Danske fodboldspillere i udlandet

Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går. Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

Christian Eriksen er som sædvanligt den mest profilerede af de danske fodboldspillere i udlandet. Kilde: Jon Candy under CC BY-SA 2.0

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?

Der er i alt langt over 100 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra USA til Thailand og også i de næst- og tredjebedste divisioner.

Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske 1. Division A.

Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet og på baggrund af deres halvsæson giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.

Premier League, 10 spillere

Christian Eriksen- Tottenham, Kasper Schmeichel – Leicester, Andreas Christensen – Chelsea, Pierre-Emile Højbjerg – Southampton, Mathias Zanka Jørgensen – Huddersfield, Philip Billing – Huddersfield, Jonas Lössl – Huddersfield, Anders Lindegaard – Burnley, Jannik Vestergaard – Southampton, Kenneth Zohore – Cardiff

Danske spillere i Premier League – en succeshistorie

Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er det imponerende, at rekordmange danske spillere spiller fast i deres respektive klubber.

Ud af 10 førsteholdsspillere i Premier League er 6 spillere således fast mand: Eriksen, Schmeichel, Pierre-Emile Højbjerg, Zanka, Philip Billing og Jonas Lössl. Af disse spillere er det overraskende nok Christian Eriksen, der med knap 1400 spillede minutter har fået færrest tid på plænen i Premier League.

Schmeichel er som vanligt førstevalg i Leicester, der har haft en mere end godkendt sæson hidtil, og også Pierre-Emil Højbjerg har efterhånden bidt sig fast i Southampton, der dog har skrantet i denne sæson. Højbjerg har ligesom resten af holdet svinget mellem gal og genial, og det er blandt andet blevet til tre scoringer og to assists. Det er dog også blevet til to røde, det ene for film, det andet for en svinestreg. Længere tilbage i banen har det ikke set tosset ud for Southamptons nyerhvervelse Jannik Vestergaard, der har fået 13 kampe på banen i Premier League.

I Huddersfield er der en gedigen danskerkoloni med tre faste mand på henholdsvis målmandsposten, i centerforsvaret og, overraskende nok, på den centrale midt. Her huserer Philip Billing, og han har bidt sig så godt fast, at kun Schmeichel overgår ham i spilleminutter.

Kun tre danskere i Premier League har haft problemer med at bide sig på holdet: Andreas Christensen i Chelsea, Kenneth Zohore i Cardiff og Anders Lindegaard i Burnley. Det er knap så overraskende i de sidste tos tilfælde, mens Andreas Christensen må være anderledes skuffende efter sit gennembrud i sidste sæson.

Største lyspunkt

Philip Billing

Største skuffelse

Andreas Christensen

Karakter til de danske spillere i Premier League

Med 6 (7, hvis man inddrager Jannik Vestergaard) faste danske Premier League spillere har danske spillere aldrig fået mere spilletid i Premier League. I sæsonerne 1997/1998, og 2001-06 var der ganske vist flere danskere i Premier League, men hidtil sætter indeværende sæson rekord i mængden af faste danskere i Premier League.

Læg dertil, at spillere som Schmeichel og Eriksen er stjerner for deres klubber, mens spillere som Andreas Christensen (trods alt) og Philip Billing ligner morgendagens stjerner.

Det er langt over forventning i en liga, hvor konkurrencen aldrig har været skarpere, og derfor bliver det til et klart 12-tal.

Andreas Christensen mod City

Andreas Christensen er en af de danske fodboldspillere i udlandet, der har haft det svært i år. Kilde: thearcticblues licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

La Liga, 6 spillere

Pione Sisto – Celta Vigo, Mathias Jensen – Celta Vigo, Andrew Hjulsager – Celta Vigo, Daniel Wass – Valencia, Simon Kjær – Sevilla, Martin Braithwaite – Leganes

Danske spillere i La Liga – en blandet landhandel

Kvantitativt har der aldrig været flere danskere i La Liga end i sidste og indeværende sæson, hvor 6 spillere er på spansk græs. Kvalitativt står det dog knap så godt til som helhed. Valencias Daniel Wass og Sevillas Simon Kjær er de klare lyspunkter, hvor Wass overraskende nok lige har sneget sig forbi Simon Kjær i antal minutter i La Liga.

Det er over forventning fra en spiller, der var forudset en rotationsrolle, da han skiftede fra Celta i sommervinduet i 2018. Simon Kjær har dog også grund til at glæde sig. Som den højest vurderede forsvarsspiller i klubben ifølge Transfermarkt har Simon Kjær slået sit navn fast som den absolutte defensive krumtap hos ligaens i skrivende stund (15. januar) fjerde bedste forsvar.

