Danske fodboldspillere i udlandet

Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går. Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

Christian Eriksen er som sædvanligt den mest profilerede af de danske fodboldspillere i udlandet. Kilde: Jon Candy under CC BY-SA 2.0

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?

Der er i alt langt over 100 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra USA til Thailand og også i de næst- og tredjebedste divisioner.

Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske 1. Division A.

Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet – selvom vi også fletter en kommentar til nogle af de yngre talenter rundt omkring – og på baggrund af deres halvsæson giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.

Premier League, 7 spillere

Christian Eriksen- Tottenham, Kasper Schmeichel – Leicester, Andreas Christensen – Chelsea, Pierre-Emile Højbjerg – Southampton, Philip Billing – Bournemouth, Jonas Lössl – Everton, Jannik Vestergaard – Southampton

Ikke medregnet: Anders Dreyer, som er tilknyttet Brighton men udlånt til hollandske Heerenveen

Danske spillere i Premier League – en succeshistorie

Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er mængden af danskere, der får regelmæssig spilletid, godkendt, selvom det så pænere ud for et par år siden.

Ud af 7 førsteholdsspillere i Premier League er 5 spillere således fast mand: Eriksen, Schmeichel, Pierre-Emile Højbjerg, Vestergaard og Philip Billing.
Schmeichel er som vanligt førstevalg i Leicester, og han har etableret sig som noget af en PL-profil.

Også Pierre-Emil Højbjerg har bidt sig fast som kaptajn i Southampton, der dog har skrantet i denne sæson. Højbjerg har ligesom resten af holdet svinget mellem gal og genial, men niveauet er dog for opadgående. Længere tilbage i banen har det svinget en del mere med Jannik Vestergaard, der dog er fast mand.

I Bournemouth huserer Philip Billing, der forlod Huddersfield, efter de rykkede ud af Premier League. Endelig har det set anderledes småsløjt ud for Christian Eriksen, der rygtes væk fra Tottenham, hvor han – ligesom holdet – har haft svært ved at finde formen.

To danskere i Premier League har haft problemer med at bide sig på holdet: Andreas Christensen i Chelsea og Jonas Lössl i Everton. AC har haft problemer med skader, men må forventes at være klar bejler til en plads i centerforsvaret.

Jonas Lössl har omvendt lange udsigter til fast spilletid efter skiftet til Everton, hvor han er milevidt bag den engelske landsholdsmålmand Jordan Pickford.

Største lyspunkt

Kasper Schmeichel

Største skuffelse

Christian Eriksen

Karakter til de danske spillere i Premier League

Med 5 faste danske Premier League spillere er det gået tilbage, når vi tæller danskerminutter på græs. 18/19 sæsonen var da også svær at leve op til, idet hele 7-8 spillere var faste på holdkortet, i høj grad holdt oppe af Huddersfield, hvor hele tre danskere var fast mand, Lössl, Zanka og den nuværende Bournemouth-spiller Billing.

Eriksens deroute trækker gevaldigt ned i det samlede billede. Han har i mange år været en gedigen profil hos Tottenham, men det er ikke tilfældet i 19-20 sæsonen.

På den baggrund må danskerne i Premier League nøjes med karakteren 7.

Andreas Christensen mod City

Andreas Christensen er en af de danske fodboldspillere i udlandet, der har haft det svært i år. Kilde: thearcticblues licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

La Liga, 3 spillere

Pione Sisto – Celta Vigo, Daniel Wass – Valencia, Martin Braithwaite – Leganes

Ikke medregnet: Simon Kjær, der er udlejet til Atalanta

Danske spillere i La Liga – en blandet landhandel

På en sæson blev antallet af danskere i La Liga halveret fra 6 til 3, da Mathias Jensen og Andrew Hjulsager forlod Celta Vigo og Simon Kjær tog til italienske Atalanta på leje forud for 19/20-sæsonen.

Sæsonen inden blev der ellers sat kvantitativ rekord med danskere i La Liga, men det blev altså for en kort bemærkning.

Tilbage er altså tre, og her kan vi tale om to succeser og en fuser. Daniel Wass tog skridtet op til Valencia, hvor han er blevet fast mand, hvilket er umanerligt godt gjort. Ingen tvivl om, at Wass er en dygtig spiller, men mange var i tvivl, om han gabte over mere end han kunne tygge.

Det har vist sig ikke at være tilfældet for Wass, der har været blandt Valencias mest brugte spillere.

Også Braithwaite er fast mand i Leganes, hvor han efter nogle års nomaderi lader til at have fundet lykken som flittig målscorer og assistmager. Til sidst står Pione Sisto, hvis Celta-karriere nok snart er slut.

Efter en positiv start, da han skiftede fra FC Midtjylland i 2016, er det gået støt ned af bakke for både Sisto og klubben, og spørgsmålet er, om ikke han snart skal finde nye græsgange.

