18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Er Astralis det bedste CS:GO hold nogensinde?

Redigeret d.

CS:GO Turneringer

I det sidste års tid har Astralis tørret gulv med CS:GO scenen, og hyldesten vil ingen ende tage. Men er Astralis det bedste CS:GO hold nogensinde? Vi måler top 5 CS:GO hold nogensinde.

Hvordan gør vi det op?


For nogle er det en svær balancegang at finde det bedste CS hold nogensinde. For andre er det en religion, og der kan ikke stilles spørgsmål ved personernes favoritter. Vi har gjort vores bedste for at smide de stjerneformede briller og udvalgt en række kriterier, som vi (nogenlunde) nøgternt kan måle styrkeforholdene ud fra.

Turneringssejre


Det er klart, at man skal have nogle hakker i bæltet for at kunne komme i betragtning til at være blandt de bedste. Derfor skal man kunne fremvise mindst en major-sejr for at komme i betragtning blandt top 5 CS:GO hold nogensinde. Derudover betyder totalen af turneringssejre selvfølgelig også noget.

Og her laver vi nogle afvejninger. Nogle hold spiller et væld af både store og små turneringer, andre spiller færre, men større turneringer. Her findes der ikke rigtigt og forkert, men vi skeler selvfølgelig til turneringens størrelse, og en ikke-major med en præmiepulje med $500.000 tæller selvfølgelig højere end en obskur turnering, hvor der kun er skrabet eksempelvis $50.000 samme til deltagerne.

Kontinuitet


Der er heller ikke plads til one hit wonders, når vi taler de bedste nogensinde. Derfor skal et hold have været på toppen eller en del af den over en længere periode.

Stil og dominans


En sidste faktor er et holds udtryk, og hvor gode de reelt er. Har holdet en x-faktor, og hvordan kommer sejrene i hus? Er der tale om tætte 16-14 sejre, eller formår holdet at dominere sin modstander.

Hvem udfordrer Astralis som bedste CS hold nogensinde?


Lad os tage et kig på de fem udvalgte fra henholdsvis Polen, 2 x Sverige og Brasilien. Vi starter i Polen.

Virtus Pro


Vi starter med nogle af CS:GO-scenens grand old men, polske Virtus Pro. Fra januar 2014 til 2019 bestod kernen af femkløveret pashaBiceps, NEO, byali, Snax og TaZ, inden pashaBiceps, NEO og Taz forlod holdet på grund af længere tids ringe resultater.

Der er flere grunde til, at Virtus Pro hører til i toppen af vores all-time CS:GO liste. De er for det første en institution, som få andre kan måle sig med, og holdet dominerede allerede dengang, man spillede CS Source. Flere af de afgående spillere er da også over 30, hvilket er uhørt inden for CS:GO.

Derudover er spillerne ekstremt populære i CS-miljøet, og da en spiller som pashaBiceps indstillede karrieren i begyndelsen af 2019 fik han adskillige tårevædede afskeds salutter fra topspillere, der beskrev ham som en faderfigur og deres helt store idol.

I 2014 vandt de deres første Major på den polske hjemmebane i Katowice, og tre år senere så de ud til at gentage kunststykket i Atlanta, da de i en bedst af 3 førte 13-7 på Train mod Astralis. Men et kæmpe comeback gav danskerne en 14-16 sejr, og det er derved blevet til den ene Major-sejr for VP, der dog har vundet rigeligt med turneringer i årenes løb. 10 større turneringssejre er det således blevet til fra 2013-2019 for VP, der ligger nummer 6 på all-time listen over præmiepenge.

VP er nok mest sympatiske hold nogensinde. Alle holdt af dem. Det blev understreget , da de på hjemmebane tabte til Fnatic i en semifinale. Det fik hjemmepublikum til at buhe af Fnatic, men Taz gik på scenen og bad hjemmepublikummet stoppe deres buh-råb og vise dem respekt.

Fnatic


Fnatic er et af holdene, der har justeret mest på deres start-femmer. Faktisk bestod holdet tilbage i 2012 af 80% danskere, herunder den kendte Karrigan. Men da holdet var på sit højeste, omkring 2015, var det med spillere som JW, flusha og KRIMZ.

