18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

VM for kvinder fortæller en kæmpe succeshistorie

Redigeret d.

VM i fodbold for kvinder løber af stablen i disse dage, og hvis én ting har kendetegnet turneringen hidtil, så er det et ekstremt højt niveau og masser af højintense kampe. Vi ser på udviklingen inden for kvindefodbold og dykker også ned i VM for kvinder 2019, hvor vi gennemgår de bedste spillere, hold og turneringen som helhed.

Italien fejrer en scoring mod Australien ved VM 2019. Foto: Liondartois – Own work CC BY-SA 4.0

Kvindefodbold – fra forbudt til fortrinligt


Selvom VM i kvindefodbold er en ganske ny opfindelse, der først så sit lys i professionelt regi i 1991, så har kvindefodbold faktisk en lang (og populær!) historie.

De tidligste skildringer af kvinder, der spiller fodbold, går lige så langt tilbage som sporten selv, hvor kvinder i Han Dynastiet (år 25-220 i moderne tidsregning) er skildret i gang med en fodboldkamp. Andre fører fænomenet så langt tilbage som 5.000 år før vores tidsregning.

I nyere tid led kvindefodbold en mere stormombrust tilværelse. I slutningen af 1800-tallet var der således en lang række store fodboldklubber med yderst succesfulde kvindehold i Storbritannien, der tiltrak tusindvis af tilskuere. En af de største klubber var Dick, Kerr Ladies F.C. fra Preston, som blev stiftet i 1894, og som rejste store beløb til velgørenhed, herunder krigsveteraner fra 1. Verdenskrig.

I 1920 satte de rekord, da de mødte St. Helen’s Ladies på Goodison Park i Liverpool. 53.000 tilskuere overværede opgøret, mens atter tusinder måtte vente forgæves uden for det udsolgte stadion.

Året efter blev kvindefodbold forbudt af FA, da fodbold var “yderst uegnet for kvinder”, hvilket jo giver god mening, hvis man holder sig for øje, at … ja, vi ved det sgu ikke helt. Kvinderne startede derpå deres eget fodboldforbund og fortsatte med at spille på diverse rugby stadions.

Nå, men i slutningen af 60’erne begyndte man at diskutere radikale ting som, hvorvidt kvinder rent faktisk kunne begå sig på arbejdsmarkedet, om de skulle have ret til abort og ja, om de mon også kunne få lov til at spille fodbold? Og det kom man frem til, at de skam godt kunne. Vanvid!

Danmark vinder det første VM – og det næste!


Det første VM for kvinder blev afholdt i 1970, men det var mildt sagt en rodet affære med en blanding af lands- og klubhold som deltagere, og det var da heller ikke med opbakning fra FIFA. Vinderne var det danske hold Femina, som altså ikke var et landshold, men derimod en klub. Det afholdt dem dog ikke fra at slå Italien 2-0 i finalen.

Året efter blev der afholdt et stadigt uofficielt men mere organiseret VM, denne gang udelukkende med landshold – seks styk for at være præcis: Mexico, Argentina og England (gruppe a) og Danmark, Frankrig og Italien (gruppe b).

3-0 over Frankrig og 1-1 mod Italien var nok for Danmark til at kvalificere sig til semifinalen, hvor Argentina blev most med 5-0. I finalen ventede hjemmeholdet foran 100.000 dedikerede tilskuere, der komplet overdøvede de 300 medrejsende danske tilskuere.

Men herredømmet kunne hjemmeholdet ikke overføre til banen, hvor en 15-årig Susanne “Susy” Augustesen scorede hattrick og sikrede Danmark VM-guld med en sikker 3-0 sejr. Det sikrede i øvrigt Augustesen en lang og glorværdig fodboldkarriere i Italien, hvor hun scorede omkring 600 mål i omtrent lige så mange kampe.

Nyere historie i fodbold for kvinder


De følgende årtier fortsatte kvindefodbold med at vokse i både Europa og USA, og et (igen først uofficielt, senere officielt) EM så også dagens lys.

Siden 1991 har begge turneringer således eksisteret i officiel form, og skal vi blive ved den der ananas i egen juice, er det blevet til et enkelt uofficielt europamesterskab, to bronzemedaljer og senest en sølvmedalje ved det seneste EM til de danske kvinder.

I VM-regi og måske også helt generelt er der næppe noget land, der har spillet en større rolle i at eksponere kvindefodbold end USA. Særligt VM i 1999 fik interessen for kvindefodbold til at eksplodere, men allerede inden da havde sporten en fantastisk ambassadør i den amerikanske offensivspiller Mia Hamm.

Jordan, Woods og Hamm


Mia Hamm var, kort sagt, groteskt god, og efter sin debut som 15-årig for USA’s landshold spillede hun 17 år på landsholdet, hvor det blev til 276 kampe, 158 mål (rekord) og 144 assists (rekord), altså med en gennemsnitlig involvering i et pænt stykke over 1 mål per kamp.

Derudover nåede hun at repræsentere USA ved 4 VM slutrunder og 3 OL-turneringer, hvor det blev til 2 x VM guld og 2 x OL guld – herunder ved OL i Atlanta 1996, hvor Hamm og co. vandt guld foran 80.000 tilskuere eller 2 x Parkens kapacitet.

Ved den lejlighed udtalte Nikes daværende bestyrelsesformand Phil Knight: “Jeg tror, der er tre atleter, der har haft så højt et niveau, at de har givet nye dimensioner til sporten som helhed: Michael Jordan inden for basketball, Tiger Woods inden for golf og Mia Hamm inden for fodbold.” Bum.

Udover at være en gudsbenådet fodboldspiller var Mia Hamm også vokal omkring kvinder og fodbold, og hun er bredt anerkendt som den vigtigste og med populære kvindelige sportsudøver i USA nogensinde.

Det er bestemt ikke en overdrivelse at hævde, at Mia Hamm alene er ansvarlig for fremkomsten af millioner af unge kvindelige fodboldspillere, og hypen, der blev skabt i USA i 90’erne, har siden bredt sig til resten af verden. Endelig en trickle-down, der virker!

Det er i høj grad en af grundene til, at det nuværende VM 2019 i kvindefodbold har budt på så enormt højt et niveau. Lad os tage et kig på netop dette VM, og hvordan det skiller sig ud.

VM 2019 sætter nye standarder


Særligt siden midt- og sluthalvfemserne er det gået hurtigt fremad i kvindefodbolden. Der skete et enormt ryk fra cirka 1995-2000 og et lignende ryk har vi set i de sidste par år, hvor pengene i kvindefodbold er blevet meget større.

Og tag da ikke fejl, pengene er stadig langt færre end hos herrerne i langt de fleste lande, men pengepuljen er ikke desto mindre vokset gevaldigt siden 2017, hvor der er kommet mere fokus på den skæve fordeling af midler.

Således ser VM for kvinder 2019 en fordobling i præmiepuljen i forhold til det seneste VM i 2015. $30 millioner skal således fordeles mellem de 24 deltagerlande, hvoraf $4 millioner går til vinderen. Det er dog stadig langt under – mere præcist en tolvtedel af – hvad mændene tjener.

Om man går ind for ligeløn i fodbold eller ej, er forskellen altså til at tage at føle på. Men skal vi vælge at se glasset som halvt fuldt, sker der dog endelig positive ændringer, der er til at mærke for de kvindelige fodboldforbund. Og det kan ses både på og udenfor banen.

Superliga odds
Produktionen, faciliteterne og omgivelserne er i top ved VM 2019. Her er det Frankrig-Sydkorea. Foto: DarDarCH – Own work CC BY-SA 4.0

Medieopmærksomhed


Ikke blot pengene, men også opmærksomheden fra medierne er vokset, både på verdensplan og hjemme i vores egen andedam, hvor Nadia Nadim og Pernille Harder er etablerede fodboldstjerner. Førstnævnte tørner ud for PSG og har også været flittigt i medierne, hvor hun har slået på tromme for netop kvindelige fodboldspilleres vilkår, mens sidstnævnte blev nummer to ved Ballon d’Or kåringen 2018 og dagligt bomber for VFL Wolfsburg.

De optræder desværre ikke ved VM, da Danmark ikke formåede at kvalificere sig. Men det har ikke desto mindre været en vildt underholdende og begivenhedsrig turnering i det franske, hvor turneringen afholdes.

Hvor kvindelige fodboldturneringer tidligere har været nedprioriteret, er det ingenlunde tilfældet ved VM 2019. Produktionerne er i topklasse med billeder så skarpe, at de kunne kappe en tommelfinger, kompetente kommentator-teams, der forsyner seerne med værdifuld informationer om spillere og hold, der for de flestes vedkommende ikke vækker samme genklang som de mandlige modstykker, og eksperter som DR’s Arnela Muminovic, som mange fodboldinteresserede nok vil kende fra enten netop DR, Mediano eller Ekstra Bladet Sport.

