29 september 2022

Sidst opdateret: for 3 dage siden

Danske fodboldtalenter - fremtiden ser lys ud

Unge danske fodboldtalenter ryger for tiden til udlandet i hobetal og for enorme millionbeløb. Er det udtryk for, at talentmassen blandt de unge danske fodboldtalenter er ekstra stor for tiden, eller at klubberne er begyndt at købe ungt i stedet for dyrt? Vi gør status på 10 af de største danske fodboldtalenter lige nu.

Listen over de største danske fodboldtalenter er i tilfældig rækkefølge. Ud for hver spiller kan du udover alder og position se deres salgspris. Og så runder vi hvert talent op med en opgørelse over antal førsteholdskampe, mål og assists.

Jacob Bruun Larsen er en af de mange funklende danske fodboldtalenter. Kilde: Agência Brasília, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Anders Dreyer, 20 år, Brighton, angriber/wing, 17 millioner kr. + bonusser

Det gik pludselig stærkt for 20-årige Anders Dreyer i 2018. I foråret spillede han 1. divisionsfodbold for Esbjerg. Da det blev sommerpause, var Esbjerg rykket op og Dreyer blev kåret som ligatopscorer. Få måneder senere skiftede den unge offensivspiller så Danmark ud med England, da Brighton stod klar med en stor pose penge for talentet. Anders Dreyers skifte mødte en del kritik fra kommentatorer, som mente, at skiftet fra Superligaen til Premier League var for stort.

Indtil videre har de fået ret, da det endnu ikke er blevet til førsteholdsminutter til Anders Dreyer. Selv har Dreyer endnu ikke fået svedige håndflader men har hæftet sig ved, at det er blevet til rigeligt med spilletid for U23-holdet. Her har han nået 10 kampe med 1 mål og 3 assists til følge.

Anders Dreyer status november 2018:
Førsteholdskampe 0
Mål 0
Assists 0

Rasmus Nissen Kristensen, 21 år, Ajax, højreback, 35 millioner kroner

I vintervinduet 2017/2018 solgte FC Midtjylland som bekendt spillere i en grad, der var en europæisk topklub værdig. En af spillerne, der vinkede farvel til den midtjyske muld, var 21-årige Rasmus Nissen Kristensen, som hurtigt fik lov at lege med de store drenge i Ajax. I forårssæsonen blev det til 8 optrædener med 8 sejre til følge. Ikke desto mindre mødte han hård kritik for sine optrædener fra hollandske kommentatorer.

I denne sæson har Rasmus Nissen Kristensen, som var kendt som en noget defensivt orienteret back efter Ajax’ standarder, fået lidt bedre greb om det og blandt andet lagt til i det fremadrettede spil. Det er ganske vist kun blevet til 6 kampe – 3 i Æresdivisionen, 2 i den hollandske pokalturnering og 1 i Champions League kvalifikationen – hvilket er en smule lavere end han nok havde håbet på. Til gengæld har han i disse 6 kampe leveret 4 assists.

Rasmus Nissen Kristensen status november 2018:
Førsteholdskampe 6
Mål 0
Assists 4

Victor Jensen, 18 år, Ajax, offensiv midt, 26 millioner kroner

Inden han overhovedet havde nået en førsteholdskamp for FC København, skiftede dengang 17-årige Victor Jensen, ligesom mange danskere for tiden, til Ajax. Victor Jensen er allerede blevet sammenlignet med Christian Eriksen, og det er ikke svært at se hvorfor. De to spiller samme plads – den centrale offensive midt er den foretrukne position, men de kan også gøre sig på begge fløje.

Begge lever i højere grad på deres tekniske færdigheder end på deres statur. Og begge har et super skarpt blik for spillet og er både målfarlige og assist-ivrige.
Victor Jensen er allerede godt i gang med at skabe sig et navn i fodboldverdenen. Han optrådte således på The Guardians seneste opgørelse over de største talenter lige nu.

Victor Jensen har endnu ikke tørnet ud for Ajax’ førstehold, men det er svært at forestille sig, han ikke skulle få minutter i benene på højeste niveau. På ungdomsniveau har unge Victor Jensen i hvert fald allerede vist gode takter med 5 mål og 2 assists i 11 optrædener for U19-holdet og en enkelt assist i fem forsøg på reserveholdet Jong Ajax.

Victor Jensen status november 2018:
Førsteholdskampe 0
Mål 0
Assists 0

Mads Bidstrup, 17 år, RB Leipzig, central midt, 20 millioner kroner

Det var ikke kun FC Midtjylland, der solgte rigeligt ud i vintervinduet 17-18. Tyske RB Leipzig tog på talentjagt i FC København og kom hjem med 17-årige Mads Bidstrup i bagagen efter at have efterladt en check på omkring 20 millioner kroner i hovedstaden.

Mads Bidstrup er en mere defensivt orienteret midtbane end Victor Jensen, men de har det til fælles, at også Mads Bidstrup optrådte på Guardians talentliste. Og selvom Bidstrup altså endnu ikke er fyldt 18 år, har han allerede opnået tre kampe for det danske U19-landshold.

I Leipzig er Bidstrup også kommet fint fra land denne sæson, og han har fået 10 kampe for deres ungdomshold med en enkelt scoring til følge.

Mads Bidstrup status november 2018:
Førsteholdskampe 0
Mål 0
Assists 0

Robert Skov (tv.) er en af de andre danske fodboldtalenter, der har fået sit gennembrud. Kilde: Agência Brasília, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Andreas Poulsen, 19 år, Borussia Mönchengladbach, venstre back, 34 millioner kroner

Den 1,88 meter høje Andreas Poulsen blev danmarks dyreste teenager, da han efter 11 kampe for førsteholdet forlod FC Midtjylland, hvor han blev kåret til Årets Talent 2018, for tyske Borussia Mönchengladbach. 19-årige Andreas Poulsen er en angrebsivrig back, der også kan gøre sig på venstre wing, og hans målfarlighed har i særdeleshed vist sig på de danske U16-U19-landshold, hvor han i 28 kampe har tegnet sig for hele 7 scoringer – de 5 af dem på U19-landsholdet.

Det er også blevet til debut på førsteholdet for Andreas Poulsen, da han i denne sæson fik en halv time på banen i en pokalkamp for Borussia Mönchengladbach. Derudover har han mest gjort sig på reserveholdet, hvor han har spillet seks kampe i indeværende sæson.

Andreas Poulsen status november 2018:
Førsteholdskampe 1
Mål 0
Assists 0

Mathias Jensen, 22 år, Celta Vigo, central midt, 40 millioner kroner

Som en af Superligaens absolut største profiler sidste år var det ikke overraskende, at Mathias Jensen blev skudt afsted til udlandet i sommeren 2018. Det var dog en smule mere overraskende, at han trods bud fra en lang række klubber i en lang række lande valgte at tage til spanske Celta Vigo, hvor han blev en del af danskerkolonien.

Begyndelsen i Celta har været svær for Mathias Jensen, og det er blot blevet til en enkelt optræden for klubbens bedste mandskab, da han fik 77 minutter i en La Liga kamp. En fibersprængning inden skiftet til det spanske satte en kæp i hjulet i begyndelsen for Mathias Jensen, der dog har udtrykt optimisme i forhold til spilletid i fremtiden.

Mathias Jensen status november 2018:
Førsteholdskampe 1
Mål 0
Assists 0

Joachim Andersen, 22 år, Sampdoria, centerforsvarer, 10 millioner kroner

Hvor Mathias Jensen har haft en svær halvsæson, er det omvendt gået over al forventning for Joachim Andersen, der gør sig i italienske Sampdoria. Her blev han hentet til i 2017 fra hollandske Twente, som i sin tid fandt den 190 centimeter lange forsvarer i FC Midtjylland.

Joachim Andersen slutter sig til rækken af dygtige danske centerforsvarere – en plads, hvor vi har i overflod af talenter og etablerede stjerner. Joachim Andersen har etableret sig som fast mand i Sampdorias forsvar, og det kan man godt forstå, når man kigger på statistikken. Klubben, der ligger nummer 12 i ligaen, har set stærke ud defensivt i denne sæson, hvor kun seks klubber har lukket færre mål ind efter 12. spillerunde.

Joachim Andersen har tilmed fået fuld tid i samtlige kampe i denne sæson, 12 x 90 minutter er det blevet til i ligaen og 1 x 90 minutter er det blevet til i Coppa Italia. Det har udover en række stærke defensive indsatser kastet 1 assist af sig.

Joachim Andersen status november 2018:
Førsteholdskampe 13
Mål 0
Assists 1

Jacob Bruun Larsen, 20 år, Borussia Dortmund, venstre wing, 1,5 millioner kroner

En anden, der har fået sit gennembrud, er det offensive stortalent Jacob Bruun Larsen. At potentialet var stort hos den teknisk dygtige Bruun Larsen har de fleste vidst i mange år. Alligevel er det en overraskelse, at han har formået at bryde igennem i år. Sidste sæson havde Bruun Larsen nemlig et mareridtsagtigt udlån til Stuttgart, hvor han blot fik fire førsteholdsoptrædener og primært gjorde sig på reserveholdet.

Det lignede derfor ikke ligefrem en nem opgave at bide sig fast hos Dortmund, hvor konkurrencen er så meget skrappere. Men gjorde Bruun Larsen ikke desto mindre. Han har været en fast del af et mandskab, der har blæst modstander på modstander omkuld med angrebsivrig, aggressiv fodbold og bidraget med både mål og assists.

I 11 kampe er det således blevet til 3 scoringer og 2 assists fra Bruun Larsen. 2 scoringer og en assist i 8 Bundesligakampe og et mål og en assist i 3 Champions League kampe – begge faldt imod Monaco, som Dortmund besejrede 3-0.

Jacob Bruun Larsen status november 2018:
Førsteholdskampe 11
Mål 3
Assists 2

Og to danske fodboldtalenter (endnu) på dansk græs

Robert Skov, 22 år, FC København, højre wing

Som delt nummer 3 på topscorerlisten og delt 4er, når det gælder assists i Superligaen kan ingen sætte spørgsmålstegn ved, om Robert Skovs potentiale. Siden skiftet fra Silkeborg i sidste sæsons vintervindue har formkurven været støt opadgående for Robert Skov, der sammen med Viktor Fischer og Dame N’Doye har sat modstandernes netmasker i brand hidtil i dette års sæson.

For Robert Skovs vedkommende har det også ført til scoringer i både Europa League kvalifikationen og ikke mindst i Europa League, hvor han med en scoring i 2-1 sejren ude mod franske Bordeaux sikrede, hvad der kan vise sig at være en afgørende sejr i gruppe C.

Robert Skov status november 2018:
Førsteholdskampe 22
Mål 12
Assists 4

Andreas Skov Olsen, 18 år, FC Nordsjælland, højre wing/angriber

Talentfabrikken i FC Nordsjælland har spyttet den ene kommende stjerne ud efter den anden. Og selv efter deres standarder lader Andreas Skov Olsen til at skille sig ud. Den blot 18-årige offensivspiller har i indeværende sæson spillet 23 kampe i Superligaen, Europa League kvalifikationen og pokalturneringen. Her er det blevet til 12 scoringer og 4 assists.

Det betyder, at Andreas Skov Olsen har været involveret i et mål i mere end 2 ud af 3 kampe – et snit som selv de færreste etablerede superligaangribere kan prale af.
Derudover har Andreas Skov Olsen også fået sit gennembrud på de danske U-landshold. I alt er det blevet til 14 optrædener, hvori han har scoret 4 mål, blandt andet ét for U21-landsholdet.

Allerede nu må det have vakt seriøs interesse fra udlandet, og spørgsmålet er, hvor længe der går, inden en storklub forsøger at lokke Andreas Skov Olsen væk fra Superligaen?

Andreas Skov Olsen status november 2018:
Førsteholdskampe 23
Mål 12
Assists 4

Boblere

Mikkel Duelund, 21 år, Dynamo Kiev, venstre wing, 30 millioner.
7 kampe, 1 mål, 0 assists.

Nikolas Nartey, 18 år, 1. FC Köln, central midt, 3 millioner
1 kamp, 0 mål, 0 assists