15 maj 2022

Sidst opdateret: for 5 dage siden

Danske fodboldspillere i udlandet

Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går. Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?

Der er i alt langt over 100 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra USA til Thailand og også i de næst- og tredjebedste divisioner.

Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske 1. Division A.

Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet – selvom vi af og til også fletter en kommentar til nogle af de yngre talenter rundt omkring – og på baggrund af deres halvsæson, giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.

Danskere i Premier League: 6 spillere

Kasper Schmeichel – Leicester, Andreas Christensen – Chelsea, Pierre-Emile Højbjerg – Tottenham, Jonas Lössl – Everton, Jannik Vestergaard – Southampton, Joachim Andersen – Fulham (lån)

Danske spillere i Premier League – en succeshistorie

Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er mængden af danskere, der får regelmæssig spilletid, godkendt, selvom det så pænere ud for et par år siden.

Ud af seks førsteholdsspillere i Premier League er fem således som minimum regulære startere på førsteholdet, og en enkelt af dem kan ubetinget kategoriseres som en af klubbens bærende kræfter.

Det drejer sig selvfølgelig om Kasper Schmeichel, der har taget hul på sin niende sæson i Leicester, hvor han sammen med Jamie Vardy er en regulær kulturbærer.
Også Pierre-Emil Højbjerg har bidt sig godt fast i ligaen.

Efter nogle flotte sæsoner i Southampton, hvor han blev anfører, fandt Tottenham den store tegnebog frem, og Højbjerg er dermed skiftet til en af de største adresser i det engelske.

Anderledes stille står det til med Evertons Jonas Lössl, der er langt efter den engelske landsholdskeeper Jordan Pickford mellem stængerne i den blå del af Beatles-byen.

Masser af centrale danske forsvarere

Andreas Christensen får også pænt med spilletid i Chelsea, men det er på en lidt vaklende baggrund. Chelsea lukkede i 19/20 sæsonen 54 mål ind i Premier League, og Frank Lampards tropper blev ofte kritiseret for sin usikre defensiv.

Det meste af kritikken blev rettet mod målmand Kepa, men AC har også været i skudlinjen, og det er tydeligt, at Chelsea stadig ikke har fundet den magiske formel i forsvars-konstellationen.

Netop forsvarskollegaen Jannik Vestergaard fra Southampton var en af dem, der fik fornøjelsen af at score mod Chelsea, da Southampton tidligt på sæsonen vendte 0-2 og 2-3 til 3-3 på Stamford Bridge. Og Vestergaard leder efter topformen efter en 19/20 sæson, hvor han kun spillede halvdelen af sine mulige Premier League kampe.

Sidste dansker i forsvarsværket er den unge Joachim Andersen. Han skiftede for omkring 200 millioner kroner til Lyon op til 19/20-sæsonen, men opholdet var ikke en succes. Derfor røg Andersen på lån til oprykkerne fra Fulham.

Joachim Andersen lagde fra land med et par optrædener, men en slem skade truer med at holde ham ude det meste af 2020. Han må håbe på, han derefter kan kæmpe sig tilbage på holdet og få vendt udviklingen.

Største lyspunkt

Kasper Schmeichel

Største skuffelse

Andreas Christensen

Karakter til de danske spillere i Premier League

Med 4-5 faste danske Premier League spillere er det gået tilbage, når vi tæller danskerminutter på græs. Med Christian Eriksens skifte til italienske Inter mistede vi således en stor dansk stjerne i Premier League, selvom Eriksen da også lignede en mand, der var kørt lidt træt i det.

Med Schmeichel som undtagelse er der ingen af danskerne i Premier League, der er selvskrevne på holdkortet, men omvendt er de fleste af dem aldrig langt fra startopstillingen.

På den baggrund må danskerne i Premier League lande på karakteren 7.

La Liga, 3 spillere

Daniel Wass – Valencia, Martin Braithwaite – FC Barcelona, Jens Jønsson – Cádiz

Danske spillere i La Liga – en blandet landhandel

For nogle år siden var der med 6 danskere rekordmange i La Liga. Men fra 18/19 til 19/20 sæsonen blev antallet af danskere i La Liga halveret fra 6 til 3, og sidstnævnte antal er det samme i år.

Daniel Wass tog skridtet op til Valencia, hvor han er blevet fast mand, hvilket er umanerligt godt gjort. Ingen tvivl om, at Wass er en dygtig spiller, men mange var i tvivl, om han gabte over mere end han kunne tygge.

Det har vist sig ikke at være tilfældet for Wass, der har været blandt Valencias mest brugte spillere. Og selvom klubben, der er horribelt ledet, uden tvivl går en svær sæson i møde, så vil Wass formentlig være en af lyspunkterne på banen, som han var i den forgangne sæson.

