18+ | Spil ansvarligt –  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet – Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

De 10 bedste Superliga spillere nogensinde

Redigeret d.

Flest Premier League kampe

Robert Skov er et af de seneste eksempler på en spiller, der satte Superligaen fuldstændig i brand, da han scorede 29 mål i 18/19 sæsonen og i den grad var med til at sikre FCK mesterskabet. Det er sjældent, nogen spiller i dén grad har gjort, hvad der passede ham. Men kan han måle sig med de største? Vi har lavet en top 10 over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Sådan har vi udvalgt de 10 bedste Superliga spillere nogensinde


Før vi dykker ned i listen over de 10 bedste Superliga spillere nogensinde, skal vi have en kort begrebsafklaring.

Nogle spillere rates højt fordi, de i årevis har leveret stabilt. Spillere som Mogens Krogh, Lars Høgh, Per Nielsen, Thomas Thorninger etc. er spillere, som år efter år optrådte for deres respektive klubber og endte som legender blandt fansene. Og al ære og respekt for det. Men i denne liste kigger vi på de spillere, der var et niveau over rosset, og som gjorde hvad der passede dem.

Dame N’Doye er FCK’s all-time topscorer. Men hvor placerer han sig blandt Superligaens bedste spillere nogensinde? Læs vores top 10. Kilde – Henrik Thorn, Flick, CC BY 2.0 Generic

På vores liste over de 10 bedste Superliga spillere nogensinde rangerer vi altså spillere med kortere, men afgørende ophold i klubben over de, der var loyale og stabile, men som ikke havde samme topniveau.

Listen over de bedste Superliga spillere nogensinde tæller desuden kun spillere fra Superligaen, det vil sige spillere, der har været i ligaen fra 1991 og efter, hvor den skiftede navn. Det betyder, at spillere som Allan Simonsen, Preben Elkjær, Michael Laudrup, Schmeichel etc. altså ikke har fundet vej til vores liste over de 10 bedste Superliga spillere nogensinde.

God læselyst!

10) Ståle Solbakken


I 1998 ankom en slagen mand til Nordjylland. 30-årige Ståle Solbakken havde netop forsøgt at slå igennem i Wimbledon, men var bogstaveligt talt blevet slået ned af Vinnie Jones, og efter blot 6 kampe var eventyret slut. Men i Aab vendte alt på en tallerken. Ståle Solbakken indtog midtbanen og Superligaen fra dag 1, og 33 kampe senere kunne Aab lade sig hylde som mester efter 3 år med total Brøndby-dominans.

Ståle Solbakken var ikke blot en leder, der var fantastisk som balancespiller. Han var også god som spilstyrer og tilmed målfarlig, hvilket 13 mål i 81 kampe vidner om. Som 32-årig betalte FCK hele 7 millioner kroner for Ståle Solbakken, men en hjertefejl satte desværre kort efter en stopper for karrieren. Det ændrer dog ikke ved, at Solbakken som få andre tog Superligaen med storm.

Derfor får han 10. pladsen på vores liste over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Solbakken frisparker en 4-3 sejr hjem over FC København.

Ståle Solbakken i Superligaen
1998-2000 AaB 81 (13)
2000-2001 FCK 14 (1)

9) Thomas Delaney


Som nævnt er vores liste over de største superliga profiler ikke lavet ud fra, hvem der har spillet flest kampe, men derimod på, hvem der havde det højeste niveau, uanset hvor få kampe de spillede. Alligevel er der fundet plads til én spiller med over 200 kampe, nemlig FCK’s Thomas Delaney, der over syv sæsoner udviklede sig til en sand midtbanegeneral.

Thomas Delaney er oppe imod stærk modstand, da FCK traditionelt set har haft kæmpe stjerner på sin centrale midt. Men han henviser en spiller som Christian Poulsen til bænken i kraft af kombinationen af et utroligt højt niveau over så mange år og hans lederevner, som han allerede i en tidlig alder demonstrerede.

På syv sæsoner blev det til 4 mesterskaber med FCK og tre ture i Champions League, og sammen med Hjalte Bo Nørregaard er Delaney den eneste, der to gange er blevet kåret til årets spiller i FCK.

Det rækker til 9. pladsen på vores liste over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Thomas Delaney i Superligaen
2009–2016 FC København 216 (19)
4 mesterskaber (2009-2010, 2010-2011, 2012-2013, 2015-2016)
1 x Årets Spiller i Superligaen (2016)

8) Sibosisu Zuma


Ligesom Delaney er Sibosisu Zuma måske et af de mere kontroversielle navne på listen. Populært sagt lyder det ofte om Zuma, at han havde 2½ gode sæsoner i løbet af fem år i FCK. Alligevel har han fundet vej til top 10, for hvilke 2½ år det var!

Sibosisu Zuma var elegant, kreativ, havde et højt teknisk niveau og var altid i stand til at gøre det uventede. Og han trådte ind i Superligaen med træsko på. I sæsonens næstsidste kamp scorede han det berømte saksesparkmål mod Brøndby, der sikrede FCK det første mesterskab i 10 år, og som sidenhen er blevet kåret til det bedste øjeblik i klubbens historie.

Sæsonen efter fulgte Zuma trop, blandt andet da FCK slog SS Lazio på hjemmebane i kvalifikationen til Champions League. Der gik sågar rygter om, at Arsenal var interesseret, og til det svarede Don Ø kækt, at prisen var 200 millioner kroner. Det år blev han da også stemt ind på en delt 29. plads på listen over verdens bedste spillere (!)

Sæsonerne efter faldt niveauet, men med sit afgørende mål mod Brøndby og ikke mindst den kolorit, han satte på Superligaen, sikrer Zuma sig en plads som den 8. bedste spiller i Superligaens historie.

Sibosisu Zuma i Superligaen
2000–2005 FCK 145 (40)
3 mesterskaber (2000-2001, 2002-2003, 2003-2004)

Zuma’s kamp- og mesterskabsafgørende saksespark mod Brøndby.

7) Uche Okechukwu


Der var næppe de store forventninger, da Brøndby i 1990 hentede en 23-årig forsvarer i Iwuanyanwu Nationale. Men den 1,89 meter høje centerforsvarer Uche Okechukwu viste hurtigt, hvad han var i stand til. Den bomstærke nigerianske forsvarer kunne ikke blot bryst tæmme en kanonkugle, men var utroligt målfarlig, og i 61 superligakampe over de næste tre år, scorede han hele 10 mål.

I 1991 var han desuden en af de bærende spillere, da Brøndby chokerede fodboldverdenen og nåede semifinalen i UEFA-cuppen, hvor de tabte snævert til AS Roma. Året efter blev han kåret til Årets Spiller i Brøndby, før Fenerbahce lagde 8 millioner kroner for Uche, hvor han spillede de næste ni år, og blandt andet sammen med Jes Høgh var med til at vinde to mesterskaber.

Uche Okechukwu i Superligaen
1990-1993 61 (10)
2 mesterskaber (1990, 1991)
1 x Årets Spiller i Superligaen (1992)


Alle Brøndbys mål i UEFA Cup’en i 1990-1991 sæsonen. Det første mål er en solotur fra en anden dimension fra Uche Okechukwu.

6) Dame N’Doye


Den mest scorende spiller i FCK nogensinde, Dame N’Doye, blev hentet til det københavnske i 2009 for omkring 15 millioner kroner som 25-årig, og han viste sig hurtigt at være alle pengene værd. Fysisk stærk, god med hovedet og med solid teknik blev det til 14 superliga-scoringer i N’Doyes første sæson. Og da han herefter havde fået spillet sig varm i det kolde Danmark, så han sig ikke tilbage.

De næste to sæsoner blev han således topscorer i ligaen, det ene år med imponerende 25 mål. Men N’Doye kunne ikke kun i superligaen, og med 16 mål i europæiske turneringer er han såmænd også FCK’s mest scorende internationalt.

I 2018-19 sæsonen vendte en 34-årig N’Doye tilbage efter flere år i russisk, engelsk og tyrkisk fodbold. Og hvis konkurrenterne havde sat deres lid til, at N’Doye var udbrændt, blev de snart klogere. Med 13-superliga scoringer i slutningen af februar 2019 har N’Doye fundet sig lige så godt til rette i hans andet besøg hos FCK.

Dame N’Doye i Superligaen
2009-2012 F.C. København 104 (59)
2018- F.C. København 21 (13)
3 mesterskaber (2008-09, 2009-10, 2010-11)
1 x Årets Spiller i Superligaen (2011)

Alle N’Doyes mål i europæisk fodbold for FCK.

Alle N’Doyes mål i europæisk fodbold for FCK.

