25 januar 2023

Sidst opdateret: for 6 dage siden

Danske fodboldspillere i udlandet

Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går. Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

danske fodboldspillere i udlandet

Yussuf Poulsen er en af de mest profilerede danske spillere i udlandet. Foto: Steffen Prößdorf, CC BY-SA 4.0

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?

Der er i alt langt over 100 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra USA til Thailand og også i de næst- og tredjebedste divisioner.

Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske 1. Division A.

Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet – selvom vi af og til også fletter en kommentar til nogle af de yngre talenter rundt omkring – og på baggrund af deres halvsæson, giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.

Danskere i Premier League – 13 spillere

Pierre-Emile Højbjerg – Tottenham, Christian Eriksen – Manchester United, Joachim Andersen – Crystal Palace, Jannik Vestergaard og Daniel Iversen – Leicester, Rasmus Kristensen – Leeds, Philip Billing og Emiliano Marcondes – Bournemouth, Mathias Zanka, Mads Roerslev, Mathias Jensen, Christian Nørgaard og Mikkel Damsgaard – Brentford

Danske spillere i Premier League – en succeshistorie

Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er mængden af danskere, der får regelmæssig spilletid, imponerende.

Ud af 13 førsteholdsspillere i Premier League er otte således som minimum regulære startere på førsteholdet, og tre af dem kan ubetinget kategoriseres som nogle af klubbens bærende kræfter.

Det drejer sig selvfølgelig om Pierre-Emil Højbjerg, Christian Eriksen og Joachim Andersen.

Højbjerg er en sand kriger, der har spillet sig tæt på en uundværlig status på Tottenhams midtbane, hvor han fungerer som afgørende balancepunkt.

Efter sin næsten fatale oplevelse under EM 2021 genstartede Christian Eriksen karrieren hos danskerklubben Brentford. Efter seks måneder rykkede han videre til kaosklubben Manchester United.

Her har han fået en fremragende start og er blevet en vigtig spiller, der er med til at levere lidt af den ro og stabilitet, som den nærmest PTSD-ramte trup så desperat efterspørger.

Også Joachim Andersen har fået status af førstevalg i Crystal Palace. Her skabte han blandt andet opmærksomhed om sig selv, da han i et af sæsonens første opgør lykkedes med at tirre Liverpools rekordindkøb Darwin Nunez til en udvisning.

I det hele taget har Andersens formkurve været kraftigt opadgående siden skiftet til England, og måske venter snart en større destination?

Nyindkøbet i Leeds, Rasmus ‘Nissen’ Kristensen, har også fået en god start, og hans spillestil lader til at passe godt ind i klubben. Det samme gælder majoriteten af danskere i Brentford.

Her er Mathias Jensen og Christian Nørgaard afgørende brikker på midtbanen, ligesom der også er høje forventninger til Mikkel Damsgaard efter skiftet fra italienske Sampdoria.

Også Bournemouths Philip Billing har i årevis været fast inventar i start-11’eren og har fortsat sin gode form i starten af denne sæson.

Flest succeshistorier – men dog også et par skæverter

I Leicester går det til gengæld knap så godt set med danskerbrillerne. Væk er klublegenden Kasper Schmeichel, der er rejst til Frankrig, og de to tilbageværende danskere, Jannik Vestergaard og Daniel Iversen, er de eneste danskere i Premier League, som ved starten af oktober endnu ikke har fået spilletid.

Det var ellers forventet, at Daniel Iversen efter flere succesfulde udlejninger skulle konkurrere om keeperpladsen, men det har altså ikke været tilfældet i begyndelsen af sæsonen.

For Vestergaard har 22/23 sæsonen også fået en dårlig start. Siden han blev hentet dyrt i Southampton er det gået støt ned ad bakke for Vestergaard, der måske skal overveje at søge nye græsgange, hvis ikke han får en ny manager at resette karrieren under.