Største lyspunkt

Daniel Wass

Største skuffelse

Pione Sisto

Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga

Med to spillere, Wass og Braithwaite, der spiller fast, og en enkelt, der er på et gedigent sidespor, er karakteren oplagt på en skala, der ikke levner mange pladser til middelpræstationerne.

Så vi belønner med et 7-tal.

Pione Sisto er en af de danske fodboldspillere i udlandet, der har skuffet mest i 18/19-sæsonen. Kilde: Harpagornis under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Bundesligaen, 8 spillere

Thomas Delaney – Dortmund, Jacob Bruun Larsen – Dortmund, Yussuf Poulsen – RB Leipzig, Mads Bidstrup – RB Leipzig, Andreas Poulsen – Borussia Mönchengladbach, Robert Skov – TSG 1899 Hoffenheim, Frederik Rønnow – Frankfurt, Mads Pedersen – Augsburg

Ikke medregnet: Frederik Sørensen, der er udlejet til Young Boys
Nikolas Terkelsen Nartey, der er udlejet til Hansa Rostock

Danske spillere i Bundesligaen – mere end godkendt

Et problem, der går igen hos en del danskere i Bundesligaen, er ifølge både danske og tyske trænere, at den tyske disciplin af og til er svær for spillerne at håndtere. For det nuværende kuld danskere i Bundesligaen går det imidlertid ikke helt skidt.

Her er det særligt Robert Skovs nye græsgange i Hoffenheim, der er spændende at følge. Skov har måttet finde sig i at spille en del som venstreback, hvilket man umiddelbart kunne tro ville være en mindre katastrofe. Men det har faktisk ikke været tilfældet.

Både fra backen og som wing har Skov leveret gode præstationer og allerede i de første kampe gjort sig bemærket med flotte assists og et af sine signatur frisparksmål.

Allerbedst går det dog utvivlsomt for Leipzigs Yussuf Poulsen, der i sidste sæson skruede op for antallet af mål og assists. Og i 19/20-sæsonen har han fortsat stimen særligt på assist kontoen.

Til gengæld er det gået lidt tilbage for de to danskere i Dortmund, Delaney og Jacob Bruun Larsen. Begge har haft sværere ved at finde spilletid end i sidste sæson, selvom det må formodes, at Delaneys vej til fast spilletid ikke er helt så lang igen.

Frederik Rønnow fortsætter med at have det svært i Frankfurt, mens det bliver spændende at følge Mads Pedersen i Augsburg efter skiftet fra Nordsjælland.

Endelig render der ungt talent rundt i henholdsvis Leipzig og Borussia Mönchengladbach i form af Mads Bidstrup og Andres Poulsen, der dog ikke skal regne med andet end sporadiske snif til førsteholdsfodbolden i indeværende sæson.

Største lyspunkt

Robert Skov

Største skuffelse

Thomas Delaney

To store lyspunkter i form af Skov og Yussuf Poulsen modsvares af, at deres to kollegaer i Dortmund er gået ret meget tilbage i forhold til sidste sæson. Rønnow famler endnu og er langt bag Kevin Trapp, og så er der tre ubekendte i Bidstrup, A. Poulsen og Mads Pedersen.

Karakter til de danske spillere i Bundesligaen

Ja, det er måske en smule kedeligt, men med den blandede landhandel ender vi altså med den tredje 7’er.

Serie A, 7 spillere

Jens Stryger Larsen – Udinese, Riza Durmisi – Lazio, Jacob Rasmussen – Fiorentina, Andreas Cornelius – Parma, Lasse Schöne – Genoa, Lukas Lerager – Genoa, Peter Ankersen – Genoa, Andreas Skov Olsen – Bologna

Ikke medregnet: Jens Odgaard, der er udlejet til Heerenveen

Danske spillere i Serie A – rigtig godt og én riiigtig skidt

Med otte spillere i Serie A har der aldrig tidligere været flere danskere i den bedste italienske række på en sæson. Og det er godt gået, for de seks spillere, der var i sidste sæson, var såmænd også rekord. Så kvantitativt ser det forrygende ud for de mange danskere i Serie A.

Når det gælder spillernes succes, er det imidlertid en historie med lidt flere op- og nedture. Den største stjerne, Joachim Andersen, er smuttet til Frankrig, mens der er kommet både ungt talent og en rutineret elegantier til.

Starter vi i den sjove ende, har Lasse Schöne og Lukas Lerager, begge nyindkøb i Genoa, begge sat sig solidt på den centrale midt, hvor de har gjort god figur, selvom klubben har fået en vaklende sæsonstart. Også Peter Ankersen i samme klub har gjort det pænt.

Samme skisma, med en spiller, der gør det godt i en klub, der gør det mindre godt, gælder for Jens Stryger Larsen i Udinese. Klubben har sejlet, men det har Stryger Larsen ikke, og han er blevet et sikkert navn på holdkortet.

Også Andreas Cornelius, udlejet fra Atalanta til Parma, har gjort rigtig god figur. Mod netop danskerklubben Genoa scorede Cornelius hattrick på blot 11 minutter og scorede topkarakteren 10 på whoscored.com. ‘Corner’ har generelt set virkelig stærk og målfarlig ud, og Parma-skiftet ligner en kæmpe succes.

Unge Andreas Skov Olsen mangler endnu et gennembrud i Bologna, men det er tidlige dage, mens det for en anden unge dansker, Jacob Rasmussen i Fiorentina, nok skal finde sig nye græsgange.

Endelig er der Durmisi, hvis karriere er gået helt i stå i Lazio, hvor han end ikke blev registreret til Europa League. Han skal væk i en fart.

Største lyspunkt

Der er heldigvis mange om buddet, men vi går med Andreas Cornelius.

Største skuffelse

Fra fast mand i Betis til bænkevarmer i Lazio er til gengæld en gedigen deroute, så Riza Durmisi er den største skuffelse.

Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A

4 faste førsteholdsspillere, en Ankersen, der er tæt på, to talenter og ét flop. Vi flopper- undskyld, flotter os og giver et lille 10-tal for variationens skyld.

Kasper Dolberg træning i Ajax

Skader og dårlig form har ført til få kampe for Kasper Dolberg. Det er dog blevet til 7 mål i 11 kampe i Æresdivisionen i efteråret. Kilde: Femke Kruize under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

De resterende ligaer

Selvom de for de fleste danskere er mindre interessante end de helt store ligaer, skal vi da også et smut forbi Frankrig og Benelux-landene og tage pulsen på de herboende danskere.

Belgien

Joakim Mæhle – Genk, Andrew Hjulsager – KV Oostende

Ligue 1

Joachim Andersen – Lyon, Kasper Dolberg – Nice

Æresdivisionen

David Jensen – Utrecht, Simon Makienok – Utrecht, Nicolai Jørgensen – Feyenoord, Daniel Høegh – Heerenveen, Jens Odgaard – Heerenveen, Nicklas Strunck Jakobsen, FC Groningen, Nicolai Laursen – Emmen, Anders Dreyer – Heerenveen, Andreas Skovgaard – Heerenveen, Emil Frederiksen, Heerenveen, Emil Berggreen – Twente.

Danske spillere i de resterende ligaer

I Frankrig render blot to danskere rundt, Joachim Andersen i Lyon og Kasper Dolberg i Nice, og det er ikke 2 x Hr. Hvem-som-helst. Dolberg er således Nice’s dyreste indkøb nogensinde, mens Joachim Andersen er Lyon’s næstdyreste. Flest minutter har Joachim Andersen fået, mens det dog også er blevet til pænt med optrædener for Dolberg.

Selvom det endnu er tidligt at fælde dom, er der i hvert fald målt på stjernefaktor tale om en opgradering fra sidste år med Lukas Lerager og Andreas Cornelius.

I Holland, som har en lang tradition for at hente danske spillere, har formen imidlertid været noget mere sløj i år. Danskerkolonien i Ajax forsvandt på ét transfervindue, hvor 3 forsvandt og nu er kun unge Victor Jensen tilbage.

Nicolai Jørgensen i Feyenoord har på andet år svært ved at bide sig fast som førstevalg i angrebet, mens det samme mildt sagt må sige om Simon Makienok i Utrecht, som er langt fra græsset.

De to eneste faste figurer i Eredivisie fra Danmark er faktisk Jens Odgaard i Heerenveen og Nikolai Laursen i Emmen, selvom det dog også er blevet til pænt med spilletid til Dreyer og Berggreen.

I modsætning til Holland er der dansk lavvande i Belgien, hvor kun Joakim Mæhle og Andrew Hjulsager holder til. Mens Mæhle har været fast mand og er blevet rygtet til Bundesligaen for et trecifret millionbeløb, er det også blevet til pænt med spilletid til Hjulsager.

Største lyspunkt

Det er tidlige dage, men vi håber, Joachim Andersen fortsætter udviklingen.

Største skuffelse

Nicolai Jørgensen ligner en mand, der kunne trænge til luftforandring.

Karakter til de danske spillere i de tre ligaer

Kigger man på mængden af spilletid for de danske fodboldspillere i udlandet i Belgien, Holland og Frankrig, er det et godt stykke under halvdelen af spillerne på listen, der har spillet mindst 50% af de mulige kampe hidtil.

Særligt i Holland ser det sløjt ud, selvom der dog også render en del unge spillere rundt her. Det er en smule skuffende ligaernes styrke taget i betragtning, og det giver karakteren 4.

Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet

Alt i alt må vi sige, at status på de danske spillere i udlandet er positiv. Der er en del mellemkarakterer, men særligt Italien trækker op. Og så lever vi med, at tingene står lidt i stampe i den noget svagere Eredivisie.  Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.

Læs vores quiz om VM