Derfor vinder Ronaldo Ballon d'Or 2017

 

Af Emil Aurehøj Persson

– Nu er vi endelig lige! Sådan tænker Ronaldo formentlig, når han efter al sandsynlighed kan lade sig hylde som vinder af Ballon d’Or 2017 7. december 2017.

Cristiano Ronaldo har siden 2010 været bagud i kapløbet om flest Ballon d’Or-priser til hans evige rival, Lionel Messi.

Men 2017 kan blive året, hvor Ronaldo tilføjer sin femte pris til samlingen og dermed udligner.

Superstjernen fra Real Madrid vandt sin første Ballon d’Or i 2008 efter at have vundet Champions League og Premier League med Manchester United.

Siden 2008 har han dog måttet kigge langt efter Messi, som fire år i træk hev trofæet hjem, ikke mindst på grund af utallige trofæer vundet med FC Barcelona.

Men Ronaldo har kæmpet sig tilbage i kapløbet. Han har vundet den legendariske pris tre ud af de sidste fire år, og i år kan han udligne sin samling i forhold til den argentinske troldmands trofæskab.

Ronaldo har i år allerede vundet prisen som The Best FIFA Men’s Player. Prisen er et resultat af, at FIFA og magasinet bag Ballon d’Or, France Football, i 2016 droppede et fem-årigt samarbejde om en fælles pris.

Da Ballon d’Or er blevet uddelt siden 1956, er det i manges øjne den mest prestigefyldte pris af de to. FIFA har siden 1991 prøvet at konkurrere med Ballon d’Or prisen, men er de er aldrig nået op på samme niveau.

Derfor er Ronaldo favorit til Ballon d’Or

Cristiano Ronaldo er meget stor favorit til at vinde Ballon d’Or 2017. Og grunden er Champions League.

Kigger man tilbage på de to superstjerners indbyrdes kapløb, finder man en helt afgørende faktor for, hvem der løber med Ballon d’Or: Champions League.

Seks ud af ni gange, hvor enten Messi eller Ronaldo har vundet prisen, har vinderen også vundet Champions League i maj måned samme år.

Ronaldo og Real Madrid vandt tidligere i år Champions League for andet i år træk, som det første hold nogensinde. Derudover vandt hovedstadsklubben også det spanske mesterskab.

Læg dertil, at Ronaldo scorede to mål i Champions League-finalen, hvilket resulterede i kåringen som Man of the Match. I kvartfinalerne scorede han fem gange mod Bayern München og i semifinalerne tre gange mod Atlético Madrid.

Messi scorede dog flest mål af alle spillere i Europa, og han vandt derfor den Europæiske Gyldne Støvle. For Messis klub FC Barcelona blev det dog kun til en samlet sejr i den spanske pokalturnering, Copa Del Rey, og det er næppe nok til at fravriste Ronaldo Ballon d’Or prisen i år.

Spil på Ballon d’Or odds

Der er 30 spillere nomineret til årets Ballon d’Or, men det har siden 2007 kun været en egentlig duel imellem Ronaldo og Messi.

Og så længe at enten FC Barcelona eller Real Madrid vinder Champions League, så er det nærmest utænkeligt, at andre spillere end de to skulle vinde Ballon d’Or. Kun Frank Ribery har som den eneste spiller nærmet sig de to superstjerner. I 2013 vandt Ronaldo prisen med få procent ned til Messi og Ribery på anden- og tredjepladsen.

I år er Neymar den tredjestørste favorit hos bookmakerne, og lige nu er han også den eneste spiller, som reelt kan true de to superstjerner i den nærmeste fremtid.

Unibet har offentliggjort deres Ballon d’Or odds, hvor Ronaldo også klart er favoritten. Vi har indsat deres Ballon d’Or odds på top 6 herunder (odds er opdateret 29. november).

Vinderen er allerede “afsløret”

Det er efterhånden blevet til en mindre tradition, at den årlige vinder af Ballon d’Or bliver lækket før selve uddelingen – eller i hvert fald påstået lækket.

Denne gang er det twitter-brugeren Dr Prakash Gurnani, der har uploadet en påstået forside af december-udgaven af France Football, magasinet der står for uddelingen. 

Forsiden viser, at Messi er årets vinder af Ballon d’Or 2017:

Dr Prakash Gurnani skriver om sig selv, at han er æstetisk laser-behandler, verdensborger og meget glad for FC Barcelona.

Vi taler altså om en mand, som ingenting har at gøre med fodboldverdenen udover at dele fodboldartikler på twitter i en lind strøm og holde med Barcelona.

Det har dog ikke holdt utallige internationale fodboldmedier fra at skrive en historie ud fra doktorens tweet. Selv prominente medier som engelske The Mirror og spanske Sport har omtalt tweetet.

Hvem vælger vinderen af Ballon d’Or 2017?

Ballon d’Or har i mange år været uddelt efter stemmer fra landholdskaptajner, landstrænere og udvalgte sportsjournalister.

Efter bruddet med FIFA er Ballon d’Or gået tilbage til deres originale format, hvor det kun er udvalgte sportsjournalister, der får lov at stemme på de 30 nominerede.

Dermed kommer vi ikke til at se flere eksempler på, at landsholdskaptajner kun stemmer på klubkammerater eller landsmænd, som det desværre er sket flere gange før.

Tidligere vindere af Ballon d’Or

Vi skal helt tilbage til 2007 for at finde en vinder af Ballon d’Or, som ikke er enten Messi eller Ronaldo. Her vandt brasilianske Kaka efter, at han havde ført AC Milan til sejr i Champions League med en 2-1 sejr over Liverpool i finalen.

Selvom prisen er blevet uddelt siden 1956, er Ronaldo og Messi med henholdsvis fire og fem priser stukket af på listen over vindere gennem tiden.

Kun tre spillere har vundet prisen tre gange:

  • Marco Van Basten (Holland)
  • Michel Platini (Frankrig)
  • Johan Cruyff (Holland)

Det giver et meget godt billede af, hvor fænomenalt godt Ronaldo og Messi har klaret det i deres fodboldkarriere.

I 1977 vandt danske Allan Simonsen Ballon d’Or som den eneste dansker nogensinde foran Kevin Keegan og Michel Platini.

Samme år havde han ført Borussia Mönchengladbach til finalen i det daværende Champions League, hvor han scorede et flot mål mod Liverpool. Desværre tabte men tabte Mönchengladbach kampen med 3-1.

Preben Elkjær er sluttet som nummer to og tre i kapløbet om Ballon d’Or, men måtte begge gange se den franske legende Michel Platini løbe med hæderen.

Prisen uddeles i år den 7. december. Der er dog ingen danskere blandt de nominerede i år, men måske er Christian Eriksen med i puljen næste år?

Relaterede artikler