UEFA Nations League guide

Så kan du godt begynde at vænne dig til en ny term i fodboldverdenen. Snart løber UEFA Nations League nemlig af stablen. Vi guider dig til alt, der er værd at vide om det spændende nye turneringsformat, her.

Foto: Pixabay/Licens: Creative commons CC0

 

Hvad er UEFA Nations League?

I erkendelse af, at de fleste efterhånden synes, venskabskampe er lige så spændende som en rodbehandling, har UEFA søsat et nyt tiltag, der i vid udstrækning skal erstatte venskabskampene.

Med UEFA Nations League kan de 55 UEFA-lande holde formen ved lige, mens der samtidig er kommet noget på spil. De fire bedste hold dyster nemlig om Nations League-trofæet, hvis vinder findes i juni 2019, mens også lavere rangerede hold har noget på spil, idet de kan score EM-billetter.

UEFA Nations League afholdes hvert andet år, og første gang er altså i år, hvor de indledende gruppespil afholdes i perioden september-november.

Hvordan er turneringen skruet sammen?

De 55 lande er fordelt i i alt fire lag alt efter landenes koefficient, og i hvert lag er der en række grupper med enten tre eller fire hold, som møder hinanden ude og hjemme.

Den bedste og næstbedste række, Liga A og B, består begge af 12 hold, som er fordelt på fire grupper a 3 hold.

Liga C består af 15 hold, og her er der én gruppe med 3 hold og tre grupper med 4 hold. Endelig befinder der i liga D sig 16 hold, som er fordelt på 4 grupper med hver 4 hold.

Nations League ligaer og grupper

Nations League deltagerne fordeles på baggrund af deres placering på UEFA’s rangliste. Det giver følgende ligaer.

Liga A:

Gruppe 1: Tyskland, Frankrig, Holland
Gruppe 2: Belgien, Schweiz, Island
Gruppe 3: Portugal, Italien, Polen
Gruppe 4: Spanien, England, Kroatien

Liga B:

Gruppe 1: Slovakiet, Ukraine, Tjekkiet
Gruppe 2: Rusland, Sverige, Tyrkiet
Gruppe 3: Østrig, Bosnien, Nordirland
Gruppe 4: Wales, Irland, Danmark

Liga C:

Gruppe 1: Skotland, Albanien, Israel
Gruppe 2: Ungarn, Grækenland, Finland, Estland
Gruppe 3: Slovenien, Norge, Bulgarien, Cypern
Gruppe 4: Rumænien, Serbien, Montenegro, Litauen

Liga D:

Gruppe 1: Georgien, Letland, Kasakhstan, Andorra
Gruppe 2: Hviderusland, Luxembourg, Moldova, San Marino
Gruppe 3: Aserbajdsjan, Færøerne, Malta, Kosovo
Gruppe 4: Makedonien, Armenien, Liechtenstein, Gibraltar

Danmark er altså blevet placeret i den næstbedste liga og parret med Wales og Irland. Den første kamp spilles i Parken mod Wales den 9. september. Vi vender tilbage til den kamp og Danmarks muligheder senere i artiklen.

Hvad er der på spil?

UEFA Nations League har lånt fra både de nationale ligasystemer og fra turneringsformater, som vi kender fra eksempelvis EM og VM. De fire ligaer kan sammenlignes med et divisionssystem, hvor liga A er den bedste række og liga D er den fjerdebedste række, og hvor landene i hver sæson kan rykke op eller ned.

I hver række afholdes en turnering blandt de bedst placerede, og her er der altså forskellige ting at vinde – og tabe – alt efter ligaen, man befinder sig i.

 • I Liga A går vinderen af hver af de fire grupper videre til Nations League-finalen, som afvikles i juni 2019. Det er altså en miniturnering med 4 hold, som spiller om at blive Nations League mester. Det dårligste hold i hver gruppe rykker ned i Liga B. Endelig dyster de fire højest rangerede hold fra Liga A, som ikke kvalificerer sig til EM 2020, om én ekstra billet til turneringen.
 • I Liga B avancerer de 4 gruppevindere til Liga A, mens de 4 gruppetabere rykker ned i Liga C. De fire højest rangerede lande, som ikke kvalificerer sig til EM 2020, dyster om én ekstra billet til europamesterskabet.
 • I Liga C rykker de 4 gruppevindere op i Liga B, mens de 4 gruppetabere rykker ned i Liga D. De fire højest rangerede lande, der ikke klarer sig til EM 2020, dyster om én ekstra plads.
 • I Liga D rykker de 4 gruppevindere i Liga C. De fire højest rangerede lande, der ikke klarer sig til EM 2020, dyster om én ekstra plads.