For Emiliano Marcondes i Bournemouth samt Mathias Zanka og Roerslev i Brentford har starten af sæsonen også kun budt på sporadisk med spilletid. Roerslev er ung og har masser af tid. Det samme kan ikke rigtig siges for de to andre…

Største lyspunkt

Christian Eriksen

Største skuffelse

Jannik Vestergaard

Karakter til de danske spillere i Premier League

Med 3 stjernespillere og yderligere 4-5 faste danske Premier League spillere går det umiddelbart virkelig fremragende for danskerne i Premier League, der leverer lige fra et solidt til et fremragende indtryk.

Der er kun få ridser i lakken, og det kaster et 10-tal af sig til de mange danskere i Premier League.

La Liga – 5 spillere

Andreas Christensen – FC Barcelona, Kasper Dolberg og Thomas Delaney – Sevilla, Martin Braithwaite – Espanyol, Filip Jørgensen – Villarreal

Danske spillere i La Liga – en blandet landhandel

For nogle år siden var der med 6 danskere rekordmange i La Liga. Efter et par sæsoner med lavvande i danskerkassen er vi igen ved at nærme os det niveau med fem danskere i La Liga – heraf er de tre af dem helt nye i 22/23 sæsonen.

Den største handel var ubetinget Andreas Christensen, der efter en lang transfersaga skiftede fra Chelsea til Barcelona på en fri transfer.

AC må have sat sin lid til, at der er kommet ro på bagsmækken i klubben, der i årevis har været et galehus og hvis eksistens tilmed blev draget i tvivl et par gange på grund af den elendige økonomi. Nu skal AC være med til at bygge op fra bunden.

Og vi bliver i Barcelona. Sådan da. For Martin Braithwaite skiftede efter et længere mobbeforløb væk fra Bluagrana og den nye destination er såmænd de forbitrede lokalrivaler fra Espanyol.

Her skal Braithwaite forsøge at få karrieren på gled igen. Og med et par scoringer i starten for klubben er han kommet okay fra land.

En anden dansker, der leder efter en genstart, er Kasper Dolberg. Dolberg havde en skuffende sæson for franske Nice og er nu smuttet til Sevilla på en låneaftale, der gælder for sæsonen.

Holdkammerat i Sevilla, Thomas Delaney, kan ikke prale af at være første mand på holdkortet, men midtbaneslideren får dog regelmæssigt med spilletid.

Sidste dansker er den unge målmand Filip Jørgensen, der spiller for Villarreal. Det er endnu ikke blevet til La Liga debut for Filip Jørgensen, som dog har fået debut for førsteholdet.

Største lyspunkt

Største skuffelse

Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga

Eftersom tre af fem spillere er nyindkøb og én er ungdomsspiller, er det for tidligt at give karakterer eller udpege flop og succeser.

Bundesligaen – 16 spillere

Jesper Lindstrøm – Frankfurt, Jonas Wind – Wolfsburg, Yussuf Poulsen – RB Leipzig, Robert Skov og Jacob Bruun Larsen – Hoffenheim, Jens Stage – Werder Bremen, Kristian Pedersen – FC Köln, Oliver Christensen – Hertha Berlin, Frederik Rønnow og Jakob Busk – Union Berlin, Marcus Ingvartsen – FC Mainz, Zidan Sertdemir – Leverkusen, Mads Pedersen og Frederik Winther – Augsburg, Oscar Fraulo – Mönchengladbach, Nikolas Nartey – VFB Stuttgart

Danske spillere i Bundesligaen – hold da op, der er mange!

16 spillere, svarende til 6,1% af samtlige spillere i Bundesligaen, er danskere, og det gør os til den udenlandske nationalitet, der er tredjehøjest repræsenteret sammen med Nederlandene. Det i sig selv er bemærkelsesværdigt.

Derudover er det en lidt mere blandet landhandel med danskere i Bundesligaen, hvor det dog også skal siges, at der er en del spillere, der er købt ind som langtidsinvesteringer og ikke her og nu forventes at få spilletid.

Så vi har delt danskerne i Bundesligaen ind i passende kategorier.

Succeserne

Ingen over, ingen ved siden af Jesper Lindstrøm. Efter en svær start i Frankfurt, satte han for alvor ligaen i brand i sin første sæson i klubben.

Han scorede og assisterede flittigt og lavede også et par virale perlemål, da klubben ganske vist skuffende kun blev nummer 12 i ligaen, men til gengæld vandt Europa League. Et kæmpe hit, der allerede nu rygtes til Premier League for 4 x hvad Frankfurt betalte for ham.

Også Jonas Wind fik en rigtig god start i Wolfsburg. Han scorede et par lækre mål på et hold, der var som transformeret i forårssæsonen efter at have leget med nedrykningsstregen omkring vinter. Skader ødelagde siden noget for Wind, der dog stadig ligner en kæmpe gevinst.

Oliver Christensen og Frederik Rønnow er to målmænd, der begge har fået oprejsning efter henholdsvis en hård start i Hertha Berlin for Christensens vedkommende og flere svære sæsoner i det tyske for Rønnow, der nu er kommet til Union Berlin.

Pt. er begge førstevalg og kommet fremragende fra land. Også Mads Pedersen er blevet fast mand i Augsburg efter en sæson på lån i Schweiz.

Dem på det jævne

Og så til dem, hvor det er en mere blandet landhandel.

Yussuf Poulsen har adskillige rekorder i Leipzig og er blandt andet den spiller med flest kampe for klubben nogensinde. I sig selv en fantastisk bedrift.

Til gengæld har de seneste par sæsoner været lidt undervældende for Yussuf. Han er altid hårdtarbejdende, men på slutproduktet halter han lidt efter med mål og assists.

I Hoffenheim tegner samme billede sig for Robert Skov og Jacob Bruun Larsen. Begge får nogenlunde med spilletid, men dog uden rigtig at kunne bide sig fast som startere. Især Jacob Bruun Larsen skulle måske overveje nyt omgivelser.

De skal videre

Jakob Busk har længe kæmpet med spilletid i Union Berlin. Kampen er ikke blevet mindre nu, hvor landsmanden Rønnow gør det så godt. Videre, Busk.

Det samme kan sige om Nikolas Nartey, der sidste år blot fik 8 kampe i Stuttgart. Hidtil er det blevet til 0 i denne sæson, og udsigterne ser ikke gode ud. Hjem til Suppen og tank noget selvtillid, Nartey.

De unge og udenfor bedømmelse

Oscar Fraulo og Zidan Sertdemir er begge blevet hentet som store talenter, men har endnu ikke fået debut.

Augsburgs Frederik Winther er en af fem spillere på listen over danskere i Bundesligaen, der endnu ikke havde fået spilletid på vej ind til den første landskampspause i oktober.

Han er ung – 21 – men har dog også været udlejet en del gange. Og spørgsmålet er, om han snart nærmer sig kategorien, der skal komme videre.

Første mand uden for bedømmelse er Jens Stage. Han har alt fået stort set fuldtid efter skiftet fra FCK til Werder Bremen. Præstationerne har ikke været dårlige, men har omvendt heller ikke blæst fansene bagover.

Det er dog for tidligt at dømme. Det samme gælder Marcus Ingvartsen, som havde en fantastisk sæson på lån i Mainz, og som nu er blevet købt af selvsamme, og Kristian Pedersen, som er skiftet fra Birmingham til FC Köln.

Største lyspunkt

Jesper Lindstrøm

Største skuffelse

Thomas Delaney

Karakter til de danske spillere i Bundesligaen

Tidligere stjerner som Yussuf Poulsen og Robert Skov er falmet, og en del spillere kæmper med spilletiden. Heldigvis trækker et par profiler os op på et 7-tal.

Serie A – 6 spillere

Rasmus Højlund og Joakim Mæhle – Atalanta, Morten Hjulmand – Lecce, Simon Kjær – AC Milan, Christian Gytkjær – Monza, Andreas Jungdal

Danske spillere i Serie A – hit or miss

Det ligner umiddelbart alt eller intet for danskerne i Serie A.

Største plus lader Lecces Morten Hjulmand og AC Milans Simon Kjær til at have. Hjulmand har været et monster for Lecce og rygtes vedvarende til større klubber.

Simon Kjær har været god for AC Milan og var med til at vinde klubbens første mesterskab i mange år. Han har dog også døjet med en del skader.

I Atalanta har Rasmus Højlund fået en opmuntrende start efter skiftet i sommer. For klubkammerat Joakim Mæhle ser det dog dystert ud på nu 1½ år.

Christian Gytkjær scorede sejrsmålet, da klubben fik sin første Serie A sejr nogensinde. Over selveste Juventus. Af den grund alene er han sikret ikke blot succes- men legendestatus i byen, der må forventes at rejse en statue af ham.

Unge Andreas Jungdal er for tidligt at sige noget om.

Største lyspunkt

Morten Hjulmand.

Største skuffelse

Joakim Mæhle.

Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A

To succeser, to opmuntrende og en enkelt skuffelse må give et 9-tal.

De resterende ligaer

Selvom de for de fleste danskere er mindre interessante end de helt store ligaer, skal vi da også et smut forbi Frankrig og Benelux-landene og tage pulsen på de herboende danskere.

Ligue 1 – 5 spillere

Mads Bech Sørensen og Kasper Schmeichel – Nice, Rasmus Nicolaisen og Mikkel Desler – Toulouse, Andreas Bruun – Troyes

Æresdivisionen – 10 spillere

Jens Odgaard og Peter Vindahl – AZ, Nicolai Baden Frederiksen – Vitesse, Jacob Rasmussen – Feyenoord, Younes Namli – Sparta Rotterdam, Mikkel Duelund, Magnus Mattsson og Lasse Schöne – NEC, Mika Biereth – Waalwijk, Oskar Buur – Volendam

Jupiler League – 10 spillere

Andreas Skov Olsen og Casper Nielsen – Club Brügge. Philip Zinckernagel og Jacob Barrett Laursen – Standard Liege, Andrew Hjulsager – Gent, Viktor Fischer – Royal Antwerp, Rasmus Carstensen – Genk, Jonas Bager – Charleroi, Nicolas Madsen – Westerlo, Lasse Vigen – Zulte Waregem

Danske spillere i de resterende ligaer

Rent kvantitativt er der samlet set 25 danskere i de tre resterende ligaer på listen. Og omkring ⅔ af dem er enten fast i startelleveren eller decideret profiler.

Det er samlet set mere end godkendt, da blot to af spillerne lader til at være rigtig langt fra græsset, nemlig AZ’s Peter Vindahl og Mads Bech Sørensen, der underligt nok ikke har fået debut endnu for Nice, som han skiftede til på lån fra Brentford i sommer.

Det vil undre, hvis ikke han snart æder sig ind på holdet.

Højdespringeren af de 25 må være Andreas Skov Olsen. Han var afgørende for, at Club Brügge vandt mesterskabet sidste sæson og nævnes jævnligt som den måske bedste spiller i hele ligaen.

Holdkammerat Casper Nielsen, der kom til i sommer, har ligeledes fået en god start for den belgiske traditionsklub, og begge kan blive afgørende for Brügges titelforsvar og europæiske kampagne.

I den modsatte ende har Kasper Schmeichel fået en skuffende start i Nice, hvor han både har kæmpet med spilletid og med rygter om for lad en form. Det må gerne vende meget hurtigt.

Største lyspunkt

Andreas Skov Olsen, der snart bliver solgt fra Brügge for +150 millioner kroner.

Største skuffelse

Kasper Schmeichels start i Nice har mildest talt ikke været god.

Karakter til de danske spillere i de tre ligaer

Med langt størstedelen som faste i startelleveren og tilmed et par spillere, der sætter hele ligaen i brand, ser det virkelig lyst ud for de danske fodboldspillere i udlandet, der er i Belgien, Nederlandene og Frankrig.

Vi giver karakteren 10.

Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet

Alt i alt må vi sige, at status på de danske spillere i udlandet er overordentligt positiv. Størstedelen får spilletid og enkelte er tilmed bærende kræfter på deres respektive hold – også i nogle af de helt store ligaer.

Samlet set får de danske fodboldspillere i udlandet et stort 9-tal.

Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.

Læs vores quiz om VM