5) Tobias Linderoth


FCK har en lang tradition med stjerner på den centrale midtbane. Vi nævner i flæng Erik Mykland, Ståle Solbakken, Daniel Amartey, Christian Poulsen og Thomas Delaney, som vi allerede har været omkring.

Ingen slår dog Tobias Linderoth, en skraldemand og foregangsmand som få andre i Superligaens historie. Den svenske landsholdsspiller, der nåede 76 landskampe, kom til som 25-årig fra Everton, hvor han havde fået pæne mængder spilletid men aldrig helt havde bidt sig fast.

Det blev dog ikke et problem i FCK, hvor han trods en imponerende parade af holdkammerater hurtigt slog sit navn fast som første mand på holdkortet. Selvom han ragede mange gule kort til sig, var Linderoth ingenlunde et svin. Men han var kontant, og en hård hånd, og han ledte FCK til to mesterskaber på tre år, inden han rykkede videre til tyrkisk fodbold.

Hans vedvarende stabile niveau rækker til en top 5 på listen over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Tobias Linderoth i Superligaen
2004-2007 FC København 82 (4)
2 mesterskaber (2005-2006, 2006-2007)

4) Daniel Agger


Det kom næsten ud af det blå, da en 20-årig Daniel Agger i 2004 skulle overtage for den svenske styrmand Andreas Jakobsson, der var blevet solgt til Southampton. Men lige så hurtigt, som han dukkede op, lige så hurtigt slog Daniel Agger fast, at han besad et ekstraordinært talent.

Med Agger i forsvaret vandt Brøndby mesterskabet i 2004-2005 og lukkede blot 23 mål ind i 33 kampe, og rygterne begyndte allerede at sende unge Agger til klubber som Bayern München.

Det var ikke svært at forstå, eftersom Agger ikke blot var solid, men tilmed en sjældent elegant og også målfarlig centerforsvarer med et fantastisk spark. Efter endnu en stærk sæson blev det Liverpool, der gjorde Agger til det dyreste Superliga-salg nogensinde.

63 millioner kroner lagde de på bordet for Agger, der senere etablerede sig som en sand stjerne i Merseyside-klubben. Skader spolerede dog mange af de 8 år, Agger nåede at tilbringe i Premier League, og i 2014 vendte Agger tilbage til Brøndby trods et væld af tilbud fra store udenlandske klubber.

Her spillede han i to år mere, inden han stoppede karrieren. I dag ejer han blandt andet et kloakfirma i Hvidovre ved navn “KloAgger”. Sådan et menneske kan man kun holde af.

Daniel Agger i Superligaen
2004–2006 Brøndby 34 (5)
2014–2016 Brøndby 43 (2)
1 mesterskab (2004/2005)

Aggers første superliga mål for Brøndby.

3) Mohamed Zidan


Ambitionerne på Heden har altid været store. Så da man i starten af nullerne så en egyptisk elegantier rende rundt i Gladsaxe og udføre lækkerier for AB, slog man til og smed 3,5 millioner kroner på bordet for ham. 22 år gammel var egyptiske Mohamed Zidan klar til at træde ind på en større scene, og det viste han med det samme.

Sjældent har så teknisk begavet en spiller befundet sig i Superligaen, og den versatile Zidan, der både kunne spille fløj, skygge angriber og spids scorede og assisterede nærmest efter forgodtbefindende.

Med fødderne kunne Zidan alt og mere til. Til gengæld kneb det af og til mere med hovedet. Zidan blev kritiseret en del for ikke at spille for holdet. Han så også med jævne mellemrum rødt. Og så kom han til at købe hælervarer på Strøget.

Alligevel var det nærmest kun med til at øge interessen, og der har næppe været nogen spiller, der har trukket flere overskrifter end Zidan. Han gjorde kort sagt Superligaen lækker.

Efter 47 kampe og 30 (!) mål røg Zidan videre til Tyskland, hvor han blandt andet nåede at repræsentere Werder Bremen, Dortmund og Mainz, hvor han under en vis Jürgen Klopp havde sine bedste år i Tyskland.

Mohamed Zidan i Superligaen
2000-2003 AB 51 (12)
2003-2005 FC Midtjylland 47 (30)
0 mesterskaber
1 x Årets Spiller i Superligaen (2004)

Når det gælder tricks, flair og elegance, er Mohamed Zidan i en klasse for sig.

2) Jesper Grønkjær


Jesper Grønkjær har et imponerende C.V., der foruden 80 landskampe tæller Ajax, Chelsea, Birmingham City, Atlético Madrid og VfB Stuttgart. Selvom Grønkjær ikke sprudlede i det tyske, kom det derfor alligevel som en overraskelse, da det lykkedes at hente Grønkjær hjem til Danmark som 29-årig.

Grønkjær fik allerede som 18-årig sit gennembrud i Aab, hvor han spillede i tre år, inden Ajax slog til og hentede ham som Superligaens dengang dyreste nogensinde for 35 millioner kroner. 8 år senere kaldte Danmark altså igen, og i de næste fem år blev det til 4 mesterskaber og to Champions League-eventyr for Grønkjær og co.

For alle andre end FCK’s fans var de fire år nogle af de mest kedelige i Superligaens historie. Så overlegne var FCK, der blandt andet anført af en Grønkjær, som var milevidt bedre end samtlige spillere, han stod overfor, at det som regel var et spørgsmål om tid, før modstanderen blev kværnet ned. Derfor er han en klar nummer to på vores liste over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Jesper Grønkjær i Superligaen
1995–1998 AaB 86 (10)
2006–2011 F.C. København 114 (16)
4 mesterskaber (2006–2007, 2008–09, 2009–10, 2010–11)
1 x Årets Spiller i Superligaen (2007)

1) Ebbe Sand


Ingen over og ingen ved siden af Ebbe Sand, stjerneangriberen på det nok mest dominerende Brøndby-hold nogensinde i slutningen af 90’erne, der talte koryfæer som Ole Bjur, Per Nielsen, Mogens Krogh, Søren Colding, Ruben Bagger og mange flere.

Den jordnære nordjyde læste til ingeniør ved siden af fodbolden, og han fik da også et relativt sent gennembrud. Sygesikringsbeviset sagde således godt 25 år, før han begyndte at spille sig på førsteholdet i Brøndby, hvor han var kommet til i 1992.

Gennembruddet


Men da han først havde fået foden inden for døren, var der ingen, der kunne lukke den igen. I sin første sæson som fast mand i 95-96 blev det til pæne 12 mål, men det var i sin sidste sæson, at Ebbe Sands hårde arbejde for alvor gav pote.

Med vanvittige 28 mål i 33 kampe blev han ikke blot topscorer, men satte en scoringsrekord, som først blev slået af Robert Skov 20 år senere. Og han brugte vel og mærke flere kampe på at score det ene mål mere end Sand.

Det markerede et fantastisk punktum for Ebbe Sand i Brøndby. På tre år som fast mand i Brøndby blev det til tre mesterskaber på stribe og det også lykkedes med at drille de senere Champions League-finalister Bayern München, før Schalke 04 pungede ud med 40 millioner kroner for ham.

Her scorer Ebbe Sand – og Mogens Krogh – ude mod AGF i i 30. spillerunde i 95/96, da Brøndby hentede 3-3 efter at have været bagud 3-1 et kvarter før tid. Pointet blev værdifuldt, for Brøndby vandt mesterskabet med ét point ned til AGF. En af mange grunde til, at Ebbe Sand er den bedste Superliga spillere nogensinde.

Her blev han i øvrigt også topscorer i sin første sæson, hvor Schalke 04 var tyske mestre indtil fem minutter inde i overtiden i sidste spillerunde, hvor Bayern München – der var de igen – udlignede mod Hamburger SV og snuppede mesterskabet.

Flere afstemninger blandt Superliga-fans har placeret Ebbe Sand som den bedste, Superligaen nogensinde har set. Det istemmer vi os.

Ebbe Sand er den ubestridte nummer 1 på vores liste over de bedste Superliga spillere nogensinde.

Ebbe Sand i Superligaen
1992–1999 Brøndby IF 188 (85)
3 mesterskaber (1995–96, 1996–97, 1997–98)
2 x Årets Spiller i Danmark (1998 og 2001)

Boblere


Viktor Fischer, FCK
Brede Hangeland, FCK
Bjarne Goldbæk, FCK
Niclas Jensen, FCK
Christian Poulsen, FCK
Nicolai Jørgensen, FCK
Michael Gravgaard, FCK
Johan Elmander, Brøndby
Kim Vilfort, Brøndby
Morten Wieghorst, Brøndby
Lars Høgh, OB
Eric Djemba-Djemba, OB

Vi håber, du er blevet underholdt af vores liste over de bedste Superliga spillere nogensinde. Vil du have mere fodbold, kan du læse følgende artikler: