Hvem vinder Ballon d'Or 2022

 

Af Emil Aurehøj Persson

Ballon d’Or 2022 bliver uddelt i oktober 2022. Som noget nyt vil Ballon d’Or 2022 ikke blive uddelt på baggrund af et kalenderår, men derimod på baggrund af den foregående sæson. Vi gennemgår favoritterne til at vinde Ballon d’Or 2022 og peger også på vores favorit.

Ballon d'Or 2022

Benzema har haft en stor sæson og kan også glæde sig over at være Ballon d’Or 2022 favorit. Foto: Антон Зайцев CC-SA 3.0

Ballon d’Or – enden på en æra

Hvis man har været elitefodboldspiller, så har de sidste 15 års tid ikke været den sjoveste, når det gælder den personlige hæder. Siden 2008 har der nemlig stået Ronaldo og Messi på det hele med kun en enkelt undtagelse, da Luka Modric noget kontroversielt vandt Ballon d’Or 2018.

Alle andre sæsoner er blevet delt mellem de to halvguder, Messi og Ronaldo, der i perioden vandt henholdsvis 7 og 6 Ballon d’Or. Det er en helt vanvittig rekord og rivalisering, som vi næppe igen kommer til at se. Til sammenligning lød rekorden for flest Ballon d’Or titler på 3. Den delte Michel Platini, Johan Cruijff og Marco van Basten.

Som fodboldelskere har vi altså været særdeles privilegerede. Men alle æraer kommer til en ende, og det gælder formentlig også det evige Ronaldo/Messi Ballon d’Or parløb. Så hvem vinder Ballon d’Or 2022? Vi kigger på kandidaterne.

Ballon d’Or 2022 favoritter – top 10

Karim Benzema – odds 1,05

Sadio Mané – odds 13,00

Mohamed Salah – odds 15,00

Kylian Mbappé – odds 21,00

Kevin de Bruyne – odds 26,00

Robert Lewandowski – odds 31,00

Lionel Messi – odds 31,00

Virgil van Dijk – odds 31,00

Trent Alexander-Arnold – odds 41,00

Cristiano Ronaldo – odds 41,00

Et hurtigt blik på Ballon d’Or oddsene tegner umiddelbart et lige så entydigt billede, som hvis Benzema stillede op til Vild Med Dans i en sæson, hvor alle andre kandidater mangler et ben.

Men vi tager nu alligevel et kig på, om ikke der kan findes argumenter for, at det bliver mere spændende, end Unibet tror. Lad os tage et kig på top 5 Ballon d’Or 2022 kandidaternes meritter i den forgangne sæson.

Karim Benzema

Skal vi tage Benzemas sæson i tørre tal for Real Madrid, så hed facit: 46 kampe, 44 mål og 15 assists. Det svarer altså gennemsnitligt til, at hver gang Benzema spillede en kamp, så var han involveret i 1,34 mål. Han blev da også sikker La Liga topscorer med 27 mål – 9 flere end nummer to på listen.

Derudover kunne Benzema altså tilføje en Champions League titel og en La Liga ditto til totalen for sæsonen. Real Madrid blev efter gruppespillet spået under 5% chance for at vinde turneringen.

Men med en næsten historisk svær vej til titlen, hvor de nedlagde PSG, Chelsea og Manchester City, før Liverpool blev løbet over ende i finalen. Alt dette var i høj grad anført af Benzema, der med 15 scoringer i 12 kampe såmænd også blev Champions League topscorer.

Alt i alt må man sige, at 34-årige Benzema i den grad har givet sine forsvarere, der har hævdet, at han ville vise sig som en af verdens bedste angribere, hvis han fik lov at være omdrejningspunkt, ret. Med Ronaldos exit har Benzema vist sig uundværlig for Real Madrid, og han kan meget vel krone bedriften med Ballon d’Or trofæet til oktober.

Sadio Mane

For den evigt sympatiske Sadio Mané blev 2022 historisk, selvom det på klubplan blev en undervældende sæson, hvor man snublede på de afgørende øjeblikke. Mané vandt nemlig African Nations Cup med Senegal, da man slog klubkammerat Mohamed Salahs Egypten i finalen.

For en spiller som Mané, der i den grad har investeret i sit hjemland, er det utvivlsomt en titel, som få pokaler med Liverpool kan måle sig med. Og derudover kunne han såmænd også lade sig kåre som ‘African Footballer of the Year’ – foran Salah.

