18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet –  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Det bedste danske landshold nogensinde

Redigeret d.

Det bedste danske landshold nogensinde

Hvem er de bedste spillere på de respektive pladser, og er der egentlig blevet plads til nogen fra i dag? Vi har kastet os ud i opgaven at udvælge det bedste danske landshold nogensinde.

Det bedste danske landshold nogensinde
Her er vores bud på det bedste danske landshold nogensinde. Er du enig?

Peter Schmeichel. 129 kampe, 1 mål (1987- 2001)


Han er ikke blot den spiller i historien med flest landskampe for Danmark nogensinde, men også ubestridt et af de største danske sportsnavne uden for vores egen andedam. Derfor er en af de bedste målmænd i verdenshistorien selvfølgelig selvskrevet på det bedste danske landshold nogensinde.

Schmeichel fik allerede sin landsholdsdebut i 1987 i en alder af 23 år. Tre år senere blev han første gang kåret til Årets Spiller af DBU, og den bedrift gentog han både i 1993 og i 1999.

En fuldstændig blændende karriere for Danmark kulminerede ved EM 1992, hvor han velsagtens var den bedste dansker igennem turneringen og særligt i finalen, hvor han med længder var kampens bedste spiller.

Internationalt blev han kåret til verdens bedste målmand i 1992 og 1993.

Jan Heintze, 86 kampe, 4 mål (1987-2002)


Med sine 170 centimeter kan man ikke ligefrem beskylde Jan Heintze for at rage tårnhøjt op i landskabet. Men i fodboldmæssig forstand er han en kæmpe, der med sin 15 år på landsholdet havde en af de landsholdskarrierer, der strakte sig længst. Derfor får han venstrebacken på det bedste danske landshold nogensinde.

Karrieren bar dog – ligesom med brødrene Laudrup – også præg af et langvarigt opgør med Richard Møller Nielsen. I maj 1991 fik han nemlig et års karantæne fra landsholdet, da han forlod landsholdslejren efter at have fundet ud af, at han ikke skulle spille fra start i en EM-kvalifikationskamp.

Under resten af Møller Nielsens regeringstid blev det kun til 5 yderligere kampe. Heintze blev dog taget til nåde under Bo Johansson, og fra 1996 oplevede han sin anden ungdom og var en altid driftsikker og stabil mand på back-pladsen.

Morten Olsen. 102 kampe, 4 mål (1970-1989)


Med en spillerkarriere på 19 år for landsholdet har ingen spiller optrådt i flere år for Danmark. Lægger man dertil de 15 år, han var landstræner, har Morten Olsen tilbragt en halv menneskealder i landsholdets folder.

Som ægte libero af den gamle, elegante klasse var Olsen ankermanden i den danske defensiv, der særligt i 1980’erne tryllebandt både de danske roligans og det store udland, der for alvor fik øjnene op for Danmark ved EM 1984 og VM 1986.

Med sine imponerende 102 kampe er Morten Olsen en af blot 10 danske spillere til at have rundet 100 landskampe for Danmark, og han var den første til at runde den flotte milepæl. Han blev kåret til Årets Spiller af DBU i 1983 og 1986.

Lars Olsen. 84 kampe, 4 mål (1986-1996)


Selvom Lars Olsen var en sikker skanse i det danske midterforsvar, var han på ingen måde en beskidt spiller. Tværtimod blev det i 84 landskampe blot til én enkelt advarsel for Olsen, der spillede en vigtig ved EM 1992, hvor han sammen med Kim Christofte var den eneste markspiller, der fik fuld spilletid i samtlige kampe.

Lars Olsen bar anførerbindet på landsholdet fra 1990-1994 og blev kåret til Årets Spiller af DBU i 1988. Olsen og Olsen får til opgave at lukke af foran Schmeichel på det bedste danske landshold nogensinde.

John Sivebæk. 87 kampe, 1 mål (1982-1992)


Han var ikke blot en arbejdshest på højre wingback, han var også en elegant spiller med en fantastisk teknik, som i dén grad fangede tilskuernes blik. Sivebæk var med til at vinde EM 1992 i en alder af 31 år.

Og egentlig burde han have nået langt flere end 87 landskampe. Men i efteråret 1992 spillede Sivebæk tre kvalifikationskampe til VM 1994, som skulle blive hans sidste. Hvorfor ved ingen med sikkerhed, men selv har John Sivebæk i et interview givet udtryk for, at det kan have skyldtes, at han kritiserede Richard Møller Nielsens træning for at være for monoton.

Hvorom alting er så har han en EM-medalje til at understrege hans legendestatus på det danske landshold. Her scorer Sivebæk sit første og eneste landskampsmål i en VM-kvalifikationskamp mod Irland til VM 1986. Og hvilket mål.

Søren Lerby. 67 kampe, 10 mål (1978-1989)


Søren Lerby er en anden af de spillere, der personificerer Dynamitholdet fra 1986. Som en ilter terrier oksede han rundt på den centrale midtbane med strømperne nede ved anklerne og uden benskinner.

Og selvom hans rolle på det ultra-offensive hold i højere grad var som balancespiller, der skulle holde nogenlunde styr på defensiven, blev det til imponerende 10 mål i sine 67 landskampe. Og nå ja, 9 gule kort.

Michael Laudrup. 104 kampe, 37 mål (1982-1998)


Vi kommer selvfølgelig ikke uden om den største danske fodboldspiller på det bedste danske landshold. Ja, faktisk er Michael Laudrup ikke blot den største danske fodboldspiller, men det største danske sportsnavn nogensinde, som han blev kåret til i 2021.

Fra sin plads som omdrejningspunkt på den centrale offensive midt skød Michael Laudrup sig ind som den syvende mest scorende dansker nogensinde, og på assistlisten er han også i den absolutte top.

Det missede EM 1992 og landsholds boykotten på i alt to år er en ridse i lakken, men det udvisker ikke legende statussen for Laudrup, der blev kåret til Årets Spiller af DBU i 1982 og 1985. Selvom han aldrig fik guld i pokalskabet med landsholdet, sluttede han landsholdskarrieren af med et brag, da Danmark tryllebandt det meste af fodboldverdenen ved VM 1998.

Frank Arnesen. 52 kampe, 14 mål (1977-1987)


Endnu en elegantier, der både kunne drible, havde fart, var dygtig i det hurtige pasningsspil og udstyret med et fremragende tordenbrag i støvlen. Frank Arnesen var et af de offensive esser på dynamitholdet, der også flittigt både scorede og assisterede, blandt andet i den legendariske 6-1 sejr over Uruguay ved VM i 1986.

Med tre mål ved EM 1984 var Arnesen den næstmest scorende i hele turneringen, kun overgået af Platinis vanvittige 9 mål. I det hele taget var Arnesen en af de mest populære spillere på det højtelskede hold, fordi han i den grad var i stand til at tryllebinde publikum.

Han spillede meget risikobetonet, og heri findes forklaringen på hans relativt korte karriere desværre også, da skader holdt ham på sidelinjen i mange kampe i skar et par af karrierens efterår af.

Allan Simonsen. 55 kampe, 20 mål (1972-1986)


Han er den eneste dansker, der har vundet Ballon D’or, en bedrift han opnåede i 1977. For Danmark blev det til 55 kampe og 20 mål, herunder det historiske mål på straffespark på Wembley, der gav Danmark en 1-0 sejr og sendte os til den første EM slutrunde nogensinde i 1984.

I 1970’erne var forholdet mellem landsholds- og klubfodbold endnu ikke blevet afstemt. Det betød, at Allan Simonsen ofte missede landskampe for at kunne deltage i klubfodbolden. Det er den primære årsag til, at den vævre elegantier med det enorme talent fik så relativt få lejligheder til at begejstre og besnære tilskuerne på lægterne.

Det blev således kun til en enkelt kamp under en EM-slutrunde i 1984 og en ditto ved VM 1986. Derudover var højdepunktet OL i 1972, hvor Simonsen og co. nåede kvartfinalen og blandt andet besejrede Brasilien med 3-2.

Med et talent så unikt som Simonsens kan vi dog ikke komme uden om ham, når vi skal pege på det bedste danske landshold nogensinde.

Brian Laudrup. 82 kampe, 21 mål (1987-1998)


Som ung spiller var Brian Laudrup så fodboldmæssigt overlegen, at visse fodboldinteresserede vurderede, at hans talent var endnu større end storebror Michaels.

Sådan faldt karrieren ikke ud, men alligevel har Brian Laudrup skrevet en glorværdig fodboldhistorie, hvor han sammen med Christian Eriksen og Kasper Schmeichel er eneste spiller til at blive kåret som Årets Spiller fire gange. Det skete i 1989, 1992, 1995 og 1997.

Ligesom brormand Michael var Brian tæt på at glippe EM 1992, men Brian droppede sin boykot. Det skulle vise sig at være en god beslutning. Ikke blot vandt Brian Laudrup EM, sammen med Peter Schmeichel var han eneste dansker til at komme på UEFA’s ‘Team of the Tournament’.

I de efterfølgende 6 år frem til karrierestoppet efter VM 1998 berigede Brian Laudrup gang på gang publikum med lækre scoringer og assists.

Preben Elkjær. 69 kampe, 38 mål (1977-1988)


Han er ikke den mest scorende angriber, vi har haft, men han er den mest karismatiske og en af dem, der har leveret de allerstørste øjeblikke i dansk fodboldhistorie. Og selvfølgelig er Elkjær på toppen på det bedste danske landshold nogensinde.

Det var således Elkjær, der i 1984 scorede det afgørende mål, da Danmark vendte 0-2 til et historisk comeback, da vi slog Belgien ud af gruppespillet med en 3-2 sejr. Og to år senere leverede han et hattrick i den meriterende 6-1 sejr over Uruguay.

Dynamitholdet var, som vi har været inde på, fyldt med store personligheder. Men af alle er der næppe nogen, der bedre indkapsler holdet, end Preben Elkjær. Og så ikke et ord mere om det fordømte straffespark!

Boblere på det bedste danske landshold nogensinde


Vi fandt altså (utroligt nok) ikke plads til nogle af de nuværende landsholdsspillere blandt vores 11 udvalgte på det bedste danske landshold nogensinde. Men et par af dem nåede til allersidste runde i udskilningsløbet.

Harald Nielsen
Pauli Jørgensen
Jesper Olsen
Christian Eriksen
Klaus Berggreen
Thomas Helveg
Simon Kjær
Kim Christofte
Kasper Schmeichel