De rigeste klubejere i Superligaen

Hvem er de rigeste klubejere i Superligaen? Vi har kigget lidt nærmere på rigmændende i dansk fodbold.

Det er efterhånden mere blevet reglen end undtagelsen, at der sidder en rigmand og trækker i trådende i de fleste europæiske fodboldklubber. Fodbold er blevet big business og tiltrækker rigmænd af alle afskygninger.

De danske klubejere er ligesom mange af deres kollegaer i udlandet ikke meget for at vise sig frem for pressen. Og mon ikke det er et meget godt tegn, at de rigeste klubejere i Superligaen ikke gør det for opmærksomhedens skyld?

Der er dog en væsentlig forskel på typen af klubejere i dansk fodbold. Enten forventer ejeren et økonomisk afkast på den lange bane, eller også er rigmanden så glødende fan af en klub, at han er villig til at tabe penge for klubbens skyld.

Niels Thorborg – Odense Boldklub

De rigeste klubejere i superligaen

Foto: Pathfinder77 [CC BY-SA 3.0]

Alder: 58
Nationalitet: Dansk
Klub(ber): Odense Boldklub
Formue: 7,1 milliarder kr. 
Forretning: L’EASY, Inspiration, 3C Holding

2016 blev året hvor Niels Thorborg for føste gang kunne se sig selv på listen over de 10 rigeste danskere, som Business.dk udgiver hvert år.

Thorborg har siden 2002 været involveret i fodboldklubben OB. Han har siden 2006 været bestyrelsesformand og siddet på 75 % af aktierne i Odense Sport & Event, modervirksomheden bag OB.

Niels Thorborg kan med rette kaldes Kongen af Fyn. Han har over de senere år lagt afstand til blandt andre FCK-ejer Erik Skjærbæk, som også er fynbo. Thorborg er nu med sin formue på over 8 milliarder kr den ubestridt rigeste mand på Fyn.

Den stenrige fynbo bliver af mange betegnet som en brillant forretningsmand. Ved siden af sine studier i 80’erne startedede han VaskRent, virksomheden der senere blev til den store succes L’EASY.

Når den ikke står på business, har Niels Thorborg en stor passion for fodbold. Selvom man ikke høre meget til ham i medierne, er han også en del af det sportslige udvalg i OB. Han havde blandt andet stor indflydelse på ansættelsen af Kent Nielsen som cheftræner.

Odense Sport & Event har i mange år givet underskud og Niels Thorborg menes at have skudt mere end 200 millioner kr ind i forretningen, for at holde hjulene kørende i den fynske traditionsklub.

Erik Skjærbæk – FC København

Klubejere i danmark

Foto: Pathfinder77 [CC BY-SA 3.0]

Alder: 62
Nationalitet: Dansk
Klub(ber): FC København
Formue: 1,4 milliarder (2014)
Forretning: Tidligere ejer af Svendborg Brakes, investor

Erik Skjærbæk er en usædvanlig rigmand. Som uddannet maskinarbejder fra Svendborg lå det ikke ligefrem i kortene, at han kunne kalde sig milliardær i en alder af 49 år.

Skjærbæk blev ansat som salgschef i Svendborg Brakes i 90’erne og arbejdede sig op som adm. direktør og senere bestyrelsesformand. I 2008 solgte Skjærbæk og hans medejer virksomheden for 3,4 milliarder til kapitalfonden Doughty Hanson.

FCK-rigmanden bliver af Ekstra Bladet betegnet som en mindre ustyrlig type, som efter sigende skulle have ladet vandet i en pejs under en jetset-fest!
Historien er dog ikke bekræftet, da Skjærbæk har meldt ud, at han aldrig nogensinde vil udtale sig til Ekstra Bladet.

Skjærbæk købte første gang aktier i Parken Sport & Entertainment i 2011, ifølge ham selv, til en alt for høj og kunstig kurs. Den kunstige kurssætning er tidligere bestyrelseformand Don Ø senere blevet dømt for. Episoden var også hovedårsagen, da Skjærbæk var med til at “smide” Don Ø ud af Parken.

Rigmanden ejer i øjeblikket over 20% af aktierne i Parken Sport & Entertainment, nogenlunde samme mængde som hans ven Karl Peter Korsgaard Sørensen, mens Lønmodtagernes Dyrtidsfond er den største aktionær med 30%.

Erik Skjærbæk har igennem årene handlet aktier i Parken Sport & Entertainment for flere hundrede millioner kr og har ikke planer om at stoppe sit engagement foreløbig.

Lars Seier Christensen – FC København

Alder: 59
Nationalitet: Dansk
Klub(ber): FC København
Formue: 2,7 milliarder
Forretning: Saxo Bank

Erik Skjærbæk er dog ikke den eneste rigmand i FCK. I 2019 købte den karismatiske og ofte omstridte Lars Seier Christensen for 220 millioner kroner sig til godt og vel 20% af aktierne i Parken Sport & Entertainment.

Størstedelen af Lars Seier Christensens formue er kommet fra Saxo Bank, som han er medstifter af. Og udover FCK har han købt sig ind i en lang række andre sjove projekter som restauranterne Geranium og Alchemist samt flere forskellige cykelhold.

Jan Bech Andersen – Brøndby IF

Fodbold i Danmark

Foto: Tøndemageren By Tøndemageren [CC BY-SA 4.0]

Alder: 54
Nationalitet: Dansk
Klub(ber): Brøndby IF
Formue: 1,7 mia. kroner
Forretning: Shipping

Jan Bech blev allerede som 35-årig chef for ST Shippings kontorer i Singapore, New York og London. Det sikrede ham samtidig partnerandele i moderselskabet, Glencore, på den tid en af verdens største virksomheder.