For de tre danske drenge i Celta er det straks en mere blandet fornøjelse. Pione Sisto har haft en rædderlig sæson i Celta, og selvom han på papiret har fået 15 kampe, er det målt på minutter kun blevet til 32 per kamp. Samtidig har han flere gange mødt kritik for sin attitude og kan meget vel være fortid i klubben meget snart. Mathias Jensen blev købt inden sæsonen men med skader og en svær overgangsperiode er det blot blevet til én kamp for det unge talent.

Hjulsager lignede et klart salgsemne inden sæsonen, men formåede faktisk at bide sig fast en kort overgang, hvorfor han kan prale af 7 La Liga opgør med 3 assists til følge. Endelig er der Martin Braithwaite, der er skiftet til Leganes på lån og må forventes at blive fast mand.

Største lyspunkt

Daniel Wass

Største skuffelse

Pione Sisto

Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga

Med to spillere, Wass og Kjær, der leverer til UG og kryds og slange, to i form af Hjulsager og Jensen, der næppe er tilfredse, en Braithwaite uden for bedømmelse og en storskuffende Sisto lander vi på det jævne. På en dårlig dag kunne vi stange en syver ud for den præstation, men to danskere som fast mand i La Liga er trods alt ikke hverdagskost.

Så vi belønner med et 9-tal.

Pione Sisto er en af de danske fodboldspillere i udlandet, der har skuffet mest i 18/19-sæsonen. Kilde: Harpagornis under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Bundesligaen, 7 spillere

Yussuf Poulsen – RB Leipzig, Thomas Delaney – Dortmund, Jacob Bruun Larsen – Dortmund, Emil Berggreen – Mainz 05, Frederik Rønnow – Frankfurt, Andreas Poulsen – Borussia Mönchengladbach, Uffe Bech – Hannover 96

Danske spillere i Bundesligaen – mere end godkendt

Et problem, der går igen hos en del danskere i Bundesligaen, er ifølge både danske og tyske trænere, at den tyske disciplin af og til er svær for spillerne at håndtere. For det nuværende kuld danskere i Bundesligaen går det imidlertid ikke helt skidt, og særligt i Dortmund har to danskere sat deres klare præg på die Herbstmeister.

Her har Thomas Delaney nemlig sat sig tungt på den centrale midt sammen med belgiske Axel Witsel, mens Jacob Bruun Larsen har fået et uventet gennembrud på kanten. Også i Leipzig har Yussuf Poulsen fået gang i sagerne, og den offensive spiller, der ellers ikke har for vane at score mange mål, har efter halvsæsonen nettet 8 gange i 17 forsøg.

For Frederik Rønnow, Emil Berggren og Uffe Bech har sæsonen været mindre interessant. Rønnow er blevet slået af målmandsposten i Frankfurt af Kevin Trapp og har blot fået 2 kampe, mens de to skadesplagede offensivspillere Emil Berggren og Uffe Bech heller ikke har fået Bundesliga-bold denne sæson. Det har unge Andreas Poulsen heller ikke, men det tidligere FCM-talent har dog snust til pokalbold for Borussia Mönchengladbach.

Største lyspunkt

Jacob Bruun Larsen

Største skuffelse

Frederik Rønnow

Det var forventet, at det ville blive til få minutter til Berggren, Bech og Poulsen. Derfor må Rønnow tage den tvivlsomme ære som den største skuffelse. Både Delaney og Yussuf Poulsen har været flyvende, men Jacob Bruun Larsens gennembrud lå langt fra i kortene, så han tager prisen som efterårets lyspunkt blandt de danske spillere i Bundesligaen.

Karakter til de danske spillere i Bundesligaen

Et par forventede bænkevarmere overskygges af tre spillere, Delaney, Poulsen og Bruun Larsen, som alle har løftet niveauet betragteligt. Det giver et 10-tal.

Serie A, 6 spillere

Jens Stryger Larsen – Udinese, Joachim Andersen – Sampdoria, Riza Durmisi – Lazio, Christian Nørgaard – Fiorentina, Jens Odgaard – Sassuolo, Jacob Rasmussen – Empoli

Danske spillere i Serie A – skidt og juvel

Med seks spillere i Serie A har der aldrig tidligere været flere danskere i den bedste italienske række på en sæson. Så kvantitativt ser det forrygende ud for de mange danskere i Serie A.

Når det gælder spillernes succes, er det imidlertidig en mere broget historie. Starter vi i den kedelige ende har både Lazios Riza Durmisi og Fiorentinas Christian Nørgaard med tre kampe per næse haft meget skuffende efterårssæsoner, og Durmisi rygtes allerede tilbage til spansk fodbold. Også Sassuolos Jens Odgaard har haft det svært og endnu ikke været på græs.

Hos de tre resterende spillere er der til gengæld masser af lyspunkter. Blot 21-årige Jacob Rasmussen har fået 8 kampe for Empoli siden skiftet fra Rosenborg, mens Jens Stryger Larsen har fået fuld spilletid i alle kampe – og en ny kontrakt – i Udinese.