Fnatic er kendt for altid at have været gode til at omstille sig, og ligesom Virtus Pro har de været med i længere tid end de fleste kan huske. Få har vundet så meget som Fnatic, der vandt den første Major i 2013, og som kan prale af hele 3 Major titler, ligesom de var de første til at vinde back-to-back majors. Det skete i 2015, og i perioden 2013-2015 var Fnatic i 4 ud af 6 mulige Major-finaler.

I de senere år har det knebet med de helt store resultater for Fnatic, som dog aldrig skal afskrives. Det vidner større 23 turneringssejre mellem 2013-2019 om. Og skulle man være i tvivl, overgår Fnatic med deres femteplads VP på all-time præmiepengelisten.

Fnatic virkede som om, de spillede for sjov, selv når de spillede for alvor. De trollede og fjollede rundt, som sad de til et lan-party uden noget på spil. De lavede skøre, vanvittige spil som i videoen nedenfor, hvor fem mand af uforklarlige årsager croucher hele mappet, eller når de købte mærkelige våben, selvom økonomien var fin.

Der var ingen logisk grund til, at det skulle virke, men det gjorde det bare. Derudover havde Fnatic nogle karakterer såsom den daværende bedste spiller OlofMeister, der bare var god til alt. Han var ikke flashy, men kunne bare alt og fik det til at se let ud.

NiP


Ninjas in Pyjamas eller NiP, som de kaldes i daglig tale, er endnu et hold, der med rette har legendestatus, selvom de i de senere år har haft det svært. I fOrest og GeT_RiGhT har NiP to spillere, der har været med siden begyndelsen i 2012, mens spillere som allu og friberg var en del af NiP holdet, der dominerede i en sjældent set grad fra 2013-2015.

I denne periode opnåede NiP, hvad der bliver svært for noget hold at genskabe, da de kom i fem Major-finaler i træk! Desværre for det svensk-finske hold blev det blot til en enkelt sejr, da blandt andre VP og 2 x Fnatic var for store mundfulde.

Det er dog ikke det eneste argument for, at NiP skulle være blandt de bedste CS:GO hold nogensinde. De har nemlig en anden rekord, der bliver svær at overgå, nemlig da de i 2012-2013 vandt vanvittige 87 kampe i træk.

NiP har som sagt måske haft det svært de sidste par år. Men når det kommer til at dominere en CS-scene, har de sat nogle enestående rekorder.

SK Gaming


De har både kaldt sig selv Luminosity, SK Gaming og nu Made in Brazil. Men selvom holdet måske ofte går til numerolog for at forbedre sin skæbne, så ændrer stammen sig sjældent det store. Fallen, Fer, Coldzera, felps og, med en enkelt afstikker, TACO udgør stammen på det brasilianske hold, der i over et år skabte skræk og rædsel med overjordlige præstationer, der kulminerede med den første back-to-back Major siden Fnatic i 2016.

Selvom de med “blot” 8 større turneringssejre ligger noget efter mange på listen, er SK Gaming ikke til at komme udenom. Det skyldes i høj grad, at alle 8 turneringssejre kom i 2016-2017, hvor de brasilianske stjerner var tæt på umulige at slå.

Samtidig havde CS-scenen gennemgået en enorm forandring. Pengene var blevet meget større og holdene meget mere professionelle, hvorfor konkurrencen i 2016-17 var enormt meget mere intens end nogensinde tidligere.

Ikke blot var SK Gaming med til at slå Fnatic af tronen; de skulle også holde FaZe, CS:GO’s svar på Real Madrid, stand. For ikke at tale om et vist dansk hold, der var begyndt at få bugt med sit semifinale-syndrom.

På den baggrund er SK Gaming ikke til at komme udenom, når vi taler de bedste CS:GO hold nogensinde. I 2017 havde SK Gaming fire spillere i top 11. Fallen var verdens bedste AWP’er, hvor han tilmed var ingame-leader, og i Fer og felps havde SK Gaming to hidsige små køtere, der løb over hele mappet og jagtede modstanderne ned.

Astralis


Meget er sagt og skrevet om Astralis de sidste par år. Men med så stærkt et felt er Astralis det bedste CS:GO hold nogensinde? Meget er sket, siden Kjærbye under kontroversielle omstændigheder forlod holdet i februar 2018.

Kort inden transfervinduet lukkede, skulle Astralis derfor på hastejagt efter en afløser, og valget faldt på Magisk, der tilsluttede sig kernen Xyp9ix, Gla1ve, Dupreeh og Dev1ce. Valget skulle vise sig at være magisk.

