18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Top 10: Superligaens største salg

Redigeret d.

Det er gået de færrestes næse forbi, at beløbene i fodboldverdenen er eksploderet i de senere år. Transferpriser, lønninger og agentsalærer er steget markant i kølvandet på forøgede tv-penge og stenrige fodboldbosser. Det ses også i mindre rækker som Superligaen. Vi lister top 10: Superligaens største salg og gennemgår også, hvorvidt handlerne har været en succes eller ej. Og som en ekstra feature bruger vi fodboldværktøjet Totally Money til at sammenligne gamle priser med nutidens.

Norske Alexander Sørloth er et af de dyreste Superliga salg nogensinde. Foto: Jarle Vines CC SA-3.0

Top 10: Superligaens største salg i punktform


Er du kommet for det hurtige overblik, har vi her listet de største salg i punktform:

  1. Ernest Nuamah, FC Nordsjælland til Molenbeek/Lyon for 225 millioner kroner
  2. Kamaldeen Sulemana, FC Nordsjælland til Rennes for 150 millioner kroner
  3. Alexander Sørloth FC Midtjylland til Crystal Palace for 135 millioner kroner
  4. Hákon Arnar Haraldsson, FCK til LOSC Lille for 127 millioner kroner
  5. Victor Kristiansen, FCK til Leicester City for 122 millioner kroner
  6. Kamil Grabara, FCK til VfL Wolfsburg 115 for millioner kroner
  7. Gustav Isaksen, FCM til Lazio for  112 millioner kroner millioner kroner
  8. Mohamed Daramy, FC København til Ajax for 95 millioner kroner
  9. Jonas Wind, FC København til Wolfsburg for 90 millioner kroner
  10. Robin Olsen FC K til AS Roma for 86 millioner kroner

1) Ernest Nuamah

Fra FC Nordsjælland til Molenbeek* (2023)
Pris: Cirka 225 millioner kroner inkl. bonusser


Ja, du læste rigtigt. Det er den belgiske bundklub, Molenbeek, der står bag Superligaens største salg nogensinde.

De købte nemlig Ernest Nuamah for et beløb, der kan løbe op i 225 millioner kroner, og udlejede ham så til Lyon gratis. Hvor sødt af dem. 

Og det skyldes selvfølgelig, at dette er endnu et eksempel på, hvor bundrådden vores fodbold er blevet i dag. Lyon har nemlig elendig økonomi og må ikke købe spillere.

Men tilfældigvis er deres ejere de samme, som ejer Molenbeek. Og så kan man jo omgås den slags regler.

Nå, men det skal ikke ligge Nuamah til last. Han er nemlig endnu en imponerende case fra FC Nordsjælland.

På salgstidspunktet var den unge ghaneser 19 år, og det bliver ekstremt spændende at se, hvor langt han kan drive det.


Flop eller hot?

For tidligt at sige.

2) Kamaldeen Sulemana

Fra FC Nordsjælland til Rennes (2021)
Pris: Cirka 150 millioner kroner


Sommeren 2021 markerede sig i særdeleshed for dansk fodbold ved en række storsalg, som aldrig hidtil var set i samme omfang.

Hele fire af spillerne i top 10 største Superliga salg på daværende tidspunkt fandt således sted i dette transfervindue.

På toppen af kransekagen befandt det unge ghanesiske stjerneskud Kamaldeen Sulemana sig.

Som en af mange succes cases fra Nordsjællands ghanesiske forbindelse fik Sulemana sit store gennembrud i 20/21 sæsonen.

Her leverede unge venstrewing 10 mål og 8 assists i 30 Superliga-kampe, og gang på gang viste Sulemana sin tekniske overlegenhed mod sagesløse forsvarsspillere.

Det fik den franske klub Rennes til at smide de helt store penge + en videresalgsklausul efter Sulemana, og selvom han var dyr, har han hidtil vist sig alle pengene værd.


Flop eller hot?

Sulemana manglede det endelige slutprodukt, men han leverede dog gode indsatser og et godkendt antal mål og assists. Han blev tilmed solgt for profit.

⭐⭐⭐⭐

3. Alexander Sørloth

Fra FC Midtjylland til Crystal Palace (2018)
Pris: Cirka 135 millioner kroner


I sommeren 2018 hentede FC Midtjylland den tårnhøje Alexander Sørloth for omkring 4 millioner kroner i hollandske Groningen, hvor den norske angriber med blot 6 scoringer i 42 optrædener aldrig blev den store succes.

Det gjorde han derimod i det midtjyske, hvor han på et halvt år satte ligaen i brand. 15 mål og 9 assists blev det til 26 kampe for den dengang 22-årige nordmand.

Det bemærkede man i England, nærmere bestemt Crystal Palace, der i januar-vinduets sidste dage desperat jagtede offensiv forstærkning.

Det udnyttede FCM til at skumme fløden. Den oprindelige aftale lød på omkring 90 millioner kroner og med yderligere variabler for omkring det halve.

Hvis Crystal Palace overlevede den daværende Premier League-sæson ville det udløse en klausul på €3 millioner, og det samme ville den efterfølgende sæson.

Det gjorde London-klubben, og FC Midtjylland kunne dermed indkassere i alt omkring 135 millioner kroner.

Det giver en forrentning på omkring 3.275% på et halvt år, eller hvad en midtjyde ville kalde en “Okay handel”.


Flop eller hot?

Der var mange, der var kritiske overfor, om Sørloth havde niveauet til Premier League. Og de ser desværre ud til at have fået ret. Sørloth floppede nemlig i Palace. Siden da tog han dog til Tyrkiet på lån, og en pragtsæson for Trabzonspor, hvor han endte som ligatopscorer, var nok til at RB Leipzig stod klar med 150 millioner kroner. Så Sørloth endte såmænd med at kaste en lille profit af sig. I dag tørner Sørloth ud for Villarreal.

⭐⭐⭐


4) Hákon Arnar Haraldsson

Fra FC København til Lille (2023)
Pris: Cirka 127 millioner kroner


Hele fem ud af de 10 største Superliga salg fandt sted i 2023. Og af disse fem stod FC København for de tre af dem.

Hákon Arnar Haraldsson blev således det største FCK salg nogensinde, da han i sommeren 2023 skiftede til franske Lille for 127 millioner kroner.

Dermed overhalede han Victor Kristiansen, der blot et halvt års tid forinden havde sat rekord.

Hákon Arnar Haraldsson var 20 år, da han blev solgt. Men trods sin unge alder havde han allerede opnået status af fast mand i FCK, ligesom han havde over 10 landskampe på CV’et.


Flop eller hot?

For tidligt at sige.

5) Victor Kristiansen

Fra FC København  til Leicester (2023)
Pris: Cirka 122 millioner kroner


Som nævnt nåede den unge venstreback, Victor Kristiansen, at kunne kalde sig det dyreste FCK-salg nogensinde i et halvt års tid.

Efter et imponerende halvår i FCK skiftede Victor Kristiansen som 20-årig nemlig til Leicester for omkring 122 millioner kroner.

Victor Kristiansen gjorde god figur for Leicester. Men ikke desto mindre rykkede klubben ud af Premier League på sæsonens sidste spilledag.

Og i stedet for at tage turen med ned i Championship, lod Victor Kristiansen sig låne ud til italienske Bologna.

Om det er en fornuftig disposition, må tiden vise…


Flop eller hot?

Ok præstationer, men en nedrykning skæmmer. Og det er måske ikke det mest gavnlige for forholdet til Leicesters fans, at han er smuttet videre på leje.

⭐⭐⭐

6) Kamil Grabara

Fra FC København til Wolfsburg (2024*)
Pris: Cirka 115 millioner kroner


I slutningen af sommertransfervinduet 2023 nåede FCK langt om længe til enighed om det tredje +100 millioner kroner salg i kalenderåret.

Det var tyske Wolfsburg, der stod klar med omkring 115 millioner kroner for den polske sprællemand, Kamil Grabara.

Ifølge aftalen skifter Kamil Grabara dog først til det tyske, når vinter transfervinduet åbner i 2024.


Flop eller hot?

For tidligt at sige.

Læs også: Superliga rekorder

7) Gustav Isaksen 

Fra FC Midtjylland til Lazio (2023)
Pris: Cirka 112 millioner kroner


Da Gustav Isaksen  og FCM i september 2022 krøllede Lazio sammen med 5-1, tilkæmpede Gustav Isaksen  sig til to straffespark og scorede derudover en enkelt pind.

Og selvom Lazio sejrede 2-1 i returopgøret, nåede Gustav Isaksen  også her at score.

Og det gjorde tilsyneladende indtryk på romerne. For efter et par år med rygter i alle retninger, var det netop Lazio, der trak det længste strå og løb med Gustav Isaksens underskrift.

112 millioner kroner lagde de for den på købstidspunktet 22-årige dansker, der dermed blev det næstdyreste salg i klubbens historie.


Flop eller hot?

For tidligt at sige.

8. Mohamed Daramy

Fra FC København til Ajax (2021)
Pris: Cirka 95 millioner kroner


Hele 6 spillere på vores top 10: Superligaens største salg er fra FCK. Og et af de mange flotte FCK-salg er unge Mohamed Daramy. Ligesom Sulemana fik Daramy sit gennembrud i 20/21-sæsonen.

Og selvom den unge dansker med de sierra leonske rødder ikke helt kom på omgangshøjde med sin ghanesiske konkurrent, så gjorde han altså tilpas god figur i både Superligaen og Europa til, at Ajax valgte at smide lige knap 100 af de lange for ham.

Opholdet i Ajax blev dog aldrig den store succes, og Daramy blev først lejet tilbage til FCK og sidenhen solgt til franske Reims. Ajax scorede dog samme transferbeløb, som de selv gav.


Flop eller hot?

Han blev ingen succes, men Ajax begrænsede omvendt tabet. Så handlen er godkendt.

⭐⭐⭐

Andreas Cornelius er i dag tilbage i FCK. I sin tid var han det dyreste salg i klubbens historie. I dag er handlen ikke engang i top 10 største Superliga handler. Det går stærkt i fodbold. Foto: Jon Candy CC BY-SA 2.0

9. Jonas Wind

Fra FC København til Wolfsburg (2021)
Pris: Cirka 90 millioner kroner


Selvom han flere gange har tilbragt store dele af sin korte karriere på fysioens briks i stedet for på banen, så fornægter unge Jonas Winds kvaliteter sig ikke.

Så efter 113 kampe i FCK-trøjen, hvor det i alt blev til 71 mål og assists, smed tyske Wolfsburg de helt store penge efter den unge angriber.

Det var den foreløbige kulmination på et par gode sæsoner, der også bød på gode indsatser under det uforglemmelige EM 2021 for Wind.

Starten i Wolfsburg var da også god, og det blev blandt andet til en mål i debutkampen, der bestemt har været med til at hæve tyskernes forventninger til Wind.

Anden sæson blev hæmmet af skader, og Wind faldt i niveau. Men tiden er stadig med unge Wind.


Flop eller hot?

Vi kan næsten snige os op på 4 stjerner. Men vi skal lige se en smule mere fra Wind ovenpå den lidt skuffende anden sæson, før vi finder den sidste stjerne frem.

⭐⭐⭐

10. Robin Olsen

Fra FCK til AS Roma i 2018
86 millioner kroner


Fra et par unge offensivspiller til en ældre sidste skanse.

Den svenske landsholdsmålmand Robin Olsen er nemlig det næststørste målmandssalg, FC København nogensinde har lavet, da Olsen blev solgt til italienske AS Roma ovenpå et succesfuldt VM

Her fik han fuld spilletid, da Sverige klarede sig helt til kvartfinalen.

Her skulle den dengang 28-årige keeper overtage fra den brasilianske målmand Alisson Becker, der tog til Liverpool for et rekordbeløb.

Flop eller hot?


Med fire udlejninger siden skiftet fra FCK til Roma ligger svaret vist ligefor. Robin Olsen røg hurtigt ud af holdet.

Klubben hentede dog en smule af tabet hjem, da Aston Villa lagde 25 millioner kroner for svenskeren. Men nogen succes kan vi altså ikke kalde ham.

Vi håber, du er blevet underholdt af vores gennemgang af top 10: Superligaens største salg. Vil du læse om mere Superliga-fodbold, så se vores gennemgang af Superligaens største stjerner nogensinde.