Én skinner dog over alle andre, nemlig Sampdorias Joachim Andersen, som i en alder af 22 år er blevet fast mand og talk of the town. Faktisk har Andersen været så stærk, at rygterne om et snarligt skifte til en europæisk topklub er begyndt at svirre, og den unge centerforsvarer ligner et bud på en kommende landsholdsstjerne.

Største lyspunkt

Når man som 22-årig bliver fast mand på et italiensk subtop-hold og de største klubber står klar med checkhæftet, så er man selvfølgelig også selvskrevet som det største lyspunkt. Joachim Andersen napper den i sikker stil.

Største skuffelse

Fra fast mand i Betis til bænkevarmer i Lazio er til gengæld en gedigen deroute, så Riza Durmisi er den største skuffelse.

Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A

Tre lyspunkter og tre skuffelser. Det er et tæt løb i midten af karakterskalaen, men at hverken Durmisi eller Nørgaard har kunnet bide sig fast, trækker altså ned. Det bliver et 7-tal.

Kasper Dolberg træning i Ajax

Skader og dårlig form har ført til få kampe for Kasper Dolberg. Det er dog blevet til 7 mål i 11 kampe i Æresdivisionen i efteråret. Kilde: Femke Kruize under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

De resterende ligaer

Belgien

Joakim Mæhle – Genk, Marcus Ingvartsen – Genk, Tobias Sahlquist – Waasland-Beveren

Ligue 1

Lukas Lerager – Bordeaux, Andreas Cornelius – Bordeaux

Æresdivisionen

Lasse Schöne – Ajax, Kasper Dolberg – Ajax, Rasmus Nissen Kristensen – Ajax, Jonathan Frimann – Twente, David Jensen – Utrecht, Simon Makienok – Utrecht, Nicolai Jørgensen – Feyenoord, Kasper Larsen – Groningen, Daniel Høegh – Heerenveen, Younes Namli – Heerenveen, Victor Jensen – Ajax Jong, Kasper de Fries-Johansen – Hollandia, Rasmus Thelander – Vitesse, Nicklas Pedersen – FC Emmen, Jannik Pohl – Groningen

Danske spillere i de resterende ligaer

I den sidste kategori kigger vi på danskerne i Frankrig, Holland og Belgien.

I Frankrig render blot to danskere rundt, nemlig Lukas Lerager og Andreas Cornelius i Bordeaux.

Lukas Lerager har fortsat de flotte takter fra sidste sæson og fastholder sin plads i Bordeaux, mens holdkammerat Cornelius, på lån fra Atalanta, har haft svært ved at bide sig fast.

I Holland, som har en lang tradition for at hente danske spillere, fortsætter tendensen i år. På listen over udlændinge i den hollandske Eresdivisie er Danmark med 15 spillere nummer 4, kun overgået af Tyskland, Belgien og Marokko. Ajax nyder stor succes for tiden, men det er med blandede oplevelser for klubbens danskere. Dolberg kæmper fortsat med tilbagevendende skader, mens Rasmus Nissen er henvist til bænken.

Af klubbens seniorspillere er det kun Schöne, der fortsat er en vital brik i startopstillingen. Tre andre danske angribere, Nicolai Jørgensen i Feyenoord, Simon Makienok i Utrecht og Jannik Pohl i Groningen, har også haft det svært og har tilsammen blot nået 19 Eresdivisie-kampe hidtil. Omvendt har Younes Namli fundet sig godt til rette i Zwolle.

I modsætning til Holland er der dansk lavvande i Belgien, hvor kun Joakim Mæhle og Marcus Ingvartsen i Genk og Tobias Sahlquist i Waasland-Beveren render rundt. Mens Mæhle har været fast mand, er det blot blevet til 25 minutter for Ingvartsen, der er røget helt ud i kulden.

Største lyspunkt

Lukas Lerager og Lasse Schöne holder fast i rollen som faste spillere i storklubber, og deles om æren.

Største skuffelse

Dolberg har trods et pænt målsnit stadig haft svært ved at følge op på gennembrudssæsonen for to år siden grundet tilbagevendende skader. Han og Ingvartsen, hvis karriere i Genk er gået helt i stå, dyster om den tvivlsomme ære som den største skuffelse.

Karakter til de danske spillere i de tre ligaer:

Kigger man på mængden af spilletid for de danske fodboldspillere i udlandet i Belgien, Holland og Frankrig, er det lidt over halvdelen af spillerne på listen, der har spillet mindst 50% af de mulige kampe hidtil. Det er en smule skuffende ligaernes styrke taget i betragtning, og det giver karakteren 7.

Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet

Alt i alt må sæsonen hidtil betegnes som langt over forventning for de danske fodboldspillere i udlandet, og generelt set falder ingen af vores danskere fodboldspillere i udlandet helt igennem i nogen af ligaerne. Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.

Læs vores quiz om VM