Verden over har VM for kvinder 2019 da også sat seerrekorder. Over 10 millioner franskmænd så hver af landets to første kampe i turneringen, og det var dobbelt så mange, som dagen inden så de franske herrer spille mod Andorra i EM-kvalifikationen. I Storbritannien så 6,1 millioner England slå Skotland med 2-1, og i Norge var kampen mod Frankrig ugens mest sete program på den norske pendant til DR, NRK.

Og selvom Danmark altså ikke er repræsenteret ved dette VM for kvinder, er det såmænd en VM-kamp, der er ugens mest sete program på DR3.

Tilskuertal


Der har dog været enkelte ridser i lakken. De har intet med selve fodboldspillet at gøre, men snarere den lige dele korrupte og inkompetente bastion af skvadderhoveder, der i daglig tale kendes som FIFA.

Mens organisationens tidligere præsident, den skamløse lille pølse Platini, efterforskes for korruption i forbindelse med herre-VM i Qatar, har FIFA med opskruede priser, umulige allokeringer af sæder, hvor familier er blevet placeret fra hinanden, og et generelt billetkaos været dygtige til at jage så mange potentielle fans fra stadions som muligt.

Det til trods har billetsalget rundet en million til de 52 kampe, hvilket giver et pænt snit på omkring 20.000. Og trods de uduelige møgpygmæer i FIFA er kampene faktisk blevet spillet i fantastiske omgivelser netop takket være de energiske fans, der både visuelt og auditivt har ydet kampene de rammer, de fortjener.

De bedste hold ved VM for kvinder


Skulle man komme med en anden indvending ved indeværende VM for kvinder, er det de enorme niveauforskelle mellem top og bund. De lavest rangerede hold har odds 2000 til at vinde turneringen, og da USA spillede mod et af disse, Thailand, var odds på USA mellem 1,00 og 1,04! Skulle nogen have ladet sig friste af de astronomiske odds, Thailand omvendt gav, kunne de til gengæld hurtigt krølle den kupon sammen, da kampen endte 13-0 til amerikanerne.

USA er da også storfavoritter til at tage guldet foran Frankrig og Tyskland. Lad os tage et kig på de tre forhåndsfavoritter og hvordan, de hidtil har klaret sig.

USA


Det mest dramatiske ved USA’s nedslagtning af Thailand var kritikken, der efterfølgende blev rettet mod de amerikanske spillere for at udvise manglende respekt og fejre hver af de 13. scoringer, som var der tale om en afgørende overtidsscoring i VM-finalen. Chile blev også let forbigået med 3-0, og sammen med Sverige er USA sikret en plads ottendedelsfinalen, hvor de to hold kun mangler at dyste om, hvem der bliver etter og toer i gruppen.

Frankrig


Frankrig har ikke sprudlet i samme grad som USA, men de har dog også stået over for lidt sværere modstandere i form af Norge, Sydkorea og Nigeria. Det er dog blevet til tre sejre, hvor 2-1 mod de stærke nordmænd var klart den største bedrift for franskmændene, der er under pres for at bevise sig for hjemmepublikummet og emulere de mandliges VM-bedrift ved sidste års herre-VM.

Frankrig skal op mod nummer tre fra gruppe C, D eller E. Og selvom det kan lyde som en hyggelig tur ved Seinen, står Frankrig i skrivende stund til at skulle op mod enten Brasilien og Marta eller Australien, som allerede har slået netop Brasilien. Frankrig vil være favorit mod begge modstandere, men bestemt ikke i samme grad, som hvis havde trukket et hold som Argentina, Cameroun eller Skotland, der tidligere også var i spil.

Tyskland


Ligesom de to andre forhåndsfavoritter har Tyskland endnu ikke smidt point i gruppespillet ved VM for kvinder, hvor facit lød på 2 x 1-0 over henholdsvis Spanien og Kina, inden tyskerne åbnede for sluserne mod Sydafrika, som blev sendt ud af turneringen med 0-4.

Tyskerne havde et skidt EM 2018, hvor de blev ekspederet ud af Danmark (whooo) i ottendedelsfinalen, men tag ikke fejl af den tyske fodboldmaskine. Efter USA har de med 2 VM guld næst oftest vundet den fineste af alle turneringer, og kigger vi på deres EM-statistik, er den næsten provokerende god med 7 ud af 9 x guld, herunder 6 i træk mellem 1995 og 2013. Det er jo bare grådigt.

