædener.

Kapitlet om danskere i La Liga bliver derfor et kort et af slagsen. Men trods sit pixiebogformat, er det ret opmuntrende!

Først og fremmest viste Andreas ‘AC’ Christensen sig nemlig som et af ligaens største kup, da økonomisk kriseramte FC Barcelona hentede ham på en fri transfer i Chelsea.

Blandt Barcas socios blev handlen langt fra mødt med samme begejstring, som når nye offensive stjerner kommer til Camp Nou.

I højere grad bar stemningen præg af, at man havde begået et fornuftigt købmandskab. Det tog dog ikke AC lang tid at vinde ikke bare fornuften, men også hjerterne hos Barca-tilhængerne.

Han slog sig nemlig hurtigt fast som en afgørende spiller i Barca-defensiven, som med længder var ligaens bedste og kun lukkede 20 mål ind i 38 ligakampe.

Efter nogle år med trofætørke kunne Barca da også løfte mesterskabstrofæet for første gang siden 2019.

Og selvom alt langt fra er fryd og gammen i klubben, hvor manager Xavis kontrollerede tilgang til fodboldkampene er en torn i øjet på fanskaren, så har AC mere end gjort, hvad man kunne forvente af ham.

Den anden dansker i La Liga er den unge målmand Filip Jørgensen, der spiller for Villarreal. Filip Jørgensen har allerede fået debut for Villarreal – også i ligaen – trods sin unge alder på blot 21 år.

Villarreal er startet denne sæson skuffende, og det har allerede kostet et trænerskifte.

Men trods klubbens problemer er der god grund for Filip Jørgensen til at gå i seng som en glad dreng.

Filip Jørgensen har nemlig på spektakulær vis sat sig på pladsen som førstevalg mellem stængerne. Og det er altså ikke hvem som helst, Filip Jørgensen har slået af.

Det er nemlig legenden Pepe Reina, der nu er forvist til bænken af den unge dansker.

Største lyspunkt


Filip Jørgensen

Største skuffelse


Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga


Der er få, men de gør det godt. Vi går med et stort 7-tal.

Bundesligaen – 12 spillere


Joakim Mæhle (VfL Wolfsburg), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Robert Skov (TSG Hoffenheim), Frederik Rønnow (Union Berlin), Mikkel Kaufmann (Union Berlin), Jens Stage (Werder Bremen), Mads Pedersen (FC Augsburg), Jacob Christensen (1.FC Köln), Rasmus Carstensen (1.FC Köln), Nikolas Nartey (VfB Stuttgart), Frederik Winther (FC Augsburg), Jakob Busk (Union Berlin)


Danske spillere i Bundesligaen – hold da op, der er mange!

12 spillere, svarende til 4,9% af samtlige spillere i Bundesligaen, er danskere, og det gør os til den udenlandske nationalitet, der er tredjehøjest repræsenteret. Det i sig selv er bemærkelsesværdigt.

Af de mest bemærkelsesværdige danske spillere i Bundesligaen, som har rykket teltpælene op, er selvfølgelig først og fremmest Jesper Lindstrøm.

Efter to fremragende år i Eintracht Frankfurt, hvor det blev til en historisk Europa League-titel, rejste Lindstrøm videre sydpå, hvor Napoli stod klar med en stor pose 

penge til både Lindstrøm, Eintracht Frankfurt og såmænd også til Brøndby, der havde procenter i videresalget.

Men hvordan ser det ud med de tilbageværende danskere i Bundesligaen? Her er det en lidt mere blandet landhandel. Det skal dog også siges, at der er en 

del spillere, der er købt ind som langtidsinvesteringer og ikke her og nu forventes at få spilletid. Så vi har delt danskerne i Bundesligaen ind i passende kategorier.

Succeserne


Listen over de rendyrkede succeser er faktisk ret lang efterhånden. Og så stråler den største danske stjerne i Bundesligaen så stærkt, at man skal passe på hornhinden.

Vi taler selvfølgelig om Frederik Rønnow. Rønnow har haft flere svære år i Bundesligaen og også flere gange lignet én, der bare skulle komme til en ny liga. Men sidste år faldt alle brikker på plads for Rønnow.

Union spillede (endnu) en fremragende sæson, hvor vi godt kan tillade os at kalde dem ligaens kæledægger. I en sæson, hvor de tilmed spillede i Europa League, formåede de at kvalificere sig til Champions League, hvilket er en historisk bedrift.

Der var mange Union-spillere, som kunne være stolte af sæsonen. Men ingen over eller ved siden af Frederik Rønnow.

Han blev nemlig kåret som Årets Spiller af klubbens fans. En fuldstændig fantastisk bedrift af Frederik Rønnow, der efterhånden også oftere og oftere nævnes som grydeklar til at tage over for Kasper Schmeichel.  

I Wolfsburg har en skarp duo også vist god form. Vi taler selvfølgelig om topscoreren Jonas Wind og nyindkøbet Joakim Mæhle. Begge er blandt stjernerne i klubben.

En af de andre danskere i Bundesligaen, som har gjort god figur, er Werder Bremens Jens Stage. Han kan ikke leve op til Rønnows standarder, men mindre kan altså også gøre det.

Stage nåede i sidste sæson 1859 minutter i Bundesligaen fordelt på 32 kampe. I de 32 optrædener nåede midtbanespilleren 3 mål og lige så mange assists.

Det er mere end godkendt for en spiller, hvis bidrag ikke først og fremmest er i det offensive.


De godkendte og dem på det jævne

Der findes også en lille håndfuld danske spillere i udlandet, som har gjort god figur i Bundesligaen uden at være stjerner for deres respektive klubber.

Her kan vi først og fremmest nævne Yussuf Poulsen. I lang tid har mængden af spilletid været nedadgående. Men den tendens er vendt nu.

Han er ingenlunde førstevalg, men Poulsen har været på græs i flere kampe, end han har tilbragt på bænken. Og flere gange har han endda været anfører.

Samme tendens gælder for Robert Skov, der også er tilbage som fast mand i Hoffenheim.

Også Augsburgs Mads Pedersen har gjort rigtig god figur. Faktisk kunne vi med lidt god vilje godt have smidt Mads Pedersen op blandt de rendyrkede succeser.

Han nåede nemlig 1836 minutter på græs i 22/23. Det svarer til lidt mere end 20 hele kampe. Med indhop og udskiftninger fordelte Pedersens minutter sig på 28 kampe, så han var altså en fast mand på førsteholdet. Og den rolle har han bevaret i 23/24-sæsonen.

Samme mønster tegner sig for Rasmus Carstensen i FC Köln. Carstensen har været fast mand hele sæsonen, og han har gjort rigtig god figur på både højre back og som højre wing.

De skal videre

Og så til de mindre sjove cases. I denne kedelige kategori har vi tre spillere.

Vi starter med Mikkel Kaufmann i Union Berlin. Mikkel Kaufmann har kun fået indskiftninger i 23/24, og det har knebet med at gøre noget væsen af sig.

Han skal måske overveje, om ikke det er tid til at sige farvel. Det samme kan siges om Stuttgarts Nikolas Nartey. Den talentfulde Nartey fik sidste sæson 473 minutter fordelt på 9 kampe i 22/23.

Og samme mønster har gjort sig gældende i 23/24, hvor det ikke er blevet til en eneste kamp i først halvår af sæsonen.

Og det er ikke, fordi niveauet ikke er til mere end så optrædener, men skader bliver ved med at følge Nartey som måger efter en fiskekutter. Det er synd, men nye græsgange og en frisk start kunne måske hjælpe.

Og så er der den sidste mand i denne kategori, Jakob Busk. Sidste år fik han 0 – nul – minutter i Bundesligaen for Union Berlin, og det kan man jo ikke undergå.

Alligevel er der et vigtigt aber dabei i casen Busk. For det lader faktisk til at være et lykkeligt ægteskab mellem ham og klubben. Sidste år forlængede parterne kontrakten, og Busk lader til at have det fint med at hygge sig med landsmanden Rønnow.

Så måske er det bare, som det skal være, selvom Busk aldrig får beskidte støvler uden for træningsbanerne.


De unge og dem udenfor bedømmelse

Og så er der alle de ubekendte. Vi har en bunke unge talenter rendende i det tyske. Men dem beskæftiger vi os ikke med her. I stedet runder vi hurtigt de mange nye danskere i Bundesligaen.

Her bliver det særligt spændende at følge Jacob Christensen, som er blevet klubkammerat med Rasmus Carstensen i FC Köln.

Det bliver spændende at se, om den tidligere FC Nordsjælland-midt kan tilspille sig en fast plads hos Köln, der formentlig skal kæmpe for overlevelse til det sidste.

Største lyspunkt


Frederik Rønnow

Største skuffelse


Mikkel Kaufmann

Karakter til de danske spillere i Bundesligaen


Rønnow har været fuldstændig fænomenal. Og majoriteten af de danske spillere i Bundesligaen er faktisk fast mand.

Det er en flot bedrift, og på den baggrund kan vi godt snige os op på et lille 10-tal til de danske spillere i Bundesligaen.

Serie A – 11 spillere


Jesper Lindstrøm (SSC Napoli), Rasmus Kristensen (AS Roma), Victor Kristiansen og Jens Odgaard (Bologna), Gustav Isaksen (Lazio), Morten Frendrup (Genoa), Oliver Christensen (Fiorentina), Simon Kjær (AC Milan), Thomas Kristensen (Udinese), Patrick Dorgu og Jeppe Corfitzen (Lecce).

Danske spillere i Serie A – masser af nyt blod


Den ellers ofte danskerfattige Serie A er pludselig blevet ret velbesøgt. For få år siden kunne vi ikke engang mønstre en håndfuld danskere i Serie A. I dag er vi oppe på hele ni fra seks sidste år.

Af spillerne, der er gået ud, er det selvfølgelig rekorddyre Rasmus Højlund, der er mest bemærkelsesværdig. Og sikke et køb han viste sig at være for Atalanta.

Det samme kan ikke helt siges om den nu tidligere holdkammerat, Joakim Mæhle, der også har forladt klubben.

Morten Hjulmand har også rykket teltpælene op og indbragt Lecce en fed transfersum, og så røg Christian Gytkjær fra Monza og ned til Serie B-klubben Venezia.

Nyindkøbene er kommet stærkt fra start

På ind-siden er der dog sket endnu mere. En længe ventet transfersaga fik endelig sin afslutning, da Lazio hentede Gustav Isaksen. Isaksen savner endnu sit store gennembrud, men han har vist gode takter med jævne mellemrum.

Også rivalerne, Mourinhos Roma, hentede dansk, da Rasmus ‘Nissen’ Kristensen kom til på leje, og han har været solid.

Samme mønster gentog sig, da Leicesters Victor Kristiansen forlod nedrykkerne for at tage til Bologna på lån. Kristiansen har vist virkelig gode takter for Bologna, og lejeaftalen, som så besynderlig ud ved første øjekast, har vist sig som lidt af en genistreg.

Sommerens største indkøb til Serie A med danskerbrillerne er dog nu engang Jesper Lindstrøms skifte til Napoli.

Det har desværre været en veritabel fiasko mere et halvt år inde efter skiftet. Og man kan komme i tvivl, om Lindstrøm simpelthen passer ind i formationen.

Omvendt har Patrick Dorgu været en sand solstrålehistorie. Den unge venstreback er blevet fast mand for Lecce.

Og hans mange fremragende præstationer har allerede skabt en kæmpe hype om Dorgu, der blandt andet er blevet rygtet til Premier League.

Det samme kan siges om Morten Frendrup i Genoa. Han har været klubbens måske bedste spiller i 23/24 sæsonen, og han er en af de danske spillere i udlandet, der meget vel kan tage et stort skridt op i sommeren 2024.

Største lyspunkt


Morten Frendrup

Største skuffelse


Jesper Lindstrøm

Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A


Dorgu, Kristiansen og Frendrup har alle været fremragende. Rasmus Nissen, Thomas Kristensen, Isaksen og Simon Kjær har fået fint med spilletid.

Et par af de nye i Corfitzen og Odgaard kan vi endnu ikke fælde dom over. Og kun Lindstrøm og den bænkede Oliver Christensen har skuffet.

Vi går med endnu et stort 7-tal til de danske spillere i udlandet, som gør sig i Serie A.

De resterende ligaer


Selvom de for de fleste danskere er mindre interessante end de helt store ligaer, skal vi da også et smut forbi Frankrig og Benelux-landene og tage pulsen på de herboende danskere.

Ligue 1 – 3 spillere


Mohamed Daramy (Reims) , Rasmus Nicolaisen (Toulouse), Mikkel Desler (Toulouse)

Æresdivisionen – 12 spillere


Victor Jensen (FC Utrecht), Oscar Fraulo (FC Utrecht), Niklas Vesterlund (Utrecht), Jeppe Okkels (Utrecht), Søren Tengstedt, Anton Gaaei (Ajax), Mathias Ross (NEC Nijmegen), Lasse Schöne (NEC Nijmegen), Younes Namli (PEC Zwolle), Nikolai Laursen (Heracles Almelo), Jakob Breum (Go Ahead Eagles), Søren Tengstedt (Go Ahead Eagles), Oskar Buur (FC Volendam)

Jupiler League – 11 spillere


Andreas Skov Olsen (Club Brugge), Casper Nielsen (Club Brugge), Philip Zinckernagel (Club Brugge), Kasper Schmeichel (Anderlecht), Anders Dreyer (RSC Anderlecht), Kasper Dolberg (RSC Anderlecht), Thomas Delaney (RSC Anderlecht), Mads Kikkenborg (Anderlecht), Andrew Hjulsager (KAA Gent), Nicolas Madsen (Westerlo), Jonas Bager (Charleroi)

Danske spillere i de resterende ligaer


I Ligue 1 er vi gået fra 4 til 3 spillere. Kasper Schmeichel og Kasper Dolberg er ude. Omvendt er Mohamed Daramy kommet til, og han har allerede fået etableret sig som fast mand.

Det gælder faktisk for alle tre danske spillere i Ligue 1. Alle tre får rigeligt med spilletid for deres respektive klubber, hvilket er solidt gået.

I Eredivisie gik vi fra 10 til 13 spillere. Vi savner dog nogle solide profiler for nogle af de større klubber.

På plussiden så får langt de fleste danske spillere i udlandet, som gør sig i Eredivisie, rigtig fine mængder spilletid. Og i Utrecht har vi efterhånden fået noget af en danskerkoloni med hele fire spillere.

I Jupiler League er der ingen nævneværdig kvantitativ ændring sket. Vi er gået fra 10 spillere til 11 spillere, hvis vi sammenligner med sæsonen forinden.

Til gengæld er ligaen målt på navne eksploderet som en vandinjiceret, ekspresvokset burhøne.

Kasper Schmeichel, Kasper Dolberg og Thomas Delaney slutter sig til navne som Andreas Skov Olsen, Casper Nielsen og Anders Dreyer, som i forvejen var store profiler, og som spiller for både en dansk træner og en dansk sportschef.

Hvor vi kaldte hollandske Utrecht for en danskerkoloni, er det altså intet sammenlignet med Anderlecht.

Med tilgangen af Mads Kikkenborg i vintervinduet er de nu oppe på fem spillere foruden de to danske chefer på og uden for banen!

Rent kvantitativt er der samlet set 26 danskere i de tre resterende ligaer på listen. Og af den store flok er der faktisk under fem spillere, som ikke kan betegnes som enten profiler eller som minimum faste folk i startelleveren.

Faktisk kan vi ikke rigtig finde en decideret skuffelse. Tættest på kommer Delaney, og det er ikke manglende niveau, men skader og senest en operation, der har ædt af hans spilletid.

Største lyspunkt


Mohamed Daramy

Største skuffelse


Thomas Delaney

Karakter til de danske spillere i de tre ligaer


Med langt størstedelen som faste i startelleveren og tilmed et par spillere, der sætter hele ligaen i brand, ser det virkelig lyst ud for de danske fodboldspillere i udlandet, der er i Belgien, Frankrig og Nederlandene. 

Vi giver karakteren 10, og det er et stort ét af slagsen.

Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet


Alt i alt må vi sige, at status på de danske fodboldspillere i udlandet er positiv. Størstedelen får spilletid og enkelte er tilmed bærende kræfter på deres respektive hold – også i nogle af de helt store ligaer.

Samlet set får de danske fodboldspillere i udlandet et solidt 9-tal.

Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.