Astralis havde allerede én gang inden da vundet sin første Major, da det blev til sejr i Atlanta 2017. Men 2018 blev for alvor et vanvidsår for Astralis, da de vandt en Major, som blev til back-to-back med sejren i januar 2019. Med tre Majors har Astralis udlignet Fnatics rekord med 3 Majors. Men hvad gør Astralis bedre?

Om lidt dykker vi ned i nogle af de absurde rekorder, Astralis har sat. Men først er det relevant at se Astralis’ bedrifter i samme lys som SK Gamings. Vi kan kalde det Pelé-effekten. De fleste fodboldfans trækker lidt fra, når de vurderer Pelé i forhold til Messi og Ronaldo, fordi Pelé spillede på et tidspunkt, hvor niveauet var så meget lavere.

Det samme gælder SK Gaming og i endnu højere grad Astralis. Niveauet i CS har aldrig været højere end i dag, hvorfor Astralis’ dominans er endnu vildere end da hold som Fnatic og NiP styrede scenen.

Rekord efter rekord efter rekord…


Som vores liste over de bedste CS:GO hold nogensinde viser, har mange hold domineret i CS:GO. Men ingen nærmer sig Astralis. Som vi var inde på, vandt Virtus.Pro 10 større turneringer fra 2013-2018. Astralis vandt 12 større turneringer på under et år fra 22. april 2018 – 24. marts 2019.

I denne periode deltog de i 17 turneringer og udover de 12 sejre blev det til tre 2.pladser og to 3. pladser. Ja, du læste rigtigt, Astralis er ikke endt ringere end nummer 3 i over et år. Det afspejler sig også i HLTV’s ranking liste over de bedste hold. Astralis havde den gamle rekord med 25 uger i træk som nummer 1. I skrivende stund har de slået deres egen rekord, og de ligger pt. nummer 1 for 47. uge i træk!

Derfor vandt Astralis også den første Intel Grand Slam nogensinde og en millions dollars efter de vandt fire store turneringer DH Masters Marseille 2018, ESL Pro League Season 7 Finals, IEM Season XIII og Chicago and ESL Pro League Season 8 Finals.

Måden de vinder på


Astralis har brudt rekord på rekord som hold, og sidste sæson brød de også en spillerrekord. De blev nemlig det første hold til at have alle fem spillere på HLTV.org’s top20 over verdens bedste spillere. Med en 13. plads var Xyp9x holdets dårligst placerede, mens de resterende fire tog sig af 2.-8. pladsen.

Ingen hold er bedre til hele tiden at forny spillet end Astralis. Det gælder både strategier, tricks, såsom at opfinde nye stacks og andre måder at finde få procenter i fordel på. Derudover er deres evner med granater blevet en styrke, som samtlige andre hold forsøger at gøre dem efter.

Astralis er ofte blevet kaldt kedelige. Det skyldes til dels, at ingen hold tidligere har smadret så mange konkurrenter så brutalt. Tager vi et kig på de største holds bedrifter ved store turneringer, har Astralis spillet 383 maps.

Her har de netop overgået af Natus Vincere, en af deres pt. største udfordrere, som har spillet 380 maps. På 380 maps har NaVi 2206 flere kills end deaths. Forskellen hos Astralis er 3963, altså tæt på dobbelt så mange. Skulle det overføres til fodboldtermer svarer det til, at Astralis’ målscore er næsten dobbelt så god som de næstbedste.

En anden grund til, at Astralis af og til kaldes kedelige er, at det, hvor utroligt det end lyder, kan være sværere at finde de store talenter, der for alvor skiller sig ud, på Astralis-holdet. Til gengæld er ingen i nærheden af at have så stærkt et sammenspil og intuitiv forståelse af spillet som Astralis-drengene.

Rangliste: hold med flest optrædener ved store turneringer. Kilde: HLTV.org

Konklusion


Selv hvis vi smider de rød-hvide briller og forsøger at udfordre, at Astralis er det bedste CS:GO hold nogensinde, er der ikke rigtig noget at rafle om. Astralis har taget spillet til et helt nyt niveau. Det gælder ikke blot antallet af Astralis finaler og vundne turneringer, men også den overlegne måde, Astralis vinder på.

Astralis har hævet niveauet til et utænkeligt niveau, og der er ingen tvivl: Astralis er de bedste nogensinde.