De bedste spillere ved VM for kvinder


Vi slutter af med et kig på tre udvalgte stjerner til VM for kvinder 2019, som du ikke må gå glip af.

Alex Morgan, USA, 29 år, angriber


Med 5 mål mod Thailand udlignede amerikanske Alex Morgan en 28-årig gammel rekord for flest mål scoret i en VM-kamp i en kamp, hvor USA også satte rekord for den største sejr nogensinde ved et VM. Efter kampen kunne Alex Morgan sågar for en stund kalde sig nummer 1 på både topscorer- og assistlisten ved indeværende slutrunde. En surrealistisk bedrift taget i betragtning, hvor mange gode hold og spillere, der optræder.

Det var Alex Morgans 106. mål i 163 kampe i nationaldragten. Læg dertil 43 assists, og det er ikke svært at se, hvorfor den skarpe angriber allerede har sikret sig både et VM- og et OL-guld i trofæskabet, siden hun debuterede på landsholdet i en alder af blot 15 år.

Her udligner Alex Morgan rekorden for flest mål i én VM-kamp med 5 scoringer mod Thailand

Sam Kerr, Australien, 25 år, angriber


25-årige Sam Kerr er Australiens vel nok første og eneste kvindelige superstjerne inden for fodboldens verden.

Kerr, der ligesom Alex Morgan fik landsholdsdebut som 15-årig, har præsteret 36 mål i 80 kampe i landsholdsregi, og VM 2019 lader til at blive hendes helt store gennembrud. Australien har således allerede sat Brasilien på plads ved at henvise dem til tredjepladsen i gruppespillet, og det gjorde Australien og i særdeleshed Kerr på flot manér.

I den afgørende kamp i gruppespillet var kravet således en sejr over gruppens Prügelknabe, Jamaica, og Australien vandt på overbevisende facon 4-1. Og Kerr? Ja, hun scorede såmænd alle fire mål og kunne derfor for en stund kalde sig (delt) turneringstopscorer sammen med netop Morgan.

Se Kerr egenhændigt dukke Jamaica.

Marta Vieira da Silva (“Marta”), Brasilien, 33 år, angriber


Karrieren er gået ind i sit efterår – måske endda vinter, men verdens nok bedste kvindelige fodboldspiller nogensinde, Marta, kan vi altså ikke komme udenom.

Marta har aldrig kunnet kalde sig verdensmester, eftersom Brasiliens kvinder aldrig har nået herrernes niveau, når det kommer til at dominere sporten. Med fuldstændig vanvittige 113 mål i 146 kampe, er det dog bestemt ikke noget, Marta skal klandres for.

Dronningen af Fodbold, som hun ofte er blevet kaldt, er 6 gange blevet kåret til verdens bedste kvindelige fodboldspiller, dobbelt så mange gang som nummer 2, tyske Birgit Prinz. Og siden hendes debut på det brasilianske landshold i 2002, har hun gjort mangt en modstander rundtosset med hendes skarpe vendinger og overlegne tekniske niveau.

Australiens Sam Kerr ved VM. Foto: Liondartois – Own work CC BY-SA 4.0

Højdepunkter ved EM for kvinder 2019


Vi slutter af med et par højdepunkter ved EM for kvinder 2019.

Vildt drama mellem Nigeria og Frankrig
I et tæt og dramatisk opgør mellem Frankrig og Nigeria kommer dommeren og VAR i fokus, da Frankrig først brænder et straffespark, men straks efter får en ny mulighed for at score, da den nigerianske målmand bliver fanget i at have forladt sin streg for tidligt.

Jeg vil fandme ikke have dit vand!
Camerouns Gabrielle Onguene reagerer ikke så venligt, da en hollandsk spiller i kampens hede tilbyder hende en tår vand. Det sikrede Onguene en taktfast pibekoncert resten af kampen.

Frankrig og Norge udkæmper en brav og velspillet kamp
Den måske bedste kamp hidtil ved VM 2019 var mellem Frankrig og Norge, der tørnede sammen på Stade de Nice. Kampen var både intens, dramatisk og med et tårnhøjt niveau. den fortjener egentlig at blive set i sin helhed, men du kan nøjes med højdepunkter her.