Også Braithwaite er fast mand i Leganes, hvor han efter nogle års nomaderi lader til at have fundet lykken som flittig målscorer og assistmager. Det førte ham til selveste FC Barcelona. Selvom det virkede som et panikkøb fra (endnu) en horribelt ledet klub, så har Braithwaite gjort det fornuftigt, og forhåbentlig viser han sig som en solid rotationsspiller.

Den sidste spiller er et mere ukendt blad, nemlig Cádiz’ Jens Jønsson. Karrieren for 27-årige Jønsson må siges at have taget fart. For fire år siden skiftede han fra AGF til tyrkisk fodbold.

Og i sommer skiftede han så på en fri transfer til oprykkerne fra Cádiz, hvor han blandt andet var med på den centrale midtbane i choksejren på Bernabeu over Real Madrid. Kampen bliver næppe indikativ på Cádiz’ sæson, men kan de redde sig og Jønsson spille sig på holdet, er der uden tvivl tale om noget af en solstrålehistorie.

Største lyspunkt

Daniel Wass

Største skuffelse

Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga

Wass er fast, Jønsson måske det samme og Braithwaites succeskriterie må være regelmæssige minutter.

Så vi belønner med et 7-tal.

Bundesligaen, 11 spillere

Thomas Delaney – Dortmund, Yussuf Poulsen – RB Leipzig, Andreas Poulsen – Borussia Mönchengladbach, Jacob Bruun Larsen – TSG 1899 Hoffenheim, Robert Skov – TSG 1899 Hoffenheim, Frederik Rønnow – Schalke 04, Mads Valentin – Augsburg, Marcus Ingvartsen – Union Berlin, Jakob Busk – Union Berlin, Jacob Barrett Laursen – Arminia Bielefeld, Frederik Sørensen – FC Köln

Danske spillere i Bundesligaen – bestået, men kun lige

En kritik, der går igen hos en del danskere i Bundesligaen, er ifølge både danske og tyske trænere, at den tyske disciplin af og til er svær for spillerne at håndtere. Og trods det store antal danskere kniber det da også med spilletid for mange af dem.

Et lyspunkt er dog Robert Skov, der sidste år fandt nye græsgange i Hoffenheim, og som bliver spændende at følge. Skov har ofte måttet finde sig i at spille en del som venstreback, hvilket var uvant for Skov, som ikke desto mindre var fast mand i sin første sæson.

Både fra backen og som wing har Skov leveret gode præstationer og allerede i de første kampe gjort sig bemærket med flotte assists og et af sine signatur frisparksmål. Nu har han fået dansk makkerskab i form af Jacob Bruun Larsen, som Hoffenheim betalte knap 70 millioner kroner for.

For Leipzigs Yussuf Poulsen blev 19/20 sæsonen en lidt skuffende affære. Leipzig havde en flot sæson, hvor de også kom langt i Champions League, men Yussuf Poulsens mål- og assist total svandt en del i forhold til hans to foregående sæsoner.

Mange kæmper med spilletiden

Også for Dortmunds Thomas Delaney er det halvsvære tider. Delaney er røget ind og ud af holdet og har haft svært ved at bide sig fast. Trods transferrygter valgte han dog at blive i Dortmund.

Frederik Rønnow er skiftet fra Frankfurt til Schalke 04 og må forventes at blive førstevalg. Det er dog en noget syg patient, han skal forsøge at redde.

I Union Berlin er både Marcus Ingvartsen og Jakob Busk på græs. Førstnævnte får pænt med spilletid, mens Busk lader til at være noget bagefter i køen mellem stængerne.

Mads Valentin, Frederik Sørensen og Andreas Poulsen er alle vendt tilbage til deres respektive klubber, og sammen med Jacob Barrett Laursen skal de nok håbe på rotationsroller i denne sæson.

Største lyspunkt

Robert Skov

Største skuffelse

Thomas Delaney

Karakter til de danske spillere i Bundesligaen

Tidligere stjerner som Yussuf Poulsen og Delaney er falmet, og en del spillere kæmper med spilletiden. Helt god er den ikke trods enkelt lyspunkter. Vi tager de rød-hvide briller på og giver et lille 4-tal i stedet for et stort 2-tal.

Serie A, 8 spillere

Christian Eriksen – Inter, Jens Stryger Larsen – Udinese, Lukas Lerager – Genoa, Lasse Schøne – Genoa, Simon Kjær – AC Milan, Andreas Cornelius – Parma, Andreas Skov Olsen – Bologna, Riza Durmisi – SS Lazio

Danske spillere i Serie A – tættere på dumpekarakter

Med otte spillere – plus en bunke yderligere på italienske kontrakter, som er udlejet – i Serie A har der aldrig tidligere været flere danskere i den bedste italienske række på en sæson. Så kvantitativt ser det forrygende ud for de mange danskere i Serie A.

Når det gælder spillernes succes, er det imidlertid en historie med lidt flere op- og nedture. Den største stjerne, Christian Eriksen, skiftede til Inter i vinter vinduet, men det første halve år var svært for Eriksen. Der er ydermere pres på ham og holdkammeraterne, der er pisket til som minimum at skulle agere seriøs udfordrer til mesterskabet.

I Genoa blev tre til to, da Peter Ankersen skiftede tilbage til FCK. Så blev to til én, da Lasse Schøne fik at vide, at han ikke ville blive registreret for sæsonen – efter transfervinduet var lukket i. Tilbage er Lukas Lerager, der som det eneste lyspunkt med danske øjne er klart førstevalg på sin plads.

I Udinese har Jens Stryger Larsen haft svært ved at få minutter i denne sæson, og det samme gælder Andreas Cornelius i Parma, som ellers havde en fremragende sæson sidste år. Riza Durmisis nedtur fortsætter efter det mislykkedes skifte til Brøndby, og han kan kigge langt efter spilletid i Lazio, og det er altså en trio af spillere, der har svært ved at finde pusten indtil videre i år.

I skarp kontrast har Simon Kjær omvendt sat sig solidt på pladsen i centerforsvaret hos AC Milan, efter han blev købt fri af sin lejeaftale.

Sidste mand i støvlelandet er unge Andreas Skov Olsen. Han blev kritiseret hårdt af manager Mihajlovic sidste sæson, men har få runder inde i årets turnering får hul på målbylden. Forhåbentlig signalerer det nye tider.

Største lyspunkt

Simon Kjær.

Største skuffelse

Der er desværre en del at vælge imellem, men Lasse Schøne får den tvivlsomme ære.

Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A

Det ser ikke helt godt ud med kun Lerager og Kjær til at trække snittet op. Det kan vi ikke hive højere op end et 2-tal.

De resterende ligaer

Selvom de for de fleste danskere er mindre interessante end de helt store ligaer, skal vi da også et smut forbi Frankrig og Benelux-landene og tage pulsen på de herboende danskere.

Belgien

Joakim Mæhle – Genk, Andrew Hjulsager – KV Oostende

Ligue 1

Kasper Dolberg – Nice

Æresdivisionen

Nicolai Jørgensen – Feyenoord, Daniel Høegh – Heerenveen, Nicolai Laursen – Emmen, Jacob Rasmussen – Vitesse, Kasper Lunding – Heracles, Dario Dumic – Twente

Danske spillere i de resterende ligaer

I Frankrig render Kasper Dolberg i Nice som den eneste tilbageværende dansker rundt efter Joachim Andersens udlån. Det blev til en godkendt sæson med 11 mål og 3 assists i 24 kampe for Dolbergs vedkommende.

I Holland, som har en lang tradition for at hente danske spillere, har formen imidlertid været noget mere sløj i år. Danskerkolonien i Ajax er der som sædvanligt, men alle tre spillere er ungdomsspillere.

Nicolai Jørgensen i Feyenoord har på tredje år svært ved at bide sig fast som førstevalg i angrebet, mens Nicolai Laursen omvendt er fast mand i Emmen. Udlånte Jacob Rasmussen har fået ok med spilletid, mens det omvendt ser lidt sortere ud for Dario Dumic i Twente.

I modsætning til Holland er der dansk lavvande i Belgien, hvor kun Joakim Mæhle og Andrew Hjulsager holder til. Mens Mæhle har været fast mand og flere gange har været tæt på et stort udlandsskifte, er det også blevet til pænt med spilletid til Hjulsager.

Største lyspunkt

Mæhle, der snart kan have vokset sig for stor til Belgien.

Største skuffelse

Nicolai Jørgensen ligner en mand, der kunne trænge til luftforandring.

Karakter til de danske spillere i de tre ligaer

Kigger man på mængden af spilletid for de danske fodboldspillere i udlandet i Belgien, Holland og Frankrig, er det et godt stykke under halvdelen af spillerne på listen, der har spillet mindst 50% af de mulige kampe hidtil.

Særligt i Holland ser det sløjt ud, selvom der dog også render en del unge spillere rundt her. Det er en smule skuffende ligaernes styrke taget i betragtning, og det giver karakteren 4.

Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet

Alt i alt må vi sige, at status på de danske spillere i udlandet er faldet en del fra de foregående år. Særligt i Serie A og Bundesligaen står det lidt i stampe ovenpå en række imponerende år, så vi håber på en række danske gennembrud i 20/21 sæsonen.

Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.

Læs vores quiz om VM