Selvom Liverpool som bekendt både måtte se sig slået i kampen om Premier League trofæet og Champions League dittoet, så kunne Mané mere end være sin indsats bekendt.

23 mål og 5 assists blev det til i 51 kampe for Mané i det, der skulle vise sig at blive hans sidste for Liverpool, som han forlader efter seks år for at prøve sig af i det sydtyske hos FC Bayern München.

Mohamed Salah

Som med Mané var det ikke, fordi Salah kan kigge tilbage på sæsonen med en masse trofæer for Liverpool. Og i Salahs tilfælde blev det altså heller ikke til noget guld for sit land. På det personlige plan havde Salah dog en formidabel sæson, også selvom han gik lidt ned i kadence efter African Nations Cup.

Sammen med Tottenhams Son endte Salah som delt Premier League topscorer med 23 kasser. Han blev derudover kåret som årets spiller i Premier League af de andre spillere.

Alt i alt kom Salah ud af sæsonen med 31 scoringer og 16 assist i 51 kampe, og den 30-årige egypter blev da også efter en længere kontrakt-saga belønnet med en guldrandet forlængelse af Liverpool, som binder ham til klubben i 2023.

Kylian Mbappé

Det måske bedste bud på et generationstalent, der kan løfte den enorm arv efter Messi og Ronaldo, kan meget vel være den 23-årige franskmand Kylian Mbappé. Mbappé kunne allerede lade sig kåre som verdensmester som 19-årig, og hans stats er ude af denne verden.

Han blev topscorer i den forgangne sæson med 28 mål. Det var fjerde sæson i træk, han blev Ligue 1 topscorer. I alt endte Mbappé med 39 scoringer og ustyrlige 26 assists i 46 kampe.

Med en måltotal på 1,41 pr. kamp overgik han sågar Benzema på leverede mål pr. sæson. Når Mbappé stadig er noget bagud i Ballon d’Or 2022 kapløbet, så skyldes det den manglende klubsucces.

Jovist, PSG blev mestre i den lidet konkurrencedygtige Ligue 1. Men i Champions League storskuffede de (igen) med nederlaget til Real Madrid i ottendedelsfinalen.

Selvom Mbappé næppe hjemtager Ballon d’Or 2022, så er det dog svært at forestille sig, at han ikke ender med at løbe med den, før han lægger støvlerne på hylden.

Kevin de Bruyne

Når Liverpool endnu engang måtte se sig slået i kampen om Premier League trofæet trods en vanvittigt imponerende sæson, så kan de blandt andet takke Kevin de Bruyne for det. På det stjernespækkede Manchester City-mandskab er han stadig en af de vigtigste brikker som omdrejningspunkt og playmaker på den centrale midt.

Med 19 scoringer og 14 assist i 45 kampe var de Bruyne endnu engang instrumental, og for træner Pep Guardiola er de Bruyne uden tvivl en drømmespiller støbt i sit eget spejlbillede. Intelligent, forudseende, teknisk begavet og med en forkærlighed for den perfekte pasning er de Bruyne en sand magiker. City snublede som så mange andre favoritter mod Real Madrid, og det er nok en af grundene til, at han med ret stor margin må se sig selv som en outsider til Ballon d’Or 2022.

Han må trøste sig med, at han igen blev kåret til Årets Spiller i Manchester City.

Ballon d’Or med danske øjne

I 1977 vandt danske Allan Simonsen Ballon d’Or som den eneste dansker nogensinde foran Kevin Keegan og Michel Platini.

Samme år havde han ført Borussia Mönchengladbach til finalen i det daværende Champions League, hvor han scorede et flot mål mod Liverpool. Desværre tabte Mönchengladbach kampen med 3-1.

Preben Elkjær er sluttet som nummer to og tre i kapløbet om Ballon d’Or, men måtte begge gange se den franske legende Michel Platini løbe med hæderen.

Derudover er både Michael Laudrup og Peter Schmeichel sluttet som nummer 5 ved Ballon d’Or.

Prisen uddeles i år den 17. oktober. Der er dog ingen danskere blandt de nominerede i år, men måske er Christian Eriksen med i puljen næste år, når vi har nappet VM?

Relaterede artikler