Top 10 verdens største klubber

Hvilke klubber har de største økonomiske muskler? Vi måler top 10 verdens største klubber økonomisk og sammenligner klubberne på tværs af en række forskellige parametre. Hvem er verdens rigeste klubber? Hvem har det største sponsorat? Hvilken klub er mest værd? Hvem er verdens mest populære klub og meget mere!

Top 10 verdens største klubber: sponsor + tilskuere

Det er ikke en smal sag at bore sig ned i fodboldklubbers økonomi og måle verdens rigeste klubber. Dels fordi, der er mange faktorer, som skal inddrages. Og dels fordi, mange fodboldklubber ikke er vildt glade for at tale for åbent om deres økonomi. Men vi har udvalgt en række afgørende indkomstkilder for fodboldklubber at sammenligne: sponsorater, tilskuerindtægter og merchandise og præmie- og tv-penge.

Sponsorater

1. Barcelona – 1.646 mio. kroner
2. Manchester United – 1.346 mio. kroner
3. Real Madrid – 1.332 mio. kroner
4. Chelsea – 900 mio. kroner
5. Bayern Munich – 806 mio. kroner
6. Paris Saint-Germain – 666 mio. kroner
7. Arsenal – 626 mio. kroner
8. Liverpool – 613 mio. kroner
9. Tottenham Hotspur – 540 mio. kroner
10. Manchester City – 520 mio. kroner

Kilde: 90mins

Da Manchester United i 2014 offentliggjorde en ny sponsoraftale med Chevrolet, blev det på mange måder et paradigmeskifte. Aftalen betød, at den amerikanske bilfabrikant skulle betale knap en halv milliard om året for at få sit logo på klubtrøjen, og sågar skulle betale et par hundrede millioner for æren allerede inden, aftalen trådte i kraft. Aftalen var da også så lukrativ for de 20 gange engelske mestre. Faktisk så lukrativ, at topchefen for Chevrolets globale marketing team, som forhandlede aftalen hjem, blev fyret under 48 timer efter, at aftalen var blevet offentliggjort.

Siden da er det kun gået én vej for sponsorater: op! Hvad enten der er tale om kunstige sponsorater som det, Qatar betaler til Paris SG, eller regulære sponsorater, er øvelsen blevet markant dyrere i de seneste år, hvor fodboldens eksponering er eksploderet

Tilskuerindtægter (alle tal fra 2016)

Arsenal 1.007 mio. kroner
Real Madrid 985 mio. kroner
Manchester United 978 mio. kroner
Barcelona 963 mio. kroner
Chelsea 642 mio. kroner
Liverpool 619 mio. kroner
Bayern München  618 mio. kroner
Manchester City 530 mio. kroner
Borussia Dortmund 351 mio. kroner
Paris Saint-Germain 321 mio. kroner

Kilde: Talksport

Med en kapacitet på 99.354 pladser er Barcelonas hjemmebane Camp Nou med nogen afstand det største stadion. Det er dog tyske Dortmund, der med i snit 80.083 tilskuere pr kamp har flest på lægterne. Men eftersom billetpriserne i Tyskland er markant lavere end i konkurrerende ligaer, er det altså ikke dem, der har de højeste indtægter for billetsalg.

Det kan engelske Arsenal derimod. Klubben har siden opførelsen af Emirates Stadium i 2006 adskillige gange skruet sine billetpriser op, og indtil i år var priserne de højeste i Premier League. De er dog blevet overhalet af Tottenham, der i kølvandet på opførelsen af deres eget nye stadion også har hævet priserne markant. Da der samtidig er plads til en snert flere på Tottenham Hotspur Stadium (omkring 1800), er det ikke usandsynligt, at vi til næste år vil se Tottenham brage ind på førstepladsen.

TV penge

Hidtil har der kun været 11 forskellige hold i spil på to af vores top 10 lister over verdens rigeste klubber. Og på mange parametre er det da også de samme klubber, der er repræsenteret. Men ikke når det gælder top 10 tv penge. Her er der nemlig udelukkende engelske klubber på listen!

Klub TV indtægter fra Premier League

Liverpool 1.232 mio. kroner
Manchester City 1.220 mio. kroner
Chelsea 1.180 mio. kroner
Tottenham 1.174 mio. kroner
Arsenal 1.149 mio. kroner
Manchester United 1.152 mio. kroner
Everton 1.039 mio. kroner
Wolverhampton 1.028 mio. kroner
Leicester City 997 mio. kroner
West Ham 990 mio. kroner

De svimlende beløb skyldes den seneste Premier League tv aftale, som blev indgået i 2019. Mange peger på den vanvittige udvikling i transfersummer og lønninger enkelte rigmænds indtræden i fodboldverdenen. Men i realiteten skal svaret nok nærmere findes i den enorme værdi, TV-rettigheder til først og fremmest Premier League indbringer sporten. Verdens største sports tv produkt vil i perioden 2019-2022 indbringe de engelske klubber £9,2 milliarder eller lige knap og nap 75 MILLIARDER danske kroner.

