- 1) Carlos Slim Helu – den personligt rigeste
- 2) François Pinault – den franske connoisseur
- 3) Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan – PR-manageren
- 4) Mohammed bin Salman – den lidt fattigere PR-manager
- 5) Andrea Agnelli – Den detroniserede (?) Juventus-ejer
- 6) Stan Kroenke – den amerikanske sportsidiot
- Billionerne fra Mellemøsten
De rigeste klubejere i verden bliver ved med at vokse, både i antal og i 0’er på bankbogen. Så meget efterhånden, at russeren, der startede trenden, er ved at være en “lille fisk”.

Af Emil Aurehøj Persson
Tilbage i 2003 var det meste af fodboldverdenen både forarget og fascineret, da en vis Roman Abramovich pludselig trådte ind på verdensscenen.
En møg-rig russer, som vistnok var gode venner med Vladimir Putin, annoncerede, at han havde opkøbt den fallerede storklub Chelsea FC og at han ville bruge en milliard på nye spillere.
20 år senere har fodboldverdenen efterhånden vænnet sig til de stenrige klubejere og pludselig er en milliard på spillerindkøb ganske normalt. Gode gamle Abramovich er også blevet overhalet indenom.
De rigeste klubejere er langt rigere end Abramovich, men mange kan dog ikke prale af den samme sportslige succes som Chelsea og Abramovich har opnået siden 2003.
Her er de rigeste klubejere i fodboldens verden anno 2022 ifølge Forbes respekterede milliardærliste:
*Listen tager udgangspunkt i, at rigmanden skal eje minimum 51% af klubben.
1) Carlos Slim Helu – den personligt rigeste
Alder: 82
Formue: 574 milliarder kroner
Klub: Ejer af Real Oviedo
Forretning: Investeringer, Carso Group
Nationalitet: Mexicaner
Carlos Slim Helu valgte tilbage i 2012 at træde til og hjælpe den økonomisk trængte klub Real Oviedo i Spanien. Mexicaneren ejer også dele af klubberne C.F Pachuca og Club León i Mexico.
Carlos Slim Helu var tilbage i 2014 verdens rigeste mand, da han i en periode overhalede Bill Gates. Han er blandt andet blevet styrtende rig på telefoni i Mellemamerika og skulle efter sigende eje omkring 40% af alle aktier på børsen i Mexico!
Slim har flere gange været meldt interesseret i større europæiske adresser end Oviedo, men det er endnu blevet ved rygterne.
2) François Pinault – den franske connoisseur
Alder: 86
Formue: 284 milliarder kroner
Klub: Rennes
Forretning: Luksusvarer
Nationalitet: Franskmand
Selvom hans formue kun vurderes at være cirka halvt så stor som Helus, er François Pinault stadig en pænt rig mand. Franskmanden købte i 1998 den franske Ligue 1-klub Rennes.
I modsætning til mange andre rigmænd har François Pinault dog drevet Rennes med mådehold. Klubben jagter da også stadig sit første mesterskab i den tid, den bedste franske række har været kendt som Ligue 1.
3) Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan – PR-manageren
Alder: 52
Formue: 211,5 milliarder kroner
Klub: Ejer af Manchester City m.fl.
Forretning: Olie
Nationalitet: Saudisk
Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, som vi kalder Sheikh Mansour fra nu af for ikke at blive blå i hovedet af luftmangel, er en af dem på listen, der kræver lidt uddybning.
For Manchester Citys ejer er Sheikh Mansour. Og hans personlige formue anslås nemlig at være på ynkelige 211 milliarder kroner. Pfff. Hvem bryder sig om den slags håndører.
Men Sheikh Mansour er en del af City Football Group, som er De Forenede Arabiske Emiraters… PR-team? Lokale sportsforening?
Anyway, det er Mansour-familien, der ejer City Football Group, og samler vi alle deres bøjede mønter i sofaerne, vurderes de at være god for omkring $1 billion. Bum.
4) Mohammed bin Salman – den lidt fattigere PR-manager
Alder: 37
Formue: 145 milliarder kr
Klub: Ejer af Manchester City m.fl.
Forretning: Olie
Nationalitet: Saudisk
Fra De Forenede Arabiske Emirater og City til Saudi Arabien og Newcastle. Her har Mohammed bin Salman købt sig et stykke legetøj – og PR-værktøj, forstås – og her er vi lidt ude i samme situation som med Mansour.
Mohammed bin Salman er nemlig personligt kun omkring 145 af de lange værd. Men fonden, der driver værket, menes at have omkring $300 milliarder eller mere end to billioner kroner at gøre godt med.

5) Andrea Agnelli – Den detroniserede (?) Juventus-ejer
Alder: 47
Formue: 134 milliarder kroner
Klub: Ejer af Juventus
Forretning: Bilproduktion
Nationalitet: Italiensk
Agnelli-familien, som står bag bilfirmaet Fiat, har siden 1924 været tæt forbundet med Torino-klubben Juventus. Her har Andrea Agnelli spillet en central rolle og har siden 2010 været bestyrelsesformand.
Andrea Agnelli er en dreven forretningsmand, hvilket hans enorme formue vidner om. Når det gælder fodbold, er evnerne dog måske ikke helt lige så stærke.
I hvert fald har Juventus haft det svært internationalt, siden Agnelli tog tøjlerne, og klubben har tilmed været fedtet ind i flere skandaler, hvilket fik Andrea Agnelli til at trække sig.
Familien har dog stadig aktiemajoriteten i klubben.
6) Stan Kroenke – den amerikanske sportsidiot
Alder: 75 år
Formue: 91 milliarder kroner
Klub: Arsenal m.fl.
Forretning: Ejendomssalg, sport
Nationalitet: Amerikaner
Stan Kroenke gjorde sig først i ejendomsspekulation, inden han kastede sig over sport. Her var det først, det amerikanske marked, han opererede på inden for ishockey og amerikansk fodbold.
Men i 2011 købte han aktiemajoriteten i London-klubben Arsenal, som han siden har købt større og større bidder af. Kroenke er kendt som “Silent Stan” og blander sig altså ikke alt for meget i den daglige drift.
Han var dog stor fan af European Super League, så på den baggrund kan vi vel godt kridte ham af som endnu en stupid amerikaner, der rykker ind og forsøger at smadre vores elskede sport.
Billionerne fra Mellemøsten
Rigmændene har i den grad sat sig på sporten, vi alle elsker. Nogle af fan af det, andre er ikke. Men faktum er, at fodbolden for 20 år siden kun kendte til ganske få rigmænd, der for det meste foretog moderate investeringer i deres klubber. Sådan er det ikke længere.
I dag er sporten blevet et populært jagtmarked fra alle sider. Hvad enten der er tale om asiater eller amerikanere, der forsøger at bygge en forretning op, eller oliesheiker, der forsøger at score PR-point, så er udviklingen med til at forme sporten både på og uden for banen.
Særligt økonomisk gennemgår fodbolden lige nu nogle markante omvæltninger, hvis konsekvenser vi nok først ser de første spæde bølgeskvulp af.
Andre artikler, der kunne have din interesse…
Læs også om: