- Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?
- Danskere i Premier League – 13 spillere
- Danske spillere i Premier League – en succeshistorie
- Karakter til de danske spillere i Premier League
- La Liga – 2 spillere
- Danske spillere i La Liga: En trio er blevet til en duo
- Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga
- Bundesligaen – 16 spillere
- Karakter til de danske spillere i Bundesligaen
- Serie A – 6 spillere
- Danske spillere i Serie A – masser af nyt blod
- Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A
- De resterende ligaer
- Danske spillere i de resterende ligaer
- Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet
Der er rekordmange danske fodboldspillere i udlandet. Vi tager pulsen på, hvordan det går.
Hvor er der flest danske fodboldspillere i udlandet, hvor klarer de sig godt, og hvor falder de igennem?

Hvilke danske spillere i udlandet kigger vi på?
Der er i alt langt over 100 danske fodboldspillere i udlandet i alt fra USA til Thailand og også i de næst- og tredjebedste divisioner.
Vi koncentrerer os om de syv største og mest relevante ligaer i Europa – Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A, Ligue 1, den hollandske Eresdivisie og den belgiske 1. Division A.
Vi medregner kun spillere, der har været inde over førsteholdet – selvom vi af og til også fletter en kommentar til nogle af de yngre talenter rundt omkring – og på baggrund af deres halvsæson, giver vi hver liga en karakter på 12-skalaen.
Danskere i Premier League – 13 spillere
Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur), Rasmus Højlund (Manchester United), Christian Eriksen (Manchester United) , Joachim Andersen (Crystal Palace), Mathias Jensen (Brentford), Christian Nørgaard (Brentford), Mikkel Damsgaard (Brentford), Mads Roerslev (Brentford), Mathias Zanka (Brentford), Jacob Bruun Larsen (Burnley), Mads Andersen (Luton Town), Emiliano Marcondes (Bournemouth), Philip Billing (Bournemouth)
Danske spillere i Premier League – en succeshistorie
Taget i betragtning at Premier League er den mest populære og en af de sværeste ligaer at bryde igennem i, er mængden af danskere ret imponerende. I sidste sæson var der 13 danskere i Premier League.
Og i år er antallet det samme. Det er godt gået. I særdeleshed, når man tager i betragtning, at vi med Leicesters nedrykning mistede to danskere i form af Jannik Vestergaard og Daniel Iversen – ligesom der i øvrigt er kommet en tredje til i form af Mads Hermansen.
Også Rasmus ‘Nissen’ Kristensen forlod verdens bedste liga. Først rykkede Leeds ned sammen med Leicester. Og så rykkede Rasmus ‘Nissen’ Kristensen ned sydpå, da han blev enig om en lejeaftale med José Mourinhos Roma.
Det til trods holder vi altså fast i et højt antal danskere i Premier League.
En blandet landhandel – men succeshistorierne vinder
Men hvordan ser det ud med spilletiden for vores danskere i Premier League? Her er det en lidt blandet landhandel, omend pilen peger op.
Som de klare profiler har vi i særdeleshed Joachim Andersen i Crystal Palace, som er en af klubbens vigtigste spillere.
Samme rolle indtager Philip Billing i Bournemouth, hvor holdkammerat og landsmand, Emiliano Marcondes, straks ser ud til at have længere tid førsteholdet.
Tidligere havde vi også Pierre-Emile Højbjerg i kategorien stjerner, men i 23/24 sæsonen ser hans position faktisk lidt svækket ud.
I Manchester United peger sommerens signings på, at Christian Eriksen vil få en mindre betydningsfuld rolle i den kommende sæson. Men mon ikke Eriksen alligevel
vil få rigeligt med spilletid. Han har stadig høj klasse og læssevis af erfaring, og han spiller for en klub, der næppe kommer til at vinde trofæer, men som
ikke desto mindre sagtens kan nå at spille mange kampe. Sidste år blev det trods alt til hele 64 for Manchester United i alle turneringer!
Eriksen får nu følgeskab af den unge Rasmus Højlund. Han bliver i en meget tidlig alder smidt for ulven– æh, djævlene. Om det er for tidligt, må tiden vise.
Men det er i hvert fald svært at forestille sig, at Højlund, som har kostet mere end en halv milliard, ikke vil få rigeligt med chancer.
Danskerkolonien Brentford og klassens nye drenge – Luton og Mads
Brentford var formidable i deres første sæson i Premier League. Og de overgik så bedriften i anden!
Her er det især spillere som Mathias Jensen og Christian Nørgaard, som har skilt sig positivt ud, mens navne som Mads Roerslev og Mathias Zanka også spillede en vis rolle.
Begge fik i Premier League-regi, hvad der svarer til omkring 12 hele kampe. Det blev også til spilletid til Mikkel Damsgaard, men hans første sæson var ikke desto mindre en smule skuffende.
Derudover bliver det spændende at se, om Luton Towns nyindkøb, Mads Andersen, kan fortsætte kometkarrieren.
Største lyspunkt
Joachim Andersen
Største skuffelse
Mikkel Damsgaard
Karakter til de danske spillere i Premier League
Joachim Andersen og Billing er blandt de tre vigtigste spillere i deres respektive klubber. Højbjerg (forhåbentlig!), Mathias Jensen og Christian er alle fast mand, og det forventer vi også, at Mads Andersen bliver.
Christian Eriksen, Roerslev og Zanka får alle pænt med spilletid.
Et par ubekendte i form af Højlund og Jacob Bruun Larsen og ingen spillere, der er dumpet med et brag.
Dermed lander de danske spillere i Premier League et stort 10-tal.
La Liga – 2 spillere
Andreas Christensen – FC Barcelona, Filip Jørgensen – Villarreal
Danske spillere i La Liga: En trio er blevet til en duo
For nogle år siden var der med 6 danskere rekordmange danskere i La Liga. Sidste år røg vi ned på det halve.
Og nu er vi så nede på to, efter Martin Braithwaite rykkede ned med Espanyol trods gode personlige optrædener.
Kapitlet om danskere i La Liga bliver derfor et kort et af slagsen. Men trods sit pixiebogformat, er det ret opmuntrende!
Først og fremmest viste Andreas ‘AC’ Christensen sig nemlig som et af ligaens største kup, da økonomisk kriseramte FC Barcelona hentede ham på en fri transfer i Chelsea.
Blandt Barcas socios blev handlen langt fra mødt med samme begejstring, som når nye offensive stjerner kommer til Camp Nou.
I højere grad bar stemningen præg af, at man havde begået et fornuftigt købmandskab. Det tog dog ikke AC lang tid at vinde ikke bare fornuften, men også hjerterne hos Barca-tilhængerne.
Han slog sig nemlig hurtigt fast som en afgørende spiller i Barca-defensiven, som med længder var ligaens bedste og kun lukkede 20 mål ind i 38 ligakampe.
Efter nogle år med trofætørke kunne Barca da også løfte mesterskabstrofæet for første gang siden 2019.
Og selvom alt langt fra er fryd og gammen i klubben, hvor manager Xavis kontrollerede tilgang til fodboldkampene er en torn i øjet på fanskaren, så har AC mere end gjort, hvad man kunne forvente af ham.
Den anden dansker i La Liga er den unge målmand Filip Jørgensen, der spiller for Villarreal. Filip Jørgensen har allerede fået debut for Villarreal – også i ligaen – trods sin unge alder på blot 21 år.
Villarreal er startet denne sæson skuffende, og det har allerede kostet et trænerskifte. Det kommer næppe til at ændre det store for Filip Jørgensen.
Ambitionerne skal ikke være at blive førstevalg mellem stængerne, men at få så mange minutter på banen som muligt – med lidt held en masse kampe i pokalen og måske også lidt i Europa.
Største lyspunkt
AC
Største skuffelse
–
Karakter til de aktuelle danske spillere i La Liga
Der er få, men de gør det godt. Vi går med et stort 7-tal.
Bundesligaen – 16 spillere
Joakim Mæhle (VfL Wolfsburg), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Robert Skov (TSG Hoffenheim), Frederik Rønnow (Union Berlin), Mikkel Kaufmann (Union Berlin), Jens Stage (Werder Bremen), Mads Pedersen (FC Augsburg), Jacob Christensen (1.FC Köln), Rasmus Carstensen (1.FC Köln), Nikolas Nartey (VfB Stuttgart), Frederik Winther (FC Augsburg), Jakob Busk (Union Berlin)
Danske spillere i Bundesligaen – hold da op, der er mange!
16 spillere, svarende til 6,45 % af samtlige spillere i Bundesligaen, er danskere, og det gør os til den udenlandske nationalitet, der er tredjehøjest repræsenteret. Det i sig selv er bemærkelsesværdigt.
Af de mest bemærkelsesværdige danske spillere i Bundesligaen, som har rykket teltpælene op, er selvfølgelig først og fremmest Jesper Lindstrøm.
Efter to fremragende år i Eintracht Frankfurt, hvor det blev til en historisk Europa League-titel, rejste Lindstrøm videre sydpå, hvor Napoli stod klar med en stor pose
penge til både Lindstrøm, Eintracht Frankfurt og såmænd også til Brøndby, der havde procenter i videresalget.
Men hvordan ser det ud med de tilbageværende danskere i Bundesligaen? Her er det en lidt mere blandet landhandel. Det skal dog også siges, at der er en
del spillere, der er købt ind som langtidsinvesteringer og ikke her og nu forventes at få spilletid. Så vi har delt danskerne i Bundesligaen ind i passende kategorier.
Succeserne
Listen over de rendyrkede succeser er ganske kort. Til gengæld stråler den største danske stjerne i Bundesligaen så stærkt, at man skal passe på hornhinden.
Vi taler selvfølgelig om Frederik Rønnow. Rønnow har haft flere svære år i Bundesligaen og også flere gange lignet én, der bare skulle komme til en ny liga. Men sidste år faldt alle brikker på plads for Rønnow.
Union spillede (endnu) en fremragende sæson, hvor vi godt kan tillade os at kalde dem ligaens kæledægger. I en sæson, hvor de tilmed spillede i Europa League, formåede de at kvalificere sig til Champions League, hvilket er en historisk bedrift.
Der var mange Union-spillere, som kunne være stolte af sæsonen. Men ingen over eller ved siden af Frederik Rønnow.
Han blev nemlig kåret som Årets Spiller af klubbens fans. En fuldstændig fantastisk bedrift af Frederik Rønnow, der efterhånden også oftere og oftere nævnes som grydeklar til at tage over for Kasper Schmeichel.
En af de andre danskere i Bundesligaen, som har gjort god figur, er Werder Bremens Jens Stage. Han kan ikke leve op til Rønnows standarder, men mindre kan altså også gøre det.
Stage nåede i sidste sæson 1859 minutter i Bundesligaen fordelt på 32 kampe. I de 32 optrædener nåede midtbanespilleren 3 mål og lige så mange assists.
Det er mere end godkendt for en spiller, hvis bidrag ikke først og fremmest er i det offensive.
De godkendte og dem på det jævne
Og så til dem, hvor det er en mere blandet landhandel.
Jonas Wind havde en fremragende første halvsæson i Wolfsburg. Han scorede ikke blot mange mål, men også mange spektakulære af slagsen.
Sidste sæson blev dog en noget mere afdæmpet affære for Wind, der ofte døjede med skadesperioder. Han nåede 1295 minutter fordelt på 24 kampe. I de kampe blev det til 6 mål.
Det er ikke katastrofalt eller dumpet. Men Wolfsburgs fans vil helt sikkert have højere forventninger til Wind i denne sæson.
Hvor Winds formkurve var nedadgående i sidste sæson, var Robert Skovs opadgående. Også selvom han stadig ikke for alvor blev en fast del af startelleveren.
Skov var med i 23 kampe for Hoffenheim, og i de opgør ragede han 1350 minutter til sig. Det er ikke voldsomt, men det er dog 200 minutter flere end sæsonen forinden.
Sidste dansker i Bundesligaen med en godkendt sæson er Augsburgs Mads Pedersen. Faktisk kunne vi med lidt god vilje godt have smidt Mads Pedersen op blandt de rendyrkede succeser.
Han nåede nemlig 1836 minutter på græs. Det svarer til lidt mere end 20 hele kampe. Med indhop og udskiftninger fordelte Pedersens minutter sig på 28 kampe, så han var altså en fast mand på førsteholdet.
De skal videre
Og så til de mindre sjove cases. I denne kedelige kategori har vi fire spillere.
Vi starter med Mads Pedersens holdkammerat, Frederik Winther. Han var udlejet til Brøndby sidste sæson, og det var hans udlejning nummer… vi har faktisk mistet overblikket.
Frederik Winther kan sagtens få minutter i denne sæson. Men det ville nok være at foretrække, at han fandt et sted, hvor han var fast mand.
Det samme kan siges om Stuttgarts Nikolas Nartey. Den talentfulde Nartey fik sidste sæson 473 minutter fordelt på 9 kampe.
Og det er ikke, fordi niveauet ikke er til mere end så optrædener, men skader bliver ved med at følge Nartey som måger efter en fiskekutter. Det er synd, men nye græsgange og en frisk start kunne måske hjælpe.
Og så er der Yussuf Poulsen, som vi allerede sidste år opfordrede til at prøve noget nyt. Poulsen har støt fået mindre og mindre spilletid i RB Leipzig de seneste år.
Og sidste år blev det bare til omkring 400 af slagsen i 19 kampe. Det betyder, at når Yussuf Poulsen endelig var på banen, var det i snit i 20 minutter ad gangen.
Leipzig-løbet er kørt, og Poulsen burde klart komme tilbage på førsteholdet et nyt sted.
Og så er der den sidste mand i denne kategori, Jakob Busk. Sidste år fik han 0 – nul – minutter i Bundesligaen for Union Berlin, og det kan man jo ikke undergå.
Alligevel er der et vigtigt aber dabei i casen Busk. For det lader faktisk til at være et lykkeligt ægteskab mellem ham og klubben. Sidste år forlængede parterne kontrakten, og Busk lader til at have det fint med at hygge sig med landsmanden Rønnow.
Så måske er det bare, som det skal være, selvom Busk aldrig får beskidte støvler uden for træningsbanerne.
De unge og dem udenfor bedømmelse
Og så er der alle de ubekendte. Vi har en bunke unge talenter rendende i det tyske. Men dem beskæftiger vi os ikke med her. I stedet runder vi hurtigt de mange nye danskere i Bundesligaen.
Vi har nemlig fået to dansker-tilgange i Köln i form af Jacob Christensen og Rasmus Carstensen. Førstnævnte er hentet på en fri transfer i FC Nordsjælland, mens sidstnævnte skal kickstarte karrieren efter et skuffende ophold i belgiske Genk.
Det samme skal Mikkel Kaufmann, som er tilbage i Union Berlin efter sin udlejning til Karlsruher i 2. Bundesliga. Her gjorde han god figur, så nu skal det være for Kaufmann, som kommer ind på et hold i forrygende form.
Og så er der selvfølgelig Joakim Mæhle, som tilslutter sig Jonas Wind i Wolfsburg. Han er uden tvivl den nytilkomne dansker i Bundesligaen, som der er størst forventninger til.
Det startede godt i Atalanta, men det ebbede ud mod slutningen. En frisk start i en liga, der bør passe ham godt, virker som den bedst tænkelige løsning.
Største lyspunkt
Frederik Rønnow
Største skuffelse
Yussuf Poulsen
Karakter til de danske spillere i Bundesligaen
Rønnow har været fuldstændig fænomenal. Men der er altså grænser for, hvor meget han kan løfte det resterende felt. Sidste år gav vi et lille 7-tal.
Det kan vi altså ikke holde fast i, når så mange spillere jævnligt tester bænken, og endnu flere burde skifte til en ny adresse. Så i år giver vi et stort 4-tal.
Serie A – 6 spillere
Jesper Lindstrøm (SSC Napoli), Rasmus Kristensen (AS Roma), Victor Kristiansen (Bologna), Gustav Isaksen (Lazio), Morten Frendrup (Genoa), Oliver Christensen (Fiorentina), Simon Kjær (AC Milan), Thomas Kristensen (Udinese), Patrick Dorgu (Lecce)
Danske spillere i Serie A – masser af nyt blod
Den ellers ofte danskerfattige Serie A er pludselig blevet ret velbesøgt. For få år siden kunne vi ikke engang mønstre en håndfuld danskere i Serie A. I dag er vi oppe på hele ni fra seks sidste år.
Af spillerne, der er gået ud, er det selvfølgelig rekorddyre Rasmus Højlund, der er mest bemærkelsesværdig. Og sikke et køb han viste sig at være for Atalanta.
Det samme kan ikke helt siges om den nu tidligere holdkammerat, Joakim Mæhle, der også har forladt klubben.
Morten Hjulmand har også rykket teltpælene op og indbragt Lecce en fed transfersum, og så røg Christian Gytkjær fra Monza og ned til Serie B-klubben Venezia.
På ind-siden er der dog sket endnu mere. En længe ventet transfersaga fik endelig sin afslutning, da Lazio hentede Gustav Isaksen.
Også rivalerne, Mourinhos Roma, hentede dansk, da Rasmus ‘Nissen’ Kristensen kom til på leje. Samme mønster gentog sig, da Leicesters Victor Kristiansen forlod nedrykkerne for at tage til Bologna på lån.
Sommerens største indkøb til Serie A med danskerbrillerne er dog nu engang Jesper Lindstrøms skifte til Lazio.
Af spillerne, der var i spil i Serie A sidste år og som stadig er i ligaen, var der lidt længere mellem succeserne, hvis vi ser bort fra Højlund. Simon Kjær rykkede lidt længere tilbage i fødekæden. Og Mæhle har vi allerede rundet.
Det ser ikke desto mindre spændende ud med de mange talentfulde unge danskere, der er kommet til hen over sommeren. Og her har vi altså taget Patrick Dorgu med, selvom han er meget ung.
Den talentfulde Dorgu har nemlig allerede fået en del spilletid i Lecce, og han kan sagtens gå hen og blive en spændende case.
Største lyspunkt
Rasmus Højlund
Største skuffelse
Joakim Mæhle
Karakter til de aktuelle danske spillere i Serie A
Et par store succeser i Højlund og Hjulmand. Og et par spillere under par i Kjær og Mæhle. Det må give et solidt 7-tal.
De resterende ligaer
Selvom de for de fleste danskere er mindre interessante end de helt store ligaer, skal vi da også et smut forbi Frankrig og Benelux-landene og tage pulsen på de herboende danskere.
Ligue 1 – 3 spillere
Mohamed Daramy (Reims) , Rasmus Nicolaisen (Toulouse), Mikkel Desler (Toulouse)
Æresdivisionen – 13 spillere
Jens Odgaard (AZ Alkmaar), Victor Jensen (FC Utrecht), Oscar Fraulo (FC Utrecht), Anton Gaaei (Ajax), Mathias Ross (NEC Nijmegen), Lasse Schöne (NEC Nijmegen), Magnus Mattsson (NEC Nijmegen), Younes Namli (PEC Zwolle), Nikolai Laursen (Heracles Almelo), Lasse Vigen (ADO Den Haag), Jakob Breum (Go Ahead Eagles), Oskar Buur (FC Volendam), Magnus Kaastrup (VVV-Venlo)
Jupiler League – 11 spillere
Andreas Skov Olsen (Club Brugge), Casper Nielsen (Club Brugge), Philip Zinckernagel (Club Brugge), Kasper Schmeichel (Anderlecht), Anders Dreyer (RSC Anderlecht), Kasper Dolberg (RSC Anderlecht), Thomas Delaney (RSC Anderlecht), Andrew Hjulsager (KAA Gent), Nicolas Madsen (Westerlo), Jonas Bager (Charleroi), Yousef Salech (Beveren)
Danske spillere i de resterende ligaer
I Liigue 1 er vi gået fra 4 til 3 spillere. Kasper Schmeichel og Kasper Dolberg er ude. Omvendt er Mohamed Daramy kommet til, og han har allerede fået scoret sit første mål.
Det blev hverken en succes for Dolberg eller Schmeichel i det franske. Dolberg røg efter et par udlejninger videre til Belgien. For Kasper Schmeichel gik det noget værre i Nice, da han skabte en del røre i omklædningsrummet.
I Eredivisie gik vi fra 10 til 13 spillere. Vi savner dog nogle solide profiler for nogle af de større klubber.
I Jupiler League er der ingen nævneværdig kvantitativ ændring sket. Vi er gået fra 10 spillere til 11 spillere. Til gengæld er ligaen målt på navne eksploderet som en vandinjiceret, ekspresvokset burhøne.
Kasper Schmeichel, Kasper Dolberg og Thomas Delaney slutter sig til navne som Andreas Skov Olsen, Casper Nielsen og Anders Dreyer, som i forvejen var store profiler, som spiller for…. Viborgs sportschef
Rent kvantitativt er der samlet set 27 danskere i de tre resterende ligaer på listen. Og omkring ⅔ af dem er enten fast i startelleveren eller deciderede profiler.
Største lyspunkt
Casper Nielsen
Største skuffelse
Kasper Schmeichel
Karakter til de danske spillere i de tre ligaer
Med langt størstedelen som faste i startelleveren og tilmed et par spillere, der sætter hele ligaen i brand, ser det virkelig lyst ud for de danske fodboldspillere i udlandet, der er i Belgien og Nederlandene. I Frankrig er vi til gengæld gået fra at have et par formodede profiler til nu mere upåagtede navne.
Vi giver karakteren 7.
Konklusion på danske fodboldspillere i udlandet
Alt i alt må vi sige, at status på de danske fodboldspillere i udlandet er positiv. Størstedelen får spilletid og enkelte er tilmed bærende kræfter på deres respektive hold – også i nogle af de helt store ligaer.
Samlet set får de danske fodboldspillere i udlandet et solidt 9-tal.
Vil du læse mere om de danske fodboldspillere i udlandet, anbefaler vi vores gennemgang af de største danske talenter pt.