UEFA Nations League kalender

 • 1. spillerunde 6.-8. september 2018
 • 2. spillerunde 9.-11.september 2018
 • 3. spillerunde 11.-13. oktober 2018
 • 4. spillerunde 14.-16. oktober 2018
 • 5. spillerunde 15.-17. november 2018
 • 6. spillerunde 18.-20. november 2018
 • Finaler 5.-9. juni 2019
 • EM 2020 play-off lodtrækning 22. november 2019
 • Em 2020 play-off kampe 26.-31. marts 2020

Danmark i UEFA Nations League

Danmark er blevet parret med Wales og Irland i Nations League Liga B’s gruppe 4. Den første kamp finder som sagt sted hjemme mod Wales i Parken den 9. september. En måneds tid senere skal fodbolddrengene til Irland, hvor de spiller den 13. oktober.

16. november er det så tid til at møde Wales ude, inden gruppens endelige placeringer afgøres, når vi hjemme møder Irland tre dage senere den 19. november.
Danmark må formodes at være favoritter i gruppen. Vi har gode minder mod Irland i frisk erindring, da Christian Eriksen og co. bankede deres VM-forhåbninger i stykker i playoff-kampene til VM 2018.

I den kvalifikation var Irland såmænd i gruppe med netop Wales, som de endte 2 point foran. Waliserne, der for nylig fik legenden Ryan Giggs som træner, må forventes at være gruppens underdog.

Selvom UEFA’s rangliste må betegnes som en ret tvivlsom indikator på landsholdenes styrke, understøtter den dog også billedet af Danmark som favorit. Danmark er i skrivende stund (august 2018) nummer 9, Wales 19 og Irland 29.

Skulle vi tage den forventede førsteplads, skal der dystes om en ekstra EM-billet mod de tre andre gruppevindere i ligaen.

Gruppe 1: Slovakiet, Ukraine, Tjekkiet
Gruppe 2: Rusland, Sverige, Tyrkiet
Gruppe 3: Østrig, Bosnien, Nordirland

Her ser gruppe 1 overkommelig ud, gruppe 2 ekstremt tæt ud og gruppe 3 meget svag ud. Et bud på gruppevinderne kunne være Ukraine, Sverige, Nordirland og Danmark, som i så fald vil skulle dyste om én EM-billet. Her kan man allerede begynde at spekulere i en række udfald, men lad os gemme det for nu og konstatere, at det bliver spændende at se, hvad formatet kan.

Danmark kampprogram Nations League:

 • Wales (H) 9. september klokken 18:00.
 • Irland (U) 13. oktober klokken 20:45.
 • Wales (U) 16. november klokken 20.45.
 • Irland (H) 19. november klokken 20.45.

Fordelene ved turneringen

Den største fordel er selvfølgelig, at vi får skruet ned for mængden af ligegyldige venskabskampe, som alle dage kun har tjent to formål: at give fodboldfans en aldeles uønsket pause fra klubfodbold, og at de selvsamme fans kan se frem til at se deres favoritspillere komme tilbage på krykker.

Derudover åbner turneringen potentielt for nogle spændende opgør, ikke blot i form af gruppespillene i hver liga, men også i form af playoff-kampene om de eftertragtede EM-billetter.

Endelig giver det en række lande, der normalt har meget spinkle chancer for at være med, hvor det er sjovt, et ekstra skud i bøssen til at nå det forjættede land, som et europamesterskab er. Her skeler vi ikke blot til landene i Liga D, men også lande fra Liga C som Albanien, Estland, Cypern og Montenegro.

Kritik af UEFA Nations League

Apropos de mindste fodboldnationer er den mest alvorlige kritik af Nations League gået på, at det er blevet for nemt for netop de lande at kvalificere sig i og med, at det for to hold kan være nok at have medvind i blot fem kampe og score en billet, hvorimod de før skulle igennem 10 eller 12 kampe.

Derudover kan man have sine tvivl om, hvorvidt formatet kan slå igennem som andet end en gimmick. Pessimisten ville måske pege på, hvordan det gik med Royal League, som du måske kan huske. Eller mere sandsynligt; du med rette har glemt alt om.

Med 55 hold er der i hvert fald rigeligt med kampe, der ikke er interessante for andre end de involverede. Her tænker vi ikke kun på en kamp som Aserbajdsjan-Færøerne fra gruppe C, der næsten får et menighedsrådsmøde i Sønder Felding til at virke som et spændende alternativ.

Hvis du tager de rød-hvide briller af for en stund, virker Danmark-Nordirland så tillokkende for særligt mange andre de involverede i denne gruppe? Nej, vel?

Tager vi igen de rød-hvide optimistbriller på, så er det omvendt svært at komme på noget værre tiltag end venskabskampe. Og det bliver måske ikke som at overvære finalen i Göteborg i 1992, når Danmark tager imod Wales 9. september, men mindre kan også gøre det.

Faktum er, at vi som minimum har fået 4 ekstra kampe af betydning i år, som vi kan blive underholdt af. Og det er jo aldrig helt tosset.