Top 10: Superligaens største salg

Det er gået de færrestes næse forbi, at beløbene i fodboldverdenen er eksploderet i de senere år. Transferpriser, lønninger og agentsalærer er steget markant i kølvandet på forøgede tv-penge og stenrige fodboldbosser. Det ses også i mindre rækker som Superligaen. Vi lister top 10: Superligaens største salg og gennemgår også, hvorvidt handlerne har været en succes eller ej. Og som en ekstra feature bruger vi fodboldværktøjet Totally Money til at sammenligne gamle priser med nutidens.

Norske Alexander Sørloth er det dyreste Superliga salg nogensinde. Foto: Jarle Vines CC SA-3.0

Top 10: Superligaens største salg i punktform

Er du kommet for det hurtige overblik, har vi her listet de største salg i punktform:

  1. Alexander Sørloth FC Midtjylland til Crystal Palace for 135 millioner kroner
  2. Robin Olsen FCK til AS Roma for 86 millioner kroner
  3. Robert Skov FCK til Hoffenheim for 75-90 millioner kroner
  4. Emre Mor FC Nordsjælland til Borussia Dortmund for 80 millioner kroner
  5. Denis Vavro FCK til SS Lazio for 80 millioner kroner
  6. Andreas Cornelius FC København til Cardiff City for 75 millioner kroner
  7. Mohammed Kudus FC Nordsjælland til Ajax for 67,5 millioner kroner.
  8. Daniel Agger Brøndby IF til Liverpool for 65 millioner kroner
  9. Bubacarr Sanneh FC Midtjylland til Anderlecht for 60 millioner kroner
  10. Christian Poulsen FC København til Schalke 04  for 57 millioner kroner

1. Alexander Sørloth

Fra FC Midtjylland til Crystal Palace (2018)
Pris: Cirka 135 millioner kroner

I sommeren 2018 hentede FC Midtjylland den tårnhøje Alexander Sørloth for omkring 4 millioner kroner i hollandske Groningen, hvor den norske angriber med blot 6 scoringer i 42 optrædener aldrig blev den store succes. Det gjorde han derimod i det midtjyske, hvor han på et halvt år satte ligaen i brand. 15 mål og 9 assists blev det til 26 kampe for den dengang 22-årige nordmand. Det bemærkede man i England, nærmere bestemt Crystal Palace, der i januar-vinduets sidste dage desperat jagtede offensiv forstærkning.

Det udnyttede FCM til at skumme fløden. Den oprindelige aftale lød på omkring 90 millioner kroner og med yderligere variabler for omkring det halve. Hvis Crystal Palace overlevede den daværende Premier League-sæson ville det udløse en klausul på €3 millioner, og det samme ville den efterfølgende sæson.

Det gjorde London-klubben, og FC Midtjylland kunne dermed indkassere i alt omkring 135 millioner kroner. Det giver en forrentning på omkring 3.275% på et halvt år, eller hvad en midtjyde ville kalde en “Okay handel”.

Flop eller hot?

Der var mange, der var kritiske overfor, om Sørloth havde niveauet til Premier League. Og de ser desværre ud til at have fået ret. Sørloth floppede nemlig i Palace. Siden da tog han dog til Tyrkiet på lån, og en pragtsæson for Trabzonspor, hvor han endte som ligatopscorer, var nok til at RB Leipzig stod klar med 150 millioner kroner. Så Sørloth endte såmænd med at kaste en lille profit af sig.

3 ud af 6 stjerner.

2. Robin Olsen

Fra FCK til AS Roma i 2018
86 millioner kroner

Hele 6 spillere på vores top 10: Superligaens største salg er fra FCK. Og den største af disse er den svenske landsholdsmålmand Robin Olsen, der blev solgt til italienske AS Roma ovenpå et succesfuldt VM, hvor han fik fuld spilletid, da Sverige klarede sig helt til kvartfinalen.

Her skulle den 28-årige keeper overtage fra den brasilianske målmand Alisson Becker, der tog til Liverpool for et rekordbeløb.

Flop eller hot?

Det gjorde han med blandet succes. Retfærdigvis skal det siges, at Roma havde en ringe sæson, men Olsen bidrag var til tider til at overse. 58 indkasserede mål og blot 7 clean sheets i 35 kampe blev det til for Olsen, der også gjorde sig uheldigt bemærket med et par drop. I dag er Olsen fortid i Roma, og er i stedet reservekeeper i Everton sammen med Jonas Lössl.

2 ud af 6 stjerner.

Læs også: Superliga rekorder

3 Robert Skov

Fra FCK til Hoffenheim i 2019
75-90 millioner kroner

Med 29 mål i Superligaen satte dengang 23-årige Robert Skov sit aftryk på den forgangne sæson, da FCK detroniserede FC Midtjylland. I alt blev det til 31 scoringer og 10 assists i 48 kampe, og præstationerne kastede også en landsholdsdebut af sig. Og så er unge Skov altså bronzevinder, når det gælder de største Superliga salg nogensinde.

Hoffenheim stod nemlig klar med den store pengepung for unge Skov til at dække deres venstre side ovenpå hans vilde sæson.

Flop eller hot?

Første sæson i det tyske blev tilbragt mere på backen end på fløjen. Men Skov gjorde det ikke desto mindre godkendt og var i et par tilfælde kampafgørende.

4 ud af 6 stjerner.

Andreas Cornelius varmer op for Cardiff. Det blev kun til 6 måneder i det engelske for den høje angriber. Foto: Jon Candy CC BY-SA 2.0

4. Emre Mor

Fra FC Nordsjælland til Borussia Dortmund (2016)
Pris Cirka 80 millioner kroner (87 mio. i 2019-priser)

Hvis der er en ting, de kan i FC Nordsjælland, så er det at spytte talenter ud. I 2016 var det den unge, vævre tekniker Emre Mor, der viste glimt af storspil i et omfang, der fangede udlandets interesse. Den dengang 18-årige dansk-tyrker nåede blot 13 kampe med to mål og to assists til følge, før Borussia Dortmund stod klar med 80 millioner for Mor.

Flop eller hot?

Udover en uovertruffen teknik har Emre Mor desværre også vist sig at være udstyret med lidt af et ego. Og 19 kampe på en sæson i Dortmund var ikke nok for Mor, der ofte brokkede sig og endte med at brokke sig ud af klubben og videre til Celta Vigo. Her er det i øvrigt også endt med flere exits i form af en række udlån.

Sportsligt var Emre Mor ingen succes i Dortmund. Men de endte med at sælge ham videre til det spanske med profit, så økonomisk var han en succes.

3 ud af 6 stjerner.

5. Denis Vavro

Fra FCK til SS Lazio i 2019
Pris Cirka 80 millioner kroner

I 2017 lagde FCK hele 10 millioner kroner i slovenske MSK Zilina for deres 193 centimeter høje centerforsvarer Denis Vavro. Det skulle de ikke komme til at fortryde. Efter en lidt rodet start, etablerede Vavro sig i det centrale forsvar, hvor det i alt blev til 83 kampe på to sæsoner, inden italienske SS Lazio stod klar med 8 x så meget, som FCK selv havde betalt for Vavro, der i mellemtiden også blev en del af det slovenske landshold.

Nu tilslutter Vavro sig den hastigt stigende række af Superliga-spillere, der skifter det danske vejr ud med de behagelige himmelstrøg i Italien.

Flop eller hot?

Med blot 11 ligakampe i sin første sæson i det romerske ligner Vavro ikke ligefrem en succes.

2 ud af 6 stjerner.

6. Andreas Cornelius

Fra FC København til Cardiff City (2013)
Pris: Cirka 75 millioner kroner (104 mio. i 2019-priser)

Andreas Cornelius var blot 20 år gammel, da han med 20 mål for FC København fik sit store gennembrud i den bedste danske række. Det så oprykkerne fra Cardiff, der havde Ole Gunnar Solskjær ved roret. De pungede hele 75 millioner kroner ud for den unge, bomstærke targetman i håb om, at hans fysiske fremtoning kunne bruges på spidsen. Det gjorde ham dengang til den dyreste Superliga spiller nogensinde.

Flop eller hot?

Prisskiltet kunne Cornelius dog ikke leve op til. 11 kampe i alle turneringer fik unge Cornelius, og i de kampe lykkedes det ham ikke at hverken score eller assistere en eneste gang. Han blev efter kort tid solgt tilbage til FC København for 30 millioner kroner eller 40% af købsprisen.

Man kan sige, at Cardiff fik hentet lidt af den fejlslagne investering tilbage. Omvendt kom de også til at se ret fjollede ud. I dag er Corner igen videre og tørner ud for italienske Parma.

1 ud af 6 stjerner.

7. Mohammed Kudus

Fra FC Nordsjælland til AFC Ajax (2020)
Pris: 67,5 millioner kroner

Mohammed Kudus er et af mange lysende eksempler på, hvad FC Nordsjælland har fået bygget op over de senere år. Som 18-årig kom han til det nordsjællandske fra samarbejdsklubben i Ghana.

To år senere var han landsholdsspiller og havde netop overstået en sæson med 11 scoringer i 24 Superligakampe. Og så var der bud sydvest fra, da den hollandske talentfabrik Ajax stod klar med det store checkhæfte.

Flop eller hot?

Kudus lader til at have et enormt potentiale, og Ajax er gode til at udvikle spillere. Til at starte med skal de dog lige finde ud af, hvor de skal bruge den alsidige spiller. Vi må vente og se, hvordan dét lykkes.

8. Daniel Agger

Fra Brøndby IF til Liverpool (2006)
Pris: Cirka 65 millioner kroner (221 mio. i 2019-priser)

Det var ikke blot etablerede stjerner som Thomas Kahlenberg, Johan Elmander og Morten Skoubo, der rendte rundt på vestegnen i midt-nullerne. Her dukkede en blot 18-årig knægt op i det centrale forsvar, og han viste hurtigt, at der var noget ekstraordinært over ham.

Rygterne sendte hurtigt unge Agger rundt over hele jordkloden, men det var engelske Liverpool, der hentede ham i 2006’s januar-vindue. Det blev blot til fire kampe i Aggers første halvår i det engelske, men fra sæsonen efter havde han allerede etableret sig som fast mand og fik over 43 kampe. De næste 8 år blev tilbragt i Liverpool, inden Agger vendte hjem til Brøndby for at afslutte karrieren.

Flop eller hot?

Der er to indvendinger mod Daniel Aggers karriere i Liverpool. Det blev ikke til meget sølvtøj, og han led af mange skader. Alligevel nåede han 232 kampe og var elsket ikke blot for sine evner og elegance på banen, men også for sin fightervilje og loyalitet. De fleste Liverpool-fans vil nok være enig i, at Agger er en af klubbens koryfæer.

6 ud af 6 stjerner.

Daniel Agger var dyr for Liverpool, men viste sig alle pengene værd. Foto: md.faisalzaman CC BY-SA 2.0

9. Bubacarr Sanneh

Fra FC Midtjylland til Anderlecht (2018)
Pris: Cirka 60 millioner kroner

Bubacarr Sanneh er endnu et eksempel på, at FC Midtjylland er dygtige til at købe spillere billigt for på kort tid at sælge dem dyrt. Den 24-årige gambianske forsvarer blev købt i januar-vinduet 2018 i AC Horsens for omkring 2 millioner kroner. Han etablerede sig hurtigt i det midtjyske forsvar, og blot 6 måneder siden var han klar til at rykke videre.

Belgiske Anderlecht stod således klar med 60 millioner kroner i 2018’s sommer-vindue, og så var det farvel til Danmark for Bubacarr Sannehs vedkommende.

Flop eller hot?

Bubacarr Sanneh blev købt som Anderlechts dyreste spiller nogensinde, men det afspejlede sig desværre ikke på banen. Det blev til hæderlige 19 optrædener for Sanneh, men han gjorde ikke det store væsen af sig i sin første sæson. Allerede året efter rygtedes Sanneh således væk fra klubben men uden held, og klubben har siden – forgæves – forsøgt at komme af med ham igen.

Han er det næstdyreste indkøb i klubbens historie. Så klubbens beskedne budget taget i betragtning må det give 1 ud af 6 stjerner.

10. Christian Poulsen

Fra FC København til Schalke 04 (2002)
Pris: Cirka 57 millioner kroner (175 mio. i 2019-priser)

Inspireret af købet af Ebbe Sand i 1999, som man roligt kan kalde en succes for Schalke 04, kiggede Ruhr-klubben igen mod Danmark i 2002, da man skulle have bolstret midtbanen. I FC København havde en 22-årig Christian Poulsen nemlig vist sig som en vigtig ankermand på den centrale midt.

Christian Poulsen blev købt som Schalkes næstdyreste spiller nogensinde efter den belgiske angriber Emile Mpenza for et beløb, der i nutidens penge svarer til omkring 175 millioner kroner. Han tilbragte de næste fire år som fast mand på midtbanen og nåede 161 kampe, inden han rykkede til spanske Sevilla på en fri transfer.

Flop eller hot?

Christian Poulsen startede på højrebacken, men fik med tiden spillet sig ind på den centrale midt, hvor han var fast navn på holdkortet. Poulsen levede op til prisskiltet med Champions League fodbold, en tabt pokalfinale og et sæt sølvmedaljer som bedste resultater i Gelsenkirchen. Så selvom han forlod klubben, uden de fik en krone for ham, var han en succes i klubben.

4 ud af 6 stjerner.

Vi håber, du er blevet underholdt af vores gennemgang af top 10: Superligaens største salg. Vil du læse om mere Superliga-fodbold, så se vores gennemgang af Superligaens største stjerner nogensinde.