Til sammenligning skulle Sky Sports i 2000 betale £1,1 milliarder eller knap 10 milliarder kroner for at forny den daværende aftale. Den næstmest værdifulde tv aftale er Bundesligaen, efterfulgt af Ligue 1, Serie A og helt nede på femtepladsen La Liga. Og for at illustrere hvor massiv handlen egentlig er, kan vi netop kigge til nogle af de andre ligaer. Juventus tjente i 2019 omtrent det samme i tv-penge, som den absolutte bundprop i Premier League, Huddersfield, gjorde.

Og af alle klubber i verden sneg kun FC Barcelona og Real Madrid sig akkurat forbi Huddersfield i indtjening. TV pengene er med afstand den største indtægtskilde for Premier League klubberne, og tegnede sig for 54% af klubbernes samlede indtjening i 2018.

Fanbase og merchandise

Det er nu engang fansene, der danner fundamentet for en fodboldklub. Det gælder selv for verdens rigeste klubber. Så lad os tage et kig på verdens mest populære klubber. Hvem har flest fans, og hvor store merchandise salg kan de mest populære klubber i verden mønstre.

10) PSG

Reach på sociale medier
Facebook 36 millioner
Instagram 19.6 millioner
Twitter 6.8 millioner
Trøjesalg: 685.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 35 millioner

I høj grad båret frem af stjerner som Mbappé og Neymar har PSG på få år opbygget et stærkt brand med over 60 millioner følgere på sociale medier. PSG har dog også skudt sig selv i foden ved flere lejligheder. Først og fremmest har klubben fået en del dårlig PR på grund af sine ejere fra det omstridte Qatar. Derudover gjorde klubejer Nasser Al-Khelaifi sig ikke ligefrem mere populær, da han nægtede at trykke den tidligere PSG-spiller Hatem Ben Arfas hånd efter PSGs cupfinale nederlag i 2019. Og så faldt det næppe heller i god jord, da Neymar slog en fan. Trods den megen negative omtale har PSG altså opbygget sig en solid fanbase, siden de kom til penge, og den vil næppe skrumpe foreløbigg

9) AC Milan

Reach på sociale medier
Facebook 25 millioner
Instagram 5.5 millioner
Twitter 6.8 millioner
Trøjesalg: 650.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 95 millioner fans

Modsat PSG er AC Milan en klub, der ikke har haft megen succes i de seneste år. Til gengæld har klubben en hæderkronet historie, som nok ligger til grund for mange af klubbens fans. I hvert fald er klubben den markant ringest fulgte klub på vores liste med omkring 37 millioner følgere på sociale medier, men vurderes alligevel at have en fanbase tilsvarende Tysklands samlede befolkning.

8) Juventus

Reach på sociale medier
Facebook 39 millioner
Instagram 23 millioner
Twitter 7.1 millioner
Trøjesalg: 850.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 27 millioner

Italiens største klub målt på titler, Juventus, har næsten dobbelt så mange følgere på sociale medier som Milan. Alligevel vurderes fanbasen at være markant mindre. Estimatet her er dog nok i den relativt lave ende. Juventus er ikke blot Italiens mest populære klub (og samtidig den mest forhadte); med købet af Cristiano Ronaldo i 2018 oplevede klubben en massiv stigning i eksponering og popularitet.

7) FC Bayern München

Reach på sociale medier
Facebook 50 millioner
Instagram 15.5 millioner
Twitter 5.5 millioner
Trøjesalg: 1.500.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 45 millioner

Med 70 millioner følgere på sociale medier er Bayern München på højde med Juventus i følgere. Og ligesom Juventus er klubben på én gang den mest populære og forhadte klub i Tyskland, omend RB Leipzig på grund af sin Red Bull-konstruktion er en tæt forfølger som hadeobjekt. Den sydtyske klub har i de senere år mistet lidt af sin status efter Guardiolas afgang og mindre gode præstationer i Champions League. Alligevel er klubben altså den syvende største målt på popularitet.

6) Liverpool

Reach på sociale medier
Facebook 34 millioner
Instagram 13 millioner
Twitter 11.1 millioner
Trøjesalg: 805.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 100 millioner

Endnu et hold, der formentlig er underrepræsenteret på listen, for en Champions League titel plejer at generere mange fans. Liverpool har efter mange års tørke etableret sig i den absolutte europæiske top igen, og klubben med den stærke arbejderfortælling vil formentlig kun vokse i de kommende år.

5) Arsenal

Reach på sociale medier
Facebook 37.9 millioner
Instagram 13.5 millioner
Twitter 14.1 millioner
Trøjesalg: 1.125.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 125 millioner

Arsenal har omvendt haft mere begrænset succes i de senere sæsoner, hvor klubben har kæmpet med næb og kløer for at holde sig i top 4. Det til trods har klubben altså omkring 65 millioner følgere på sociale medier og en estimeret fanbase på omkring 125 millioner. London-klubben har, som vi tidligere har været inde på, samtidig de største indtægter i verden fra tribunerne og ligner ikke et hold, hvis popularitet og størrelse kommer til at dykke foreløbig.

4) Chelsea FC

Reach på sociale medier
Facebook 47.8 millioner
Instagram 15.3 millioner
Twitter 12.5 millioner
Trøjesalg: 1.650.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 145 millioner

Chelsea har lidt en mere omtumlet tilværelse end mange af de andre klubber på listen. Alligevel har Chelsea, i modsætning til blandt andre Arsenal, med jævne mellemrum vundet store titler som Europa League og Premier League. Siden Roman Abramovic kom til i 2003 har klubben etableret sig som et af de største brands i verden, og det er bemærkelsesværdigt, at klubben præsterer omkring 20 millioner flere følgere på sociale medier end Liverpool.

3) FC Barcelona

Reach på sociale medier
Facebook 106 millioner
Instagram 66.4 millioner
Twitter 47 millioner
Trøjesalg: 1.980.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan 350 millioner estimeret*

Barcelona og Real Madrid er de eneste klubber på listen, der runder 200 millioner følgere på sociale medier. Og det er næsten dødt løb mellem Barcelonas 219,4 millioner følgere og Real Madrids 227 millioner. Alligevel vil vi her indskyde, at estimaterne for klubberne i top 3’s fanbase, Barcelona, Real Madrid og Manchester United, virker temmelig højt sat. Det til trods er de tre klubber i sin egen liga, når det gælder brandets styrke.

2) Real Madrid CF

Reach på sociale medier
Facebook 109,1 millioner
Instagram 69.3 millioner
Twitter 48 millioner
Trøjesalg: 2.290.000 (2016)
Estimerede fans på verdensplan: 350 millioner estimeret*

Med 226 millioner følgere overgår ingen Real Madrid i følgere på sociale medier, og klubben har altså omkring 3 gange så mange følgere som Bayern München, hvilket er imponerende. Kongeklubben slår også rivalerne fra Barcelona i trøjesalg, og selvom der ofte går høje bølger i klubben, er fanbasen altså solid som stål.

1) Manchester United

Reach på sociale medier
Facebook 73.7 millioner
Instagram 27 millioner
Twitter 18.9 millioner
Trøjesalg: 2.850.000 (i gennemsnit de sidste 5 år)
Estimerede fans på verdensplan: 650 millioner estimeret*

*Først en disclaimer. Det estimerede tal, der her er nævnt, stammer fra en undersøgelse – eller “undersøgelse” – der er lidt af en stående joke blandt mange fodboldfans. For selvfølgelig er hver tiende menneske på jordkloden selvfølgelig ikke fan af Manchester United. Tanken er decideret fjollet. Samme gør sig gældende for Real Madrid og Barcelona, hvor tallet virker i den noget høje ende.

Med det sagt kan Manchester United meget vel være den mest populære trods de senere års manglende succes. Selvom klubben altså blot er den fjerde mest fulgte på sociale medier efter de to spanske klubber og Chelsea, vinder de på trøjesalg, og når det gælder økonomisk styrke er United sammen med Barcelona og Real Madrid et godt stykke foran de andre klubber.

Opsummering: hvem er verdens største klubber

Vi har været vidt omkring og smidt en række tal i hovedet på dig. Vi håber, du har kunnet holde tungen lige i munden, og til sidst opsummerer vi med hjælp fra nogle af de mest troværdige, Forbes og Deloitte, de kolde fakta for at sætte vores endelige top 10 verdens rigeste klubber. Men først et par udvalgte fakta:

Største tilskuerindtægter: Arsenal
Højeste tilskuergennemsnit: Dortmund
Flest fans på sociale medier: Real Madrid
Største sponsorindtægter: FC Barcelona
Største TV-indtægter: Liverpool

KlubOmsætningKlubbens samlede værdi
Real Madrid5.604 mio. kroner31.636 mio. kroner
Barcelona5.152 mio. kroner30.009 mio. kroner
Manchester United4.970 mio. kroner28.419 mio. kroner
Bayern München4.696 mio. kroner22.568 mio. kroner
Manchester City4.242 mio. kroner20.061 mio. kroner
Paris Saint-Germain4.043 mio. kroner  8.150 mio. kroner
Liverpool3.834 mio. kroner16.292 mio. kroner
Chelsea3.774 mio. kroner19.225 mio. kroner
Arsenal3.278 mio. kroner16.926 mio. kroner
Tottenham3.196 mio. kroner12.120 mio. kroner

Indtil seneste regnskabsår var Manchester United verdens rigeste klub, men de er altså nu blevet overhalet af to klubber. Der er dog stadig et stykke ned til nummer 3, Bayern München. Vi håber, du er blevet klogere af vores gennemgang af verdens rigeste klubber. Vil du læse mere, anbefaler vi vores artikel om Superligaens bedste spillere nogensinde.