18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet –  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Hvorfor er fodbold den største sport?

Redigeret d.

Fodbold er og bliver den sport, aller flest mennesker i hele verden har et forhold til. Om man selv spiller, er hardcore hooligan eller bare elsker at oddse på fodbold – det ældgamle spil lader ikke til at tabe popularitet lige med det samme. Hvis nogensinde.

For traditionen for at spille fodbold går langt tilbage. Og med den moderne underholdningsindustri er der kun flere, der er blevet vilde med fodbold. Men hvad er det helt præcist, der gør fodbold til sådan en populær sportsgren? Og i hvilke lande er spillet aller mest udbredt? Læs med her og lad dig overraske over hvor meget fodbold fylder i vores liv.

Høj som lav, ung som gammel, mand som kvnde … alle elsker fodbold. Her er det to østrigske piger i kamp om bolden. Foto: Werner100359 CC BY 3.0

Fodbold er over det hele


Fodbold er et sjovt spil med et sæt regler, der ikke er komplicerede eller svære at forstå. Det er helt sikkert en af grundene til, at det er en af de sportsgrene, mange børn – og ja, nok især drenge – vælger at spille, når de for første gang skal prøve kræfter med sport. Der er fart på, man får rørt sig godt, og får masser af frisk luft. Med andre ord er fodbold en rigtig sund sport, der får blodomløbet i gang og humøret i top.

De fleste af os har nok spillet fodbold i skolen. Og i hvert fald er det livlige spil blevet introduceret til os senest, da vi blev opmærksomme på, hvad der skete i medierne – i fjernsynet og i radioen. Her er der nemlig næsten konstant en fodboldturnering kørende.

Penge har gjort sit indtog


Og når Danmark er med i europamesterskaberne eller verdensmesterskaberne i fodbold er hele landet på den anden ende. Det er derfor ikke så underligt, at der har udviklet sig en enorm underholdningsindustri omkring det populære spil.

Milliarder af kroner er på spil, når de store turneringer løber af stablen. Og en stjerne som Cristiano Ronaldo tjener bunkevis af penge på sit personlige brand og status af at være en af verdens bedste fodboldspillere.

Den brasilianske fodboldspiller Pelé regnes for at være den bedste spiller nogensinde, da han er den eneste spiller, der har været med til at vinde VM tre gange. Også de argentinske talenter Diego Maradona og Lionel Messi er blandt verdens bedste – og rigeste – fodboldspiller. Messi tjener hvert år omkring 111 millioner dollars på at spille fodbold – og oveni det kommer hans indtjeninger som brand og superstjerne.

Og ikke mindst gamblingindustrien har for længst gennemskuet, hvor mange penge der er i at udbyde odds på fodboldkampe. Fodbold er den idrætsgren aller flest mennesker oddser på, og hver eneste dag kan man finde en kamp at sætte sine penge på. Premier League, Superligaen, La Liga – der er altid en turnering i gang, og fodboldindustrien sover aldrig.

Messi, verdens bedste og verdens bedst betalte. Foto: Кирилл Венедиктов CC-SA 3.0

Fodboldens historie kort fortalt


For at forstå, hvorfor fodbold har udviklet sig til at blive så kæmpemæssigt et kulturelt fænomen, som det har, giver det mening at kaste et blik på spillets historie. Kun sådan kan man begribe, hvordan sporten er gået hen og blevet så elsket i stort set hele verden.

Det er svært at sige præcist, hvem der opfandt fodboldspillet, og hvor det skete. Der er både beviser på, at mennesker i det gamle Kina, antikkens Grækenland og Mayariget i det nuværende Mexico tidligt har udviklet spil, der minder om det, vi i dag kender og elsker som fodbold.

Kineserne brugte en udstoppet bold af læder eller træ med hår, mens mayaerne benyttede både ben, hofter og albuer til at puffe til bolden. Selvom spillene var forskellige i detaljerne, kan man med rette kalde alle disse tidlige stadier for fodbold.

Det er dog England, der officielt har æren for at have gjort fodboldspillet populært i moderne tid. I 1100-tallet spillede englænderne således fodbold på enormt store baner, der strakte sig helt fra landsby til landsby. Men i 1800-tallet blev fodbolden mere organiseret.

Nu spillede man både i byens gader, på skolerne og i naturen. Det var det berømte Cambridge University, som i 1886 fastsatte de officielle spilleregler, som vi i dag spiller med.

I Danmark blev vi også på dette tidspunkt vilde med fodbold, og faktisk kan vi bryste os af at være indehavere af Europas ældste fodboldklub, nemlig Kjøbenhavns Boldklub, som blev stiftet i 1876. Siden 1800-tallet er fodbold kun blevet mere og mere populært – ikke mindst fordi, spillet er blevet en stor del af underholdnings og pengeindustrien.

Fodboldens kulturelle betydning


Som vi har beskrevet, er en af grundene til, at fodbold er så elsket en sport, at det er et spil, der er nemt at forstå. Der er fart over feltet, og hele den kultur, der omgiver fodbold, skaber liv og glade dage – især når landsholdet er på banen. Fodbold samler folk og vækker nationalfølelsen.

Selv de, der til daglig ikke går meget op i fodbold, kan nok ikke sige sig fri for at kigge med med et halvt øje, når Danmark i 2020 spiller med i EM, som næste år kan fejre 60 års jubilæum.

Men hvad siger eksperterne om fodboldens enorme popularitet? Lektor i medievidenskab Kirsten Frandsen fra Aarhus Universitet forsker i, hvilken rolle sport har i medierne, og hun mener, at netop medierne spiller en stor rolle i fodboldens udbredelse i hele verden.

Man så allerede i 1950’erne, efter fjernsynet var blevet introduceret i de danske hjem, at fodbold var noget af det, der tiltrak flest seere. Det fik simpelthen folk til at investere i de dyre fjernsynsapparater og se mere fjernsyn. Samtidig lå Europa- og verdensmesterskaberne i fodbold også i lavsæsonen, hvor sporten ikke skulle konkurrere med andet populært indhold. Det gjorde, at TV-kanalerne begyndte at sende mere fodbold for at tiltrække flere seere”, har hun udtalt til Videnskab.dk.

Men TV-kanalerne viser også fodbold for at skabe en følese af fællesskab hos seerne på tværs af sociale lag. Fodbold er nemlig ikke en sport, der knytter sig til en bestemt klasse eller gruppe af mennesker. Tværtimod er både højt og lavtuddannede interesserede i fodbold, som heller ikke synes at have nogen nedre eller øvre aldersgrænse.

Fodbold skaber relationer og identitet


Det er Laila Ottesen, der er lektor i idrætssociologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, helt enig i:

Fodbold er med til at skabe relationer mellem folk, som ellers ikke har så meget til fælles. Samtidig er fodbold også forbundet med måden, vi betragter os selv som danskere på. Det er en stor del af vores kultur”, siger hun og peger også på, at fodbold ganske enkelt er et spændende spil, hvor der hele tiden sker noget.

Spillet bølger frem og tilbage med masse af små dueller mellem spillerne, og der er mange scoringsforsøg. Det skaber en høj spændingskurve. Samtidig er det en sport, der har mange overraskelser, og hvor små nationer og undertippede hold nogle gange vinder over de større. Uforudsigeligheden ved fodbold gør, at man i højere grad bliver tiltrukket af at se, hvad der sker. Det er noget særligt ved fodbold, der er medvirkende årsag til sportens store popularitet”, forklarer Laila Ottesen.

Og selvom reglerne for fodbold ikke er svære at forstå, kan de, der er vilde med at aflæse taktikker og strategier også få afløb for den interesse, når de ser fodbold.

”Man kan forstå spillet umiddelbart uden at kende reglerne. Der er to mål og hold med forskellige farver. Men samtidig har fodbold også en masse underliggende taktikker og regler, der gør, at man også kan fordybe sig i sportens detaljer, hvis man har lyst til det. Der er altså rigtigt mange faktorer, der gør at fodbold er blevet så populær i forhold til mange andre sportsgrene”, siger Laila Ottesen.

De to videnskabsvinder er også enige om, at fodboldens popularitet har at gøre med en vekselvirkning: Jo mere fodbold vi ser i kulturen og medierne, jo mere interesserede i spillet bliver vi også. Fordi vi fra barnsben er blevet introduceret til fodbold, er det noget, vi forbinder med vores opvæksten og vores nationale kultur hele livet.

I hvilke lande er fodbold størst?


Danmark er som bekendt ikke det eneste land, hvor fodbolden er tæt forbundet med national- og fædrelandsfølelsen. Brasilien er det land, som har vundet verdensmesterskaberne i fodbold flest gange – nemlig hele fem gange – så det siger sig selv, at fodbold er ekstremt vigtigt for landets selvforståelse og en kilde til stolthed.

Også italierne, spanierne og tyskerne er nogle af de lande, hvor fodbold har stor betydning. Men fodbold er også den mest populære sportsgren i mange andre lande, der ikke nødvendigvis er lige så dygtige som italiernene, brasilienerne og argentinerne.

Angola, Brasilien, Cameroun, Chile, Columbia, Egypten, Etiopien, Frankrig, Kenya, Mexio, Holland, Nigeria, Peru, Polen, Rusland, Sydafrika, Tunesien, Tyrkiet, England, Vietnam – i alle disse forskelligartede lande er fodbold den største og mest spillede sportsgren.

Er fodbold kun en mandesport?


Ifølge Kirsten Frandsen er der en meget enkel grund til, at kvinder ikke interesserer sig helt lige så meget for fodbold som mænd. Fodbold er fra starten blevet brandet som en mandesport. Og det gør, at de store TV-kanaler ikke viser lige så mange kampe med de kvindelige landsholdsspillere, som de gør med de mandlige.

Men faktisk er kvindefodbold blevet mere og mere populært i de seneste år. Og det danske landshold i kvindefodbold er pt et af Europas bedste. I 2017 vandt de sølv ved EM, og danske spillere som Pernille Harder, Line Røddik og Nadia Nadim anses som nogle af verdens bedste kvindelige fodboldspillere.

Pengene er også begyndt at finde vej til kvindefodbold, der har set et enormt løft de seneste årtier. Foto: Liondartois – Own work CC BY-SA 4.0

Krig fik kvinderne på grønsværen


Og kvinder er da så sandelig heller ikke helt nye i fodboldverdenen. Allerede i 1800-tallet, da spillet også blev mere udbredt blandt mænd, spillede kvinder fodbold. De engelske middelklassekvinder spillede gladeligt fodbold iført lange støvler og bukser, og særligt, da 1. Verdenskrig brød ud, kom de på banen, om man så må sige.

Nu var mange mænd nemlig blevet rekrutteret til militæret, og kvinderne arbejde i højere grad på fabrikker og lignende. Ud af dette sammenhold opstod der flere forskellige kvindeturneringer I fodbold. Efter krigen blev kvinderne brutalt forvist fra fodboldbanen helt indtil 1971, hvor de igen vandt retten til at organisere turneringer og spille professionelt.

Det første uoficielle EM i kvindefodbold fandt først sted i Italien i 1969, og i 1979 blev Danmark vindere! Det første officielle verdensmesterskab i fodbold for kvinder, hvor USA vandt, blev afholdt i Kina i 1991 – 61 år efter det første herre-VM.

Først i 1996 kom kvindefodbold på programmet til de Olympiske Lege. Kvindefodbold er i dag meget udbredt i både Norden, Vesteuropa, Nordamerika og Østasien. I nogle lande i Mellemøsten og Sydasien, findes der dog stadig ikke professionelle kvindefodboldhold.

Især i Iran og Afghanistan har kvinderne problemer med at etablere deres egne hold og er henvist til at spille i privaten.

Alle kan være med i fodboldverdenen


Som vi har demonstreret i denne artikel, har fodboldspillets popularitet rødder i, at det er den sport, der er blevet spillet i aller længst tid. Både i Kina, Grækenland, i Mayariget og i Mexico spillede man spil, der mindede om det moderne fodbold. Og da England gjorde det mainstream i 1800-tallet var hele verden for alvor bidt af fodbolddillen.

Det er vi stadig den dag i dag, hvor medieindustrien har hjulpet godt på vej til, at fodbold ikke kun er en sportslig interesse. Mange mennesker gambler på fodbold og tilbeder stjernespillere som Lionel Messi og Ronaldo. Der er ikke udsigter til, at fodbold mister popularitet lige foreløbig.

For fodbold skaber nationalfølelse og sammenhængskraft på tværs af sociale lag. Og det er er nok noget af det mest særlige ved den elskede sportsgren. Alle kan være med – de dygtige fodboldnationer, de mindre dygtige, kvinder, mænd, børn og gamle. Og når europamesterskaberne i fodbold i 2020 ruller over skærmen, er det atter engang tid til at heppe på Danmark.