Da virksomheden blev børsnoteret i 2011 kunne Jan Bech sælge sine aktier for mere end en millard kr. Siden købte han nye og billigere aktier, lige inden virksomhedens værdi igen er begyndt at stige markant.

De færreste er i tvivl om, hvor meget Jan Bech Andersen brænder for sin hjerteklub, Brøndby IF. Hans store følelser for klubben resulterede blandt andet i den store skandale, hvor han havde svinet klubbens daværende cheftræner, Thomas Frank, til på et chatforum under aliasset Oscar.

Jan Bech har udtalt til Tipsbladet, at han aldrig kunne finde på at sælge Brøndby til for eksempel kinesiske investorer. Han har tænkt sig at være en del af Brøndby i mange år endnu.

Rigmanden ejer efterhånden over halvdelen af aktierne i Brøndby og har skudt over 100 millioner ind i hjerteklubben på vestegnen. Størrelsen af hans personlige formue kendes ikke, men han menes stadig at være god for mere end en millard kr.

Tom Vernon – FC Nordsjælland

Rigmænd i dansk fodbold

Foto: Валерий Дед [CC BY 3.0]

Alder: 43
Nationalitet: Engelsk
Klub(ber): FC Nordsjælland
Formue: Vides ikke
Forretning: Pathways group (investorgruppe), Right To Dream

Det er på mange måder gået under radaren, men FC Nordsjælland blev i 2015 opkøbt af en britisk investorgruppe. Pathways Group, som nu ejer FC Nordsjælland, består blandt andet af en tidligere Manchester United-scout Tom Vernon, men også en britisk kul- og oliemilliardær Robert Finch, som personligt ejer 27% af klubben.

Pathways Group købte over 97% af aktierne i klubben af den mangeårige karismatiske ejer Allan K. Pedersen for godt 100 millioner.

Ifølge CVR-registeret ejer Tom Vernon selv 50% af aktierne i FC Nordsjælland A/S, men det vides ikke, hvor mange penge den tidligere scout er god for.
Pathways Group blev i forbindelse med købet af FC Nordsjælland oprettet på samme adresse som investeringsfonden Talis Capital.

Og netop Talis Capital er den fond, der administrerer den stenrige Robert Finch’s formue. Han er efter sigende god for mange milliarder, efter at have ledet og siddet i bestyrelsen for olie-og energiselskabet Vitol Group i mange år.

Tom Vernon, nu bestyrelsesformand i FC Nordsjælland, er også stifter og ejer af det selverklærede største talentakademi i hele Afrika, Right To Dream. Han var i mange år chefscout for Manchester United i Afrika, og stiftede allerede Right to Dream-akademiet i Ghana som 19-årig.

Han har blandet andet udtalt, at han gerne vil følge de unge afrikanere videre i Europa. Derfor er planen blandt andet, at FC Nordsjælland skal være stedet, hvor de afrikanske talenter kan få lov at blomstre og blive videresolgt.

Vernon forsøgte faktisk i første omgang at overtage Randers FC, men blev hurtigt skræmt væk, da klubben krævede mere end 50 millioner for overtagelsen.

Matthew Benham – FC Midtjylland

FC Midtjylland

Foto: EUpdates, CC BY-SA 4.0.

Alder: 52
Nationalitet: Engelsk
Klub(ber): FC Midtjylland, Brentford FC
Formue: Vides ikke
Forretning: Bettinganalyser, spilbørs

Matthew Benham er den utrolige historie om en professionel gambler, der ender med at købe sin hjerteklub, Brentford FC. Først nøjedes han med at give klubben økonomisk førstehjælp, men blev senere hovedaktionær og klubejer.

Benham er ikke den typiske gambler. Han har en bachelor i fysik og sværger i sit profesionelle liv til matematiske algoritmer. I 90’erne var han blandt andet børsmægler, men kastede sig i starten af 00’erne over online betting.

I 2004 oprettede han firmaet Smartodds, som leverer analyser og research til odds’ere, bookmakere og myndigheder. Han er sidenhen også blevet ejer af spilbørsen Matchbook.com.

Benham bliver af mange betegnet som besat af statistiske analyser og bliver stærkt kritiseret i England for at gøre fodbold til et spørgsmål om statistik og procentuelle forudsigelser.

I 2014 blev Benham hovedaktionær i FC Midtjylland, da han skød 58 millioner kroner ind i klubben fra den jyske hede.

Den meget anonyme Benham er ikke meget for at optræde i medierne og det vides ikke, hvor stor hans personlige formue er. Men rigmanden har indtil videre skudt op mod en halv millard kr ind i Brentford FC.

Matthew Benham har gjort danske Rasmus Ankersen til sportsdirektør i Brentford og bestyrelsesformand i FC Midtjylland. Han opholder sig mest i London, men Matthew Benham har stadig en finger med i spillet, når FC Midtjylland køber spillere.

Hovedaktionæren har udtalt, at han har stor indflydelse på hvilke spillere klubben rekrutterer og at hans mål er at gøre FC Midtjylland til den dominerende fodboldklub i Danmark.

Af Emil Aurehøj Persson

Læs også vores andre blogs, blandt andet “7 af de største svin i fodbold”.

Læs også om: