18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Den tyske trænerrevolution – de unge tyske fodboldtrænere

Redigeret d.

Med brug af droner, hidsigt presspil og kompromisløs jagt på mål har en række unge tyske fodboldtrænere taget verden med storm. Vi dykker ned i, hvad tyskerne gør rigtigt på trænerfronten.

Klopp kom til Dortmund i 2008 og senere til Liverpool. Han kan om nogen kaldes “The Godfather” for de unge tyske fodboldtrænere. Kilde: Tim Reckmann, CC BY-SA 3.0

Hvad gør tyskerne rigtigt?


Det er ingen tilfældighed, at den tyske talentmasse på trænerfronten er større end nogensinde før. Nogle, som Liverpools Jürgen Klopp og PSG’s Thomas Tuchel, tager sågar skridtet op til allerhøjeste niveau. Og hjemme i Bundesligaen står næste kolonne klar til at indtage højeste niveau.

Der er mange forklaringer, og den første skal findes i 2000. Efter fiaskoer ved VM 1998 og EM 2000, hvor Tyskland blev slået ud i kvartfinalen og efterfølgende sluttede som nummer sjok i sin gruppe med sølle ét point, skulle der ske noget. Og på vanlig tysk vis greb man opgaven an med alvor og omhyggelighed og omstrukturerede hele det tyske fodboldsystem.

Det blev således obligatorisk for bundesligaklubber at have et ungdomsakademi, og en af følgevirkningerne var, at klubberne gik fra at have mange deltidsansatte på ungdomsholdene til at poste store summer i ungdomsafdelingerne. Nu blev det normalt at se fuldtidsansatte på U-17, U-15, ja helt ned til U-11-holdene.

Fra unge spillere til unge trænere


Det skabte i første omgang kuld på kuld af spændende unge tyske spillere. Og på sigt blev ungdomsakademierne også en rugekasse for de unge trænertalenter. Alle de nuværende unge Bundesliga-trænere kommer således fra akademifodbold.

Man kan tale om en mentalitet, der har flyttet sig fra fodboldspillerne og over til deres trænere. Eftersom alle tyske klubber har sportsdirektører, der ofte arbejder med mere langsigtede strategier end trænere, der hurtigt kommer og går, har de tyske klubber opbygget en tradition for at bruge unge spillere fra egen avl. En opgørelse fra Trainingground i april 2018 viste således, at gennemsnitsalderen i Bundesligaklubberne i snit er 1,34 år yngre end i Premier League.

Den samme udvikling er nu begyndt at gøre sig gældende på trænerfronten. Her er det gået op for klubberne, at der er enorme fordele ved at forfremme egne ungdomstrænere. For det første kender de klubben indefra, herunder talentmassen, hvilket øger chancen for at udklække egne talenter. Derudover er der et økonomisk spørgsmål. Udover at det er billigere at opfostre egne talenter end at købe, er det også billigere at forfremme en ungdomstræner til en beskeden gage end at hente et stort navn udefra.

Fodboldklubben Mainz siger måske ikke mange det store, altså udover at de måske husker, at vores egen Kasper Hjulmand holdt mindre end et år i klubben. Men Mainz’ aftryk på fodboldverdenen er faktisk større end mange topklubber fra europas største ligaer.

I 2001 ansatte de 34-årige Jürgen Klopp, og otte år senere gav de chancen til 36-årige Thomas Tuchel. Udover at begave fodboldverdenen med to af de mest spændende trænernavne viste Mainz også vejen for andre tyske klubber ved at tage chancen med purunge trænere, der ikke kunne fremvise et overdådigt CV.

Thomas Tuchel stod i lære hos Klopp. I dag er han en af verdens mest feterede managers. Kilde: Alexander Böhm under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Hvad er stilen?


Så hvad kendetegner den nye tyske trænergeneration? Der er selvfølgelig tale om vidt forskellige trænere med vidt forskellige tilgange. Alligevel kan man pege på nogle generelle fællestræk, som går igen hos mange af trænerne.

Aggressivt


Det går stærkt i Bundesliga-kampene for tiden. Mange af de unge tyske fodboldtrænere foretrækker nemlig en aggressiv tilgang til spillet, hvor der lægges pres på boldholderen hos modstanderen. Derfor rykker spillet fremad banen for at stresse mest muligt og nægte modstanderen tid til at etablere sit spil.

Angrebsivrigt


En følgevirkning af den stigende aggressivitet er, at mange af de unge tyske fodboldtrænere også kommer frem over stepperne. Et højt pres medfører ofte, at spillet rykker frem på modstanderens banehalvdel, og det giver mere offensivt prægede kampe. Det synes da også at afspejle sig i antallet af mål. Ved pausestillingen i 18/19-sæsonen er der i snit scoret 3,04 mål per kamp i Bundesligaen mod 2,79 og 2,87 de to foregående år.

Taktisk højt niveau


De unge tyske fodboldtrænere har fået tilnavnet “Laptop-managers”. Det kan lyde nedsættende, som en flok trænere, der på bedste ‘Moneyball’-vis forlader sig på tør statistik over noget andet. Det er ingenlunde tilfældet, for de unge tyske trænere er yderst karismatiske. Men de nørder spillet i en grad, som den gamle skole aldrig har gjort og gør brug af alle teknologiske redskaber, de kan finde.

Taktisk fleksible


Og som følge af deres taktiske snilde er de unge tyske fodboldtrænere gode til at omstille sig i løbet af kampen. I en typisk Bundesliga-kamp er det ikke unormalt at se mandskaberne eksempelvis skifte mellem 3 eller 4 forsvarere, som kampen skrider frem. De unge tyske fodboldtrænere er, med deres store taktiske kendskab, trygge ved at lave markante ændringer i løbet af kampen, hvis kampbilledet dikterer det.

Mandskabspleje


Den gamle skole, med en betontysker som Felix Magath som det tydeligste eksempel, har ofte handlet om kæft, trit og retning. Sådan er det ikke med de karismatiske unge tyske fodboldtrænere. Her er der stor fokus på den enkelte spiller og udviklingen af ham.

Et af de bedste eksempler på det er den kommende Leipzig-manager Julien Nagelsmann, der har udtalt, at ‘30 procent af trænergerningen handler om taktik, resten handler om sociale kompetencer’. Nagelsmanns spillere kalder ham desuden “du” i stedet for det langt mere formelle “Sie”, der er kutyme for spillere at kalde deres trænere i Tyskland.

Tedesco udmærkede sig med den højeste score på sin træneruddannelse og førte Schalke 04 til sølv i sin første sæson. Kilde: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Hvem er de så? 5 unge tyske fodboldtrænere


Vi har kigget på, hvorfor så mange unge tyske fodboldtrænere har stor succes, og hvad der kendetegner dem overordnet. Lad os så tage et kig på de enkelte unge tyske fodboldtrænere.

Julian Nagelsmann, Hoffenheim (RB Leipzig), født 1987


Det største navn blandt de unge tyske fodboldtrænere er nu engang Julian Nagelsmann. Han har stået i spidsen for Hoffenheim siden 2016 med over 110 kampe og en sejrsrate på over 40% og en fjerdeplads som bedste resultat til følge.

Nagelsmann har særligt fokus på spillernes samarbejde og presspillet fremad banen. En kombination af hans store taktiske fokus i træningen og hans beredvillighed til at uddelegere opgaver – spillerne vælger eksempelvis selv deres anfører – har skabt en flok spillere med en enorm taktisk forståelse.

Som et af de bedste eksempler på “Laptop-managers” har Nagelsmann sågar benyttet sig af droner under træningen for at hjælpe spillerne med at skærpe det taktiske overblik.

Manuel Baum, Augsburg, født 1979


I december 2016 tog Manuel Baum tøjlerne i Augsburg efter to år som ungdomstræner i klubben. Baum har en del ting til fælles med Julian Nagelsmann og beskrives af sine spillere som dygtig til mandskabspleje og omhyggelig på det taktiske område.

Han har også vist sig taktisk fleksibel, og Augsburg har i 18/19-sæsonen spillet efter fire forskellige systemer. Den første sæson under Baum sluttede Augsburg på en 13. plads. 18/19 sæsonen har været mindre rosenrød for Baum og co., som ved vinterpausen indtog 15. pladsen fire point over stregen.

Et plus i Baums bog må dog være, at forsvaret ser ud til at være kraftigt forbedret under Baum, hvilket blandt andet ledte til en flot 1-1’er ude mod Bayern München.

Florian Kohfeldt, Werder Bremen, født 1982


Som 12-årig gav Florian Kohfeldt efter et 0-5 nederlag sin træner en ni sider lang rapport om, hvordan holdet kunne forbedre sig. Og i 2015, da han tog sin trænerlicens, sluttede han som nummer 1 på sit hold. På den baggrund er det måske ikke så overraskende, at trænergerningen blev hans vej til forsørgelse.

Kohfeldt fik tøjlerne i oktober 2017, da Werder Bremen lå næstsidst i Bundesligaen med 0 sejre efter 10 kampe. Med 10 sejre, 7 uafgjorte og 7 nederlag styrede Kohfeldt med sikker hånd Werder langt væk fra nedrykningsfaren og op på en hæderlig 11. plads.

Særligt hjemme var Werder stærke og gik næsten et år som ubesejret hjemme på Weserstadion under Kohfeldt, der vil “angribe først og finde ud af det der med defensiven bagefter.” I 18/19 sæsonen er de sikre takter fortsat, og ved vinterpausen indtager Werder en solid 10. plads med 5 point op til de europæiske pladser.

Unge Florian Kohfeldt har styret et nedrykningstruet Werder Bremen til en række flotte resultater. Kilde: Silesia711, CC BY-SA 4.0

Sandro Schwarz, Mainz, født 1978


Som sagt har Mainz opbygget noget af et ry som udvikler af unge tyske fodboldtrænere. Efter at have mistet både Klopp og Tuchel til Dortmund er turen nu kommet til Sandro Schwarz.

Også Schwarz begyndte sin trænerkarriere i ungdomsrækkerne som træner for Mainz’ andethold, inden han i 2017 blev førsteholdstræner. Schwarz har tidligere spillet sammen med Klopp og hans tilgang til spillet er også stærkt inspireret af Klopp.

Schwarz’ første sæson endte med en godkendt, men ikke prangende, 14. plads med fem point ned til nedrykkerne fra HSV. 18/19 sæsonen har budt på både bedre spil og pointhøst, og optimismen er med rette begyndt at spire omkring Schwarz.

Domenico Tedesco, Schalke 04, født 1985


Tysk-italienske Domenico Tedesco kan teknisk set prale af at være en bedre træner end Julien Nagelsmann. I hvert sluttede Tedesco sin træneruddannelse af med den højeste score af alle – med Nagelsmann som nummer 2.

I modsætning til mange andre tyske unge trænere er Tedesco ikke kendt for at implementere et aggressivt presspil. I stedet har Schalke under Tedesco været glade for at lade modstanderen komme tæt på mål for så at generobre bolden og etablere kontraangreb.

Den taktisk versatile Tedesco har imidlertid også udviklet en stil baseret på højere pres og boldbesiddelse. Med to så forskellige taktikker, begge med udgangspunkt i en 3-4-3-formation, har Schalke 04 været i stand til i højere grad end tidligere at omstille sig efter forskellige modstandere.

Under Tedesco sluttede Schalke som toer i Bundesligaen i 2017/2018-sæsonen, det bedste resultat i klubben siden 2010. 18/19-sæsonen har straks været sværere for Tedesco og co., som startede frygteligt med 5 nederlag i deres første 5 kampe.

Siden da er der kommet lidt bedre styr på det med 5 sejre, 3 uafgjorte og 4 nederlag, men klubben befinder sig stadig på en skuffende 13. plads. Et lyspunkt har været Champions League, hvor klubben gik videre til 16-dels finalen, men Tedesco vil formentlig være en presset mand resten af sæsonen.

Vi håber, du er blevet klogere og underholdt af vores gennemgang af de unge tyske fodboldtrænere. Vil du læse mere om fodboldtrænere, kan du læse vores oversigt over de største spillere, der floppede fælt som trænere.